ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009

Ναύπλιο : 5 χρόνια έκανε να ανοίξει το αρχαιολογικό Μουσείο.....

Tο Αρχαιολογικό Μουσείο του Nαυπλίου το οποίο παρέμεινε κλειστό για 5 ολόκληρα χρόνια άνοιξε και πάλι τις πύλες του στο κοινό, ανακαινισμένο και βελτιωμένο με βάση τις επιταγές της επιστήμης της μουσειολογίας. Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Tο συγκεκριμένο Μουσείο στεγάζεται σε ένα υπέροχης αρχιτεκτονικής διατηρητέο κτίριο του 1713 στο κέντρο του Ναυπλίου.


Το κτήριο κατασκευάστηκε από τους Ενετούς και λειτούργησε αρχικά ως οπλοστάσιο του ενετικού στόλου και κατόπιν ως Στρατώνας ή Λέσχη αξιωματικών. Η μετατροπή του κτηρίου σε μουσείο αποφασίστηκε το 1926 όταν παραδόθηκαν επισήμως τα ευρήματα από τις ανασκαφές στην Ασίνη και στα Δενδρά του Σουηδικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στην Ελληνική κυβέρνηση όταν επισκέφθηκε το Ναύπλιο ο Στρατηγός Θ.Πάγκαλος.
Εχοντας ακούσει πως το Μουσείο του Ναυπλίου περιλαμβάνει πλούσια εκθέματα σχετικά με την αρχαία ζωή στην Αργολίδα, πριν από 2 χρόνια αποφάσισα να το επισκεφτώ. Οταν έφτασα έξω από το Μουσείο με περίμενε μια μεγάλη απογοήτευση. Ενα χαρτάκι κολλημένο με σελοτέϊπ στην πόρτα του κτιρίου ειδοποιούσε τους επισκέπτες πως το Μουσείο θα παρέμενε κλειστό λόγω εκτέλεσης του έργου "βελτίωση-αναβάθμιση" οι εργασίες του οποίου χρηματοδοτούνταν από το Γ ΚΠΣ. Πήγα πολλές φορές από τότε στο Ναύπλιο και κάθε φορά περνούσα από το Μουσείο τρέφοντας την ελπίδα πως μπορεί κάποια στιγμή να το έβρισκα ανοιχτό. Μία από αυτές τις φορές παρατήρησα πως πάνω στο χαρτάκι που ήταν κολλημένο στην πόρτα του Μουσείου ένας αλλοδαπός επισκέπτης είχε προσθέσει κάτω από το σημείο που έλεγε πως το Μουσείο παραμένει κλειστό .....ιδιοχείρως τη φράση :
"since three years...." (εδώ και 3 χρόνια...)
εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την αγανάχτιση αλλά και την πίκρα του που δεν μπόρεσε όσες φορές και να επισκέφτηκε το Ναύπλιο να βρει το Μουσείο ανοιχτό.
Από τότε πέρασαν ακόμη 2 χρόνια (5 συνολικά) για να ολοκληρωθούν οι εργασίες της βελτίωσης-αναβάθμισης. Αναμφισβήτητα η αναβάθμιση ενός μουσείου είναι χρήσιμη, αυτό που αναρωτιέμαι όμως είναι γιατί χρειάστηκαν 5 ολόκληρα χρόνια για να ολοκληρωθούν οι εργασίες και μάλιστα σε ένα μικρό σχετικά Μουσείο όπως είναι αυτό του Ναυπλίου. Δηλαδή αν αποφάσιζε το Λούβρο να κάνει ανακαίνιση πόσους αιώνες θα χρειαζόταν?????
Σκεφτόμουν πως δεν μπορεί από τη μια να γκρινιάζουμε για τον μειωμένο αριθμό επισκεπτών στα Μουσεία και από την άλλη τα ίδια τα Μουσεία άλλοτε εξ αιτίας του περιορισμένου ωραρίου (κλείνουν το μεσημέρι), άλλοτε λόγω έλλειψης προσωπικού και άλλοτε λόγω εργασιών που διαρκούν για μεγάλο χρονικό διάστημα να μην είναι προσβάσιμα στο κοινό.
Εστω κι έτσι με την πρώτη ευκαιρία λέω να επισκεφτώ το μουσείο του Ναυπλίου μόνο και μόνο για να βγάλω το άχτι της προσμονής τόσων χρόνων. Αναρωτιέμαι αν θα συμβεί το ίδιο με τον αλλοδαπό επισκέπτη που άφησε εκείνο το ιδιόχειρο σημείωμα.
Ανεξάρτητα από την ευκαιρία για επίσκεψη στο μουσείο, ομολογουμένως το Ναύπλιο προσφέρεται για Σαββατιάτικες ημερήσιες εξορμήσεις ακόμη και όταν ο καιρός είναι χειμωνιάτικος η βροχερός......

.....όπως ήταν ένα Σάββατο του Ιανουαρίου που το επισκέφτηκα........

14 σχόλια:

  1. ενώ αν ήταν για καμιά επιχορήγηση στους εκάστοτε δικούς μας όχι σε 5 χρόνια, σε 5 ώρες θα είχαν τελειώσει όλα..
    μία φορά έχω πάει στο ναύπλιο όταν ήμουν μικρός και έχω πολύ όμορφες εικόνες!θα με πας;
    ;-P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν ξέρω για τα μουσεία που λες,αλλά...κάθε φορά που αναφέρεις Ναύπλιο παθαίνω ένα κάτι...

    Η πιο ρομαντική πόλη που έχω επισκεφτεί.
    Μόνιμο "καταφύγιό" μου όταν ζούσα στην Αθληνα.
    Χειμώνα Καλοκαίρι.

    Καλημέρα!
    Αγαπητό μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ειμαι ελαφρως απογοητευμενος απο τα ελληνικα μουσεια. Παντως αν εχεις να προτείνεις ενα αξιολογο ευχαριστως να το επισκεφτω.
    Φιλουμπες δυοσμαρουλι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τώρα τι να πεις..
    Και τα μουσεία μαζί με όλα τα άλλα που πάνε αργά στο κράτος αυτό..
    Πιστεύω πως εκτός του "όλοι φταίνε", η διοίκηση του μουσείου θα έπρεπε να είναι καλύτερη... φαντάζομαι από κει θα ξεκινούν όλα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @tovene592

    Ακριβώς! Για χρηματοδοτήσεις που αφορούν την αναβάθμιση των μουσείων μας τα χρήματα μάλλον βγαίνουν με το σταγονόμετρο...

    Ευχαρίστως να σε πάω
    Είναι πανέμορφο το Ναύπλιο.
    Κάθε φορά ανακαλύπτεις κάτι καινούργιο σε αυτό το μέρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Protoplastos

    Εχεις δίκιο καλέ μου Πρωτόπλαστε. Το Ναύπλιο έχει μια ιδιαίτερη γοητεία χειμώνα-καλοκαίρι που σε τραβάει.

    Μέρα καλή εύχομαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @Βρασίδας ο κάφρος

    Βρασιδάκο μου, τα ελληνικά μουσεία είναι αλήθεια πως έχουν αλλάξει πρόσωπο τα τελευταία χρόνια σε σχέση με το παρελθόν.

    Εχουν γίνει φιλικότερα προς τον επισκέπτη.
    Φυσικά έχουν ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουν για να πούμε πως θα καταφέρουν να φτάσουν σε ένα υψηλό επίπεδο (αν και έχουν από θέμα εκθεμάτων τις καλύτερες προδιαγραφές για να το κάνουν).

    Προσωπικά αγαπώ ιδιαίτερα το Μουσείο Μπενάκη το οποίο μάλιστα είναι ανοιχτό κάθε Πέμπτη μέχρι τα μεσάνυχτα!!!! Δεν μπορεί τα μουσεία να κλείνουν στις 2 το μεσημέρι αφού οι εργαζόμενοι κατά μέσο όρο σχολάνε στις 3.

    Επίσης ένας φίλος μου είπε (δεν έχω πάει ακόμη) πως οι νέες αίθουσες του Αρχαιολογικού είναι εκπληκτικές.

    Ομως ακόμη και για καφέ η δική μου παρέα προτιμά να συχνάζει στα cafe των Μουσείων αφού έτσι ενσιχύουμε τους πόρους τους.

    Το πρόβλημά τους είναι πως λειτουργούν κυρίως με συμβασιούχους και όχι με μόνιμους υπαλλήλους κάτι που δημιουργεί προβλήματα στην λειτουργία τους με αντίκτυπο την αρνητική εικόνα που δίνουν καμιά φορά προς τα έξω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ε θα ξαναπάμε! είχα πάει μικρός και θυμάμαι λίγα πράγματα. ευκαιρία τώρα να το επισκεφτώ ξανά. μην σου πω θα κάνω τον γύρο της ελλάδας :)
    καλημέρες πολλές!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @Hfaistiwnas

    Δεν γνωρίζω σχετικά με τη διοίκηση του Μουσείου.
    Ισως να οφείλεται σε έλλειψη προσωπικού μπορεί και έλλειψη πόρων. Σίγουρα όμως συν Αθηνά και χείρα κίνει...Αν δεν βάλουν το λιθαράκι τους οι διοικήσεις των Μουσείων τίποτα δεν κινείται με γρηγορότερους ρυθμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Οψόμεθα για την επόμενη επίσκεψη στ' Ανάπλι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Στην γκίνια μου ήταν να περάσω δυο φορές τα τελευταία χρόνια και ναναι κλειστό!Τώρα πότε θαναι η επόμενη φορά θα δούμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @phlouflis
    @Vad
    @patsiouri

    Είδα χθες βράδυ στις ειδήσεις πλάνα από το μουσείο.
    Νομίζω πως αξίζει τον κόπο μια επίσκεψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. καλησπέρα.
    σήμερα ΄ηταν εδω το συνεργείο του Μυλωνά και τράβηξε τους χορούς μας. πολύ προσπάθεια και πολύ κρύο....παγώσαμε, μιας και η παραδοσιακή μας στολή ειναι πολύ λιτή και πολύ ψιλή...
    κάποια Κυριακή θα το παίξει ...
    θα σου πω..
    φιλιά καρυστινά

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ποιά είναι η γνώμη σας;