ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σάββατο 28 Μαρτίου 2009

Το παραμύθι της 10χρονης και η μάγισσα Κερκίνη....

"Εκείνο που μου αρέσει περισσότερο στην
είναι τα ήσυχα νερά της.
Με αυτό το παραμύθι ήθελα να δείξω για περιβαλλοντικούς λόγους το πως είναι η λίμνη σήμερα και πως θα γινόταν αν εμείς οι άνθρωποι της κάναμε κακό"
είπε η 10χρονη Φωτεινή.
Το παρακάτω παραμύθι απέσπασε (ανάμεσα σε 200 άλλους μύθους) το πρώτο βραβείο του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Παραμυθιού που διοργάνωσαν ο Ομιλος Σερρών για την UNESCO και η "Πράξις" στο πλαίσιο της
Μια φορά κι έναν καιρό,γράφει η μικρή Φωτεινούλα, ήταν ένα μέρος που οι παλιοί κάτοικοι της περιοχής το αποκαλούσαν «το στοιχειωμένο μέρος». Εκεί δεν υπήρχαν ούτε ζώα, ούτε πουλιά και κανένα δέντρο δεν μπορούσε να ευδοκιμήσει. Επικρατούσε το σκοτάδι. Η λίμνη που υπήρχε εκεί ήταν βουβή και σκοτεινή χωρίς ζωή μέσα της. Κυρίαρχος αυτής της λίμνης ήταν μια κακιά μάγισσα
«η μάγισσα Κερκίνη». Οι κάτοικοι των γύρω περιοχών ήταν πολύ στενοχωρημένοι που σε μια τόσο όμορφη λίμνη δεν υπήρχε ζωή. Ετσι αποφάσισαν να ζητήσουν βοήθεια από τη θεά Δήμητρα που ήταν η θεά της φύσης και της γης. Η θεά Δήμητρα άκουσε τις παρακλήσεις των κατοίκων και αποφάσισε να βοηθήσει. Γι’ αυτό το λόγο έστειλε ένα πουλί τον Ερωδιό για να ελέγξει την κατάσταση. Μετά από μερικές ημέρες ο Ερωδιός κατάλαβε ότι δεν μπορεί να τα κάνει όλα μόνος του. Ετσι ζήτησε από τη θεά Δήμητρα να στείλει κι άλλα ζώα, πουλιά και ψάρια, γιατί ο Ερωδιός είχε ένα σχέδιο. Το σχέδιο ήταν «η εξόντωση της μάγισσας» μέσω της ζωής. Η θεά Δήμητρα συμφώνησε με το σχέδιο και το βρήκε πολύ έξυπνο. Ο Ερωδιός μαζί με άλλα πουλιά, νεροβούβαλους και πολλά άλλα ζώα μικρά και μεγάλα ξεκίνησαν για τη λίμνη της μάγισσας Κερκίνης. Μόλις έφτασαν τα ζώα στη λίμνη η δύναμη της χαράς τους για ζωή διέλυσε το σκοτάδι και βγήκε ο ήλιος που φώτισε τα πάντα. Η γη άρχισε ν’ ανθίζει και τα πουλιά κελαηδούσαν, γεμίζοντας με το τραγούδι τους το χώρο. Τα μέχρι τότε ήσυχα νερά της λίμνης γέμισαν ζωή από τα ψάρια που κολυμπούσαν στα νερά της. Η μάγισσα δεν μπορούσε να πιστέψει στα μάτια της. Ο θυμός της ήταν τόσο μεγάλος που κάθε δυνατή και άγρια κραυγή της θα μπορούσε να τα καταστρέψει όλα. Αλλά κάθε φορά που άνοιγε το στόμα της αντί να βγαίνει φωτιά και κραυγή έβγαιναν λουλούδια. Eίχε βάλει, όπως καταλαβαίνετε, το χεράκι της η θεά Δήμητρα. Από το κακό της η μάγισσα εξαφανίστηκε και κανείς δεν την ξαναείδε από τότε.
Η λίμνη σώθηκε. Ηταν τώρα ζωντανή και οι κάτοικοι χαρούμενοι που μπορούσαν να χαρούν τις χαρές της λίμνης. Και για να θυμούνται αυτό το γεγονός ονόμασαν την λίμνη «Κερκίνη».
Κι αν ποτέ βρεθείτε στη λίμνη θα δείτε μια λίμνη καταπράσινη γεμάτη ψάρια και διάφορα είδη πουλιών και ζώων.
Οι Ερωδιοί δε, δεν σταματούν να προσέχουν τη λίμνη από ψηλά για να μην εμφανιστεί πάλι καμιά κακιά μάγισσα, ζηλεύοντας την ομορφιά της λίμνης.
Αυτό το τοπίο θα σας μαγέψει.
Συγγραφέας : H 10χρονη Φωτεινή Δρασογλή μαθήτρια της Δ2 τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ηράκλειας Σερρών
Εύχομαι να πληθύνουν παρόμοιες ενέργειες και ελπιδοφόρα μηνύματα μαθητών, καθηγητών και φορέων και να σκορπίζουν φως σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας, ακριβώς όπως το όνομα της μικρής Φωτεινής ύπαρξης.

Φωτό Τάσου Παπαδόπουλου : Ερωδιός στη λίμνη Κερκίνης
Φωτό
Γιάννη Συλλιγνάκη : Νεροβούβαλοι στη λίμνη Κερκίνης
Φωτό
Martynas/PhotoBlink : Μάγισσα
Φωτό
Καρτσωνάκη : Παπαρούνα

28 σχόλια:

  1. Καταπληκτική ιστορία και συγχαρητήρια στην μικρούλα για την δημιουργικότητα και την φαντασία της!
    Η ευχή σου στο τέλος είναι και δική μου γιατί ίσως γίνει καλύτερος ο κόσμος μας αν αρχίσουμε να τον βλέπουμε με τα μάτια των παιδιών.
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όμορφη ιστορία, για ένα ωραίο μέρος σαν την λίμνη Κερκίνη. Είχα την ευκαιρία πριν από χρόνια να την επισκεφθώ. Έχει απίστευτα μέρη φυσικής ομορφιάς η πατρίδα μας, θάλασσες, βουνά, χαράδρες, φαράγγια - δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα από άλλες χώρες. Δυστυχώς όμως έχουμε γεμίσει από πολλές "κακές μάγισσες" που στο βωμό του κέρδους έχουν κάνει τεράστια οικολογική καταστροφή βλέπε Ασωπό, Υπάτη κ.λ.π.με την δικιά μας ανοχή. Η μόνη ελπίδα είναι οι φυσιολατρικοί - ορειβατικοί σύλλογοι που και αυτοί όμως έχουν γεράσει και είναι απαραίτητη η επάνδρωση τους με νέα "ενεργά" μέλη μπας και περισώσουμε κάτι από την φυσική μας κληρονομιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ ομορφο το παραμύθι της μικρής Φωτεινής
    -Σκέφτομαι πώς θα αντιδρούσαν οι τότε "οικολόγοι",αν υπήρχαν,εναντίον του Βενιζέλου που έκανε αυτό το έργο...
    Α,αλλοίωση του περιβάλλοντος,αλλαγή κλίματος,καταστροφή του οικοσυστήματος,αλλοι θα φωναζαν,θα γεμισουμε κουνούπια,θα μας πνιξουν τα νερά,και άλλα ηχηρά παρόμοια...
    Ακόμα τεχνητή θα την χαρακτηρίζουμε;
    Ειναι πια μια πανέμορφη λίμνη,ενταγμένη πλήρως στο πριβάλλον,μάθημα για τους υπερβολικά ανησυχούντες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. όνομα και φως! και αυτό το φωτεινό χαμόγελο πώς να μην βγάζει φωτεινές σκέψεις και ελπίδα!

    μόνο που στην πραγματικότητα ας σταματήσουμε τις παρακλήσεις σε θεούς και ας δράσουμε σαν άνθρωποι.
    για να γίνουν επιτέλους κάποια παραμύθια αληθινά.
    πολύ καλή κυριακή!
    έξοχο το παραμύθι της φωτεινής και πολλά εύγε και σε σένα που το μοιράστηκες μαζί μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μάλιστα...
    Ποια ήταν η αφρομή, όμως, για τη συγγραφή του παραμυθιού της Φωτεινής; Ο διαγωνισμός;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ένα μικρό μυαλουδάκι που μέσα στο παραμύθι της για το περιβάλλον της περιοχής της (που είναι και ο τόπος καταγωγής μου0, περιέλαβε και πρόσωπα της μυθολογίας μας. μην ξεχνάμε οι Σέρρες ήταν ο τόπος όπου έβοσκαν ανέμελα οι αθάνατοι ίπποι του ΉΛΙΟΥ ΑΠΌΛΛΩΝΑ, ΚΑΙ κάποιος μύθος τοποθετεί την περιοχή υπό την προστασία της θεάς Δήμητρας, αφού πάντα ήταν εύφορη και γόνιμο το έδαφος.
    μακάρι καθώς μεγαλώνει η μικρούλα και οι συνομίληκοι της να μας δώσουν και άλλα αισιόδοξα μηνύματα προστασίας του περιβάλλοντος, η δικιά μας γενιά δεν έπραξε όσα έπρεπε για την προστασία του

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Όμορφο! Το 'χω για το αυριανό μου μάθημα Γλώσσας, μπας και ξεκουνήσω και τα δικά μου να γράψουν τίποτα... Πλησιάζει και η μέρα των γενεθλίων του Άντερσεν...

    σνουποφιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Την είδα την Φωτεινούλα στην τηλεόραση κι είχα την περιέργεια να διαβάσω το παραμύθι της! Να λοιπόν που μου την ικανοποίησες! Έχω να πω ότι έχει λαμπρό μέλλον στη λογοτεχνία το κορίτσι αυτό!
    Συγχαρητήρια και σε σένα που παρουσίασες το θέμα τόσο όμορφα συνδυασμένο με τις φωτογραφίες και πραγματικά το ζωντάνεψες!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Όμορφο το παραμύθι συνδυασμένο άψογα με τις εικόνες...
    Την καλησπέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολύ ομορφο το παραμύθι της Φωτεινής και φυσικά το έχεις κάνει εσύ πιο ζωντανό με την επιλογή των εικόνων.

    Καλή εβδομάδα dyosmaraki!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @Μάτα

    Πιστεύω όπως και εσύ Μάτα μου, πως τα μάτια των παιδιών και η φαντασία τους μπορούν να μας οδηγήσουν σε μονοπάτια που ίσως εμείς έχουμε ξεχάσει πια...

    Ισως αν ασχοληθούμε λίγο μαζί τους όπως λες τότε να γίνει ο κόσμος μας ομορφότερος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @Αρκάς

    Τα είπες όλα.
    Πράγματι οι ορειβατικοί σύλλογοι κάνουν πολύ καλή δουλειά. Ισως επειδή αγαπούν τη φύση μέσα στην οποία κάνουν τις πεζοπορίες τους να θέλουν να την διατηρήσουν και να την προστατέψουν.
    Συμφωνώ πως στο χέρι μας είναι να προστατέψουμε την φυσική μας κληρονομιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @Vad

    Είναι αλήθεια πως καμιά φορά οι οικολόγοι υπερβάλλουν και στέκονται εμπόδιο σε έργα ανάπτυξης.

    Ισως όμως να φταίει και το γεγονός πως η πλειοψηφία των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στοχεύει στην καταστροφή της φύσης και όχι στην προστασία και στην ανάπτυξή της.

    Η ένταξη ενός έργου στο εκ'αστοτε φυσικό περιβάλλον πιστεύω πως εξαρτάται και από την οικολογική συνείδηση των εκπροσώπων του νόμου η οποία δεν θα πρέπει να υποτάσσεται σε οικονομικά συμφέροντα.

    Πάντως ελπιδοφόρο είναι το μήνυμα πως τουλάχιστον μια 10χρονη καθώς φαίνεται διαθέτει οικολογική συνείδηση. Αλλωστε σε αυτά τα 10χρονα παιδιά ανήκει το μέλλον των οικοσυτημάτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @basnia

    Υποθέτω πως η μικρούλα Φωτεινή εφάρμοσε με τον καλύτερο τρόπο τις γνώσεις από το μάθημα της Μυθολογίας που διδάσκεται σε αυτήν την ηλικία στο σχολείο για αυτό παραπέμπει στη θεά Δήμητρα.

    Μια Φωτεινή "όνομα και φως" όπως την περιγράφεις χαρακτηριστικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @Antoine

    Η αφορμή να την γνωρίσουμε εμείς στάθηκε ο διαγωνισμός. Από ότι διάβασα η μικρούλα έχει γράψει ακόμη ένα παραμυθάκι, οπότε μάλλον είναι ένα αναδυόμενο ταλεντάκι.

    Μάλιστα το συγκεκριμένο παραμύθι θα εκδοθεί σε βιβλίο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @Ηλακάτη

    Ισως οι μεγαλύτερες γενιές να μην έδωσααν τόση βάση στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος επειδή το θεωρούσαν δεδομένο.

    Κανείς δεν φανταζόταν πως μέσα σε τόσο λίγα χρόνια θα χανόταν σημαντικό κομμάτι της χλωρίδας και της πανίδας εξ αιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας.

    Δεν γνώριζα για τον μύθο που αναφέρεις. Σε ευχαριστώ για την συμβολή σου και σε καλωσορίζω σε αυτήν εδώ την διαδικτυακή γωνιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @marilia

    Θα ήταν υπέροχο να διαβάσουμε δημιουργίες δικών σου μαθητών Μαριλίτσα μου.

    Πιστεύω πως μέσα από αυτή τη διαδικασία μπορούν να ευαισθητοποιηθούν τα παιδιά σε κάθε τομέα.

    ΥΓ. Πότε είναι η ημέρα των γενεθλίων του Αντερσεν??? Μήπως να κάνεμ ένα αφιέρωμα με κάποιο δικό μας παραμύθι????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @Maria Tzirita

    Δεν έτυχε να την δω την Φωτεινούλα αλλά έχεις δίκιο, το κοριτσάκι μάλλον θα έχει λαμπρό μέλλον στον τομέα της λογοτεχνίας αν κρίνω από το συγκεκριμένο παραμυθάκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @Habilis

    Ενα παραμυθάκι που μας δημιουργεί εικόνες και μας ταξιδεύει. Ενα κείμενο που μας σπρώχνει να ατενζίουμε με αισιοδοξία το μέλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @KitsoMitsos

    @Ndn

    Φταίει το κείμενο της Φωτεινής που ο τρόπος γραφής της δημιουργεί πολλές εικόνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Η φράση της μικρούλας που μου άρεσε πολύ είναι : Το σχέδιο ήταν «η εξόντωση της μάγισσας» μέσω της ζωής...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ειναι τόσο γλυκό το παραμύθι της Φωτινής, έτσι όπως το νιώθει και το πλάθει στη παιδική της ψυχή. Το διάβαζα σε εφημερίδα και πραγματικά συγκινήθηκα. Είναι ίσως ένα μάθημα ευαισθησίας και για εμάς τους μεγαλύτερους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Μπράβο βρε Φωτεινή. Είσαι τυχερή γιατί ακόμη υπάρχει ...Κερκίνη. Δεν πουλήθηκε, δεν αποστραγγίστηκε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. @leondokardos

    Πράγματι καλέ μου λεοντόκαρδε είναι όπως το λες ένα μάθημα ευαισθησίας προς τους μεγαλύτερους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. @phlouflis

    Fingers crossed για να παραμείνει η λίμνη Κερκίνη λίμνη και να μην ξεπουληθεί όπως κάτι άλλες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Η μέρα γενεθλίων του Άντερσεν και η παγκόσμια μέρα Λογοτεχνίας και Παιδικού Βιβλίου είναι η 2η Απριλίου. Εμείς ξεκινήσαμε ήδη την ανάγνωση παραμυθιών του Άντερσεν -και όχι μόνο- και θα φτιάξουμε, όπως και πέρσι, παραμυθοσαλάτες.
    Έμμετρες ιστοριούλες οικολογικού περιεχομένου είχαν φτιάξει ομαδικά τα παιδιά μου Τρίτης Δημοτικού (ΝΑΙ!) το 2005. Το 2007 μια Τεάρτη Δημοτικού έγραψε ένα ποιηματάκι για τη Σουσουράδα! Κάποια στιγμή θα τα αναδημοσιεύσω. ;)
    Άκρως σημαντικό να δημοσιοποιούνται και να βραβεύονται δημιουργίες μαθητών που ολοένα και αυξάνονται. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. @marilia

    Πολύ μου άρεσε η ιδέα της παραμυθοσαλάτας. Εύγε!
    Θα περιμένω να διαβάσω το ποιηματάκι για την σουσουράδα.
    Αισιόδοξα μηνύματα μας στέλνεις μαριλίτσα μου. Μακάρι τα παιδιά να ωθούνται στην δημιουργία και σε αυτό πιστεύω σημαντικό ρόλο παίζουν οι εκπαιδευτικοί.
    Μπράβο και πάλι

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ποιά είναι η γνώμη σας;