ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009

Οι περί πολιτισμού δηλώσεις του κ. Σαμαρά

Στην πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε ο υπουργός Πολιτισμού κ. Αντώνης Σαμαράς δήλωσε πως το ενδιαφέρον του στρέφεται σε 3 κυρίως άξονες :

  • Εξοικονόμηση πόρων
  • Περικοπή υπέρογκων αμοιβών
  • Κατάργηση υπηρεσιών που έχουν ολοκληρώσει το έργο τους

-Επίσης ανέφερε πως θα προσπαθήσει να βρει λύση στο πρόβλημα με τους συμβασιούχους λέγοντας πως «αυτό το θέμα έχει για μένα και ανθρωπιστικές διαστάσεις» Λέγεται πως υπάρχει μεγάλη έλλειψη στο προσωπικό φύλαξης αρχαιολογικών χώρων, έτσι προχωρεί μέσω ΑΣΕΠ η πρόσληψη 1.100 συμβασιούχων φύλαξης, οι οποίοι θα προστεθούν στους 500 ήδη προσληφθέντες προ ενός μηνός, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλοι. (την έλλειψη φύλαξης αρχαιολογικών χώρων τη διαπίστωσα πέρσυ το καλοκαίρι ιδίοις όμμασι σε όσους χώρους κι αν επισκέφτηκα - θα ακολουθήσει σχετική ανάρτηση)

-Ισχυρίζεται πως θα καταφέρει να μειώσει το κόστος των εγκαινίων του Νέου Μουσείου Ακροπόλεως (που θα πραγματοποιηθούν στις 20 Ιουνίου) κάτω από τα 3 εκατ. ευρώ και ότι γενικότερα θα δώσει έμφαση στην ανάπτυξη και επέκταση των μουσείων. (Θα τα καταφέρει??? Μένει να το αποδείξει...)

-Ως το τέλος του καλοκαιριού λέγεται πως θα έχει κλείσει η Γενική Γραμματεία Ολυμπιακής Αξιοποίησης αφού λένε πως ολοκλήρωσε το έργο της (αλήθεια αξιοποιήθηκαν ΟΛΑ τα Ολυμπιακά ακίνητα όπως τους άρμοζε?)

-Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα επί υπουργίας του κ. Μιχάλη Λιάπη «χάθηκε» ο Ειδικός Λογαριασμός του ΥΠΠΟ, ο οποίος βρέθηκε μείον κατά 109 εκατ. ευρώ!!!! (Αναρωτιέμαι πως είναι δυνατόν να χάνονται χρήματα και κανείς να μην γνωρίζει που έχουν πάει...πολλά εκατομμύρια βρε αδελφέ, έχει θολώσει το μάτι μου.....)«Εξ αυτών έχουν επιστρέψει μέσω του τακτικού προϋπολογισμού τα 54 εκατ.,για τα άλλα δίνεται μια μάχη» είπε για το συγκεκριμένο θέμα ο κ. Σαμαράς (δηλαδή αν καταλαβαίνω καλά, λέγοντας πως οι μαύρες τρύπες θα καλυφθούν από τον τακτικό προϋπολογισμό εννοούμε πως πάλι από τα χρήματα των φορολογουμένων θα καλυφθούν όσα χρήματα εξαφανίστηκαν??? )

-Ανέφερε πως είναι διατεθειμένος να δώσει λύση σε χρονίζοντα προβλήματα του Υπουργείου Πολιτισμού όπως η αποκατάσταση του Φιξ (αμήν και πότε), η πρόοδος των εργασιών στο στέγαστρο του Ακρωτηρίου της Θήρας (χλωμό το βλέπω, πάλι κάπου κόλλησε η ιστορία, προβλήματα λένε με την Πολεοδομία)

-Ανήγγειλε την δρομολόγηση της αγοράς του κτιρίου της οδού Πειραιώς 260 για τις ανάγκες του Ελληνικού Φεστιβάλ και αναφέρθηκε στην πρόθεση αναβάθμισης του χώρου γύρω από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και τη δυνατότητα επέκτασής του στο Ακροπόλ (αίτημα που έχει τεθεί εδώ και πολλά-πολλά χρόνια, για να δούμε....).

-Υποσχέθηκε την υλοποίηση των εργασιών της επέκτασης της Εθνικής Πινακοθήκης και την αποκατάσταση ενός τμήματος του Τατοΐου για να αποδοθεί στο κοινό (ούτε το γιοφύρι της Αρτας να ήταν το Τατόϊ... ήμουν νια και γέρασα.....)

-Μεταξύ άλλων ανέσυρε και το θέμα της ξεχασμένης πρότασης για την ίδρυση της Ακαδημίας Τεχνών (να το δω και να μην το πιστέψω)

-Αναβαθμίζεται η Διεύθυνση για τη Δίωξη Αρχαιοκαπηλίας, η οποία όπως τόνισε ο κ. Σαμαράς, θα λειτουργήσει μέσα από τρεις άξονες:

  • ηλεκτρονικό και διαδικτυακό, καθώς δεν θα αφορά μόνο τη δίωξη λαθρανασκαφών αλλά και την αναζήτηση, τον εντοπισμό και τη δίωξη προϊόντων αρχαιοκαπηλίας, τα οποία έχουν πωληθεί από χρόνια εκτός Ελλάδος, θα είναι δηλαδή μια συστηματική εκστρατεία ανάκτησης απολεσθέντων.
  • Δεύτερον, συνεργασία με άλλες δημόσιες υπηρεσίες της χώρας και συγκεκριμένα των υπουργείων Εσωτερικών και Δικαιοσύνης.
  • Τρίτον, ανάπτυξη σχέσεων με αντίστοιχες υπηρεσίες του εξωτερικού, όπως έχει συμβεί ήδη με την Ιταλία.

(Σύμφωνα με στατιστικές έρευνες η αρχαιοκαπηλία έχει αυξηθεί στη χώρα μας, πολύτιμοι θησαυροί της πολιτιστικής μας κληρονομιάς φυγαδεύονται στο εξωτερικό,οπότε κάθε οργανωμένη κίνηση για την αποφυγή κάθε φύσεως αρχαιοκαπηλίας είναι ευπρόσδεκτη)

Ο τομέας του πολιτισμού αποτελεί ένα σημαντικότατο κεφάλαιο του τόπου μας πολύ παραμελημένο και ξεχασμένο τα τελευταία χρόνια αφού ουσιαστικά το Υπουργείο Πολιτισμού παρέμενε ακέφαλο και δίχως ουσιαστική πολιτιστική πολιτική. Τα προβλήματα στον τομέα του πολιτισμού ήταν περισσότερα από τα θετικά τα οποία προέρχονταν κυρίως από ιδιωτικές πρωτοβουλίες Ιδρυμάτων η Ιδιωτών. Οι προτάσεις του κ. Σαμαρά δείχνουν με μία πρώτη ματιά ενδιαφέρουσες και αγγίζουν χρονίζοντα προβλήματα που αναζητούν τη λύση τους. Μένει να δούμε εάν θα υλοποιηθούν αυτές οι σκέψεις. Η πολιτεία θα πρέπει να σκύψει κατά τη γνώμη μου εκτός των παραπάνω σκέψεων που ανέφερε ο κ. Σαμαράς σε χρονίζοντα προβλήματα τα οποία αναζητούν τη λύση τους όπως για παράδειγμα :

  • Η αξιοποίηση χώρων που σήμερα βρίσκονται εγκαταλελειμμένοι σε ολόκληρη τη χώρα μας. Μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς ρημάζουν επειδή το Υπουργείο Πολιτισμού δεν ενδιαφέρεται να τα συντηρήσει.
  • Η επίλυση μακροχρόνιων δικαστικών εκκρεμοτήτων με ιδιώτες των οποίων οι ιδιοκτησίες κάποτε απαλλοτριώθηκαν και λόγω των γραφειοκρατικών διαδικασιών ποτέ δεν τους αποδόθηκε η νόμιμη αποζημίωση με αποτέλεσμα μετά από πάροδο 20 ετών να επαναιτούνται την κυριότητα σε ήδη απαλλοτριωμένες εκτάσεις.
  • Η αξιοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς με σκοπό τόσο τον προσπορισμό εσόδων όσο και την προβολή του τόπου μας στο εξωτερικό όπως του αξίζει.
  • Την άμεση καταβολή των καθυστερημένων χορηγιών που το Υπουργείο έχει προεγκρίνει εδώ και χρόνια αλλά δεν έχει ακόμη καταβάλλει σε φορείς που ασχολούνται με τον πολιτισμό, οι οποίοι οδεύουν προς την πτώχευση.

Ο κ. Σαμαράς υποθέτω πως θα θέλει να δείξει έργο μια και αναλαμβάνει καθήκοντα σε ένα Υπουργικό πόστο μετά από πολλά χρόνια. Μένει να δούμε αν οι καλές του προθέσεις ευοδωθούν γιατί ευπρόσδεκτες είναι οι προθέσεις, σημαντικότερες όμως των προθέσεων είναι οι πράξεις.....

Το πλήρες άρθρο με τις δηλώσεις του κ. Σαμαρά μπορείτε να βρείτε στο http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artId=255539

10 σχόλια:

  1. Ετσι απλά,χάθηκε ο ειδικος λογαριασμός;Και δε θα αναζητήσει κανέναν υπεύθυνο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πολύ ωραία τα λενε όταν αναλαμβάνουν...κατά την έξοδο όμως όλα τα χάνουν(σαν τον ειδικο λογαριασμο επι Λιαπη...αν ειναι δυνατον!)
    καλο Σ/κ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. KΚαι μόνο που ειναι Υπ.Πολιτισμού ο Σαμαράς ειναι αστείο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ξεκίνησα να σχολιάζω αυτή την ανάρτηση το πρωί και με τη διακοπή που έγινε πήγε 23,20 το βράδυ για να τελειώσω...

    Δεν ξέρω αλλά εγώ το Σαμαρά τον έχω πάρει με κακό μάτι, κι όταν μιλάει, δεν είναι ότι προσέχω ιδιαίτερα. Νομίζω ότι θα μείνουμε με το όνειρο μόνο. Δεν είναι εκτός πραγματικότητας οι στόχοι του και αυτό βέβαια μας κάνει όλους να ελπίζουμε, αλλά νομίζω ότι με τόση εκλογολογία και με τόσα άλλα προβλήματα που μαστίζουν τη χώρα, τα κονδύλια θα δοθούν τελικά αλλού και θα μείνουμε όλοι... με το "πιρούνι" στο χέρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @Vad

    Και εμένα μου έκανε τρομερή εντύπωση το συγκεκριμένο θέμα να "χάνεται"ένας ειδικός λογαριασμός και να αναφέρεται σαν κάτι το απολύτως φυσιολογικό...

    Από την άλλη δεν γνωρίζω αν το δημοσίευμα εννοεί πως ο ειδικός λογαριασμός δεν χάθηκε αλλά ενσωματώθηκε στον τακτικό προϋπολογισμό λόγω της πολιτικής που ακολούθησε ο Αλογοσκούφης. Αν θυμόμαστε υπήρχε μεγάλος αριθμός ειδικών λογαριασμών σε όλα τα Υπουργεία μέσω των οποίων έφευγαν και έμπαιναν πολλά κονδύλια χωρίς ουσιαστικά να καταγράφονται στον τακτικό προϋπολογισμό (αυτό αποτελούσε άλλωστε έναν από τους πολλούς λόγους για τους οποίους κάθε χρόνο ο προϋπολογισμός πέφτει έξω στις προβλέψεις του αφού αυτά τα διάσπαρτα κονδύλια δεν μπορούν να προβλεφθούν, κάθε Υπουργός τα διαχειρίζεται κατά το δοκούν.
    Ο Αλογοσκούφης ξεκίνησε μια προσπάθεια να ενσωματώσει όλους αυτούς τους ειδικούς λογαριασμούς στον τακτικό προϋπολογισμό.

    Εάν εννοούν πως ο ειδικός λογαριασμός χάθηκε επειδή ενσωματώθηκε στον τακτικό προϋπολογισμό, τότε έχει καλώς, αν και πάλι παραμένει το ερώτημα που πήγαν τα υπόλοιπα 55 εκατ. Ευρώ τα οποία υπολείπονται των 109 εκατ. Ευρώ.

    Θεωρώ πως το δημοσίευμα είναι λίγο ασαφές ως προς αυτό το σημείο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @cook

    Αναδεικνύεις ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα που δεσπόζει στην δημοσιονομική πολιτική :

    -την έλλειψη διαφανών διαδικασιών κατά την παραλαβή/παράδοση ενός Υπουργείου (και γενικότερα ενός Δημοσίου φορέα).

    Στην επιχείρηση που εργαζόμουν όταν αναλάμβανε ένας νέος Διευθυντής (ας τον παραλληλήσουμε με έναν Υπουργό) προτού να αναλάβει πλήρως τα καθήκοντά του είχε δικαίωμα να ορίσει ορκωτό λογιστή της επιλογής του προκειμένου να ελέγξει τις τυχόν οικονομικές ατασθαλίες (ή εκκρεμότητες αν θέλουμε να το πούμε με πιο soft τρόπο) προκειμένου να τις επισημάνει πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του. Με αυτή τη διαδικασία καταγράφονταν οι εκκρεμότητες τις οποίες όφειλε ο απερχομένος Διευθυντής να τακτοποιήσει ενώ ο επόμενος αναλάμβανε καθαρή την επιχείρηση. Κατόπιν υπέγραφαν ένα πρωτόκολλο παράδοσης/παραλαβής με καταγεγραμμένες όλες τις εκκρεμότητες. Με αυτόν τον τρόπο υπήρχε διαφάνεια και η Διοίκηση (το ΔΣ) γνώριζε κατά πόσο ο απερχόμενος υπάλληλος είχε εκτελέσει με σωστό τρόπο τα καθήκοντά του (Αλλωστε και ο Υπουργός ένας Υπάλληλος του Κράτους είναι).

    Φυσικά όσο αυτό δεν γίνεται στον Δημόσιο τομέα κατά την παράδοση/παραλαβή ενός φορέα (Υπουργείου/ΔΕΚΟ/Υπηρεσία/Δήμου κλπ)μοιραία όλοι οι δημόσιοι λειτουργοί θα εξακολουθούν να το πάιζουν ευθυνοανεύθυνοι και κανείς δεν θα καλείται να λογοδοτήσει για τυχόν παραλείψεις που δεν κατάφερε να αποτρέψει/διορθώσει κατά τη διάρκεια της θητείας του.Οπως σωστά λες κάθε νέος Δημόσιος λειτουργός κατά την είσοδό του θα τάζει λαγούς με πετραχήλια ενώ κατά την έξοδό του θα διαπιστώνονται μαύρες τρύπες οι οποίες (αφού ο απερχόμενος θα δηλώνει παραπλανημένος και ο νέος ανεύθυνος των λαθών του προηγούμενου) θα μεγαλώνουν και μέσα τους θα πέφτουμε εμείς οι πολίτες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @tzonakos

    Η θέση μου είναι πως δεν μπορώ ούτε να εκθειάσω ούτε να καταδικάσω έναν Δημόσιο λειτουργό προτού παρουσιάσει έργο σε μια συγκεκριμένη θέση.

    Αυτό που σίγουρα μπορώ ως πολίτης να κρίνω είναι οι υποσχέσεις.
    Στην πρώτες του δημόσιες δηλώσεις ο Σαμαράς άγγιξε χρονίζοντα προβλήματα που διαιωνίζονται και ζητούν λύση εδώ και πολλά-πολλά χρόνια (τα παρακολουθώ στενά εδώ και χρόνια για αυτό και έχω άποψη).

    Εάν ο κ. Σαμαράς καταφέρει να δώσει λύσεις στα συγκεκριμένα θέματα θα τον επικροτήσω. Εάν αποδειχθεί ανίκανος θα τον εντάξω εκεί που έχω εντάξει σωρεία δημοσίων λειτουργών που αρκούνται στις υποσχέσεις ενώ αδυνατούν (η δεν έχουν την πρόθεση από την αρχή και απλά εκλογολογούν) να υλοποιήσουν αυτά που υπόσχονται.

    Αυτός είναι και ο λόγος που ανέφερα στην ανάρτηση πως πέραν των προθέσεων η ουσία βρίσκεται στην "μαγκιά" να κάνει κανείς πράξεις όσα υπόσχεται.

    Ιδομεν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το ίδωμεν γράφεται με ωμέγα.
    Σωστά, ίδωμεν λοιπόν, συμφωνώ.
    Αλλα δεν είμαι αισιόδοξος.

    Την μεγάλη μου καλημέρα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @Hellenic Potion

    Ειλικρινά με τόσες ανεκπλήρωτες υποσχέσεις που έχουμε εισπράξει θα συμφωνήσω μαζί σου και δηλώνω πως είμαι πάρα πολύ επιφυλακτική και όχι και τόσο αισιόδοξη για την υλοποίηση των "θα"....

    Επειδή είμαι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στα θέματα πολιτισμού και μετά λύπης μου βλέπω πως στην Ελλάδα όταν λέμε πολιτισμός εννοούμε ανούσιες φιέστες ενώ σοβαρές υποθέσεις εκκρεμούν εδώ και πολλά πολλά χρόνια (όπως π.χ. η υπόθεση του στεγάστρου στη Θήρα, η στέγαση του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης με την ανακαίνιση του κτιρίου του FIX και ατελείωτα άλλα) θέλω να εξακολουθώ να ελπίζω (ονειροπόλα ίσως????).
    Οπως έλεγε και κάποιος "I have a dream"
    (απεύχομαι το dream να περιοριστεί στο πηρούνι χα χα χα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @tzonakos

    Ουπς! ο δαίμων του τυπογραφείου χτύπησε. Δίκιο έχεις...
    Ευχαριστω tzonax!

    Αν με ρωτήσεις να σου πω μέσα από τα βάθη της ψυχής μου τη θέση μου, έχω πάψει εδώ και πάρα πολύ καιρό να είμαι αισιόδοξη για την διάθεση των δημοσίων μας λειτουργών (σύσσωμων-δεν κάνω διακρίσεις-πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) να επιτελέσουν έργο που θα ασποσκοπεί στο δημόσιο συμφέρον.

    Επαφίεμαι στη δυναμικότητα κάποιων ιδιωτών που παλεύουν για τα αυτονόητα και εξακολουθούν να είναι ιδεαλιστές(μιλώ κυρίως για ανθρώπους που έχουν καταθέσει τη ζωή τους σε θέματα του πολιτισμού και νοιάζονται για αυτά).

    Ιδωμεν λοιπόν!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ποιά είναι η γνώμη σας;