ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2009

Η θειά Μερόπη (ή περί εγγυοδοσίας Τραπεζικών καταθέσων)


Η Μελένια έχει μια θειά που και τσιγκούνα είναι και ιδιότροπη πολύ. Ούτε στον άγγελό της δεν δίνει νερό από τη τσιγκουνιά της. Θεία Μερόπη την λένε (καμία σχέση με την γλυκύτατη συνμπλοκέρισα που έχουμε ανάμεσά μας). Μπορεί να μην κατάφερε να σπουδάσει στα νιάτα της, μα δεν της ξεφεύγει τίποτα, ψάχνει κάθε λεπτομέρεια, καλύτερη και από οικονομολόγος. Το όνειρό της ήταν να σπουδάσει οικονομικά μα βλέπετε τότε οι γονείς δεν έστελναν τα κορίτσια να σπουδάσουν γιατί έλεγαν πως αφού έτσι κι αλλοιώς στον νεροχύτη θα καταλήξουν τι τις θέλουν τις σπουδές???? Ετσι τον κανακάρη τον αδελφό της (αν και ξύλο απελέκητο) τον έστειλαν για σπουδές αυτός κόλλησε στο δεύτερο έτος και με το ζόρι κατάφερε να τελειώσει τη Νομική. Βρε τι πέσανε όλες οι αδελφάδες "μα αφού τα παίρνει τα γράμματα η Μεροπίτσα γιατί δεν της δίνεις τουλάχιστον την ευκαιρία να σπουδάσει? Μπορεί και να τα καταφέρει...." Ανένδοτη η κυρά Αφροδίτη (η μαμά της θειάς Μερόπης).
Ετσι λοιπόν της έμεινε το απωθημένο της καϋμένης της Μερόπης και έβγαζε το άχτι της μελετώντας μοναχή της εκτός από τις οικονομικές στήλες των εφημερίδων, κάθε εγκύκλιο, νόμο ακόμη και ΦΕΚ που έπεφτε στα χέρια της. Αδυναμία της εκείνα τα ψιλά γραμματάκια που γράφουν οι Τράπεζες πίσω από τις συμβάσεις που σου δίνουν να υπογράψεις, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας κλπ
Φόβος και τρόμος η θειά Μερόπη για τους υπαλλήλους της Εφορίας, των Τραπεζών, των Ασφαλιστικών Εταιριών και των Δημοσίων Υπηρεσιών...κάθε φορά που αντιλαμβανόταν πως πάνε να την κοροϊδέψουν μετέτρεπε τα γραφεία τους σε πεδία μάχης ώσπου να βρει το δίκιο της (και συνήθως το έβρισκε αφού πήγαινε καλά διαβασμένη).
Με την τσιγκουνιά της και τις ιδιοτροπίες της η θειά Μερόπη κατάφερε λοιπόν να βάλει στην άκρη ένα καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό. Τις καταθέσεις της, τις μετακινεί κάθε τρεις και λίγο αφού σαν σκληρή διαπραγματεύτρια ακόμη και 0,1 % καλύτερο επιτόκιο να πετύχει, δεν διστάζει να μεταφέρει τα χρήματά της σε άλλη Τράπεζα.
-Δεν έχει συναισθηματισμούς εδώ λέει, business is business, άλλο η φιλία και άλλο τα οικονομικά....
Την εποχή που στις εφημερίδες φούντωναν οι φημολογίες που μιλούσαν για τη κρίση του χρηματοπιστωτικού συστήματος η θειά Μερόπη σε ησυχία δεν καθότανε. Ηρέμησε κάπως όταν άκουσε τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης πως οι Τραπεζικές καταθέσεις στην Ελλάδα θα πρέπει να θεωρούνται εγγυημένες μέχρι του ποσού των Ευρώ 100,000/ανά άτομο/ανά Τράπεζα. Ο δικός της λογαριασμός είναι κοινός με τον άντρα της οπότε λογικά σύμφωνα με την εξαγγελία θα πρέπει να είναι εγγυημένες οι καταθέσεις της μέχρι του ποσού των 200,000 Ευρώ ανά Τράπεζα.
Προχθές καθώς πίναμε καφέ στο σπίτι της Μελένιας μπήκε ξαφνικά η θειά Μερόπη εξαγριωμένη.
-"Δεν είναι κράτος αυτό" άρχισε να φωνάζει.....
Κάναμε το παν να την καθησυχάσουμε...
Μετά από αρκετή ώρα μας εξιστόρησε πως ολόκληρη την ημέρα γύρναγε από Τράπεζα σε Τράπεζα και ζητούσε επίμονα να της δώσουν τη σχετική εγκύκλιο όπου αναφέρεται πως το ποσό των καταθέσεων για το οποίο εγγυήθηκε η κυβέρνηση αυξήθηκε από τα 20,000 Ευρώ (που ίσχυε μέχρι πρότινος με βάση το ΦΕΚ 141/13.6.2000 και τον Νόμο 2832/2000)
σε 100,000 Ευρώ.
Καμία όμως Τράπεζα δεν φαίνεται (σύμφωνα με τη θειά Μερόπη) να έχει λάβει σχετική εγκύκλιο. Τηλεφωνήσαμε στην Τράπεζα της Ελλάδος μα και από εκεί πήραμε αρνητική απάντηση. "Οχι, δεν έχει εκδοθεί καμία σχετική εγκύκλιος"μας απάντησε η υπάλληλος από την άλλη γραμμή του τηλεφώνου επιβεβαιώνοντας τα όσἆ έλεγαν οι Τράπεζες στην θειά Μερόπη.
-Καλέ θειά Μερόπη λες επειδή έφυγε άρον άρον ο Αλογοσκούφης από το Υπουργείο Οικονομικών να ξέχασε να υπογράψει τη σχετική εγκύκλιο????, ψέλισε η Μελένια μήπως και καθησυχάσει τη θειά Μερόπη.
-Μπορεί ο άνθρωπος να την υπέγραψε την εγκύκλιο αλλά να σκάλωσε σε καμιά υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών φεύγοντας αυτός. Μην κάνετε έτσι, αφού δεσμεύτηκε δημόσια η Κυβέρνηση, δεν μπορεί, θα στείλουν εγκύκλιο, μάλλον είναι θέμα χρόνου ψέλισα και εγώ αν και στην έξαλλη κατάσταση που βρισκόταν η θειά Μερόπη ένοιωσα πως καλύτερη λύση σε τέτοιες περιπτώσεις είναι μάλλον η σιωπή.
-Εγώ δεν ξέρω τίποτα...απάντησε η θειά Μερόπη...στο παρελθόν οι άνθρωποι έδιναν τα χέρια και αυτό ήταν....ο λόγος τους ήταν και συμβόλαιο....Οχι μόνο οι συμφωνίες αλλά ακόμη και αγοραπωλησίες ακινήτων γίνονταν μόνο με τον λόγο, γιατί τότε είχαν λόγο οι άνθρωποι.... Ομως αλλάξανε οι καιροί και οι αξίες. Στις μέρες μας οι μεν πολιτικοί ισχυρίζονται ότι πολλές φορές παραπλανώνται κι έτσι λένε και ξελένε, ενώ οι περισσότεροι πολίτες συνηθίζουν να λένε "δεν φταίω εγώ, φταίει ο άλλος"....
Ως εδώ και μη παρέκει, συνειδητοποίησα πως στις μέρες μας πρέπει ό,τι σου τάζουν να το ζητάς να σου το δίνουν και γραπτώς.
-Σαν νάχει κάποιο δίκιο η θειά Μερόπη σκέφτηκα....Ο,τι λέγεται θα πρέπει να συνοδεύεται από σχετική γραπτή εγκύκλιο. Εχει περάσει τόσος καιρός....γιατί άραγε δεν έχουν σταλεί ακόμη σχετικές γραπτές οδηγίες στις Τράπεζες????
-Είναι κι αυτοί οι αρχαίοι, συνέχισε η θεία Μερόπη, που λέγανε "έπεα πτερόεντα" (=ομηρική έκφραση που σημαίνει πως τα λόγια πετάνε, λόγια του αέρα)...αλλά να πω και κάτι άλλο??? Οι πολιτικοί μας άρχοντες που τελευταία το παίζουν Λατινοσπουδαγμένοι δεν θάπρεπε να γνωρίζουν καλύτερα από μένα πως "verba volant" ενώ "scriptα manent".....?????
Μόνο μεταξύ τους ξέρουν να συνεννοούνται στη Λατινική γλώσσα όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους. Δεν φτάνει όμως μοναχά να πετάς κάποιες λέξεις ξεκάρφωτες πρέπει παράλληλα να γνωρίζεις τα νοήματά τους και να τα κάνεις πράξη.
Εγώ δηλαδή πως τα ξέρω?
Και ας μην έχω πάει στα ξακουστά Πανεπιστήμια που έχουν πάει όλοι αυτοί...."
Ενας αναστεναγμός ακούστηκε σαν αυτή η κουβέντα να αποτέλεσε ένα είδος λύτρωσης για τη θειά Μερόπη αφού είπε τον πόνο της κι ανακουφίστηκε.
Αφού την καλμάραμε, της προσφέραμε το καθιερωμένο τσαγάκι που συνηθίζει να πίνει. Στο τέλος μας χάρισε εκείνο το υπέροχο χαμόγελο που σπάνια ανατέλλει στο συνήθως κατσουφιασμένο πρόσωπό της κι έπειτα μας χαιρέτισε κι έφυγε.
Φεύγοντας η θειά Μερόπη κοιταχτήκαμε με την Μελένια και λες και είμασταν συνεννοημένες τρέξαμε να βρούμε το λεξικό....
Βλέπετε ντραπήκαμε να ρωτήσουμε τη θειά Μερόπη τι σημαίνει
"verba volant-scripta manent"
....μην τυχόν και μας πάρει και μας σηκώσει...
Ξεσκονίσαμε το λεξικό (τόσο καιρό είχαμε να το χρησιμοποιήσουμε) και αναζητήσαμε το σχετικό λήμμα.
Διαβάσαμε :
Οι λέξεις πετούν ενώ τα γραπτά μένουν
Μα που στο καλό τα έμαθε όλα αυτά η θειά Μερόπη που καθόλου δεν είναι Λατινοσπουδαγμένη???

40 σχόλια:

  1. και δεν ρωτούσατε βρε τον ηφαιστίωνά μας; :))
    όσο για τα υπόλοιπα! πλέον νομίζω ότι φτάνουμε σε αδιέξοδα. και οι τράπεζες κάνουν ότι θέλουν! διάβασα πρόσφατα ότι σχεδόν όλες κλήθηκαν να πληρώσουν πρόστιμα για τις αδικαιολόγητες χρεώσεις σε κινήσεις λογαριασμών, ανάληψης κλπ και σχεδόν όλες εξακολουθούν να τα χρεώνουν.
    καλημέρα! με ήλιο και φωτεινή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χα χα χα
    Τόσες φορές έχω μπει αλλά δεν είχα προσέξει τον τίλο στο blog του Ηφαιστίωνα.
    Οσο για τα υπόλοιπα άστα να πάνε. Και οι Τράπεζες κάνουν ότι θέλουν και οι ασφαλιστικές εταιρίες κάνουν ότι θέλουν (θα ακολουθήσει σχετική ανάρτηση)
    Αλλά να μην έχει αποσταλεί εγκύκλιος για το συγκεκριμένο δεν το περίμενα....πέρασε τόσος καιρός...
    Καλημερούδια basnia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παπαθανασίου αντί Αλογοσκούφη;Βάλε τη θεία Μερόπη στη θέση του,να τους κάνει όλους να σχίσουν τα πτυχία τους κι εμείς να δούμε μια άσπρη μέρα:))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπορείς να μου γνωρίσεις τη θεία Μερόπη σε παρακαλώ, να την παίρνω μαζί μου στις δοσοληψείες μου με το δημόσιο και δη με τις τράπεζες; Τη χρειάζομαι!!!!
    Φιλάκια Δυοσμαράκι μου, υπέροχο το κείμενο και σοφό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι τράπεζες, κάνουν τη δουλειά τους,(επίσημοι τοκογλύφοι) ή καλύτερα οι πολιτικοί -υπάλληλοι των τραπεζών- κάνουν τη δουλειά αντ' αυτών.
    Εμείς όμως τι δουλειά κάνουμε μπροστά στις κάλπες, αναρωτιέμαι.
    Δηλαδή άμα αφήνω το σπίτι μου ανοιχτό και μπει ο κλέφτης θα έχω κι΄εγώ μερίδιο στην ευθύνη.
    Λυπηρό δεν είναι να μην μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε την ευθύνη που έχουν όλοι αυτοί οι εκλεγμένοι, απέναντί μας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. εγώ θα σταθώ στον άνθρωπο. οι παλιοί, ή αυτοί που λέμε εμείς ασπούδαχτοι, κρύβουν μια απίστευτη σοφία και παιδεία που λείπει από πολλούς από εμάς που έχουμε τελειώσει υποτίθεται τα καλύτερα πανεπιστήμια. έχουν μία ωριμότητα και μία πληρότητα μέσα τους που είναι τόσο γοητευτική και που ακυρώνει όλα τα υπόλοιπα μειονεκτήματά τους. το καλύτερό μου είναι να ακούω ιστορίες από τέτοιους ανθρώπους.καλό σου σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θεία Μερόπη τη λένε; Κάτι σε Λωξάνδρα μου φαίνεται; Υπερυπουργός θα της ταίριαζε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το έχει πιάσει το νόημα η Θεία Μερόπη, αυτό έχω να πω! Σιγά μην εμπιστεύεται τα λόγια του καθένα. Και ειδικά όταν αυτός ο καθένας είναι πολιτικός... Μπράβο στη θεία και στην επιμονή της!

    Υπέροχη αφήγηση!

    Υ.Γ: Πρόκειται για αληθινό περιστατικό ή όχι; Όντως δεν υπάρχει εγκύκλιος; Γιατί αν όντως τρέχει κάτι τέτοιο, τότε έβγαλε είδηση η θεία Μερόπη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Άντε και με τρόμαξες!
    Νόμιζα ότι θα μιλούσες για τη φίλη μου τη @Μερόπη!!
    χαχαχαχα!!!

    Eίχα ακούσει μια ιστορία με ένα τσιγγούνη θείο που για να μη ξοδεύεται έτρωγε καθημερινά σε εγκαίνια όπου είχαν μπουφέ! Ενημερωνόταν καθημερινά και πήγαινε στα τρία σημεία του ορίζοντα και έπαιρνε και τάπερ μαζί του! χαχα!!
    Ο ίδιος όταν πήγαινε καμιά εκδρομή ζητούσε το φθηνότερο ξενοδοχείο, και έπιανε ισόγειο δωμάτιο, με παράθυρο στο δρόμο, που το άφηνε μισάνοιχτο και με αλυσίδα κλείδωνε το χέρι του με το παρκαρισμένο απ' έξω αυτοκίνητό του, πιστεύοντας ότι αν επιχειρήσουν να το κλέψουν θα το αντιληφθεί εγκαίρως!!! χαχαχαχα!!!!
    Δεν έχει τέλος και όρια η τσιγγουνιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Είδα Μερόπη και μπήκα. Χα χα χα!
    Παρόλο που εγώ σπούδασα τελικά Νομικά (αλλά το νεροχύτη δεν τον γλίτωσα), εντούτοις την ικανότητα της θείας Μερόπης να περιφέρω τα λεφτά μου από Τράπεζα σε Τράπεζα δεν την έχω. Γιατί απλούστατα δεν έχω τόσα πολλά λεφτά που να αξίζει τον κόπο να τους κάνω βόλτα.
    Την καλημέρα μου Δυοσμαράκι μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @Vad

    Χα χα χα.
    Θα μεταβιβάσω στη θεία Μερόπη την πρότασή σου. Είμαι βέβαιη πως θα πετάξει τη σκούφια της. Αλλο που δεν θέλει...Πολύ θα σε συμπαθήσει...Την έχω ικανή να αναλάβει να σου κάνει την δήλωση στην εφορία κάθε χρόνο τσάμπα.
    Εμένα τουλάχιστον εκείνη την κάνει...
    Καλημερούδια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @Maria Tzirita

    Χα χα χα
    Και βέβαια να στη στείλω Μαράκι μου,όσες δικές μας η φιλενάδων της υπιθέσεις έχει αναλάβει (με Δημόσιο, Τράπεζες και Ασφαλιστικές Εταιρίες) τις έχει βγάλει σε πέρας σε βάρος αυτών των υπηρεσιών. Τελευταία μας είπε πως έγινε μέλος σε μια καταναλωτική οργάνωση....!!!
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @odysseas

    Καθένας στο είδος του καλέ μου odyssea.
    Είναι παράξενο που σε παλαιότερες εποχές (που οι άνθρωποι πεινάγανε στα αλήθεια) όλα τα σπίτια παρέμεναν ανοιχτά (στις επαρχίες μάλιστα συνήθιζαν να αφήνουν το κλειδί σε καμιά γλάστρα και το γνώριζαν όλοι οι φίλοι) και όμως κλεψιές δεν γίνονταν. Τα ξωκλήσια ήταν 24 ώρες ανοιχτά και τις εικόνες δεν τις πείραζε κανείς.

    Τώρα που η τεχνολογία προχώρησε και τόσο τα σπίτια όσο και τα ξωκλήσια έχουν εξοπλιστεί με σούπερ σύγχρονης τεχνολογίας συναγερμούς και αντικλεπτικά συστήματα όλο "κλειδώνουμε κι αμπαρώνουμε κι όλο ο κλέφτης είναι μέσα...."
    Ακόμη προσπαθώ να κατλάβω πως γίνεται αυτό....
    Την καλημέρα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @tovene592

    Μου αρέσουν πολύ οι σκέψεις σου tovene και ταυτίζομαι μαζί σου.
    Αυτοί οι άνθρωποι κανείς δεν λέει πως ήταν αλάνθαστοι.

    Η διαφορά τους από εμάς ίσως είναι πως βασίζονταν κυρίως στην εμπειρία και την πράξη και όχι τόσο στη θεωρία. Ισως για αυτό να ένοιωθαν πιο σίγουροι για τον εαυτό τους από ότι εμείς σήμερα.

    Τις εμεπιρίες δεν τις κρατούσαν για τον εαυτό τους. Τις μεταβίβαζαν από γενιά σε γενιά και έτσι κάθε γενιά έβγαινε ακόμη πιο έμπειρη από την προηγούμενη.

    Σε τελική ανάλυση τι να το κάνει κανείς να γνωρίζει θεωρητικά περισσότερα πράγματα αν δεν γνωρίζει τον τρόπο να κάνει πράξη την θεωρία....

    Φιλιά και μια όμορφη καλημέρα σου στέλνω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @phlou...flis

    Και Λωξάνδρα και υπερυπουργός η θεία Μερόπη. Πολύπλευρο ταλέντο. άλλο να στα λέω και άλλο να την βλέπεις. Πολύ δυναμικό άτομο.

    Αδικημένη από τη ζωή...

    Αν είχαμε τέτοια υπουργίνα όπως λέει ο Vad θα βλέπαμε και καμιά άσπρη ημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @Hellenic Potion

    Και βέβαια έβγαλε λαβράκι η θεία Μερόπη. Δεν ξέρω πόσος χρόνος χρειάζεται να εκδοθούν γραπτές οδηγίες για οποιοδήποτε θέμα από τις Κυβερνήσεις, πάντως μέχρι στιγμής οι Τράπεζες δεν έχουν λάβει γραπτώς τη σχετική απόφαση έστω και αν υπάρχει η προφορική δέσμευση που όλοι ακούσαμε.

    Με προβλημάτισε και μένα η θεία Μερόπη και λέω από Δευτέρα να πάω να ρωτήσω στο Υπουργείο Οικονομικών...
    (αν δεν πάει η ίδια η θεία Μερόπη)

    Καλό Σαββατοκύριακο εύχομαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. καλημέρα. ξερεις ολη η ιστορία μου θυμησε τον Πατέρά μου. πολλα λεφτα δεν είχε, ουτε τσιγκούνης ήτανε αλλα αν και είχε βγάλει μόνο το δημοτικο, εβρισκε τα λάθη που έκαναν οι τράπεζες στο πι και φι και τις έκανε ξεφτίλα.
    εχω τελειώσει το Λύκειο και τρεις λαλουν και ΄δυό χορεύουν....
    καλο Σ.Κ.
    φιλιά χορευτικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Κάτι ξέρει παραπάνω η θεία, τα έχει ψάξει καλύτερα φαίνεται..
    Πλέον ούτε το γραπτό δεν ισχυεί..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. αγαπητο ΔΥΟΣΜΑΡΑΚΙ
    Η θεια η Μεροπη με την απλοτητα τις
    απεδειξε οτι πολες φορες η πτυχιακη
    λεοντη ειναι απλως και δυστυχως ενα
    ομορφο μπακαλοχαρτο,ριξτε μια ματια
    στα σημερινα αδιεξοδα της οικονομιας. H θεια η ο μπαρμπας του δημοτικου και σχολαρχιου φταινε?η τα mastersboys και οι ειδικοι οικονομολογοι φουνταρανε τον πλανητη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Εδώ που ζούμε, ούτε τα γραπτά παραμένουν, είτε γιατί τα αλλάζουνε όποτε θέλουμε και δεν διαρκούν,είτε γιατί και σαν γραπτά
    δε τα σέβονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Τελικά δε φταίει
    ο Αλογοσκούφης !!!
    Τις εγγυήσεις έδωσε προφορικά ...
    από T.V. ο ίδιος ο πρωθυπουργός !!!
    Οι Τραπεζίτες τον έγραψαν βέβαια ...
    Όπως τον έγραψαν και για τη
    διαχείριση των 20 δις Ευρώ ...
    Βέβαια όταν έρθει η ώρα μπορεί
    να την έχει κάνει κι αυτός !!!
    Ή να καταφύγει στα Λατινικά όπως
    κάποιος άλλος πριν από χρόνια ...
    με τα " Mea culpa " !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ωραίες οι θείες σενάριο για ταινεία μου κάνουν.χαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. @marianaonice

    Χα χα χα
    Φοβερό το παράδειγμά σου mariana μου με τον τσιγγούνη θείο. Θα πρέπει να υπάρχουν αρκετοί τέτοιοι τύποι φαίνεται αφού όπου γίνονται εγκαίνια γεμίζει κόσμο....
    Δεν το είχα σκεφτεί ποτέ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. @Meropi

    Απλή συνωνυμία Μερόπη μου, για αυτό έσπευσα να το διευκρινίσω από την αρχή.
    Η τσιγγουνιά πάντως είναι μεγάλο πράγμα. Μερικοί άνθρωποι ακόμη και αν δεν έχουν τόσα πολλά χρήματα που να αξίζει τον κόπο να διαπραγματευτούν επιτόκια, μάλλον το έχουν μέσα τους το μικρόβιο (όπως λέει και η Μαριάνα δεν έχει όρια και τέλος η τσιγγουνιά).
    Οπως η θεία Μερόπη αν και εξαιρετική γυναίκα κατά τα άλλα, στο θέμα των οικονομικών είναι σαν να την έχουν κυριεύσει καβούρια....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. @venceremos

    Ετσι είναι καρυστινα μου. Ανθρωποι προηγούμενων γενεών δεν είχαν την πολυτέλεια να σπουδάσουν (λόγω αντικειμενικών δυσκολιών όχι πως δεν τόθελαν η πως δεν ήταν ικανά μυαλά. Ομως όσοι το είχαν μέσα τους ακόνιζαν το μυαλό τους καθημερινά και όπως λες έβαζα στη θέση τους άλλους που έκαναν πιο μηχανικά κάποιες δουλειές.

    Να σαν τη θεία Μερόπη που αδικήθηκε και δεν την έστειλαν να σπουδάσει μα μας έβαλε τα γυαλιά με τις γνώσεις της και το εξερευνητικό της πνεύμα.

    Πάντως γνωρίζουμε και οι δυό πως μορφωμένοι η αμόρφωτοι ο χορός δεν κάνει διακρίσεις. Η τόχεις μέσα σου η δεν τόχεις...
    Τρεις λαλούν και δυό χορεύουν χα χα χα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. @Hfaistiwnas

    Εχεις δίκιο Ηφαιστιωνάκο. Τόσα βλέπουν τα μάτια μας....
    Καλημερούδια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. @Κασιωτοκουσέλι

    Μάλλον οι δεύτεροι θα έλεγα. Οικονομολόγοι με σπουδαία χαρτουλάκια από ξακουστά Πανεπιστήμια σχεδίασαν τις πολιτικές των χωρών.
    Πάντως για ένα είμαι σίγουρη, πως η θεία Μερόπη δεν φταίει σε τίποτα για τα σημερινά μας αδιέξοδα....
    Καλημέρες πολλές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. @leondokardos

    Εχεις δίκιο. Για αυτό αναπολώ εκείνους τους ανθρώπους που και μόνο που έδιναν τα χέρια είχε κλείσει η όποια συμφωνία. Δεν τολμούσαν να την αθετήσουν για να μην τους πουν άνανδρους....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. @Side21

    Ο Αλογοσκούφης είναι ένα όνομα συμπτωματικό αφού ηγείτο μέχρι προ τινος του υπουργείου Οικονομικών.

    Κανονικά ναι θα έπρεπε ο όποιος Υπουργός Οικονομικών να είχε λάβει οδηγίες από τον Πρωθυπουργό για να εκδόσει σχετική απόφαση από το Υπουργείο Οικονομικών. Μπορεί και να βρίσκεται κάπου στο δρόμο....

    Πάντως για το συγκεκριμένο θέμα (της εγγυοδότησης των καταθέσεων) διασταύρωσα τα λεγόμενα της θείας Μερόπης. Ακόμη και σήμερα δεν έχουν φτάσει οδηγίες στις Τράπεζες, επομένως δεν φταίνε αυτές.

    Δεν ξέρω που έχει κολλήσει η απελευθέρωση των οδηγιών και γιατί έχει καθυστερήσει τόσο πολύ....

    Οπως λες όταν έρθει η ώρα μπορεί να την κάνει και ο κάθε Πρωθυπουργός...Για αυτό λέω πως καλύτερα είναι να υπάρχουν γραπτές δεσμεύσεις ώστε να μπορεί ο πολίτης να τις επικαλεστεί και ας μην χρειαστούν ποτέ....
    Καλό απόγευμα εύχομαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. @barel

    Η ιστορία της θείας Μερόπης πράγματι θα μπορούσε να αποτελέσει σενάριο ταινίας. Αλλωστε μήπως τα σενάρια των ταινιών από την πραγματική ζωή δεν βγαίνουν συνήθως ως έμπνευση??

    Καλή Κυριακή barel

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Σωστή η θεία, όχι για την τσιγκουνιά της αν είναι έτσι όπως την περιγράφεις αλλά για το ότι είναι σφικτοχέρα (έτσι την κόβω εγώ). Δεν μου την γνωρίζεις να βοηθάει εθελοντικά στην οργάνωση που συμμετέχω ενεργά εδώ και χρόνια; Πειρακτικά με συστήνουν σε μέλη, φίλους - εθελοντές: "ο κύριος Αλογοσκούφης μας", μάλλον βρισιά ε;
    Εγώ πάντως τύπους σαν την θεία σου, τους θαυμάζω γιατί είναι ενήμεροι για πολλά και διαφορετικά πράγματα και δεν πιάνονται εύκολα "κότσοι" . Έτσι είναι ο θείος μου ο Στέλιος. Στα φορολογικά είναι αητός. Δεν είναι τσιγκούνης, είναι άνθρωπος που διαβάζει, ενημερώνεται για πολλά πράγματα. Στο σόι τον αποκαλούμε "στρατηγό" γιατί μετράει η άποψη του και όπως καταλαβαίνεις συμμετέχει στα συμβούλια του σογιού . Έχει όμως και κάτι άλλο που λέγεται τσαγανό.
    Να διηγηθώ ένα περιστατικό. Πάει ένα πρωινό στο υπουργείο μεταφορών στην Αγ. Παρασκευή να δηλώσει αλλαγή κινητήρα. Καταθέτει την αίτηση και περιμένει να βρεθεί ο φάκελος του από το αρχείο και να εξυπηρετηθεί.
    Εδώ να αναφέρω πως οι υπάλληλοι έπαιρναν τις αιτήσεις των «πελατών» τις έβαζαν σε ένα καλάθι και με σχοινί τις κατέβαζαν από μια καταπακτή (τρύπα) στο υπόγειο και οι αρχειοφύλακες έβρισκαν τους φακέλους. Παρατήρησε λοιπόν πως άλλοι συναλλασσόμενοι πού ήρθαν μετά από αυτόν, εξυπηρετούνταν γρηγορότερα. Ρωτά τον υπάλληλο γιατί καθυστερεί και αυτός απαντά αυστηρά : ¨Να μάθετε να περιμένετε ,δεν έχουν βρει ακόμα τον φάκελο σας¨ . Του λέει τότε κάποιος άλλος στην ουρά : «Φακελάκι έδωσες;» -Ορίστε; -«Καλά χριστιανέ μου, που ζεις; δεν έβαλες χρήματα μέσα στα χαρτιά; θα περιμένεις....»
    Κατεβαίνει στο υπόγειο ακριβώς από κάτω και βλέπει 2 χαρτόκουτα γεμάτα χρήματα. Βουτάει 2 χούφτες από αυτά και τους λέει: Ρεμάλια όπως είστε βρείτε μου τον φάκελο ή φέρνω τα κανάλια τώρα!!! Χαμός !! ειδοποιούν τον προϊστάμενο, τον διευθυντή, να δεις για πότε εξυπηρετήθηκε.Τους πέταξε τα χρήματα στη μούρη και έφυγε. Αντίσταση και αντίδραση απο εμάς χρειάζεται. Καλό βράδυ και κκαλή εβδομάδα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Δυοσμαράκι μου είχα την αίσθηση πως γινόταν μπροστά μας όλο αυτό το απολαυστικό γεγονός που ξεδίπλωσες τόσο ζωντανά. Να 'σαι καλά. Φαντάζομαι στη παρέα σου θα είσαι η ψυχή της.
    Και κάτι ακόμα. Τρελάθηκα με τη φωτογραφία του Blog σου!
    Κ α τ α π λ η κ τ ι κ ή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Πρώτη φορά εδώ. Συνεχώς νέοι κόσμοι ναοίγονται μπροστά μου...
    Με τράβηξε ο τίτλος σας "Δυοσμαράκι". Είδαμε πρόσφατα μια πολύ όμορφη θεατρική παράσταση με τη κόρη μου "Η Κανέλλα και το Δυοσμαράκι" και... νάμαι!
    Οι τοκογλύφοι των τραπεζών, αφού πλούτισαν και πλουτίζουν εις βάρος μας, πήραν και μερικά δισ επιπλέον γιατί είχαν αφήσει κάτι μερεμέτια στις βίλλες τους!
    Πιό εγγυημένες θα ήταν οι καταθέσεις σας στο κρησφύγετο του Νταβέλη. Τουλάχιστον οι ληστές είχαν "μπέσα"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Dyosmaraki πολυ ενημερωμένη την βλέπω τη θεία και αυτό είναι καλό. Οταν ξέρεις τι συμβαινει και ποια είανι τα δικαιώματα σου, είναι δύσκολο να σε κοροιδέψει ο άλλος.

    Κρίμα που δεν σπούδασε μιας και η περιγραφή σου δείχνει ότι το ήθελε πολύ!

    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. @Αρκάς

    Ό σωστότερος χαρακτηρισμός για τη θεία Μερόπη είναι αυτός που έθεσες :
    σφιχτοχέρα και όχι τσιγκούνα όπως την αποκαλεί η Μελένια.
    Η θεία Μερόπη προασπίζει τα οικονομικά της συμφέροντα και έχει τα μάτια της ανοιχτά για να μην την εξαπατούν οι διάφορες υπηρεσίες.
    Μάλιστα πιστεύω πως θα αποτελούσε αχτύπητο δίδυμο με τον θείο σου τον Στέλιο. Αγαπώ αυτούς τους ανθρώπους γιατί δεν "χαρίζονται", αντίθετα διεκδικούν το δίκιο τους. Εκείνο το δίκιο του πολίτη που ζητά να απολαμβάνει ειλικρίνεια από τις Δημόσιες αρχές και να εξυπηρετείται χωρίς την "μαγική" μεσολάβηση της χρηματικής κινητήριας δύναμης.
    Θα ήθελα πολύ να τους μοιάζαμε όλοι μας. Ετσι πιθανά να εκμηδενίζονταν φαινόμενα όπως αυτό το παράδειγμα που αναφέρεις στην περίπτωση του θείου Στέλλιου με το οποίο όλοι μας λίγο πολύ έχουμε αντιμετωπίσει στις συναλλαγές μας με κάποιες υπηρεσίες.
    Την καλημέρα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. @Φαίδων Θεοφίλου

    Χαίρομαι πολύ με το σχόλιό σου Φάιδωνα γιατί σημαίνει πως κατάφερα να μεταφέρω το πνεύμα της σιγμής της επίσκεψης της θείας Μερόπης.
    Οσο για μένα η αλήθεια είναι πως μόνο με τις πολύ κοντινές μου παρέες είμαι η ψυχή της παρέας. Και δεν ξέρω γιατί αλλά θεώρησα τις διαδικτυακές παρουσίες που επισκέπτονται αυτόν εδώ τον χώρο ως πολύ "κοντινές" παρέες....
    Η φωτογραφία δεν ξέρω γιατί αλλά με εκφράζει πολύ...Κάτι το κατσικο-άρμα κάτι η αίσθηση της ελευθερίας να τριγυρνάς σε βουνοκορφές...όλα αυτά μάλλον είμαι εγώ.....
    Να είσαι καλά για τα όμορφα λόγια σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. @kostast

    Η αλήθεια είναι πως η αρχική έμπνευση για την ονοματοδοσία αυτού εδώ του blog προήλθε από δύο πηγές : το ένα είναι το παραδοσιακό τραγούδι "δυοσμαράκι"που αγαπώ ιδιαίτερα αλλά το τελικό "κλικ"έγινε όταν παρακολούθησα και εγώ την παράσταση "η Κανέλλα και το δυοσμαράκι" και το σενάριό του. (Σχετικά είχα γράψει στα γενέθλια του blog στο http://dyosmaraki.blogspot.com/2008/07/blog-post_14.html)
    Ετσι με τον καιρό ταυτίστηκα τόσο πολύ με αυτό το όνομα ώστε ...κοντεύω να ξεχάσω το δικό μου....
    Η αλήθεια για τις Τράπεζες είναι πως εκείνοι που κερδίζουν από τις κερδοσκοπικές των Τραπεζών είναι οι μεγαλομέτοχοι (συνήθως έμμισθα μέλη των ΔΣ των Τραπεζών, με παχυλές αμοιβές και αυτοί που δίνουν τις εντολές για την όποια στρατηγική κάθε Τράπεζας).

    Αντίθετα η μοίρα των εργαζομένων σε αυτές αλλά και των μικρομετόχων δεν διαφέρει από τη μοίρα καθενός από εμάς.

    Βέβαια στη συγκεκιρμένη περίπτωση διευκρινίζω πως οι Τράπεζες δεν έχουν λάβει οδηγίες περί εγγυοδότησης των Τραπεζικών καταθέσεων από τους αρμόδιους φορείς για αυτό όπως είναι το Υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδος.

    Σας καλωσορίζω σε αυτήν εδώ τη διαδικτυακή γωνιά...Πράγματι το διαδίκτυο είναι αχανές, κάθε φορά που επισκεπτόμαστε έναν νέο τόπο ανοίγονται νέοι δρόμοι αφού διασταυρωνόμαστε με ανθρώπους που εμπλουτίζουν καθημερινά τον τρόπο και τη σκοπιά από την οποία παρατηρούμε τη ζωή μας.

    Μια καλημέρα και ένα καλωσόρισμα σας στέλνω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. @Ndn

    Κρίμα, πολύ κρίμα για την θεία Μερόπη. Ισως αν είχε σπουδάσει να μπορούσε να αναλάβει κάποιο σημαντικό πόστο αφού το πτυχίο πλέον θεωρείται απαραίτητο προσόν για να σε προσλάβουν.
    Η θεία Μερόπη, ο θείος Στέλλιος είναι τα άτομα που χρειάζεται σήμερα η κοινωνία μας για να προκόψει. Ατομα τα οποία αν και δεν διαθέτουν πτυχία, διαθέτουν τη φλόγα και την αγάπη για το δίκιο τους και τα δικαιώματά τους και αγωνίζονται για αυτό.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Μια χαρουλα η θεια...
    Μια χαρουλα και η ιστοριουλα σου που ως συνηθως λεει πολλά περισσότερα απ' οσα φαινονται με την πρωτη ματια.

    Ρε Δυοσμαρακι αυτη τη θεια Μεροπη δεν την κανουμε πρωθυπουργο να τελειωνουμε;


    Φιλουμπες και ευχαριστω για αλλη μια ωραια ιστορια (τωρα τις διαβαζω και στην ανιψια μου και μια χαρα τις ακουει :) )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. @Βρασίδας ο κάφρος

    Χμμμ! Πολλά διαβάζεις εσύ, πολλά διαβάζεις.....

    Καλέ μου Βρασιδάκο και εγώ νομίζω πως αν η θειά Μερόπη αναλάμβανε καθήκοντα πρωθυπουργού με το ανήσυχο πνεύμα που την διακρίνει θα διόρθωνε πολλά στραβά του δημόσιου βίου....

    Φιλάκια πολλά στην ανηψούλα σου και ας μην την γνωρίζω....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ποιά είναι η γνώμη σας;