ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2009

Μια "αλλοιώτικη" εκδήλωση κοπής πίτας αφιερωμένη στον Ηλία Μαμαλάκη (από την Αδελφότητα των απανταχού Ολυμπιτών Καρπάθου η Δήμητρα)


Μια "αλλοιώτικη" εκδήλωση κοπής Πρωτοχρονιάτικης πίτας πλούσιας σε δρώμενα μας επιφύλαξε το περασμένο Σαββατόβραδυ η Αδελφότητα των απανταχού Ολυμπιτών Καρπάθου "Η ΔΗΜΗΤΡΑ". Η βραδυά μεταξύ άλλων περιλάμβανε την παράδοση τιμητικής πλακέτας στον κ. Ηλία Μαμαλάκη επειδή αφιέρωσε 2 ομορφότατα επεισόδια της γνωστής σειράς "Μπουκιά και συχώριο" στις γαστρονομικές λιχουδιές της Ολύμπου Καρπάθου προβάλλοντας συνάμα τα ήθη και τα έθιμα του χωριού αλλά και τις φυσικές ομορφιές του.




Ο κ. Μαμαλάκης δήλωσε εντυπωσιασμένος από την Ολυμπο που δεν είχε ξαναεπισκεφτεί. Μία μικρούλα Ολυμπίτισα ντυμένη με την παραδοσιακή φορεσιά τον πλησίασε και του απήγγειλε μία μαντινάδα.

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παρευρέθηκε η κ. Εφη Λεντάκη (σύζυγος του εκλιπόντος Αντρέα Λεντάκη - Ολυμπίτικης καταγωγής από τον πατέρα του-). Η κ. Εφη Λεντάκη με την ιδιότητα της Προέδρου του Ιδρύματος Αντρέας Λεντάκης αναφέρθηκε στο πολυσχιδές έργο του συζύγου της

(σχετικές πληροφορίες για το έργο του Λεντάκη βρίσκετε εδώ)

υπενθυμίζοντας πως το πνεύμα του συνεχίζεται μέσα από τις δραστηριότητες του Ιδρύματος που φέρει το όνομά του

(περισσότερες πληροφορίες για το Ιδρυμα Λεντάκη μπορείτε να βρείτε εδώ).

Να υπενθυμίσω πως ο Αντρέας Λεντάκης είχε διατελέσει δήμαρχος

του Δήμου Υμηττού (1978-1988)


Στη συνέχεια με τη βοήθεια ειδικής διερμηνέως απηύθυνε φιλικό χαιρετισμό στην αδελφότητα η εκπρόσωπος ενός Συλλόγου κωφαλάλων. Μετά από πολλές ομιλίες και αφού προσφέρθηκαν στους παρευρισκομένους τα παραδοσιακά Ολυμπίτικα εδέσματα η βραδυά συνεχίστηκε με γλέντι. Το τελετουργικό του Ολυμπίτικου γλεντιού επιβάλλει να ξεκινούν οι αυτοσχέδιες μαντινάδες ευχαριστώντας όσους βοήθησαν στην επιτυχή προετοιμασία της βραδυάς. Οι αυτοσχέδιες μαντινάδες στη συνέχεια εξήραν τη συμβολή του κ. Μαμαλάκη η εκπομπή του οποίου πρόβαλλε τις τοπικές συνήθειες και παραδόσεις και είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του αριθμού των επισκεπτών στην Ολυμπο το καλοκαίρι του 2008. Ο κ. Μαμαλάκης ευχαρίστησε θερμά για την φιλοξενία και την εξαιρετική συνεργασία τους κατοίκους της Ολύμπου, καθώς και για την τιμή που του έκαναν να τον δεχτούν στα σπίτια τους και έδωσε ευχές για υγεία και καλή χρονιά.



Το γλέντι αρχίνησε με τους μεγαλύτερους σε ηλικία οργανοπαίκτες
κ. Μιχάλη Ζωγραφίδη και κ. Γιάννη Τσαμπανάκη

οι οποίοι στη συνέχεια παρέδωσαν τα σκήπτρα στους νεότερους οργανοπαίκτες


.....Γιώργο Ζωγραφίδη και .......



(συγχωρέστε με μα λησμόνησα το όνομα του παραπάνω λυριστή).

Το γλέντι φουντωνε σιγά σιγά καθώς άρχισαν να καταφτάνουν τα πρώτα κεράσματα στους οργανοπαίκτες...


.....ώσπου ξεκίνησε δειλά-δειλά ο χορός με πρωτοστάτες τους μεγαλύτερους...

....τους μικρότερους.....


....αλλά και τους πολύ μικρούληδες.....

...αποδεικνύοντας πως η αγάπη και η συνεργασία ανάμεσα στις γενιές είναι το μοναδικό μέσον για την επίτευξη κοινών στόχων.
Είναι αλήθεια παράξενο πως μια εκδήλωση μπορεί ταυτόχρονα να επιτελέσει ρόλο ενωτικό ανάμεσα σε μεγάλους και μικρούς, να στηρίξει την συνέχιση του πολιτισμού ενός τόπου και συγχρόνως να αποδώσει τιμές σε ανθρώπους (όπως ο κ. Ηλίας Μαμαλάκης) που με εργαλείο την τηλεόραση προβάλλουν τις γαστρονομικές συνήθειες ενός ακριτικού χωριού. Μέσα σε όλα αυτά εντάχθηκε και η μνημόνευση ενός σπουδαίου ανθρώπου (του κ. Αντρέα Λεντάκη) που προήγαγε τον πολιτισμό μα δεν βρίσκεται πια ανάμεσά μας .
Και όλα αυτά στα πλαίσια μιας συνηθισμένης (κατά τα άλλα) τελετής κοπής της Πρωτοχρονιάτικης πίτας.
Ξημέρωνε.....το γλέντι ανέβαινε, οι αυτοσχέδιοι διάλογοι καλά κρατούσαν, ο χορός είχε αρχίσει να φουντώνει, μα το ταξίδι της επιστροφής ήταν μεγάλο. Η Καλλικατζαρελένη και το dyosmaraki είχαν έρθει (όπως συνήθως) στα κέφια τους, αλλά της Μελένιας τα βλέφαρα είχαν βαρύνει και γκρίνιαζε να φύγουμε. Μη μπορώντας να φέρουμε αντιρρήσεις-βλέπετε η Μελένια είναι η οδηγός μας - κινήσαμε για το μακρυνό μας ταξίδι (από την Αμφιάλη στον Βύρωνα) ανταλλάσσοντας υποσχέσεις πως του χρόνου-την υγειά μας νάχουμε- θα προσπαθήσουμε να ξανάρθουμε στην εκδήλωση της κοπής πίτας της Αδελφότητας των απανταχού Ολυμπιτών Καρπάθου
"η Δήμητρα".
Ευχηθήκαμε στους φίλους Ολυμπίτες να διαφυλάξουν τα μοναδικά για την εποχή μας έθιμά τους και τις παραδόσεις τους και τους καληνυχτίσαμε....
ΥΓ. Λόγω μιας απρόβλεπτης δυσκολίας στην προγραμματισμένη για αύριο το βράδυ μουσικοχορευτική εκδήλωση (στις εγκαταστάσεις της Δόρας Στράτου στην Πλάκα) που σας είχα ενημερώσει πως θα ήταν αφιερωμένη στα μουσικοχορευτικά δρώμενα της Ολύμπου δεν θα μπορέσει να παραβρεθεί το χορευτικό του Συλλόγου. Ετσι η βραδυά θα πραγματοποιηθεί αλλά στη θέση των μουσικοχορευτικών δρώμενων θα παρουσιαστεί ένα Ολυμπίτικο παραμύθι.

14 σχόλια:

  1. Τις εκπομπες του κ. Μαμαλακη για την Ολυμπο τις ειχα δει, ηταν πολυ ομορφες πραγματι.

    Πολυ ομορφη αναρτηση (ξερω, επαναλαμβανομαι χεχεχε)

    Δυο μικρα σχολιακια
    - Πες στη Μελενια να μη νυσταζει σε τετοιες περιπτωσεις, αλλιως υπαρχουν και κατι κιτρινα αυτοκινητα με κοκκορα στον ουρανο. Ταξι νομιζω τα λενε.
    - Γιατι λυριστης και οχι λυραρης;

    Καλο βραδυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ καλό εκ μέρους τους να τον τιμήσουν!!! Μπράβο τους!
    Καλό βράδυ και να περνάτε έτσι καλά πάντα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. κάπου στο βάθος διακρίνω το dyosmaraki ανεβασμένο σε μια καρέκλα πάνω;
    μορφή ο μαμαλάκης. δεν μαγειρεύω μα πολλές φορές χάζευα τις εκπομπές του και τα ταξίδια που έκανε και τις εικόνες που μας γνώριζε από όλη την ελλάδα.
    καλημέρα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. καλημέρα . χαίρομαι που πέρασες όμορφα..δεν μπορει..κάπου θα σε πετυχω...
    Αμα γίνει κάποια εκδήλωση και θαρθούμε Αθηνα , να χορέψουμε, θα στο γράψω...
    φιλια καρυστινά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. και συ, ως γνήσια λάτρης της παράδοσης,εκτός από το χορό και το τραγούδι τίμησες δεόντως και τα ολυμπίτικα παραδοσιακά εδέσματα,μην πεις όχι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το γλέντησες το βράδυ σου, έτσι κιαλλιώς.Φαγητό,μουσικές, χοροί, όλα με παραδοσιακό τοπικο τρόπο .Ο Μαμαλάκης είναι ο καλύτερος ξεναγός που έχω δει και ακούσει. Ξέρει να μαγειρεύει και με τις περιγραφές του. Έξοχος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. πολυ ωραια....να γινονται τετοια...
    γλεντια ...και να περνας καλα....
    περνοντας απο το μλογκ σου πολλες φορες τον τελεταιο καιρο....ειχες προβληματα ξερω,....μου εβγαζε καραγιοζακια στην οθονη....σημερα ομως παιζει καλα.....ισως γιτι ηρθες απο το μπλογκ μου....που να ξερω.....τα ματαξαναλεμε....!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @Αντώνης

    Δυστυχώς δεν βρήκα κανένα απόσπασμα των 2 εκπομπών του Μαμαλάκη για να το παραθέσω εδώ. Ηταν πράγματι πολύ αντιπροσωπευτικές για τον πολιτισμό της Ολύμπου.

    Οσο για την Μελένια έτοιμες είμασταν να την στείλουμε να πάρει ταξί αλλά βλέπεις εκείνη οδηγούσε και έτσι τι να κάνουμε? Υποκύψαμε στις απαιτήσεις της.....

    Την λέξη λυριστής την χρησιμοποιούν στην Ολυμπο (οι περισσότερες από τις λέξεις τους έλκουν την καταγωγή τους από τα Αρχαία Ελληνικά). Η κατάληξη -στής (ως παράγωγο) υποδηλώνει το πρόσωπο που ενεργεί (π.χ. τραγουδιστής, αγωνιστής, ποδηλατιστής κλπ).

    Η λέξη λυράρης παρ΄ όλο που στις μέρες μας χρησιμοποιείται κατά κόρον για να υποδηλώσει εκείνον που παίζει λύρα είναι νεότερης επινόησης (όπως άλλωστε και η λέξη τραγουδοποιός που καμία σχέση δεν έχει με αυτό που υποδηλώνει).

    Παρατηρώντας λοιπόν το λεξιλόγιό τους άρχισα να διορθώνω και εγώ το λεξιλόγιό μου (θέμα προσωπικής επιλογής).

    Την καλημέρα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @Hfaistiwnas

    Πράγματι κάποιους ανθρώπους που προάγουν τον πολιτισμό, όπως είναι ο κ. Μαμαλάκης, πιστεύω πως αξίζει να τους τιμά κανείς.

    Αποτελεί ένα από τα λιγοστά φωτεινά παραδείγματα στον χώρο της TV.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @basnia

    Χα χα χα

    Οχι δεν ανέβηκε στο τραπέζι το dyosmaraki. Αλλος θα ήταν...

    Στις εκδηλώσεις των παραδοσιακών κοινοτήτων το δυοσμαράκι λουφάζει και ακολουθεί τους δικούς τους κανόνες επικοινωνίας από σεβασμό και μόνο...

    Μια όμορφη ημέρα να έχεις εύχομαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @venceremos

    "Δεν μπορεί, δεν μπορεί, κάπου θα συναντηθούμε...."

    Να μου το πεις και θα έρθω σίγουρα. Τρελλαίνομαι για τον "καβοντορίτικο" χορό σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @Vad

    Καλέ Vad πως να πει κανείς όχι στις μακαρούνες?, στον καβρουμά, στα ζυμωτά ψωμιά και στους
    λουκουμά(δ)ες ???
    Αυτά κάνουμε και μετά γραφόμαστε σε γυμναστήρια για να χάσουμε τα κιλά.... Χι χι χι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @leondokardos

    Τα παραδοσιακά γλέντια είναι η ζωή μου λεοντόκαρδε. Οταν είναι καμωμένα με τον αληθινά παραδοσιακό τρόπο (γιατί υπάρχουν πολλά κακέκτυπα) οι άνθρωποι επικοινωνούν με την καρδιά τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @issalos

    Ναι, τώρα φαίνεται να λειτουργεί καλά το blog. Μάλλον έφταιξε που είχα καιρό να περάσω από το blog σου χα χα χα

    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ποιά είναι η γνώμη σας;