ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2009

Στης ακρίβειας τον καιρό οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται αλλά οι ποσότητες στις συσκευασίες μειώνονται....!!!!

Οι διαρκείς αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων τα τελευταία χρόνια είναι γνωστό πως έχουν οδηγήσει στην δραματική συρρίκνωση του εισοδήματος των νοικοκυριών. Πριν από κάποιους μήνες τα ΜΜΕ πρόβαλλαν έντονα τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε κυβερνητικούς παράγοντες και εκείνες τις εταιρείες οι οποίες εμπορεύονται το μεγαλύτερο ποσοστό των προϊόντων (τροφίμων) που κυκλοφορούν στον τόπο μας. Σκοπός ήταν ο περιορισμός των παράλογων αυξήσεων στις τιμές των προϊόντων. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες κυβερνητικών παραγόντων οι τιμές των προϊόντων θα περέμεναν σταθερές κάτι το οποίο όλοι γνωρίζουμε πως δεν επιτεύχθηκε αφού στον τελικό καταναλωτή τα προϊόντα φτάνουν με αυξημένες τιμές.
Οι έλεγχοι περιορίζονται στον έλεγχο των τιμών των προϊόντων.
Τι γίνεται όμως με τις ποσότητες των συσκευασιών????
Τις ελέγχει κανείς????
Επιστρέφοντας μια μέρα από το Super Market άδειασα όπως συνηθίζω κάθε φορά τον καφέ φίλτρου από την χάρτινη συσκευασία του σε ένα τενεκεδένιο κουτάκι που χρησιμοποιώ εδώ και χρόνια για αυτό το σκοπό. Κάθε φορά το τενεκεδένιο κουτί γέμιζε και μάλιστα μικρή ποσότητα περίσσευε στην χάρτινη συσκευασία. Εκείνη την ημέρα όχι μόνο δεν περίσσεψε ποσότητα αλλά το τενεκεδένιο κουτάκι δεν γέμισε μέχρι το χείλος του, έμενε και κάποιο κενό!!! Προς στιγμήν παραξενεύτηκα μα δεν έδωσα σημασία αν και την ίδια μάρκα καφέ την αγοράζω χρόνια και ήμουν βέβαιη πως η ποσότητα αυτή τη φορά ήταν μειωμένη. Την ίδια στιγμή τοποθετώντας στο ντουλάπι τα υπόλοιπα τρόφιμα παρατήρησα το ίδιο με τα Κρητικά παξιμάδια τα οποία αγοράζω εδώ και χρόνια. Κάποτε η ποσότητα που περιλαμβανόταν στη συγκεκριμένη συσκευασία θυμάμαι πως κυμαινόταν γύρω στο 1 kg. Ανέτρεξα στην σχετική ένδειξη της συσκευασίας και διαπίστωσα πως η ποσότητα είχε μειωθεί στα 780-800 gr!!!!

Μέχρι εκείνη τη στιγμή ποτέ δεν πέρασε από το μυαλό μου η σκέψη να παρακολουθήσω τις ποσότητες των προϊόντων που αγοράζω εδώ και χρόνια αφού πίστευα πως οι συσκευασίες είναι τυποποιημένες. Μάλλον γελάστηκα.....
Ολοι μας λίγο-πολύ μουρμουράμε για την ακρίβεια στις τιμές. Κανείς μας όμως πιστεύω δεν μπαίνει στη διαδικασία να παρακολουθήσει τις ποσότητες που περιλαμβάνονται σε κάθε συσκευασία. Οι εταιρείες καθώς φαίνεται αρχίζουν να μειώνουν στα μουλωχτά τις ποσότητες διατηρώντας (αν όχι αυξάνοντας) τις ήδη τσιμπημένες τιμές των προϊόντων τους.
Για του λόγου το αληθές παραθέτω μερικά (από τα πολλά παραδείγματα) τροφίμων των οποίων παρατήρησα πως η ποσότητα στις συσκευασίες βαίνει μειούμενη ενώ οι τιμές αυξάνονται :
- Οι αγαπημένες μου σοκοφρέτες τείνουν να εξομειωθούν με τα σοκοφρετάκια.
(Κάποτε περιείχαν 50 gr - τώρα έχουν συρρικνωθεί στα 38 gr)


Η μουστάρδα προσφερόταν σε ποτηράκι του κρασιού.

Τώρα προσφέρεται σε ποτηράκι του ούζου.


Μήπως αύριο να περιμένουμε να πωλείται σε συσκευασία ποτηριού-σφηνάκι?????

Τα παραδείγματα είναι τυχαία και δεν είναι τα μόνα. Φίλοι στους οποίους έθιξα το θέμα (για να επιβεβαιώσω τις διαπιστώσεις μου) μου είπαν πως και εκείνοι παρατήρησαν πως αυτό συμβαίνει σε μεγάλο αριθμό προϊόντων (μου ανέφεραν παραδείγματα από τις συσκευασίες που περιέχουν χυμούς φρούτων).

Μοιράζομαι μαζί σας αυτές τις διαπιστώσεις με σκοπό να ευαισθητοποιηθούμε και να αφυπνιστούμε όλοι. Ας αρχίσουμε να ελέγχουμε εκτός από τις τιμές των προϊόντων που αγοράζουμε και τις ποσότητες των τροφίμων που περιλαμβάνονται στις συσκευασίες. Προτείνω σε όσες περιπτώσεις διαπιστώνουμε ύπουλες αυξήσεις τιμών (δηλαδή με παράλληλη μείωση της ποσότητας των τροφίμων στις συσκευασίας) να παύουμε να αγοράζουμε τα συγκεκριμένα προϊόντα όποια και αν είναι αυτά .

Φυσικά δεν μπορώ να επιβάλλω τη γνώμη μου σε κανέναν αλλά οι φίλοι μου και εγώ αυτό αποφασίσαμε να κάνουμε από εδώ και μπρος επειδή πιστεύουμε πως....

...η ευαισθητοποίηση και η αντίδραση απέναντι στην ακρίβεια ξεκινά πρώτιστα από εμάς τους ίδιους και τις επιλογές που κάνουμε στην διαχείρηση της δικής μας της καθημερινότητας....

Καλή εβδομάδα εύχομαι

35 σχόλια:

  1. @dyosmaraki
    Η έρευνα σου είναι πολύ σημαντική. Αφήνουν τις τιμές στα ίδια επίπεδα για λόγους marketing και μειώνουν τη ποσότητα. Πρέπει να ασχοληθούμε όλοι και να αυτοργανωθούμε με αυτό το ζήτημα αφού δεν υπάρχουν καλά οργανωμένες καταναλωτικές οργανώσεις. Μας αντιμετωπίζουν σαν το ανέκδοτο που ακρίβυνε η βενζίνη και λέει ο πελάτης δε με πειράζει εγώ 20 ευρώ έβαζα 20 ευρώ θα βάζω.Με την αδειά σου θα προωθήσω την αναρτησή σου όπου μπορώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολυ σωστη η παρατηρηση σου Δυοσμαρακι.
    Ποσο καιρο εχει που γινεται αυτη η αλητεια;

    Καλημερες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @barel

    Και βέβαια μπορείς να προωθήσεις αυτή την ανάρτηση. Η έρευνα αυτή να διευκρινίσω πως ξεκίνησε από μια προσωπική διαπίστωση, δεν έγινε με κάποια ιδιαίτερη επιστημονική ιδιότητα.

    Οπως λες σε κάποια καθημερινά, ρουτινιάρικα πράγματα δεν συνηθίζουμε να δίνουμε σημασία όπως και εγώ άλλωστε προτού να μου τύχουν αυτά τα περιστατικά.

    Πιστεύω πως είναι καιρός να ενεργοποιηθούμε και να κάνει ο καθένας από εμάς τη δική του έρευνα στα προϊόντα που ο ίδιος αγοράζει τακτικά.

    Μέσα στην εβδομάδα θα ακολουθήσουν και άλλες αναρτήσεις που αναφέρονται στην ακρίβεια και στις τιμές των προϊόντων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @αντώνης

    Δεν ξέρω πόσο καιρό γίνεται αυτό. Το αρχικό περιστατικό με τον καφέ φίλτρου το αντιλήφθηκα πέρσυ στα μισά του καλοκαιριού και από τότε ξεκίνησα να ελέγχω τιμές και ποσότητες.

    Καλή εβδομάδα εύχομαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Dyosmaraki εχεις απόλυτο δίκιο. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις γίνεται αυτό που περιγράφεις. Ακόμα και κρέας σε συσκευασία το έβρισκα παλαιότερα στα 400gr και τώρα μόνο σε 360. Φυσικά και η εμφάνιση αναψυκτικών αλλά και μπύρας σε μπουκάλια των 275ml. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να μην ψωνίζουμε από τα προιοντα που προσπαθούν να μας πιάσουν κορόιδο.

    Καλησπέρα και καλή εβδομαδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ειδα την αρχή του τίτλου,σκέφτηκα το Δυοσμαράκι θα μας κεράσει κουφέτα τραγουδώντας παραδοσιακά
    "στης ακρίβειας τον καιρό επαντρεύτηκα και γω" !
    Αλλά η συνέχεια,ασε καλύτερα,με τέτοια ακρίβεια ούτε για κουφέτα δεν είναι!
    Το βλέπω τα καλοκαίρια όταν επιστρέφω,κάθε πέρσι και καλύτερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. kαλη σου εβδομαδα dyosmaraki
    μεχρι προσφατα νομιζα οτι μονο εγω
    παρακουλουθουσα τις συσκευασιες,ευτυχως δεν ειμαι μονος,τωρα θα σας πω και μερικα αλλα απο την πειρα μου,οι ελληνες το σπιτι το εχουν μεγαλυτερο καμια
    φορα αγαθο απο το φαγητο εκει στα οικοδομηκα υλικα να δεις κλεψειμο,
    μια σακουλα για μπαζα εχει φτασει 2.20 ευρω δραχμουλες περιπου 700 για μπαζα,το πλαστικο χρωμα παλαια
    ειχε καλυψη 10μ2 το κιλο ,σημερο
    ειναι ποιο βαρυ ποιο εμφανησιμο
    καλυψη 4μ2 το κιλο,τρυπανοβιδες
    κοντευουν 500 δρχ το τεμαχειο,σκοπιμα αναφερθηκα σε δραχμες για να καταλαβουν οι μη τεχνικοι .εκει η ασυδοσια ειναι πληρης σαμπως ο καταναλωτης ειναι
    καθε μερα τεχνομαγαζο.εμεις ομως
    φταιμε οταν υπηρχαν τα μικρομαγαζα
    θελαμε super market λιγη στενοχωρια
    για τον φιλο μας τον μπακαλη.που εδωνε και βερεσε, του τρεψαμε την πλατη τον θαψαμε και μαζι δυστυχως
    και εμας τους ιδιους,τωρα τι κανομε?σαν κοροιδα μονολογουμε
    στερνη μου γνωση να σ¨ηχα πρωτα
    σου εχω στειλει email για το χορευτικο ,και σου εξασφαλισα ενα cd απο την πρωτη ηχογραφηση των
    καλαντων της Κασου (κασιωτοκουσελι)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. τι να πει κανείς; και τι να κάνει; αλλά κάτι πρέπει να κάνουμε. νομίζω δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση. και το άλλο που παρατήρησα μόλις πρόσφατα. και μάλιστα δις. σου δίνουν ρέστα ένα και δύο λεπτά; είναι πχ ο λογαριασμός 9,44 και δίνουν ρέστα 50 λεπτά από δεκάρικο. ή ακόμα 9,97 και δεν δίνουν ρέστα. τώρα θα μου πεις θα σωθείς με τρία λεπτά και με ένα; όχι δεν θα σωθείς αλλά αν το κάνουν σε τόσες χιλιάδες κόσμο είναι ένα ποσό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. kalhspera k kalh ebdomada dyosmaraki!
    poly swsth h ereyna sou!
    doulema kanoniko!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @Ndn

    Είμαι βέβαιη πως άμα αρχίσουμε να παρακολουθούμε τις αγορές μας, θα εντοπίσουμε πολλά τέτοια κρούσματα τα οποία μέχρι τώρα περνούσαν απαρατήρητα.
    Επομένως ναι, ας καταδικάσουμε τέτοιες ενέργειες παύοντας να αγοράζουμε όσα προϊόντα οι εταιρείες τα συρρικνώνουν αυξάνοντας ταυτόχρονα τις τιμές τους.

    Καλό βράδυ Ndn και καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @Κασιωτοκουσέλι

    Ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες που μας δίνεις για τα οικοδομικά υλικά.
    Καλό βράδυ εύχομαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @Vad

    Χα χα χα! Μα για αυτό τα νέα παιδιά δεν αποφασίζουν να παντρευτούν πια! Οπως λες με τέτοια ακρίβεια....ούτε για κουφέτα δεν φτάνουν οι μισθοί πια.
    Καλό βράδυ Vad και σε ευχαριστώ και από εδώ για την βράβευση του blog μου. Με τιμάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @basnia

    Πιστεύω πως μία από τις ενέργειες που θα πρέπει να κάνουμε είναι να απαξιώσουμε τα συγκεκριμένα προϊόντα.
    Αυτό που λες με τα ρέστα το έχω αντιμετωπίσει και εγώ. Παλαιότερα θα ντρεπόμουν να ζητήσω ρέστα για πολύ μικρά ποσά, τώρα πλέον τα ζητώ. Θεωρώ πως είναι άλλο πράγμα να θες ο ίδιος να αφήσεις τα ρέστα και άλλο να σου τα παρακρατούν με το έτσι θέλω. Για αυτό το σκοπό βέβαια θα πρέπει να φροντίσουμε να έχουμε πάντα αρκετά ψιλά στο πορτοφόλι μας γιατί πολλοί ταξιτζήδες χρησιμοποιούν το πρόσχημα πως δεν έχουν ψιλά για να μην δώσουν ρέστα.
    Καλό βράδυ basnia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @laplace78

    Θυμάμαι πως και εσύ ρομποτάκο είχε εντοπίσει κάποια παρόμοια ατασθαλία σε σούπερ μάρκετ και είχε κάνει σχετική ανάρτηση. Οπως το λες δούλεμα κανονικό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. dyosmaraki Καλησπερα ωραια ερευνα, ,τις τιμες βλεπω αυτο με την ποσοτητα δεν το ειχα προσεξει ,τοσα χρονια στο κουρμπετι του ψωωνισματος μου εβαλες τα γυαλια, μπραβο!!!Φιλακια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ποτέ μέρχι τώρα δεν το πρόσεχα και δεν ξέρω, αλλά θα ρωτήσω και τη μάνα μου να μου πει..
    Είναι άθλιο, μέχρι που θα φτάσει η κοροιδία..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @Ελευθερία

    Καλή μου Ελευθερία μα και εγώ εντελώς τυχαία το διαπίστωσα. Φαίνεται πως πρέπει να έχουμε διαρκώς τα μάτια μας ανοιχτά...
    Καλό βράδυ εύχομαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @Hfaistiwnas

    Κανείς μας δεν το πρόσεχε Ηφαιστίωνα. Είναι να μην γίνει η αρχή.
    Κοροϊδία δεν λες τίποτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Το παρακολουθώ κι'εγώ εδώ και καιρό.
    Εκτός από τα είδη σούπερ-μάρκετ, το ίδιο ισχύει τελευταία και για τα καλλυντικά...
    Ένα μέικ-άπ της πλάκας που έπαιρνα ανακάλυψα πως πλέον πωλείται με την ίδια τιμή σε μικρότερη συσκευασία.
    Και διάφορα άλλα.
    Το θέμα είναι πως χωρίς το μέικ άπ ζείς, χωρίς τροφή δε ζεις...
    Τ θα μπορούσαμε να κάνουμε???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. αφού αφήσαμε όλα τα καρτέλ, καλά να πάθουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Σωστές οι απορίες σου, απόλυτα σωστές οι τελευταίες τέσσερης γραμμές του ποστ σου.Γιατί εκεί υπάρχει η δική μας ευθύνη και ...απάθεια απέναντι στο πρόβλημα της ακρίβειας.
    Οι μεγάλες εταιρίες πάντοτε βρίσκουν μεθόδους για να ξεγελάνε τους καταναλωτές. Και τα διάφορα καρτέλ ελέγχουν την αγορά συμφωνα με τα δικά τους συμφέροντα. Κανένας δεν τους ενοχλεί. Που είναι η κρατική παρέμβαση;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Δεν ειναι η πρωτη φορα που μας κλεβουν με αυτο τον τροπο εχει ξαναγινει. Δυστυχως μονο να "καταγγελουμε" μπορουμε αφου δεν υπαρχει κανεις που να ενδιαφέρεται για τον καταναλωτή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. @patsiouri

    Η πρακτική αυτή πράγματι έχει αρχίσει (στα μουλωχτά πάντα) να παίρνει μορφή επιδημίας.

    Η σκέψη μου είναι κατ΄αρχήν να καταγράψουμε όσα προϊόντα πέφτουν στην αντίληψή μας πως μειώνεται η συσκευασία τους αλλά η τιμή τους είτε παραμένει σταθερή είτε αυξάνεται.

    Μία άλλη σκέψη είναι να αρχίσουμε να δημοσιεύουμε κάθε τέτοιο περιστατικό και να αλληλοενημερωνόμαστε προκειμένου να κάνουμε μποϋκοτάζ στα συγκεκριμένα προϊόντα.

    Επίσης μπορούμε αφ΄ότου συγκεντρώσουμε στοιχεία όπως :

    1. Σε περίπτωση σμίκρυνσης της συσκευασίας να βγάζουμε φωτογραφία (πριν και μετά) και φωτογραφία την απόδειξη με την τιμή (πριν και μετά) όπου θα είναι ευκρινής η ημερομηνία αγοράς του προϊόντος και το κατάστημα από όπου αγοράστηκε το προϊόν.

    2. Την ίδια διαδικασία να ακολουθήσουμε σε περίπτωση που παρατηρήσουμε μείωση της ποσότητας ενός προϊόντος ενώ η συσκευασία παραμένει η ίδια ενώ η τιμή παραμένει είτε σταθερή είτε αυξάνεται.

    3. Συγκεντρώνοντας όλα αυτά τα στοιχεία να τα καταθέσουμε σε μια από τις καταναλωτικές οργανώσεις για περαιτέρω δράση. Παράλληλα εμείς από τη πλευρά μας να κάνουμε μποϋκοτάζ στα συγκεκριμένα προϊόντα και να πάψουμε να τα αγοράζουμε.

    Προσωπικά για παράδειγμα αντικατέστησα τον καφέ φίλτρου που αγόραζα εδώ και πολλά χρόνια. Τον αντικατέστησα με άλλης εταιρίας προϊόν η οποία (μέχρι στιγμής) δεν έχει μειώσει την ποσότητα.

    Αυτές σαν πρώτες σκέψεις, είμαι όμως ανοιχτή σε ιδέες.
    Την καλημέρα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. @gremii

    Χα χα χα
    Το γελάς? Μια χαρά είναι και τα ροβίθια μα και αυτά κοντεύουν να φτάσουν ανά κιλό την τιμή του κρέατος.

    Καλημερούδια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. @Καπιταλιστικό κουμμούνι

    Εχεις δίκιο... Τα καρτέλ φταίνε...
    Μήπως όμως φταίμε λιγουλάκι και εμείς?

    Γιατί αυτοί καλά κάνουν, το συμφέρον τους κοιτάνε, θέλουν να αυξήσουν τα κέρδη τους.

    Εμείς κοιτάμε το δικό μας συμφέρον????

    Εάν γυρνάγαμε μαζικά την πλάτη σε κάποια προϊόντα και δεν πουλιόνταν θα εξαναγκάζονταν οι κύριοι των καρτέλ να ρίξουν τις τιμές.

    Προσωπικά έχω αρχίσει και αντιστέκομαι, όμως ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη...αφού οι ποσότητες που αγοράζω εγώ δεν μπορούν να αλλάξουν το σκηνικό.

    Εάν όμως το κάναμε όλοι μαζί νομίζω πως κάτι θα άλλαζε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. @leondokardos

    Συμφωνώ μαζί σου. Θα έπρεπε να υπάρχει κρατική παρέμβαση σε αυτό το θέμα.

    Ομως ας ξεκινήσουμε εμείς τους ελέγχους μας κι όποτε προκύψει (εάν προκύψει) κρατική παρέμβαση καλοδεχούμενη θα είναι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. @Βρασίδας

    Σε γενικές γραμμές θα συμφωνήσω μαζί σου αφού οι καταναλωτικές οργανώσεις θα όφειλαν να είναι πιο μονοιασμένες και να έχουν κοινή πολιτική γύρω από σοβαρά ζητήματα όπως αυτό της ακρίβειας....

    Ομως ακόμη και όσες φορές κινητοποιούνται κάποιες καταναλωτικές οργανώσεις =προς την σωστή κατεύθυνση εμείς ποτέ δεν το μαθαίνουμε αφού οι καλές δραστηριότητες ποτέ δεν προβάλλονται από τα ΜΜΕ όπως για παράδειγμα μια υπόθεση με την υπέρογκη αύξηση των ασφαλίστρων από την Εθνική Ασφαλιστική (θα ακολυθήσει σχετική ανάρτηση).

    Για αυτό και εμείς νομίζω πως εκτός από την καταγγελία (που είναι πολύ σημαντική) θα πρέπει να αλλάξουμε στάση ζωής στην καθημερινότητά μας.

    Υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια για κάθε προϊόν. Ας μην είμαστε δέσμιοι των προϊόντων που ίσως είχαμε συνηθίσει για χρόνια να χρησιμοποιούμε.

    Ας τιμήσουμε με κάθε Ευρώ μας όσους επαγγελματίες δεν χρησιμοποιούν ύπουλες μεθόδους για να κερδοσκοπούν σε βάρος μας.

    Καλημερούδια και καλορίζικο το νέο blog

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ηδη πάντως αντικατέστησα τις τσίχλες Trident splash που έπαιρνα!
    Το πακέτο είναι το ίδιο αλλά μέσα υπάρχουν αισθητά λιγότερες τσίχλες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Καλησπέρα dyosmaraki,

    σωστά λες πως πρέπει να αλλάξουμε "προσωπική τακτική"
    Αλλά νομίζω ότι χωρίς τον έλεγχο από το κράτος θα συνεχίσουν να είναι ασύδοτοι.

    Από την άλλη και 1% να βελτιώσουμε τα πράγματα με την προσωπική στάση μας , κέρδος είναι. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. @patsiouri

    Πολύ καλά έκανες!
    Ολοι μας πιστεύω θα πρέπει να ακολουθήσουμε το παράδειγμά σου.
    Να καταδικάζουμε εκείνα τα προϊόντα τα οποία συρρικνώνονται ενώ ταυτόχρονα οι αυξήσεις στις τιμές τους καλά κρατούν.
    ΥΓ. Σε ευχαριστώ που ανέφερες το συγκεκριμένο παράδειγμα γιατί και εγώ αυτές τις τσίχλες αγόραζα και δεν είχα παρατηρήσει τη μείωση της ποσότητας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. @Matrix

    Οσον αφορά τον κρατικό έλεγχο συμφωνώ μαζί σου πως όσο δεν ελέγχονται οι εταιρείες θα παραμένουν ασύδοτες.
    Ομως όπως λες ακόμη και αυτό το 1% των προϊόντων εταιριών που αισχροκερδούν να απομονώσουμε κέρδος θα έχουμε (πιστεύω)
    Την καλημέρα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. dyosmaraki καλησπέρα.
    Μπράβο ακόμη μια φορά για την έρευνα που έκανες που μας την μεταφέρεις. Το γνωρίζω, το παρατηρώ στο μαρκετ όποτε πάω. Για το συγκεκριμένο είχα δεί ένα σχόλιο στις ειδήσεις το ίδιο έκαναν στην Γαλλία. Βέβαια αντίστοιχη αναφορά για τις Ελληνικές βιομηχανίες δεν έγινε.
    Το θέμα είναι τι κάνουμε λοιπόν; Σίγουρα θα το προωθήσω με την αδειά σου σε όλους όσους ξέρω. Φθάνει αυτό;Μήπως να μαζευτούμε όλοι εμείς να κάνουμε ένα σύλλογο δεν ξέρω τι, όπου θα τα αναφέρουμε και να δραστηριοποιηθούμε; Ξέρω ακούγεται τρελό αλλά μην τα ρίχνουμε στα καρτέλ, έχουμε ευθύνη. Έχεις άτι να προτείνεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. @Αρκάς

    Και βέβαια να το μεταφέρεις στους γνωστούς σου για να ευαισθητοποιηθούν και να ανοίξουν τα μάτια τους.

    Σωστό το ερώτημα "καλά όλα αυτά, όμως τώρα τι κάνουμε"????
    Αν με ρώταγες πριν από μερικά χρόνια θα ήμουν υπέρ της δημιουργίας ενός συλλόγου. Στις μέρες μας επειδή διαπιστώνω πως κάθε λογής σύλλογοι συνηθίζεται να καπελώνεται από πολιτικά κόμματα και τελικά να αρχίζουν οι διαπληκτισμοί επειδή μιλούν οι όποιες κομματικές γραμμές και όχι το κοινό συμφέρον γύρω από τους σκοπούς για τους οποίους ιδρύονται οι σύλλογοι, πιστεύω πως θα πρέπει να αρχίσουμε να ενεργούμε μοναχοί μας. Στην γειτονιά μας, στην οικογένειά μας, στις αγορές μας.

    Στην πορεία εάν ευαισθητοποιηθούμε κατ΄αρχήν εμείς, βλέπουμε τι θα μπορούσε να γίνει. Μία σκέψη θα ήταν να δημιουργούσαμε ένα blog όπου θα ανταλάσσαμε τέτοιου είδους πληροφορίες. Επίσης θα μπορούσαμε να προβάλλουμε αξιόλογα μικρομάγαζα από τα οποία μπορεί κανείς να προμηθευτεί προϊόντα σε λογικές τιμές και με καλή ποιότητα.
    Αυτό που δεν γνωρίζω είναι πως θα μπορούσε κανείς να προεξοφλήσει και να ελέγξει πως οι απόψεις που θα κατατίθενται θα είναι ακέραιες και δεν θα προέρχονται από την φιλοδοξία να διαφημίσει κανείς τον μπάρμπα του, τον ξάδελφό του ή τον ομοϊδεάτη του κλπ
    (αστείες ίσως σκέψεις αλλά αγαπώ την ακεραιότητα και την αγνότητα των προθέσεων ειδικά για τόσο λεπτά ζητήματα)

    Την καλημέρα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ποιά είναι η γνώμη σας;