ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2008

Πολιτισμός και ανάπτυξη......


Το τελευταίο διάστημα βομβαρδιζόμαστε από νούμερα, στοιχεία και απόψεις που αναφέρονται στην αναγκαιότητα ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ .
Ανάπτυξη μέσω δανείων, ανάπτυξη μέσω τσιμεντοποίησης της χώρας, ανάπτυξη μέσω των Δημοσίων έργων, ανάπτυξη μέσω εξοχικών κατοικιών που θα παρέχονται στους ξένους, ανάπτυξη μέσω του νέου χωροταξικού σχεδίου.

Και με τον ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ μας?
Γιατί κανείς δεν μιλά για ανάπτυξη μέσω του πολιτισμού μας?


Ακουσα κάποια στιγμή τον κ. Σπηλιωτόπουλο να λέει πως δεν μπορεί να ανακόπτεται η "ανάπτυξη"του καταδυτικού τουρισμού επειδή υπάρχουν αρχαιότητες σε ολόκληρο τον Ελλαδικό υποθαλάσσιο χώρο. Συμφωνώ, αλλά από την άλλη πλευρά δεν μπορεί στο όνομα της ανάπτυξης του ελεύθερου καταδυτικού τουρισμού να ενθαρρύνουμε τον εμπλουτισμό των ιδιωτικών αρχαιολογικών συλλογών μέσω της ανεξέλεγκτης χρήσης υποθαλάσσιων χώρων ειδικά όπου έχουν εντοπιστεί αρχαία ναυάγια.
Η αρχαιοκαπηλία τα τελευταία χρόνια γιγαντώνεται στη χώρα μας επειδή οι αρχαιολογικοί χώροι παραμένουν αφύλαχτοι με αιτιολογία "την έλλειψη πόρων".

Σκέφτομαι πως ενώ έχουμε στα χέρια μας ένα δυναμικό εργαλείο για την ανάπτυξη της χώρας μας, όπως ο πολιτισμός, όχι μόνο δεν το προστατεύουμε, όχι μόνο δεν το αξιοποιούμε αλλά αναζητάμε αλλού πιο προσοδοφόρες λύσεις που όμως πολλές φορές αποδεδειγμένα μας έχουν απογοητεύσει.
Οπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Στέφανος Μάνος

"τα χρήματα που ξοδεύτηκαν μέχρι τώρα για την ανάπτυξη της βιομηχανίας στην Ελλάδα δεν φαίνεται να έπιασαν τόπο. Λεφτά ξοδεύτηκαν, βιομηχανίες όμως άξιες λόγου δεν ιδρύθηκαν. Διότι στην πραγματικότητα η βιομηχανία δεν φαίνεται να έχει τις προϋποθέσεις να ευδοκιμήσει στην Ελλάδα. Η μεταποίηση δεν περιλαμβάνεται στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας. Αφήστε που δεν χωνεύουμε τους βιομηχάνους και δεν θέλουμε βιομηχανίες κοντά στις πόλεις όπου ζούμε.

Πολλές φορές αναρωτήθηκα τι θα γινόταν αν το κράτος, αντί να επιδοτεί θνησιγενείς βιομηχανίες, ανακοίνωνε π.χ. ότι θα επιδοτήσει πλουσιοπάροχα την εγκατάσταση στην Ελλάδα παραρτημάτων των σπουδαίων πανεπιστημιακών αρχαιολογικών σχολών του κόσμου. Δεν θα είχαμε περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας; Δεν θα είχαμε τη δυνατότητα να καταστούμε παγκόσμιο αρχαιολογικό κέντρο; Πού στην υφήλιο θα ήταν καλύτερα να σπουδάσει κάποιος αρχαιολογία;

Γιατί δεν θα μπορούσε να είναι η Ελλάδα παγκόσμιο φιλοσοφικό κέντρο;

Αλλά και το ελληνικό περιβάλλον (φυσικό και δομημένο) είναι πηγή έμπνευσης και πλούτου. Σε αυτό στηρίζεται ο τουρισμός και η ευημερία εκατομμυρίων Ελλήνων. Ο συνδυασμός της ιστορίας και του περιβάλλοντος είναι ακόμη terra incognita, που κρύβει αμύθητους θησαυρούς. Θησαυροί που αν αναδειχτούν μπορούν να στηρίξουν τη μελλοντική ευημερία της Ελλάδας."

Θησαυροί είναι η ιστορία μας, οι αρχαιολογικοί μας χώροι. τα Μουσεία, τα θέατρα, καθώς και τα μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Εχουμε την απαίτηση οι άλλοι λαοί να μας σεβαστούν αλλά την ίδια ώρα που διεκδικούμε να μας επιστραφούν τα μάρμαρα του Παρθενώνα, οι αρχαιολογικοί χώροι απαξιώνονται, ανταλάσσονται, αποχαρακτηρίζονται, παραδίδονται για οικοπεδοποίηση και όλα αυτά στο όνομα μια άλλης ανάπτυξης :

της ανάπτυξης του "πολιτισμού της μεζονέτας"

Δεν μπορεί τα πάντα να ισοπεδώνονται στον βωμό της κακώς εννοούμενης ανάπτυξης και του εύκολου κέρδους.
Σκέφτομαι πως παρά τις φιλότιμες προσπάθειες κάποιων, η διατήρηση, η φύλαξη αλλά και η συντήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς είναι έννοιες σχεδόν άγνωστες στον τόπο μας.
Θεωρώ πως δεν θα έπρεπε να νοιώθουμε ιδιαίτερα περήφανοι όταν διατυμπανίζονται η δημιουργία και τα εγκαίνια νέων χώρων πολιτισμού όταν δεν είμαστε σε θέση να διαφυλάξουμε, να προστατεύσουμε, να συντηρήσουμε και να αξιοποιήσουμε τους ήδη υπάρχοντες χώρους
(αρχαιολογικούς, ιστορικά κτίσματα κλπ).

Μήπως έχουμε υποεκτιμήσει τις δυνατότητας για ανάπτυξη μέσω του πολιτισμού μας?

Σύμφωνα με την κα Τζίνα Μαμιδάκη των Blue GR Mamidakis Hotels:

"Ο Πολιτισμός είναι η αιχμή του δόρατος για τον πολυτελή τουρισμό. Η Ελλάδα μπορεί να προβάλλει ένα πιο εξεζητημένο πρόσωπο με το βάθος και το εύρος του πολιτισμού που διαθέτει. Ας συγκεντρώσουμε διάφορους καθηγητές Ιστορίας και Κλασσικών Σπουδών το καλοκαίρι στην Ελλάδα, ώστε να προσφέρουμε πολιτιστικά ταξίδια με προστιθέμενη αξία.

Ας διοργανώσουμε ιδιωτικές ξεναγήσεις στα μουσεία μας, όποια ώρα και ημέρα της εβδομάδος. Ας εμπλουτίσουμε εμείς οι ξενοδόχοι την ρεσεψιόν μας με ξεναγούς προσφέροντας στον πελάτη μας εναλλακτικές προτάσεις πολιτισμού πέρα από τις τυποποιημένες εκδρομές των πακέτων/πρακτορείων. Ο ελληνικός τουρισμός θα πρέπει να επενδύσει σε ξενοδοχεία προστιθέμενης αξίας. Αυτό που εγώ ονομάζω "accommodation plus" όπου "plus" είναι ο πολιτισμός αρχαίος, νέος, το θέατρο, η μουσική, η γαστρονομία, η περιπέτεια, οι εκκλησίες, τα μοναστήρια μας κλπ"

Πηγή : Ειδική έκδοση "Αφιέρωμα ΔΕΘ" 2008

Σε τελική ανάλυση ο επισκέπτης της χώρας μας δεν είναι δυνατόν να φεύγει με την αίσθηση πως ο ελληνικός πολιτισμός περιορίζεται στις στερεότυπες και ίδια και απαράλλαχτα εδώ και πολλές δεκαετίες δομημένες
(πιθανά από τη δεκαετία του '60 η '70)
"Ελληνικές βραδυές"
(Greek nights)
που προσφέρονται από όλα σχεδόν τα Ξενοδοχεία του τόπου μας επειδή το ζητούν οι τουριστικοί πράκτορες.
Στις αποκαλούμενες Ελληνικές βραδυές συνήθως 2-3 λυγερόκορμες κοπελούδες χοροπηδούν στον ρυθμό του syrtaki dance και ο επισκέπτης γεύεται το κλασσικό "ελληνικό μενού"
souvlaki, greek salad, mousaka και tzatziki.

Ελληνικός πολιτισμός δεν είναι μόνο αυτά.

Σύμφωνα με τον κ. Μάνο

Η επιλογή να δοθεί προτεραιότητα στην ιστορία και τον πολιτισμό, απορρέει όχι για ρομαντικούς λόγους, αλλά για πρακτικούς.
Διότι η μελλοντική ευημερία της Ελλάδας εξαρτάται από τη σωστή αξιοποίηση των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων.
Να επιλέξουμε να αναπτύξουμε τους τομείς όπου ευκολότερα από άλλους μπορούμε να είμαστε στην κορυφή.
Εκεί που μπορεί, η Ελλάδα να επιδιώκει την αριστεία."


Πιστεύω λοιπόν πως ο συνδυασμός της ιστορίας μας αρμονικά δεμένης με το φυσικό περιβάλλον θα έπρεπε να αποτελεί πρωταρχική προτεραιότητα για αυτό που σήμερα αποκαλούμε "Ανάπτυξη".

38 σχόλια:

  1. καλησπερα δυοσμαρακι!
    ομορφη αναρτηση!τωρα εμεις τι να προσθεσουμε!
    ετσι ειναι κ στην τελικη μηπως ριχνοντας ολο μας το βαρος στον πολιτισμο τα μεσομακροπροθεσμα οφελη ακομα κ στην χαμηλη βαση της κοινωνικης μαζας θα ειναι ευεγερτικα περισσοτερο απο τις grekk nighs που πουλαμε κ το ευκαιριακο κερδος?
    προφανως κ ναι..
    φιλια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ποιές ελληνικές βραδιές;;; Τον φραπέ θυμούνται και το "μαλάκα"! Κακή διαχείριση πιστεύω, και παρωπίδες..
    Όλα θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά και δεν θα είμαστε τόσο χαμηλά στα μάτια των άλλων..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. πεστα...πεστα μπας και φιλοτιμηθουμε και βγαλουμε τον κωλοελληνα απο μεσα μας....ειμαστε η ντροπη του πολιτισμου μας.....η ετσι θελουν να μοιαζουμε....με τους ανθελληνες που μας κυβερνανε εδω και χρονια....αντε μην παρω φορα και ειναι και ξενο μπλογκ εδω περα....αντε απο δω χαμω ....
    την καλησπερα μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @Hfaistiwnas

    Αυτές οι "Greek nights" είναι καθεστώς. Σε κάθε ξενοδοχείο διοργανώνονται μία φορά την εβδομάδα. Επιδίωξα από περιέργεια να δω περί τίνος πρόκειται.
    Δεν φανταζόμουν αυτά τα χάλια....
    Από πάρα πολλές περιπτώσεις μοναχά 2-3 ξενοδοχεία πρόσφεραν κάτι υποφερτό.
    Ομως όπως λες φεύγοντας οι επισκέπτες θυμούνται κάποια πλευρά της καθημερινότητάς μας που κάθε άλλο παρά μας τιμά ως χώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @issallos

    Καλώς τον!
    Καταλαβαίνω την αγανάκτησή σου.
    Να δούμε εάν και πότε μπορεί να συνειδητοποιήσουν οι ειδήμονες πως κάποτε θα πρέπει να δώσουμε έμφαση στην προβολή του πραγματικού μας πολιτισμού πέρα από τις μεγαλοστομίες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. μα δεν μιλά κανείς για ανάπυξη μέσω του πολιτισμού γιατί το θέμα δεν πουλάει (σε αντίθεση με τα οπίσθια της μπεζεντάκου) και επιπλέον σαν νεοέλληνες δεν έχουμε και πολλά να επιδείξουμε στο συγκεκριμένο τομέα (αν εξαιρέσεις την γιουροβίζιον ίσως..).
    επίσης είναι πολύ πιο επικερδές να πουλάς σουβλάκι τζατζίκι και μουζάκα παρά φιλοσοφικά συμπόσια.
    όταν ο τουριστικός ανταγωνισμός μεταξύ των χωρών είναι τόσο έντονος δίνουμε αυτά που θέλουν να πάρουν. προσφορά και ζήτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Συγχαρητήρια για την καταπληκτική ανάρτηση!
    Ζω σε τουριστικό μέρος και βιώνω από πρώτο χέρι όλη αυτή την φολκλόρ ασχήμια με tzatziki, mousaka και zorba the greek.

    Όπως επίσης και την τσιμεντοανάπτυξη παραθαλάσσιων περιοχών (βλέπε Φαληράκι) με τα 'γραφικά' μαγαζάκια που αμολάνε στα πεζοδρόμια την πραμάτεια τους (αναπτήρες με τον Σάτυρο, πολύχρωμες πετσέτες, μαντίλια, και φουσκωτά μπρατσάκια)!

    Και ύστερα αναρωτιόμαστε γιατί οι ποιότητα των επισκεπτών μας πάει απ' το κακό στο χειρότερο κάθε χρόνο..

    Η Μαμιδάκη και ο Μάνος τα λένε πολύ καλά, αλλά ποιος τους ακούει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Συμφωνώ σε μεγάλο βαθμό. Ωστόσο, δεν μπορούμε να μην παραδεχτούμε ότι τα πράγματα γίνονται καλύτερα όσο περνάει ο καιρός. Ας σκεφτούμε τη μέριμνα της Ελλάδας για την πολιτιστική της κληρονομιά 30 χρόνια πριν... Φυσικά, αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία, ωστόσο είμαι αισιόδοξος. Θέλω να πιστεύω πως το μέλλον όλα θα βελτιωθούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πόσο δίκαιο έχεις οτι έχουμε εγκαταλείψει τη προβολή του πολιτισμού μας...
    Τόσα Μουσεία, με αρχαίους και σύγχρονης τέχνης θυσαυρούς.
    Θυμάμαι στο πρώτο μου ταξείδι στη Ρώμη, ο ξεναγός με τι καμάρι μας έδειχνε κάτι σκόρπιες πέτρες λέγοντας οτι εδώ καθόταν ο Καίσαρας, εκεί ο Καλιγούλας και άλλες μπούρδες. Αλλά οι Ιταλοί είνα ειδικοί σε αυτά.
    Εμείς κοιμόμαστε και ξοδευόυμε άσκοπα λεφτα. Το μόνο εξαγώγημο πρΐόν μας, δείγμα νεότερου πολιτισμού είναι το τζατζίκι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κιτς αξιοποίηση του φολκλορ και της πολιτισμικής μας παράδοσης,αυτό αποτελει ένα μεγάλο μέρος της τουριστικής φροντίδας μας.
    Ό,τι δε φέρνει χρήμα τό κάνουμε στην άκρη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. dyosmaraki καλη σου μερα
    βλεπω οτι ασχοληθηκες με ενα δυσκολο θεμα,ειναι γεγονος οτι τουριστικα δυσκολα καπως θα καταφερομε στο μελλον,δεν εχω ασχοληθει ιδιαιτερα,την δυσκολια ομως και την ελλειψη φαντασιας στο συγχρονο τροπο σκεψηςν του τουριστα πολιτιστικης κληρονομιας την εζησα στο νησι μου,υπαρχει
    ελαιοτριβειο του 1868 που αλεθε
    με κτηματα(ζωα)στην προταση μας
    να αναπαλαιωθει,και να γινει
    καλοκαιρινο σχολειο μονο που
    δεν..........και να φανταστεις
    οτι οι επνδυσεις τετοιου τυπου
    οπως λες δεν θελουν τρομερες επενδυσεις,η ιστορια,ο πολιτιμος
    ειναι διπλα μας απλα να τους ανακαλυψομε πρεπει,απο που ομως?κλησμενοι στα γυαλινα υπουργικα
    γραφεια?
    καβε ημπιεςςςςςςςςςςς.
    κασιωτοκουσελι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Και εγώ μιλώντας εκ πειρας καταθέτω ότι ο τουρισμός μας βαζίσει σε λάθος βήματα. Αφενός μεν το εύκολο και γρήγορο κέρδος που κυνηγάνε οι απανταχού μαγαζάτορες και ξενοδόχοι και από την άλλη η έλλειψη στην ποιότητα υπηρεσιών φέρνουν στην Ελλάδα όλο και "χειρότερους" τουρίστες.

    Οι απόψεις που γράφεις στο κείμενο σου με β΄ρσικουν σύμφωνο, αλλά προποθέτουν επένδυση σε χρόνο, κάτι το οποίο οι απασχολούμενοι στον τουρισμό δεν έχουν. Θέλουν με 2 μήνες δουλειάς να ζήσουν 12.

    Την καλημέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τουλάχιστον τα νησιά για να αναπτυχθούν πρέπει να προβάλλουν τον πολιτισμο τους.

    Τουρισμός, πολιτισμός, μεταφορές είναι ένα τρίπτυχο που θα βοηθήσει τα νησιά μας.

    Όχι να τα αντιμετωπίζουμε χωριστά όπως τώρα, αλλά σε εννιαία βάση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Με έχεις καλύψει απόλυτα αν και ο μόνος πολιτισμός που διαφημίζουμε είναι αυτός του παρελθόντος μας.Καλός ο συνδυασμός πολιτισμού και ανάπτυξης. (αν και ο πολιτισμός δεν έχει το άγχος των δεικτών της οικονομίας) Μήπως το μυστικό είναι να ενισχύσουμε καμιά φορά και τους νέους καλλιτέχνες της Ελλάδας για ένα πολιτισμό του μέλλοντος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ….. Μπερδεμένη ιστορία …

    Τι οριοθετεί η έννοια της λέξης; … Τι είναι πολιτισμός;

    Είναι πολιτισμένος ένας λαός όταν τεχνολογικά ευημερεί;
    Όπως οι Ηνωμένες πολιτείες σήμερα.

    Είναι πολιτισμένος ένας λαός που η βιομηχανία του ευημερεί;
    Όπως η Κίνα σήμερα.

    Ήταν απολίτιστοι οι Ατζέκοι που θυσίαζαν χιλιάδες αιχμαλώτους στις γιορτές τους;

    Είναι δείγμα πολιτισμού να βάζεις το χέρι μπροστά στο στόμα σου όταν χασμουριέσαι;

    Είναι πολιτιστικό δρώμενο τα τραγούδια της κας Αλεξανδράτου;

    Έχει ο πολιτισμός σχέση με την παιδεία;

    Προάγει τον πολιτισμό η εμπορευματοποίησή του;

    Λέω εγώ τώρα … αναρωτιέμαι … χρόνια τώρα ….

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ένα από τα πρωταρχικά "θα έπρεπε να.." της ελληνικής μας πραγματικότητας. ARPACHTI S.A. Έτσι έμαθαν έτσι πορεύονται! Όταν θα λιγοστέψουν και οι "κουτόφραγκοι" να δούμε τι θα κάνουν!!
    Φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. dyosmaraki
    σε παρακαλω στειλε μου το email σου
    στο foundisconstas@gmail.com
    KASIOTOKOUSELI ΕΥΧΑΡΙΣΤΩΩΩΩΩΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Δικιο εχεις να πιστευεις στον συνδιασμο της ιστοριας μας με το φυσικο περιβαλλον.
    Οι ιθύνοντες τι κανουν γι αυτον τον συνδιασμο εχει σημασια.
    Γιατι εμεις οσο κι αν θελουμε καλο μου Δυοσμαρακι,οπως πιστευω οτι θέλανε και πολλοι πριν απο μας...αν δεν οργανωσει η πολιτεια τα πραγματα και δεν προστατευσει την Ιστορια μας και τον φυσικο μας πλουτο δεν γίνεται απολυτως τιποτα.

    πολλα φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ανάπτυξη δεν είναι ...
    Να πουλάμε με το κιλό
    Τ' Αρχαίο Πνεύμα το Αθάνατο !!!
    Ανάπτυξη δεν είναι να γεμίσουμε
    όλο τον κόσμο τσιμέντα & καμινάδες ...
    Κι η έννοια του Πολιτισμού δε μετριέται
    με Οικονομικούς δείκτες ...
    Καλό σου σ.κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @tovene592

    "Η ανάπτυξη μέσω πολιτισμού δεν πουλάει"

    Εχεις δίκιο tovene. Δυστυχώς στις μέρες μας η έμφαση δίνεται σε επιφανειακές έννοιες και σε ό,τι αποφέρει εύκολο κέρδος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. @TeddyBoy

    Οι περισσότερες εμπειρίες μου από τις αποκαλούμενες "Ελληνικές βραδυές"προέρχονται από το τουριστικό μέρος από όπου κατάγεσαι και μου προκάλεσαν θλίψη.

    Τα αγαλματάκια με τους Σάτυρους έχουν αναχθεί σε εθνικό σύμβολο!!! Βέβαια όπως λες
    "και ύστερα αναρωτιόμαστε γιατί η ποιότητα των επισκεπτών μας πάει απ' το κακό στο χειρότερο κάθε χρόνο..".

    Επομένως εάν θέλουμε να αναβαθμιστεί τόσο ο αριθμός των επισκεπτών στη χώρα μας όσο και η ποιότητα πστεύω πως θα έπρεπε να ακούσουμε αυτές τις (έστω και λιγοστές) φωνές που προτείνουν μια διαφορετική προσέγγιση του τουριστικού μας προϊόντος.

    Την καλημέρα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. @Antoine

    Είναι γεγονός πως σε σχέση με 30 χρόνια πριν έχει δοθεί αξία στην έννοια της πολιτιστικής κληρονομιάς με προώθηση κάποιων αιτημάτων μέσω Διεθνών Συνεδρίων κλπ

    Ομως είναι εξ ίσου αληθινό πως η πολιτιστική μας κληρονομιάς απειλείται όσο ποτέ άλλοτε εξ αιτίας της κακώς εννοούμενης ανάπτυξης όπως η τσιμεντοποίηση, τα θερμοκήπια που κοντεύουν να εισβάλλουν στους αρχαιολογικούς μας χώρους και άλλων παραγόντων...

    Το σημαντικό είναι να ευαισθητοποιηθούν οι ίδιοι οι άνθρωποι και να διεκδικήσουν αυτή την προστασία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. @leondokardos

    Οπως λες σε άλλες χώρες που είτε διαθέτουν σημαντικά μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς είτε όχι τα προβάλλουν, τα συντηρούν, τα αξιοποιούν και τα "χρησιμοποιούν"(με την καλή έννοια) για την προβολή του τόπου μας.

    Στην Ελλάδα νομίζω πως παρ'όλο τον πλούτο που διαθέτουμε ΔΕΝ έχουν γίνει πολλές κινήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. @Vad

    Εχεις δίκιο. Βέβαια έχω δει κινήσεις (από ιδιώτες) που κατάφεραν να συνδυάσουν την ποιότητα με την άυξηση του εμπορικού κέρδους. Σε αυτούς βγάζω το καπέλλο και υποκλίνομαι.

    Είναι όμως αλήθεια πως αυτό που λένε "value for money" θέλει κόπο και αρκετή δουλειά και οι περισσότεροι φορείς δεν είναι διατεθειμένοι να κοπιάσουν για να δουν θετικά απότελέσματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. @Κασιωτοκουσέλι

    Οπως λες η ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς "δεν θελει τρομερές επενδύσεις. Η ιστορία,ο πολιτισμός είναι δίπλα μας απλά πρέπει να τον ανακαλύψουμε"

    (ή θα συμπλήρωνα...να του δίναμε απλά την αξία που του αναλογεί)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. @Ndn

    Τα προβλήματα και οι αδυναμίες στο τουριστικό μας προϊόν είναι γεγεγονός πως είναι πολυσύνθετα.

    Μεγάλο μερίδιο ευθύνης φέρει η πολιτεία όσον αφορά την χάραξη της πολιτικής που επιθυμεί η χώρα μας να ακολουθήσει στον τομέα του τουρισμού αλλά και στον τομέα του ελέγχου της τήρησης κάποιων προδιαγραφών από τις ίδιες τις επιχειρήσεις.

    Ετσι καταλήγουμε στο αποτέλεσμα που αναφέρεις πως η έλλειψη στην ποιότητα υπηρεσιών φέρνει στην Ελλάδα όλο και "χειρότερους" τουρίστες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. @Matrix

    Ενας πάρα πολύ σημαντικός παράγοντας για την ανάπτυξη και την προβολή του πολιτισμού μας μέσω του τουρισμού είναι ο τομέας που θίγεις:

    ΟΙ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

    Εάν ο επισκέπτης ενός νησιού δεν έχει εύκολο τρόπο πρόσβασης πως είναι δυνατόν να ενημερωθεί για τον πολιτισμό του τόπου μας και ιδιαίτερα των νησιών μας (τα οποία λόγω γεωγραφικής θέσης) είναι εξαρτημένα από τις μεταφορές ?

    Και φυσικά όπως λες
    "Τουρισμός, Πολιτισμός, Μεταφορές θα έπρεπε να αποτελούν ένα ενιαίο τρίπτυχο που θα έπρεπε να εξετάζεται ως αναπόσπαστη ενότητα και όχι χωριστά όπως εξετάζεται τώρα"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. @barel

    Ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός παρ΄όλο που είναι εκείνος μέσω του οποίου κυρίως προβάλλεται η χώρα μας στο εξωτερικο δεν έγινε γνωστός από εμάς τους ίδιους αλλά από αλλοδαπούς ερευνητές διεθνούς κύρους που μελέτησαν τον αρχαίο μας πολιτισμό και έβγαλαν ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια.
    Ας μην ξεχνάμε πως η χώρα μας είναι ένα ζωντανό Μουσείο αφού όπου και αν σκάψει κανείς βρίσκει παντού αρχαία.

    Στην Ελλάδα οι αρχαιολογικοί χώροι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε ολοσχερή εγκατάλειψη και οι τομείς των κλασσικών σπουδών δεν βρίσκονται σε ανάπτυξη λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.

    Ομως είναι εξ ίσου σημαντικό όπως αναφέρεις πως ο νεότερος πολιτισμός μας ΔΕΝ είναι ευρύτερα γνωστός στο εξωτερικό αφού η Ελλάδα είναι γνωστή κυρίως λόγω του αρχαιοελληνικού παρελθόντος. Πιστεύω πως η αιτία είναι πως δεν υπάρχει μια ενιαία πολιτική για την προβολή του νεοελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό (εκτός από μεμονωμένες προσπάθειες κάποιων ιδιωτών και κάποιων φορέων).Είναι εκτενές το θέμα που θίγεις και μου δίνεις την αφορμή και το έναυσμα για μία ανάρτηση που θα αφορά αυτό το θέμα.

    Εχεις δίκιο πως η ενίσχυση των νέων καλλιτεχνών της Ελλάδας θα οδηγήσει σε έναν πολιτισμό του μέλλοντος
    *συμπληρώνω...με την ταυτόχρονη και ισομερή προστασία του παρελθόντος μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. @GrBase

    Καλώς ώρισες!

    Το ερώτημα για το τι είναι Πολιτισμός με απασχολεί και εμένα εδώ και χρόνια. Είναι όλα αυτά που αναφέρεις αλλά ακόμη και οι ειδικοί επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει σε ένα ενιαίο συμπέρασμα για το τι είναι πολιτισμός. Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις.
    (Εθεσα το ερώτημα αυτό σε μία παλαιότερη ανάρτηση http://dyosmaraki.blogspot.com/2008/01/blog-post_31.html
    Οι απαντήσεις που δόθηκαν στα σχόλια είναι πολύ ενδιαφέρουσες για το πως ερμηνεύει καθένας μας την έννοια του πολιτισμού.

    Φυσικά η εμπορευματοποίηση του πολιτισμού ΔΕΝ προάγει τον πολιτισμό.
    Ισως όμως η γνώση του, η μελέτη του, η προστασία του, η οριοθέτησή του και τέλος η σωστή αξιοποίησή του και προβολή του να τον κάνει μέρος της ύπαρξής μας και να μας κάνει καλύτερους ανθρώπους (να μας αναπτύσσει δηλαδή) πέρα από τα όποια οικονομικά οφέλη μπορεί να προσδώσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. @gvarvakis

    "Arpachti S.A."
    Τα λέει όλα...
    Την καλημέρα μου

    ΥΓ. οι "κουτόφραγκοι"ήδη έχουν λιγοστέψει για αυτό οι παράγοντες του τουρισμού γκρινιάζουν (χωρίς φυσικά να κάνουν την στοιχειώδη αυτοκριτική)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. @Κασιωτοκουσέλι

    Μόλις σήμερα είδα το μήνυμά σου (έλειψα για λίγες ημέρες στα Χανιά)
    Σου το στέλνω αμέσως

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. @faraona

    Οι ενέργειες της κεντρικής διοίκησης για την προστασία και την προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς παίζει τον σημαντικότερο ρόλο.

    Επειδή όμως αποδείχθηκε πως έχουν περάσει πολλά χρόνια που κωφεύουν κάποιοι συμπολίτες μας άρχισαν να δραστηριοποιούνται προκειμένου να πιέσουν μκαταστάσεις προτού να είναι αργά και καταστραφούν οι αρχαιολογικοί μας χώροι και τα μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. (θα ακολουθήσει σχετική ανάρτηση)

    Την καλημέρα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. @side21

    Συμφωνώ!
    Μπορεί όμως να προστατευτεί από τη σπίλωσή του. Δεν μπορεί για παράδειγμα να σπιλώνεται η έννοια του συμβολισμού που είχε στην αρχαιότητα ο Σάτυρος με τον διογκωμένο φαλλό και παρέπεμπε στην έννοια της γονιμότητας.

    Να διευκρινίσω πως ανάπτυξη θεωρώ την χρήση και την προβολή του πολιτισμού μας με επιστημονικά κριτήρια και με σεβασμό προς τις έννοιες του πολιτισμού μας. (θα ακολουθήσουν και άλλες σχετικές αναρτήσεις όπου θα προσπαθήσω να γίνω πιο συγκεκριμένη)

    Το οικονομικό κέρδος από τέτοιες ενέργειες θα μπορούσε μάλιστα να χρησιμοποιηθεί για την συντήρηση αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς που σήμερα είναι αφημένα στην τύχη τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Καλησπέρα και καλό μήνα dyosmaraki!

    Ο πολιτισμός σίγουρα μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη. Αρκεί να μην τον δούμε μόνο σαν κάτι στατικό, να μην αρκούμαστε δλδ να προσελκύουμε ανθρώπους που θα φωτογραφίζουν.

    Αλλά να τον κάνουμε δυναμικό. Να οργανώνουμε δράσεις που θα προβάλλουν τον πολιτισμό μας και τα μηνύματά του.

    Να αναδείξουμε δλδ ότι μέσα σε αυτά τα ερείπια γεννήθηκε κάποτε κάτι σημαντικό.

    Κι αυτό όχι μόνο για τους τουρίστες, αλλά και για μας. Για τη δική μας "ανάπτυξη".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. @ikor

    Στο ίδιο πλαίσιο κινείται η σκέψη μας. Και εμένα θα με ενδιέφερε να προβληθεί το πνεύμα, η φιλοσοφία και η επίδραση στην ανθρωπότητα ιδεών και σημαντικών γεγονότων που γεννήθηκαν στον τόπο μας.
    Ισως και η προβολή του νεότερου πολιτισμού μας ο οποίος είναι ιδιαίτερα άγνωστος στους αλλοδαπούς επισκέπτες.
    Φυσικά εάν οργανωθούν δράσεις που θα προβάλλουν τον πολιτισμό μας και τα μηνύματά του προέχει να τα κατανοήσουμε εμείς.
    Αρκεί οι ιθύνοντες να θελήσουν να ασχοληθούν με ένα τόσο παραγκωνισμένο κομμάτι της ζωής μας.
    Την καλημέρα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Μρε Λενιώ ίντα ήκαμνες τσι Κρήτη πάλι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ποιά είναι η γνώμη σας;