ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2008

Γελοιο-γράφοντας την επικαιρότητα : " Η καλή κυβέρνηση και οι κακοί Τραπεζίτες"

Πρωτοφανής είναι το τελευταίο διάστημα ο λόγος περί των μέτρων παροχής βοήθειας προς τις Τράπεζες με το δυσθεώρητο ποσό των 28 δις Ευρώ. Η αναγκαιότητα της στήριξης των Τραπεζών με τα 28 δισ Ευρώ αποδίδεται στην Διεθνή κρίση που αναμένεται να πλήξει και την Ελληνική Οικονομία μέσα στο 2009.
Σκίτσο του Ηλία Μακρή

Βέβαια ενώ το πρώτο διάστημα που ανακοινώθηκαν τα μέτρα προκλήθηκε μεγάλη έκπληξη για το δυσθεώρητο για την Ελληνική οικονομία ποσό, κατόπιν όπως ήταν φυσιολογικό προκάλεσε αντιδράσεις στην κοινή γνώμη αφού το ποσό ήταν ιδιαίτερα ελκυστικό σε καιρούς χαλεπούς.
Σκίτσο του Αντρέα Πετρουλάκη

Από εκείνη τη στιγμή άνοιξε ένα κύκλος διαπραγματεύσεων
"Θα τα πάρετε"
"Οχι δεν θα τα πάρουμε"

ανάμεσα στην Κυβέρνηση και τους Τραπεζίτες (δηλαδή όχι όλους, αφού σε αυτό το επικοινωνιακό παιχνίδι πρωτοστατεί ο διορισμένος από την ίδια την Κυβέρνηση Διοικητής της ΕΤΕ κ. Αράπογλου).
Κάποιοι τραπεζίτες από την πρώτη στιγμή αποστασιοποιήθηκαν (όπως ο κ. Βγενόπουλος της Marfin) δηλώνοντας πως δεν επιθυμούν να ενταχθούν στα μέτρα αφού τα θεωρούν ασαφή και πρόχειρα δίχως να λαμβάνουν υπ΄όψιν σημαντικούς παράγοντες της οικονομίας και της λειτουργίας των Τραπεζών (το άρθρο εδώ).
Καθοριστικός παράγοντας σύμφωνα με τα μέτρα του σχεδίου αποτελεί ο δείκτης της κεφαλαιακής επάρκειας των Τραπεζών (δηλαδή η σχέση των υπολοίπων Χρηματοδοτήσεων προς τις Καταθέσεις μιας Τράπεζας).
Στο σχέδιο όμως δεν διευκρινίζεται με ποιόν τρόπο δεν θα επηρεαστεί η κεφαλαιακή επάρκεια των Τραπεζών εάν δεχτούν να παγώσουν την είσπραξη δόσεων δανείων κατά το έτος 2009 γεγονός που επηρρεάζει την απόφαση των Τραπεζιτών αφού υπάρχει το ενδεχόμενο στο τέλος του 2009 να κληθούν να καταθέσουν πρόσθετα κεφάλαια
(αφού δεν θα έχουν εισπραχθεί οι δόσεις κάποιων δανείων)
Ο κ. Βγενόπουλος επίσης αναρωτήθηκε (και συμφωνώ μαζί του) γιατί ασκείται ιδιαίτερη πίεση μοναχά στον Τραπεζικό κλάδο για να στηριχτούν οι ασθενέστερες οικονομικά κοινωνικές ομάδες τη στιγμή που η Κυβέρνηση θα μπορούσε ίσοις όροις να πιέσει και άλλους κλάδους όπως π.χ. ΔΕΚΟ να χαμηλώσουν τις τιμές τους προς τους καταναλωτές για να τους ελαφρύνουν
(όπως για παράδειγμα τα Ελληνικά Πετρέλαια και όχι μόνο....)

Τα μέτρα λέγεται πως είναι προαιρετικά για όσες Τράπεζες επιθυμούν την κεφαλαιακή τους ενίσχυση και την στήριξη της ρευστότητάς τους.
Αν και -όπως δήλωσε ο κ. Αλογοσκούφης- εάν υπάρξουν Τράπεζες που δεν θα θελήσουν να εισπράξουν τα 28 δισ (αν και προαιρετικά) υπάρχει τρόπος να υποχρεωθούν να τα πάρουν θέλουν δεν θέλουν.....!!!!!
Το ίδιο επανέλαβε και ο πρωθυπουργός, το ίδιο και ο κ. Αντώναρος....με αποτέλεσμα να αρχίζω να σκέφτομαι πως μάλλον είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ οι Τράπεζες να δεχτούν τα 28 δισ.
Αλλωστε τα 500 εκατομμύρια Ευρώ προμήθειας που θα εισπράξει η Κυβέρνηση εάν οι τράπεζες αποδεχθούν το σχέδιο "διάσωσης" δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο.
Σκίτσο του Ηλία Μακρή

Διχασμένη είναι η κοινή γνώμη ως προς το ποιόν εξυπηρετούν τελικά τα μέτρα στήριξης αφού ακούνε από τους Τραπεζίτες να δηλώνουν πως παρά τα προβλήματα έλλειψης εμπιστοσύνης δανεισμού ανάμεσα στις Τράπεζες και το αυξημένο κόστος του διατραπεζικού δανεισμού, δεν αντιμετωπίζουν (αυτή τη στιγμή) ιδιαίτερα προβλήματα και δεν είναι διατεθειμένες να ενταχθούν σε αυτό το σχέδιο διάσωσης εάν δεν υπάρξει πλήρης διαφάνεια στους όρους εφαρμογής των μέτρων.
(Ως γνωστό οι ελληνικές τράπεζες δεν εκτέθηκαν σε "τοξικά"παράγωγα).
Από την άλλη οι πολίτες βλέπουν έναν Πρωθυπουργό ο οποίος αν και δεν μας έχει συνηθίσει να παίρνει θέση δημόσια -ακόμη και σε σοβαρά ζητήματα - τις τελευταίες ημέρες να έχει εμφανιστεί αρκετές φορές στα παράθυρα καλώντας τους "κακούς"Τραπεζίτες που δεν δείχνουν διατεθειμένοι να δεχτούν τη "βοήθεια" να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στον λαό......
Ταυτόχρονα ασφυκτική πίεση ασκείται στις Τράπεζες από τον κ. Αράπογλου
για να δεχθούν το "σχέδιο διάσωσης".
Κάτω από τον φόβο των πιθανών επιτπώσεων της Διεθνούς κρίσης στην Ελληνική οικονομία και προκειμένου να αποφύγουν τα χειρότερα, οι Τράπεζες από τη μεριά τους περιόρισαν την παροχή χρηματοδοτήσεων κυρίως προς τομείς που είναι ήδη υπερχρεωμένοι (όπως είναι ο κατασκευαστικός κλάδος) που μέχρι πρότινος αναπτυσσόταν στηριζόμενος σε πήλινα πόδια λόγω υψηλών δανειακών υποχρεώσεων
(χρηματοδότηση που έφτανε έως και 100% του συνολικού κόστους).
Αυτό για άλλους θεωρείται αρνητικό με το επιχείρημα πως εάν δεν συνεχιστεί η χρηματοδότηση του κατασκευαστικού κλάδου μπορεί να πάψει η ανάπτυξη της χώρας με καταστροφικές συνέπειες. Αυτή η μερίδα πολιτών και πολιτικών θεωρεί πως η ανάπτυξη της χώρας δεν μπορεί παρά να είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το Real Estate και τις εξοχικές κατοικίες που πωλούνται σε ξένους, (βλ. και πρόταση για το χωροταξικό σχέδιο).
Αντίθετα για κάποιους άλλους θεωρείται θετική η μείωση των χρηματοδοτήσεων από τις Τράπεζες στον κατασκευαστικό κλάδο -αφού η τσιμεντοποίηση και η εξάπλωση του
"πολιτισμού της μεζονέτας"
έχει φτάσει σε επίπεδα υστερίας με την μαζική ανοικοδόμηση και την παντελή κατάληψη κάθε τετραγωνικού ελεύθερου χωραφιού στη χώρα μας και έχει ως συνέπεια την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος-.
Στις μέρες μας πάντως παραμένουν απούλητα 120000 ακίνητα με τον κίνδυνο εάν δεν χειραγωγηθεί αυτή η περπροφορά των ακινήτων να θεωρείται σχεδόν βέβαιη η γνωστή φούσκα των ακινήτων που έπληξε άλλες χώρες.
Οι απελπισμένοι κατασκευαστές που αδυνατούν να πουλήσουν τα ακίνητα λόγω μειωμένης ζήτησης και υπερβολικής προσφοράς δήλωσαν πως προσφέρουν διακανονισμό με γραμμάτια στους υποψήφιους αγοραστές αφού οι ίδιοι πιέζονται από τις υποχρεώσεις τους προς τις Τράπεζες.
Βέβαια αυτοί που κυρίως πλήττονται από την μείωση των χρηματοδοτήσεων και την αύξηση των επιτοκίων είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά τα οποία λόγω των αυξημένων καταναλωτικών τους συνηθειών βρίσκονται υπερχρεωμένα με πιστωτικές κάρτες, διακοποδάνεια, εορτοδάνεια κλπ καταναλωτικά δάνεια. Οι αυξήσεις των επιτοκίων ανεβάζουν τις δόσεις των δανείων, ενώ η δυσκολότερη πρόσβαση σε νέες χρηματοδοτήσεις δυσχεραίνει την ποιότητα ζωής τους.

Ο καιρός περνά, οι λύσεις καθυστερούν ενώ η πλούσια καθημερινή παραφιλολογία - σχέδιο διάσωσης ή χάος-έχουν οδηγήσει τους πολίτες (έχουν δεν έχουν καταθέσεις και δάνεια) σε κρίσεις άγχους....
Σκίτσο του Κώστα Μητρόπουλου

Οι προτάσεις και οι ενέργειες της ΟΤΟΕ που θεωρεί πως τα μέτρα διάσωσης θα πρέπει να ενεργοποιηθούν μόνο σε όσες Τράπεζες έχουν πραγματική ανάγκη και με την προϋπόθεση να εγγυηθεί η Τράπεζα αλλά και οι επιχειρήσεις που θα ευεργετηθούν από τα μέτρα διάσωσης των θέσεων εργασίας των εργαζομένων δεν προβάλλονται. Η ΟΤΟΕ ζήτησε ακόμη την στενή παρακολούθηση της σωστής διάθεσης στην αγορά των κεφαλαίων από τα μέτρα στήριξης.
Οι θέσεις της ΟΤΟΕ (συμπτωματικά) αποσιωπούνται από τα ΜΜΕ έστω και αν οι Τραπεζοϋπάλληλοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν εκ των έσω τα αληθινά προβλήματα που σχετίζονται τόσο με τις Τράπεζες όσο και με τις εμπορικές επιχειρήσεις αλλά και τους καταναλωτές.
Βέβαια η αποσιώπηση των θέσεων της ΟΤΟΕ μπορεί να εύλογη αφού εκκρεμεί δικαστική διαμάχη ανάμεσα στην ΟΤΟΕ και των Διοικήσεων των Τραπεζών με πρωτοστάτη τον κ. Αράπογλου που αποσκοπεί στην απαξίωση του δικαιώματος υπογραφής κλαδικών συλλογικών συμβάσεων της ΟΤΟΕ με τις Διοικήσεις των Τραπεζών.
Οι διαμαρτυρίες της ΟΤΟΕ για τον αρνητικό ρόλο του κ. Αράπογλου σε αυτές τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες εντελώς συμπτωματικά περνούν στα ψιλά γράμματα των εφημερίδων (άγνωστο γιατί......) ενώ αποσιωπούνται πλήρως από την TV.....

Πιστεύω πως όσο συνεχίζεται αυτή η καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων για την στήριξη της Οικονομίας μας ελλοχεύει ο κίνδυνος οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να οδηγηθούν στην χρεωκοπία. Η μείωση της κατανάλωσης σε συνδυασμό με τα αυξημένα επιτόκια και τη μειωμένη χρηματοδότηση είναι αρνητικοί παράγοντες για τις πωλήσεις των μικρομεσαίων.


Αυτές οι καθυστερήσεις επίσης πυροδοτούν "παράξενες"και (πιθανά) αλόγιστες ενέργειες που είναι βέβαιο πως θα έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας μας όπως π.χ.
ακτιβισμός από κάποιους αγανακτισμένους πολίτες που αυτοαποκαλούνται "Δίκτυο Πολιτών" και προτείνουν μαζικές αναλήψεις από τις Τράπεζες (δράση αμφιβόλου αποτελεσματικότητας -κατά την άποψή μου-αφού αφ΄ενός η φύλαξη χρημάτων στο σπίτι θα συμβάλλει στον πλουτισμό των διαρρηκτών, και αφ΄ετέρου είναι γνωστό πως η έλλειψη ρευστού οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην αύξηση του κόστους του χρήματος).
Η πρόταση κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο με e-mail (το έμαθα από τον Αντώνη εδώ).
Αντίθετα θα ήμουν ευτυχής να έβλεπα προτάσεις που θα προτείνουν το μποϋκοτάζ τροφίμων από εταιρείες που ανεβάζουν τις τιμές τους καθημερινά.
Σκίτσο του ΚΥΡ
Η πρόταση κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο με e-mail (το έμαθα από τον Αντώνη εδώ).
Αντίθετα θα ήμουν ευτυχής να έβλεπα προτάσεις που θα προτείνουν το μποϋκοτάζ τροφίμων από εταιρείες που ανεβάζουν τις τιμές τους καθημερινά.

εμφάνιση αγγελιών στις εφημερίδες σύμφωνα με τις οποίες καλούνται οι υπερδανεισμένοι Δανειολήπτες (ακόμη και με δυσμενή στοιχεία.....) να εισπράξουν τραπεζοδάνεια (και μάλιστα χαμηλότοκα) χωρίς εξασφαλίσεις και χωρίς εγγυήσεις!!!!
(μη με ρωτήσετε πως, γιατί δεν γνωρίζω!)

Ο "καλός" πρωθυπουργός από την πλευρά του εμφανίζεται να τρίζει τα δόντια στους "κακούς Τραπεζίτες" ........

Σκίτσο του Αντρέα Πετρουλάκη

.....που δεν σκέφτονται τον απλό πολίτη έστω και αν την ίδια στιγμή οι ΔΕΚΟ που διευθύνονται από τον Δημόσιο τομέα δεν έχουν να επιδείξουν φιλικότερη συμπεριφορά προς τους πολίτες
(εάν κρίνουμε από τις πρόσφατες συνεχόμενες αυξήσεις στα τιμολόγιά τους).....
Οι Τράπεζες στην πλειοψηφία τους τηρούν στάση αναμονής αφού δεν είναι διατεθειμένες να δεχτούν τα μέτρα στήριξης όσο η Κυβέρνηση δεν διευκρινίζει τις ασάφειες του σχεδίου.
Η ΕΤΕ δείχνει να κάνει σπασμωδικές κινήσεις όπως αύξηση επιτοκίων τη μια μέρα τα οποία μειώνονται την επομένη. Αποστολή επιστολής όπου δηλώνει πως παύει τη συμμετοχή της στην χρηματοδότηση στεγαστικών δανείων του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας η οποία αναιρείται μετά από την παρέμβαση της κας Πετραλιά (sic) με την δικαιολογία πως η επιστολή στάλθηκε από κάποιον υπάλληλο κατά λάθος αφού δεν ενημέρωσε τη διοίκηση(η δημοσίευση εδώ)!!!!!

Με λίγα λόγια μια αλλοπρόσαλλη διαμάχη ανάμεσα σε "καλούς"και "κακούς"......

Ποιό θα είναι τελικά το αποτέλεσμα των "διαπραγματεύσεων" ανάμεσα στην Κυβέρνηση και τον κ. Αράπογλου ?
Το πιθανότερο είναι πως........Σκίτσο του Ηλία Μακρή

έστω και αν σύμφωνα με την παρακάτω δημοσκόπηση φαίνεται πως η πλειοψηφία του λαού δεν συμφωνεί με την παροχή των 28 δισ Ευρώ από την Κυβέρνηση σε όλα τα Τραπεζικά Ιδρύματα.

Αποτελέσματα Δημοσκόπησης ()
Ποιες τράπεζες πρέπει να ενισχυθούν από το κράτος;
Όλες για να στηριχθεί η οικονομία 13,59 %
Όποιες έχουν προβλήματα 8,70 %
Μόνο όσες δεν επιβιώνουν αλλιώς 11,73 %
Μόνο όσες δεχτούν διορισμό διοίκησης 12,90 %
Καμία. Δεν συμφωνώ με τα μέτρα αυτά 53,08 %

ΠΗΓΗ Euro2day

ΚΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΕΥΧΟΜΑΙ

7 σχόλια:

  1. αχ βαχ και βαχ αχ.
    τι να πει κανείς...
    δεν ξέρω για πληθωρισμό, το ένα, το άλλο, αλλά πάντα είχα την απορία. αφού το κράτος τυπώνει τα λεφτά, γιατί δεν τυπώνει όσα λείπουν; να μοιράσει και σε μας;
    να κλείσουν και όλα τα ελλείμματα και όλα οκ;
    πάραυτα πολύ καλό που σου κου!
    καλημέρες πολλές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχω παρακολουθήσει το θέμα της στήριξης των τραπεζών από την αρχή.
    Καταρχήν, έχει λεχθεί ότι το τραπεζικό μας σύστημα είναι ασφαλές. Αλλά το υπέρογκο ποσό των 28 εκατ. ευρώ, υποτίθεται ότι θα δοθεί στις τράπεζες προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις.
    Από την αρχή όμως οι τράπεζες αντέδρασαν γιατί δεν ήθελαν να δεχτούν εκπρόσωπο του Δημοσίου στα ΔΣ, που θα ελέγχει τις αμοιβές υψηλόβαθμων στελεχών και τη χορήγηση υπερβολικών μπόνους.
    Μετά άρχισαν να κάνουν τις δύσκολες σαν τις μωρές παρθένες, ζητώντας πότε το ένα μετά το άλλο.
    Και αντί τελικά να δείξουν μια ευαισθησία, μια ανοχή, να βοηθήσουν στη δυσμενή κατάσταση των πολιτών, άρχισαν να αυξάνουν επιτόκια στα πάντα.
    Και μάλιστα η Εθνική υπερέβη κάθε όριο, αναθέτοντας σε εισπρακτική εταιρία το κυνήγημα των ληξιπροθέσμων οφειλών. Χθες άκουσα με τι χυδαίο, απότομο ,απειλητικό ,ανάρμοστο τρόπο, κάτι κοριτσάκια των εταιριών αυτών απαιτούσαν από τους οφειλέτες τη πληρωμή.
    Και μέσα σε όλη αυτή τη αόριστη κατάσταση-δεν έχει ακόμα κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή- οι αρμόδιοι Υπουργοί αλλά και ο Πρωθυπουργός παρακαλούν τις τράπεζες να δείξουν κατανόηση ,αντί να βγάλουν ένα νόμο που να θέτει αυστηρότατο έλεγχο στη διάθεση του ποσού που θα πάρουν και πάνω απόλα .ότι τα χρήματα θα κατευθυνθούν στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
    Μόνο έτσι θα δικαιολογηθεί η διάθεση τέτοιου μεγάλου ποσού. Στους πολίτες τα χρήματα και με ευνοϊκούς μάλιστα όρους.
    Και μάλιστα γρήγορα και δίχως πολλές συζητήσεις, περνάει ο καιρός, θα χαθούν θέσεις εργασίας, θα κλείσουν επιχειρήσεις.
    Οι τράπεζες, πάντα ένα άλλο κράτος….

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κανένα σχέδιο διάσωσης για εμάς θα υπάρξει; Αν είναι δυνατόν!!!!
    Καλό ΣΚ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @basnia

    Αχ! βαχ!
    Μη μου το θυμίζεις και έχω να πληρώσω λογαριασμούς...και έχω ελλείμματα....Να είχα και τίποτα καλύψεις για τα ελλείμματα....

    Καλό ΣΚ εύχομαι και σε σένα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @leondokardos

    Ο όρος του ελέγχου των Τραπεζών με την τοποθέτηση άτόμου στο ΔΣ είναι το πρόσχημα και αυτό προβάλλεται από τα ΜΜΕ. Οι πραγματικές αιτίες είναι άλλες που δεν δέχονται οι Τράπεζες τα μέτρα.

    Αλλωστε εάν μπορούσε το Δημόσιο να ελέγξει μια εταιρεία (π.χ. Τράπεζα) πως δεν μπορεί να ελέγξει τις Δημόσιες επιχειρήσεις?(Δήμους,ΔΕΚΟ κλπ?)

    Οι εισπρακτικές εταιρείες πράγματι είναι παράλογο ως θεσμός. Οπως παράλογες είναι και οι αυξήσεις της ΕΤΕ.

    Το αποτέλεσμα είναι που μετράει πως δηλαδή δεν έχει παρθεί ακόμη κανένα μέτρο για την προστασία ούτε των επιχειρήσεων, ούτε των νοικοκυριών.

    Και σε αυτό τουλάχιστον από όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω δεν ευθύνονται οι Τράπεζες, αλλά οι ασάφειες του σχεδίου που έχει αναθεωρηθεί πολλές φορές και εξακολουθεί να είναι ασαφές.

    Καλό ΣΚ εύχομαι leondokarde

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @hfasitiwnas

    Εμείς δεν "σωνόμαστε" με τίποτα καλέ μου Ηφαιστίωνα....

    Καλό ΣΚ εύχομαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Mα σαφώς η ευθύνη των αποφάσεων σχετικά με τις τράπεζες είναι των κ.κ.της Κυβέρνησης. Όπως και σε άλλες περιπτώσεις, έτσι και στο θέμα αυτό,το νομοσχεδιο που ακόμα δεν έχει κατατεθεί, αλλάζει συνεχώς και προφανώς είναι και πάλι αμελέτητο.
    Για να δούμε τη κατάληξη,αλλά οι πολίτε περιμένουν....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ποιά είναι η γνώμη σας;