ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2008

Κρούστας - Ενα "αμυγδαλοχώρι" τση Κρήτης....

Σας έχει συμβεί ποτέ να "κολλήσετε"με μια περιοχή, ένα χωριό, μια χώρα, μια τοποθεσία και να θέλετε να πηγαίνετε ξανά και ξανά? Πολλές φορές αναρωτιέμαι τι μπορεί να μας επηρεάσει ώστε να επιθυμούμε να επισκεφτούμε ξανά και ξανά έναν τόπο.

Τα τελευταία 3 χρόνια λοιπόν που πάω για διακοπές στην Κρήτη δεν υπάρχει περίπτωση να μην επισκεφτώ ένα σχετικά άγνωστο χωριουδάκι, τον Κρούστα. Ο Κρούστας που βρίσκεται πάνω από τα Κριτσά είναι ένα χωριουδάκι του Ν. Λασιθίου 13 χλμ νότια του Αγ.Νικολάου και είναι σκαρφαλωμένο σε υψόμετρο 540 μέτρων. Λέγεται πως κατοικείται συνεχόμενα εδώ και πολλούς αιώνες. Ο επισκέπτης στην είσοδο του χωριού θα αντικρύσει ένα όμορφο καλωσόρισμα : " Καλώς ορίσατε " γράφει η πινακίδα όπου είναι ζωγραφισμένοι ένας άντρας και μια γυναίκα με την τοπική παραδοσιακή φορεσιά.

Είχε μεσημεριάσει όταν φτάσαμε στο χωριό, αποζητούσαμε να βρούμε ένα στέκι να πιούμε μια ρακή (ή γιατί όχι? Παραπάνω από μία).
Η ονομασία του καφενείου μας έκανε να το επιλέξουμε:
Δροσοσταλίδες
, το έλεγαν, βρήκαμε πολύ ποιητική την ονομασία του μα ακόμη πιο ποιητική βρήκαμε την κάρτα του συγκεκριμένου μαγαζιού όπου από πίσω ήταν γραμμένη μία μαντινάδα :

"Στο φύλλο του βασιλικού δυό δροσοσταλίδες
είν' δυό καρδιές που θα χαθούν στου ήλιου τις αχτίδες"

Καθήσαμε. Ετυχε και τις τρεις φορές που επισκέφθηκα το χωριό να είναι τέλη Αυγούστου.
Είναι η εποχή που όλοι οι χωρικοί επιδίδονται στην συγκομιδή των αμυγδάλων. Το χωριό βγάζει τα πιο νόστιμα αμύγδαλα που έχω δοκιμάσει ποτέ. Η δουλειά τους δεν σταματά με τη συγκομιδή των αμυγδάλων, μα πρέπει και να τα καθαρίσουν. Μαζεύονται τα μεσημέρια έξω από κάθε σπιτικό άντρες, γυναίκες και παιδιά και σπάζουν τα αμύγδαλα πίνοντας τον καφέ τους και λέγοντας τα χωρατά τους.
Ο ήχος από το σπάσιμο των αμυγδάλων ταξιδεύει σε κάθε στενό του χωριού.
Τα χέρια των ανθρώπων φανερά εξασκημένα καθαρίζουν τα αμύγδαλα με απίστευτη ταχύτητα.Τα τσόφλια από τα αμύγδαλα δημιουργούν λοφίσκους έξω από κάθε σπίτι.

Παραγγείλαμε ρακές, οι οποίες μας ήρθαν με το απαραίτητο συμπλήρωμα, τον μεζέ που περιλάμβανε ντόπιες ελιές, αγγουράκι και λίγο τυράκι. Δίπλα από το καφενείο βρίσκονταν δύο αδελφές και το εγγονάκι τους και όπως όλο το χωριό έτσι κι αυτές καθάριζαν τα μύγδαλα.
Πιάσαμε την κουβέντα. Ο μικρός λατρεύει τον παππού που ασχολείται με την γεωργία και την κτηνοτροφία. Οι συγγενείς ούτε που να το ακούσουν να συνεχίσει την δουλειά του παππού, δηλαδή να ασχοληθεί με την κτηνοτροφία. Σκληρή δουλειά λένε αλλά και με λίγα πλέον έσοδα.....
Ομως, όχι, ο μικρός να ακολουθήσει άλλον τομέα, να μάθει γράμματα και να γίνει υπάλληλος κάπου.
Εμείς, λένε, όσο ζούμε αυτό θα εξακολουθήσουμε να κάνουμε αφού αυτό μάθαμε να κάνουμε σε όλη μας τη ζωή. Αλλωστε στα χρόνια μας δεν είχαμε άλλες επιλογές. Ομως το παιδί....
Ο πιτσιρικάς βέβαια έχει αντίθετη γνώμη, όποτε δεν έχει σχολείο τρέχει στην μάντρα του παππού και μυείται στα μυστικά της κτηνοτροφίας.
Λέει πως αγαπά τη δουλειά του και θα ήθελε να ασχοληθεί με αυτήν.Οι νέοι πάντως σήμερα εγκαταλείπουν τα γεωργικά και τα κτηνοτροφικά επαγγέλματα, γεγονός που πιστεύω θα αποτελέσει μάστιγα σε μερικά χρόνια αφού δεν γνωρίζω ποιοί τελικά θα καλλιεργούν τη γη για να παράγουν τρόφιμα - όση γη γλυτώσει δηλαδή από τον "πολιτισμό της μεζονέτας"-. Προτιμούν να εργάζονται στα τουριστικά επαγγέλματα αφού είναι πιο προσοδοφόρα και η περιοχή του Αγ. Νικολάου προσφέρει αρκετές ευκαιρίες λόγω των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων που υπάρχουν στην περιοχή.
Οι κυριούλες απαντούσαν πρόθυμα σε κάθε μας ερώτηση μα συνάμα τα χέρια τους δεν σταματούσαν ούτε δευτερόλεπτο. Να σπας ένα-ένα τα αμύγδαλα με το σφυράκι είναι κουραστικό και θέλει πολλή υπομονή, μα όπως μας εξήγησαν με τα αυτοματοποιημένα μηχανήματα χάνεται πολύς καρπός και τα περιθώρια κέρδους από το προϊόν πολύ χαμηλά για να το πετούν.Μας πρόσφεραν απλόχερα αμύγδαλα για να συνοδέψουμε τη ρακή μας. Σιγά σιγά άρχισαν να μαζεύονται στο καφενείο οι ντόπιοι, τόχουν συνήθεια βλέπετε να κάνουν μια στάση στον καφενέ μετά από τις αγροτικές εργασίες τις οποίες ξεκινούν τα χαράματα.


Επειτα από την μικρή στάση πάνε να ξαποστάσουν στο σπίτι τους για να ξαναβγούν το απόγευμα. Ετσι συνηθίζουν εδώ και χρόνια. Ο καφενές άλλωστε αποτελεί ένα ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας τους, αφού εκεί θα μάθουν τα νέα, εκεί θα συζητήσουν την επικαιρότητα, εκεί θα μάθουν τα νέα για τους συγχωριανούς τους, εκεί θα τοιχοκολληθούν ανακοινώσεις σχετικές με τη δουλειά τους. Και εκεί πάντα πρόθυμος ο καφετζής να τους προσφέρει απλόχερα ένα μεζέ που θα συνοδεύει το εθνικό τους ποτό, τη ρακή.

Οι κάτοικοι εδώ ασχολούνται με την κτηνοτροφία και την γεωργία. Στο χωριό κάθε χρόνο μετά τον δεκαπενταύγουστο γίνεται τα τελευταία χρόνια μια γιορτή η "γιορτή του εφτάζυμου". Το εφτάζυμο είναι ένα "ειδικό"λίγο "μαγικό" ψωμί που λίγες πια νοικοκυρές γνωρίζουν να το παρασκευάζουν. Μαγικό το αποκαλώ αφού φουσκώνει δίχως προσθήκη μαγιάς και συνδέεται με αλλόκοτες δοξασίες. Την ημέρα της "γιορτής του φτάζυμου" οι νοικοκυρές ετοιμάζουν τα ψωμιά που μοιράζονται στο κόσμο και ακολουθεί γλέντι με διαφορετικό θεματικό αφιέρωμα κάθε χρόνο. Εμαθα πως μία χρονιά έκαναν αναπαράσταση των εθίμων του γάμου στον Κρούστα και πως η εκδήλωση είχε μεγάλη επιτυχία. Ελπίζω του χρόνου να καταφέρω να βρίσκομαι εκεί την ημέρα που γίνεται η γιορτή.
(Για περισσότερες πληροφορίες για την παρασκευή αλλά και τις δοξασίες για το εφτάζυμο ψωμί δείτε εδώ)

Λίγο παρακάτω υπάρχει μία ταβερνούλα στην οποία ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει αυθεντικές γεύσεις της Κρητικής κουζίνας: Βραστή κατσίκα, Λαζάνια χειροποίητα, Μυζηθρόπιτες, Λαδόψωμο, Χορτοπιτάκια, Ντολμαδάκια, Ανθόγαλο, Στάκα, Ξυγαλο, Γλυκιά μυζήθρα, Χοχλιούς (σαλιγκάρια) και πλήθος άλλων εδεσμάτων.

Η ώρα όμως είχε περάσει και έπρεπε να επιστρέψουμε στο ξενοδοχείο μας. Οι άνθρωποι βλέποντας το ενδιαφέρον που δείξαμε για το εφτάζυμο ψωμί το οποίο δεν το βρίσκει κανείς στην Αθήνα, προθυμοποιήθηκαν να μας φτιάξουν και να μας προσφέρουν ένα καρβελάκι. Την άλλη ημέρα μας το έστειλαν εκεί που βρισκόμασταν.
Βλέπετε η Ελληνική φιλοξενία σε πείσμα των σκληρών καιρών που διανύουμε εξακολουθεί (ευτυχώς) να υπάρχει σε κάποιες επαρχίες.
Καθώς φεύγαμε, έστρεψα το βλέμμα στην πινακίδα που είναι τοποθετημένη στην έξοδο του χωριού. Το ίδιο ζευγάρι με τις παραδοσιακές φορεσιές μας ευχόταν καλό δρόμο ("Καλοστράθια").
Αν θέλουμε να πηγαίνουμε και να ξαναπηγαίνουμε κάθε χρόνο σε αυτό το άγνωστο για πολλούς μικρό χωριουδάκι της Κρήτης είναι:
Για
- Την ζεστασιά και τη φιλοξενία των ανθρώπων του
και
- Γιατί εκεί δοκιμάσαμε τα πιο νόστιμα αμύγδαλα που έχουμε φάει στη ζωή μας

Ευχηθήκαμε να είμαστε καλά τόσο εμείς όσο και οι φιλόξενοι κάτοικοι του Κρούστα για να ξανανταμώσουμε του χρόνου.

53 σχόλια:

  1. ΚΑΛΗΜΕΡΑ
    φοβερο χωριο δειχνει..δεν εχω παει,αν κ εχω παει αρκετες φορες κρητη..
    παντως με τοσα φυστικια θα τους περιμενα πιο γεματουληδες..μια χαρα τους βλεπω..χαχα
    καλο μηνα,καλη εβδομαδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ωραία η κρήτη! πολύ ωραία! θες μήνα και παραπάνω βέβαια να την γυρίσεις όλη. τις δυο φορές που έχω πάει μου έχει κάνει απίστευτη εντύπωση η φιλοξενία τους. τρομερά φιλόξενοι άνθρωποι. και όλο κεράσματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ειναι αλήθεια οτι η παράδοση καλά κρατεί στην Κρήτη και προπαντός στα χωριά της,οπότε εσύ,χαρά μεγάλη,στο στοιχείο σου!
    Καλό σου μήνα dyosmaraki...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπερούδια!!
    Η Κρητη είναι αγαπημένη μου, αν και έχω πάιε μόνο μία φορά.. ίσως επειδή ο κόσμος που έχω γνωρίσει από εκεί είναι ο καλύτερος..
    Τι συμπαθητική η γιαγιά που καθαρίζει αμύγδαλα!!!! Και τρελαίνομαι κιόλας με αυτά!!!

    Αυτό μου αρέσει στα παραδοσιακά χωριά, που είναι όλοι φιλόξενοι.. εδώ ο κόσμος δεν είναι έτσι δυστυχώς..
    Καλησπέρα Αγαπητή μου!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. καλο μηνα

    δεν εχω παει αλλα μπραβο σου ..για την παροσουσιαση που του εκανες

    με κρητη εχω πολυ καλες σχεσεις και εχω παει αρκετες φορες θα κοιταξω την επομενη να το επισκεφτω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δυοσμαρακι μου γεια σου μας λειπει η πατριδα και κανουμε οτι μπορουμε για να την φερνουμε κοντα.Εκει στην κριτσα που περασες ειχα μια φιλεναδα παει καιρος που εχω να τη δω ,ηταν ενα υπεροχο πλασμα οπως και ολοι οι κρητικοι απο αυτη τη μερια της κρητης, ειναι πιο ραφινατοι και οχι τοσο αγριανθρωποι σαν εμας τους ρεθεμνιωτες.Φιλακια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τι όμορφη η περιγραφη σου στο χωριό. Βλεπεις το αυθεντικό, το αληθινό παντού σε αυτά τα απόμακρα χωριά που ο δήθεν πολιτισμός μας δεν τα έχει πειράξει. Και το κυριότερο, οι κάτοικοι εκεί διατηρούν την ανθρωπιά τους.
    Νάσαι καλά να ξαναπάς εκεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πέρασα τον Αύγουστο
    πού 'κανα διακοπές για
    λίγες μέρες στην Ανατολική Κρήτη.
    Φανταστική εμπειρία !!!
    Πάνω απ' όλα μου έμεινε
    η ζεστασιά των κατοίκων της ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Kαλό μήνα Dyosmaraki!!

    Πολύ καλή η περιγραφή σου. Δεν έχω πάει στο συγκεκριμένο χωριό, αλλά στην Κρήτη έχω πάει πολλές φορές. Η ζεστασιά των ανθρώπων είναι παροιμιώδης σε όλα τα μέρη!

    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @laplace78
    Καλέεεεε αμύγδαλα έχουν όχι φυστίκια Χα χα χα
    Κοίτα, το χωριουδάκι είναι μικρούλι αλλά μπορεί κανείς να φάει νόστιμο φαγητό, να πιεί καλή ρακή και να αγοράσει αμύγδαλα.
    Χώρια από το ότι οι άνθρωποι γίνονται θυσία για τον επισκέπτη.
    Καλό μήηηηνα εύχομαι laplace

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @basnia

    Είναι μεγάλο νησί και πράγματι χρειπάζεται πολύς χρόνος για να την γυρίσεις.
    Ισως μια λύση είναι κάθε φορά να απομονώνεις έναν Νομό και να τον εξερευνάς λεπτομερώς. Αλλοιώς πιστεύω πως δεν μπορείς να την γνωρίσεις καλά.
    Οπως και να το κάνουμε πάντως ναι οι Κρητικοί είναι πολύ φιλόξενοι και απλόχεροι στα κεράσματα.
    Καλημερούδια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @Vad

    Στα χωριά ναι κρατάνε ακόμη τις παραδόσεις, στις πόλεις όμως νομίζω πως χάνουν σιγά σιγά το χαρακτήρα τους και μεταλάσσονται.
    Εχουν όμως έντονο το συναίσθημα της "κοινότητας" και αυτό τους σώζει.
    Εγώ πάντως προτιμώ να τριγυρνώ στα ορεινά χωριά ακόμη και το καλοκαίρι.
    Καλό μήνα καλέ μου Vad

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @hfaistiwnas

    Καλέ μου Ηφαιστιωνάκο,οι άνθρωποι που βρίσκουμε σήμερα σε κάποια λίγο "ξεχασμένα"χωριά είναι ένα δείγμα των ανθρώπων που κάποτε υπήρχε σε ολόκληρη την Ελλάδα.
    Ο τουρισμός βέβαια και οι "ξένες"συνήθειες έφεραν πολλά καλά βέβαια (κυρίως οικονομικής φύσεως) αλλά έφεραν και την αλλοίωση.
    Οσο για τα αμύγδαλα είναι νοστιμότατα. Κάθε φορά επιστρέφω με πολλά κιλά στις αποσκευές. Μάλιστα τελευταία άρχισα να ζητώ και συνταγές από τις γιαγιάδες αφού συνήθως σε κάθε παραγωγικό τόπο η κουζίνα τους περιέχει πρώτιστα τα προϊόντα που παράγουν.
    Καλημέεεεερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @skouliki

    Καλό μου σκουλικάκι,
    Το χωριουδάκι είναι μικρό μα οι καρδιές των ανθρώπων μεγάλες. Αξίζει κανείς να επισκεφτεί τον Κρούστα να πιει μια ρακή και να αγοράσει λίγα αμύγδαλα, μάλιστα σε πολύ καλύτερες τιμές από αυτές που τα αγοράζουμε από τους εμπόρους εδώ.
    Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @ελευθερία

    Η αλήθεια είναι πως με μια ανάρτηση για έναν τόπο είναι σαν να ταξιδεύουμε" και εμείς.
    Οι κάτοικοι κάθε περιοχής πιστεύω διαμορφώνονται αναλόγως κοινωνικών και ιστορικών καταστάσεων.
    Καλέ οι ρεθεμνιώτες δεν είστε αγριάνθρωποι, (ίσως κάποιες περιοχές να ζουν σε άλλες εποχές ακόμη και να πρέπει να εξελιχθούν).
    Ομως σε τελική ανάλυση αυτή η ποικιλία τοπίων,ιδιοσυγκρασίας,διαφορετικότητας των ανθρώπων σε κάθε γωνιά της Ελλάδας είναι αυτό που με μαγεύει.
    Την καλημέρα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @leondokardos

    Ετσι είναι καλέ μου leondokarde. Και ακόμη διαισθάνομαι πως δεν έχω γνωρίσει τον αληθινό πολιτισμό του συγκεκριμένου χωριού έστω και να πρόκειται για ένα μικρό και απλό χωριουδάκι.
    Οι κάτοικοι σε κάθε τόπο πρέπει να σε γνωρίσουν καλά για να σε εμπιστευτούν και να σου αποκαλύψουν τους δικούς τους κώδικες, τον δικό τους πολιτισμό.
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @side 21

    Η συγκεκριμένη ανάρτησή σου (που μου άρεσε πολύ) στάθηκε η αιτία να ανακαλύψω το blog σου. Μάλιστα ήταν μόλις είχα επιστρέψει από την Κρήτη και προσπαθούσα όπως σου έγραψα στο σχόλιο να συνέλθω από το "after holidays syndrom"...
    Κοντέψαμε να συναντηθούμε μου φαίνεται, πρεπει να πήγαμε περίπου την ίδια περίοδο...
    Καλημερούδια εύχομαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @ndn

    Στο συγκεκριμένο χωριό δεν πάς εύκολα αφού το χωριό Κριτσά που βρίσκεται λίγο πριν από τον Κρούστα συγκεντρώνει όλα τα φώτα της δημοσιότητας και κρατά τον κόσμο εκεί (λόγω μαγαζιών με τουριστικά είδη, εστιατοριών,διαφημιστικής προβολής κλπ). Ετσι οι επισκέπτες δεν συνεχίζουν τον δρόμο λίγο παραπάνω για να φτάσουν στον Κρούστα. Μόλις τα 2-3 τελευταία χρόνια αρχίζει και γίνεται γνωστό λόγω της "γιορτής του εφτάζυμου"και της "γιορτής του αμυγδάλου" που διοργανώνονται στο χωριό και συγκεντρώνουν αρκετό κόσμο.
    Κάτι είναι κι αυτό!
    Πολύ καλημέρα σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Γειά σου Ελένη με τις όμορφες αναρτήσεις σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Αυτή η Κρήτη μου αρέσει και με αυτή την Κρήτη έχω κρατήσει επαφές.
    Εμείς τα σαλιγκάρια τα λέμε είτε χοχλιούς είτε κοχλιούς.
    Πολύ ενδιαφέρον όπως και να έχει.
    Τελικά είσαι αστείρευτη σαν το Νίκο.
    Όλο εκπλήξεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Τέτοιο κόλλημα έχω "φάει" κι εγώ μ' ένα ορεινό χωριό της Αρκαδίας. Πάνω από 10 χρόνια το επισκέπτομαι συνεχώς. Πέρα από την ομορφιά του τοπίου είναι και η ομορφιά των ανθρώπων που σε κρατάει κοντά του. Όσο για την Κρήτη, αυτό είναι αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού της. Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Εγώ (to agrimi) ΕΙΜΑΙ από τη Κρήτη, όμως "κόλησα" αλλού. Περίεργο δεν είναι;

    (φιλιά και χαιρεστίσματα απ' το παλιό το φτωχοκάλυβο το 360.yahoo)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Κι εσύ το βιολί σου με την Κρήτη. Μέχρι να πεθάνω από αποθυμιά και να'χεις το κρίμα μου:) Καλό σου βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Έχω πάει στο χωριό
    αλλά πάντα βράδυ
    για βραστή γίδα, ρακή
    και μακαρόνια χειροποίητα
    που τα φτιάχνουν μόνοι τους.
    Δύο χρονιές 2002-03
    που πήγα στην Κρήτη
    πέρασα και από Κριτσά
    και από Κρούστα.
    Καταπληκτικά ήταν όταν φεύγοντας
    τη νύχτα χωρίς φεγγάρι πάνω στο
    βουνό είχε τόση σκοτεινιά
    πού ο ουρανός με τα αστέρια
    ήταν σα να κοιτάς από τηλεσκόπιο
    μέχρι και ο γαλαξίας φαίνονταν
    ήταν κάτι που δεν το έχουμε συνηθίσει οι κάτοικοι των
    πόλεων.
    Μια καλησπέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά για τον Κρουστα και τα έθιμά του.
    Πάντως, εφτάζυμο δεν πρόκειται να φτιάξω
    :-)

    Φιλ΄και Γλαρένιες αγκαλιές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. @Νίκος

    Καλημέρα Νίκο με την αστείρευτη θεματολογία σου για τον λαϊκό μας πολιτισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. @Λάκων

    Αυτόν τον πολιτισμό αναγνωρίζουμε, αυτήν την Κρήτη αγαπάμε, αυτήν την Κρήτη στηρίζουμε.
    Την Κρήτη με τους χοχλιούς της, τις τοπικές της γεύσεις και τα τοπικά της αυθεντικά προϊόντα.
    Την Κρήτη με τους απλούς και αυθόρμητους ανθρώπους της.
    Μια όμορφη καλημέρα να έχεις Λάκωνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. @gvarvakis

    Ωρες είναι να μου πεις πως το χωριό της Αρκαδίας που επισκέπτεσαι είναι ο Κοσμάς με τις υπέροχες καρυδόπιτες....
    Εχεις δίκιο την ομορφιά ενός τόπου εκτός από το φυσικό περιβάλλον την κάνουν οι όμορφοι άνθρωποι.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. @αθηνά

    Αθηνάααααα καλό μου αγριμάκι, παλιά μου γειτόνισα, δεν ξέρεις πόσο χαίρομαι που σε βλέπω εδώ.Αλλαξα blogoγειτονιά και χαθήκαμε.

    Σε κάθε άνθρωπο ένας τόπος μιλάει διαφορετικά. Είναι αυτό το κλικ που σου κάνει και σε κρατάει δέσμιο.
    Εσένα το κλικ στο έκανε η Ικαρία, και την λάτρεψες. Εμένα κατά κύριο λόγο τα Δωδεκάνησα αλλά και κάποια χωριουδάκια της Κρήτης. Τον gvarvakis κάποιο χωριό της Αρκαδίας. Είναι αυτή η "κάποια" μαγική στιγμή που η καρδιά καθενός από εμάς θα συνομιλήσει με έναν τόπο και θα σταθεί εκεί.

    Φιλιά πολλά αγαπημένο μου αγριμάκι, καλώς σε βρήκα και εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. @hfaistiwnas

    Καλημερούδια καλέ μου Ηφαιστιωνάκο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. @Λάκης Φουρουκλάς

    Χα χα χα
    Ναι καλά, και εσύ δεν πας πίσω με τις φωτογραφίες από το αγαπημένο μου Chiang Mai και την αναγγελία πως σε δυό εβδομάδες θα είσαι εκεί.
    Δηλώνω πως ζηλεεεεεύωωωω
    Κλαψ Κλαψ
    Καλημέεεεεεερααααα

    ΥΓ. Μου έδωσες αφορμή για ένα αφιέρωμα στο Chiang Mai (λίαν συντόμως)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. @pafa64

    Η περιγραφή σου απερίγραπτη. Τέτοια περιγραφή πρέπει σε αυτά τα χωριά που έχουν διατηρήσει τον φυσικό τους πλούτο.

    Ομορφη καλημέρα να έχεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. @φύρδην -μίγδην

    Χα χα χα
    Καλή μου Γλαρένια, ομολογώ πως θα συμφωνήσω μαζί σου. Οπως θα διάβασες στο άλλο blog εκτός των υπολοίπων, μία από τις προϋποθέσεις είναι για όση ώρα διαρκεί η προετοιμασία της παρασκευής να μην μιλάει κανείς. Πράγμα πολύ δύσκολο
    (ειδικά για μένα)

    Καλημέρα και πολλα φιλιάααα

    ΥΓ. Ευχαριστώ για το ποδαρικό στο καινούργιο blog

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Aχ το νησί μου!!!
    Αχ τι μου έκανες πρωί πρωί Δυοσμαράκι μου!!
    Καλημέρες από το Λονδινάκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Σκέφτομαι να αραιώσω λίγο τις επισκέψεις μου στην Κρήτη! Είναι μεγάλη γαμπροπαγίδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. όχι μόνο μπορείς να κολλήσεις με ένα μέρος που έχεις πάει, αλλά μπορεί και να ερωτευτείς ένα μέρος που ποτέ δεν έχεις πάει αλλά ονειρεύεσαι να το κάνεις.

    η κρήτη φοβερή, οι κρητικοί ακόμη περισσότερο! ευχαριστώ και για το σχόλιο στο τιουμπ! ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. @cinderella

    Είπα να σου στείλω λίγο ήλιο από την πατρίδα....εκεί στο Λονδίνο
    Φιλιάααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. @askardamykti

    Καλέεεεε ασκαρ τση Κρητικοπούλες φοβάσαι μωρέ???? Και είναι όμορφες κοπελούδες μα και καλές μαγείρισες....

    Καλό βράδυ εύχομαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. @tovene592

    Εχεις δίκιο!
    Και τα όνειρα πολλές φορές πραγματοποιούνται!
    Είναι όμορφο πράγμα να ονειρεύεται κανείς....
    Παρακαλώ
    Καλό βράδυ εύχομαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. μου θύμισες τη γιαγιουλίνα μου που σπάει με τις ώρες καρύδια για να μας ετοιμάσει την καρυδόπιταααααα. Ααααα!
    Φιλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Χαίρομαι που αγαπάτε το τόπο μας .Τά ποιό ενδιαφέροντα χωριά είναι τα απομονωμένα(όπου δεν έχει φτάσει ο τουρισμός ακόμη) όπως είναι και το χωριό μας τα Περβολάκια .Τό ιστολόγιο μας βρίσκεται ακόμη στην αρχή ,στην συνέχεια θα αναρτηθούν ενδιαφέροντα πιστεύουμε λαογραφικά στοιχεία για την περιοχή μας .Βλέπω ότι ενδιαφέρεσθε και για τα φαγητά μας . Το καλοκαίρι μάλλον θα χάσατε στον Μακρύ Γιαλό την παρουσίαση όλων των φαγητών της περιοχής μας . Ελπίζουμε του χρόνου να έχουμε κάτι ενδιαφέρον και στο χωριό μας .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. @gremii

    Σλουρπ!
    Ωστε και καρυδόπιτα φτιάχνει η γιαγιά ε?
    Που είπαμε πως βρίσκεται η γιαγιά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή


  43. Πολύ χαίρομαι για πρωτοβουλίες ευαισθητοποιημένων πολιτών για την ανάδειξη της ιστορίας του τόπου τους.

    Εύχομαι να είναι καλορίζικο το νέο blog, και να μας βοηθήσει να γνωρίσουμε τον τόπο σας.
    Η αλήθεια είναι πως δεν έχω επισκεφτεί τα περβολάκια και τον Μακρύ Γιαλό. Υπόσχομαι όμως την επόμενη χρονιά (καλά νάμαστε) να τα αναζητήσω.

    Ευχαριστώ πολύ για τις πολύτιμες πληροφορίες. Σας καλωσορίζω σε αυτήν εδώ την διαδικτυακή γωνιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Η φιλοξενία στα χωριά της Κρήτης είναι όντως καθηλωτική!

    Το ότι όλες οι πόρτες των σπιτιών είναι πάντα ανοιχτές, αλλά και η επιμονή τους κάτι να σε φιλέψουν είναι παραδείγματα προς μίμηση.

    Αλλά για όσους έχουν μάθει να μιμούνται τον φόβο και τον καθωσπρεπισμό, αυτό είναι σίγουρα δύσκολο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Ο,τι και να γραψω θα ειναι πολυ λιγο γι' αυτη την καταπληκτικη σου αναρτηση.

    Θα μεινω μονο σε δυο σημεια.
    Συμφωνω απολυτα με το σημειο που εγραψες για τον "πολιτισμο της μεζονετας" και την αποστροφη των νεων για την ασχολια τους με τη γεωργια και την κτηνοτροφια. Αυτο δυστυχως θα το πληρωσουμε πολυ ακριβα σε λιγα χρονια.

    Το δευτερο ειναι οτι για μενα ο πιο αγαπημενος νομος της Κρητης ειναι το Λασιθι. Ακριβως γιατι δεν ειναι τοσο τουριστικο και γιατι μπορει να βρεις την κρητικη φιλοξενια σε μερη οπως αυτο που μας ταξιδεψες με την αναρτηση σου αυτη.

    Καταπληκτικο το βιντεακι!!!

    Χιλια μπραβο δυοσμαρακι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. @αντώνης

    Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια Αντώνη μου.

    Το link για το εφτάζυμο το είδες???

    Ζωντάνεψε το "life anti style"...

    Καλό βράδυ εύχομαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Φυσικα και το ειδα το αλλο μπλογκ, εχω αφησει ηδη σχολιο και εκει.

    :)

    Καλο βραδυ και καλο Σαββατοκυριακο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. ΟΚ δεν το είδα εγώ

    Καλό Σαββατοκύριακο και σε σένα Αντώνη, καλά να περάσεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Με τρέλανες ! Αμύγδαλα και ρακή, ω ρε γλέντια ! Το εχω κάνει σε χωριό στην Ηπειρο αλλα με καρύδια.
    Πρέπει να ναι πολυ όμορφα εκει, και μενα μ αρέσει σε χωριά να μαθαίνω πώς περνάνε, τι κάνουν και γιατί.
    Ενα απο τα επόμενα στο πλάνο ταξίδια θα ειναι προς Αγ. Νικόλα, Κρήτη.
    Μου αρεσουν πολυ οι φωτογραφίες που επέλεξες να βάλεις στο θέμα.
    Μου δίνουν να καταλάβω πώς ειναι εκει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. @tzonakos

    Τζόναξ καλά θα κάνεις να πας προς Αγ. Νικόλα.Εχει μέρη να γυρίσεις όταν ξέρεις. Θα ακολουθήσουν και άλλες σχετικές αναρτήσεις για τις γύρω περιοχές με περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Συγχαρητήρια για την προβολή του χωριού που γεννήθηκε ο παππούς μου με συγκινήσατε αφάνταστα σας ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εστω και καθυστερημένα, σε ευχαριστώ πολύ Μαίρη μου για το σχόλιό σου και σε καλωσορίζω σε αυτήν εδώ τη μικρή διαδικτυακή γωνιά.

      Διαγραφή

Ποιά είναι η γνώμη σας;