ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2008

Προσωπικά δεδομένα στο διαδίκτυο - Διαγραφή λογαριασμού χρήστη του Youtube με παρέμβαση της εταιρείας Viacom

Εδώ και καιρό μαίνεται μια έντονη αντιπαράθεση με εταιρείες που με πρόσχημα την παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων ζητούν επίμονα την παροχή από πλευράς του Youtube και της Google των προσωπικών στοιχείων των χρηστών. Οι εταιρείες όχι μόνο ζητούν επίμονα να τους γνωστοποιούνται τα στοιχεία των χρηστών που διακινούν τηλεοπτικό υλικό μα και τις διαδικτυακές διαδρομές που ακολούθησε το συγκεκριμένο υλικό (σχετικό άρθρο μπορείτε να διαβάσετε εδώ)

Ολόκληρο το ιστορικό περί της συγκεκριμένης εταιρείας (Viacom) και τις διαμάχες της με το Youtube και την Google μπορείτε να βρείτε Εδώ .

Ελαβα το παρακάτω μήνυμα από τον blogger Nikos Deja Vu
Yesterday YOUTUBE suspended/deleted my (our) channels:
http://www.youtube.com/aman11211
and also my (our) youtube groups on the same web address..

VIACOM and its apprentices
were the "executioners" of our sites there..

Το κλείσιμο λογαριασμών χρηστών που διακινούν για ψυχαγωγικούς λόγους (δωρεάν) και όχι για κερδοσκοπία τηλεοπτικό υλικό στο διαδίκτυο μετά από παρέμβαση της συγκεκριμένης εταιρείας αποδεικνύει πως ισχυροποιείται η θέση εκείνων των εταιρειών που με πρόσχημα την παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων και με εργαλείο τις δικαστικές αγωγές καταφέρνουν να αποκτούν πρόσβαση στα προσωπικά στοιχεία των χρηστών και πως εν τέλει τα προσωπικά στοιχεία κάθε χρήστη βρίσκονται στο έλεος των εταιριών. Διαβάστε το παρακάτω άρθρο που αντέγραψα από εδώ

"Ηλεκτρονικές διευθύνσεις, λογαριασμοί ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και η ιστορία κάθε ενός από τα βίντεο που αναπαράχθηκαν στην ιστοσελίδα του YouTube από το 2005 θα βρεθούν στα χέρια του ομίλου Viacom, για να ερευνήσει παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων, σύμφωνα με απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου.
Αυτό που δεν κατάφερε να κάνει η αμερικανική κυβέρνηση, αν και το επιδίωξε, επετεύχθη τελικά από τον όμιλο Viacom, αφού μπορεί να εξασφαλίσει πρόσβαση σε δεδομένα εκατομμυρίων ανθρώπων από ολόκληρο τον κόσμο.
Στα στοιχεία που θα παραδοθούν περιλαμβάνονται ηλεκτρονικές διευθύνσεις, λογαριασμοί ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και η ιστορία κάθε ενός από τα βίντεο που αναπαρήχθησαν στο YouTube, από το 2005 που ξεκίνησε η λειτουργία του, ώστε οι ειδικοί της Viacom να καταλήξουν σε συμπεράσματα για τις συνήθειες εκατομμυρίων ανθρώπων από ολόκληρο τον κόσμο.
Η απόφαση αυτή είναι ουσιαστικά η τελευταία εξέλιξη σε μια μακρά δικαστική διαμάχη μεταξύ των εταιρειών Google και Viacom, που είναι ιδιοκτήτρια μεταξύ άλλων των MTV και Nickelodeon.
Ο δικαστής Λούις Στάντον, έκρινε ότι για την ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων αγωγή της η Viacom είναι ανάγκη να έχει στη διάθεσή της αναλυτικά δεδομένα για τους επισκέπτες του YouTube, ώστε να μπορέσει να στοιχειοθετήσει την υπόθεση.
Όμως, η απόφαση δικαστή της Νέας Υόρκης πλήττει βαρύτατα το ιδιωτικό απόρρητο, διαμαρτύρονται οργανώσεις προστασίας των πολιτικών ελευθεριών.
Ο όμιλος Viacom κατηγορεί την Google ότι μέσω του YouTube ενθαρρύνει τις παραβιάσεις δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, όσον αφορά την αναπαραγωγή βίντεο.
Με την απόφαση αυτή, οργανώσεις και πρωτοβουλίες πολιτών θεωρούν ότι μπορεί να δημιουργηθεί ένα «κακό προηγούμενο» σε βάρος του ιδιωτικού απορρήτου ανθρώπων που κάνουν χρήση του Διαδικτύου, ενώ μπορεί πλέον εταιρείες να χρησιμοποιούν τις αγωγές ως μέσο για την εξασφάλιση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων.
Το 2006, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης είχε ζητήσει από την Google να αποκαλύψει πληροφορίες για εκατομμύρια χρήστες του, στο πλαίσιο έρευνας για παράνομες δραστηριότητες στο Δίκτυο, αλλά, η εταιρεία αμφισβήτησε και τελικά πέτυχε να μη δώσει το δικαίωμα πρόσβασης σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα πολιτών.
Στη διεύθυνση http://www.youtube.com/watch?v=GWlGEuhUWw0 θα βρείτε το βίντεο ενός εξοργισμένου χρήστη που με έντονο ύφος στρέφεται ενάντια στην συγκεκριμένη εταιρεία παραθέτοντας τους λόγους που (κατά τη γνώμη του) δεν είναι δικαιολογημένες οι ενέργειες της συγκεκριμένης εταιρείας. Παρ' όλο που το εξοργισμένο ύφος του ίσως σας σοκάρει αρχικά , πιστεύω πως δεν έχει άδικο όταν καταλήγει στην άποψη πως
ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΔΙΑΚΙΝΕΙ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΧΡΗΣΤΩΝ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ
ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΥΤΗ Η ΠΡΑΞΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΚΑΤΑΦΟΡΗ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΤΟΥΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

Το πρόβλημα των πνευματικών δικαιωμάτων στο διαδίκτυο είναι ένα θέμα που απασχόλησε και εξακολουθεί να απασχολεί τόσο τους δημιουργούς όσο και τους χρήστες του διαδικτύου. Είναι σεβαστό το δικαίωμα κάποιων δημιουργών να μην επιθυμούν τη διακίνηση δικών τους δημιουργιών για κερδοσκοπική χρήση. Εάν όμως η χρήση γίνεται αφιλοκερδώς για λόγους ψυχαγωγίας αδυνατώ να κατανοήσω την εμμονή κάποιων εταιριών για την απόκτηση των προσωπικών δεδομένων των διαδικτυακών χρηστών.

Οπως και νάχει, κατά τη γνώμη μου δεν μπορεί σε καμία περίπτωση αυτές οι εμμονές να οδηγούν στην παράδοση προσωπικών δεδομένων και στην αυθαίρετη και χωρίς προειδοποίηση διαγραφή λογαριασμών μετά από την προτροπή οποιαδήποτε εταιρείας.
Ιδιαίτερα μάλιστα εάν λάβουμε υπ'όψιν μας πως κανείς ελεγκτικός φορέας δεν μπορεί να εγγυηθεί πως οι εταιρείς δεν θα χρησιμοποιήσουν και δεν θα διακινήσουν τα προσωπικά στοιχεία των διαδικτυακών χρηστών
( ένα είδος φακελώματος δηλαδή)
άκριτα και ανεξέλεγκτα για όποιους εμπορικούς η μη σκοπούς κρίνουν οι ίδιες.....

20 σχόλια:

  1. Mα τι φταίνει οι χρήστες όταν οι εταιρίες δεν παίρνουν τα μέτρα τους;;
    Τι να σχολιάσω; Αυτά που κοροϊδεύουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. προσωπικά δεδομένα. χμ! μεγάλη ιστορία. λες να κλείσουν και τα μπλοκς που βάζουμε βιντεάκια από τραγούδια; χμ και πάλι χμ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν είμαστε φακελωμένοι μια φορά,
    μετά την ιστορία με τα προσωπικά δεδομένα είμαστε από παντού.
    Ο μεγάλος αδελφός ...
    και δεν έχουμε δει τίποτα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είναι πολύ σοβαρά και ανησυχιστηκά αυτά που λές.
    Ειναι εξωφρενικό να μπορουν να μπαίνουν όπου θέλουν και να πέρνουν τα προσωπικά μας δεδομένα,να μαθαίνουν τα ονόματα των μπλόκερς και άλλλες λεπτομέρειες.
    Οσο για το youtube, βάζουμε κενένα τραγουδάκι ή βίντεο, έτσι απλά. Τι δηλαδή πειράζει αυτό τους δημιουργούς ; Ούτε χορεύμουμε ούτε διασκεδάζουμε.
    Ελπίζω να μην προχωρήσουν σε τέτοιου είδους ανοησίες και φακελώματα.
    Καλό Σαβ/ακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όταν καταλάβει η κυρία viacom ότι ο μόνος τρόπος για να διασφαλίσει την ευημερία της είναι να αγκαλιάσει την 'διαδυκτιακή κοινότητα', θα είναι πλέον πολύ αργά.

    Όπως πολύ αργά είναι πλέον και για τις δισκογραφικές εταιρίες, που έλαβαν το μήνυμα όταν πια είχαν πιάσει πάτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αντί να πούν ευχαριστώ που τους γίνεται εξτρα διαφήμηση στο ίντερνετ με το να δημοσιεύεται το βίντεό τους, κάνουν και μηνύσεις...

    Ορισμένοι καλλιτέχνες, αν δεν υπήρχαν τα βίντεο στο ίντερνετ, δεν θα είχαν ούτε τη μισή φήμη από αυτή που έχουν... Τι να πείς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @Hfaistiwnas

    Αστα να πάνε καλέ μου Ηφαιστίωνα...Τι άλλο θα σκαρφιστούν

    Καλημερούδια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @basnia

    Ετσι όπως το πάνε αυτοί ακόμη και αυτά τους πειράζουν από ότι φαίνεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @leondokardos

    Και εγώ το ελπίζω. Θα είναι πολύ ανησυχητικό εάν συμβεί κατί τέτοιο και δεν νομίζω πως θα αφεθεί έτσι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @κορκόδειλας

    της Πόπης δεν λες τίποτα κορκοδειλάκι

    Καλώς ήρθες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @hellenic potion

    Πράγματι πρόκειται για δωρεάν διαφήμιση. Επομένως για να μην το επιθυμούν μάλλον άλλος είναι ο σκοπός τους.

    ΥΓ. Που χάθηκες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Kρίμα ενα τέτοιο τεράστιο θέμα να εχει τόσο λίγα σχόλια.
    Θίγονται πολλά θέματα ιδιωτικότητας με σοβαρότερο την κτήση και χρήση προσωπικών μας στοιχείων απο εταιρείες που επάνω μας θα βγάλουν κέρδη και ποιός ξερι τι άλλο.
    Οτιδήποτε προσωπικό δεν βγάζει κανεις εξω απο μόνος του, δεν ανηκει σε άλλον.
    Και αυτο ισχύει τόσο για εταιρείες-έμπορους όσο και για ιδιώτες.
    Δεν μπορεί κανεις, δεν εχιε δικαίωμα να βγάζει προσωπικά στοιχεί άλλου και να τα διακινεί.
    Και παρανοϊκός να ειναι όποιος το κάνει, πάλι δεν συγχωρείται.
    Για φαντάσου να σέβεσαι εσυ τον άλλο, και να μη διαδίδεις οσα ξέρεις προσωπικά του, και όμως εκείνος να βγάζει στη φόρα όσα ξέρει για σένα !
    Να σερφάρεις ανίδεος οτι σε καταγράφουν και ισως μια μερα να σε χτυπήσουν με οσα ξέρουν με σκοπό ίσως τι άραγε ; Προσωπικό όφελος να ξεκατινιάζεις τον άλλο ;
    Ειναι αηδιαστικό και δεν θελω να πω άλλα γι αυτό.
    Για τις εταιρείες που μάλιστα συχνά σε βάζουν να αποδεχτείς όρους χρήσης και privacy δεν εμπιστεύομαι καμμία τους.
    Οσο διαθέτουν στοιχεία, θα τα χρησιμοποιήσουν.

    Αυτο που με εξοργίζει δε, ειναι που αν κατι ισχύει στις ΗΠΑ, ισχύει και στον υπόλοιπο κόσμο άσχετα με την τοποική νομοθεσία !

    Υπ όψην οτι τα adware προγράμματα που εισβάλλουν στους υπολογιστές μας, ΔΕΝ θεωρούνται παράνομα στις ΗΠΑ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αμα με πιάσουνε εμένα που ανεβάζω τα κλιπάκια της Πωλίνας από το 1990 πιστεύω ο Θεός θα τους κατακεραυνώσει με την αδικία!

    Εκτός αν υποστηρίξω ότι είμαι η Πωλίνα η ίδια που έγινε blogger. Τι Λίτσα, τι Πωλίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @tzonakos

    "Οσο διαθέτουν στοιχεία θα τα χρησιμοποιούν.."

    Αυτό αποδεικνύεται καλέ μου Τζονάκο. Δεν είναι άδικο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @mad

    Χα χα χα
    Μακάρι και στην σύγχρονη ζωή να βρισκόταν ένας "από μηχανής θεός"και να έδινε λύση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πιο πολύ το βρίσκω ανήθικο και άρρωστο.
    Αδικο ειναι σίγουρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @tzonako

    Θα συμφωνήσω μαζί σου τζονάκο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ποιά είναι η γνώμη σας;