ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2008

Ιδιώτες διεκδικούν την περιοχή Φιλοπάπου - Με έξωση απειλείται το Θέατρο παραδοσιακών χορών "Δόρα Στράτου"


Ενα εξώδικο τάραξε τη γαλήνη των γραφείων του Θεάτρου Ελληνικών χορών "Δόρα Στράτου". Με αυτό το εξώδικο διεκδικείται από έξι ιδιώτες η κυριότητα στρεμμάτων γης στο Λόφο του Φιλοπάππου μεταξύ των οποίων και ο χώρος που φιλοξενεί το Θεάτρο Δόρα Στράτου. Το Θέατρο ελληνικών χορών Δόρας Στράτου απειλείται με έξωση από έναν χώρο στον οποίο στεγάζεται εδώ και 55 χρόνια (δείτε σχετικά δημοσιεύματα εδώ εδώ και εδώ)

Η περιοχή που στεγάζεται το Θέατρο Δόρα Στράτου εδώ και 55 χρόνια έχει παραχωρηθεί από το Ελληνικό Δημόσιο (Υπουργείο Πολιτισμού) στο Θέατρο προς χρήση έναντι ενός χαμηλού μισθώματος.


Αραγε με τι τίτλους κυριότητας διεκδικούν οι 6 ιδιώτες την συγκεκριμένη έκταση η οποία περιλαμβάνει ΚΑΙ αρχαιολογικούς χώρους? Οι ίδιοι ενώ είναι παντελώς άγνωστοι σε όλους τους κατοίκους και επαγγελματίες της περιοχής και εδώ και 55 χρόνια δεν έχουν εμφανιστεί στο Θέατρο Δόρα Στράτου, ισχυρίζονται πως κληρονόμησαν την περιοχή από τον παππού τους που είχε λατομείο στην περιοχή στα τέλη του 19ου αι!!!!
Εμφανίστηκαν τώρα....

Γιατί άραγε???? Ποιοί είναι ???? Τι διεκδικούν????

Παρεπιπτόντως εδώ και καιρό μαθαίνω από φίλους από διάφορα μέρη της Ελλάδας ιστορίες περί "αλεξιπτωτιστών" ιδιωτών οι οποίοι εμφανίζονται από το πουθενά και διεκδικούν είτε Δημόσιες εκτάσεις είτε ακόμη και ιδιωτικές κατοικίες οι οποίες κατοικούνται από άλλους και μεταβιβάζονται από πάππου προς πάππον στις ίδιες οικογένειες. Οι περιπτώσεις αυτές συνήθως αφορούν ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές ανερχόμενες στο Real Estate και είτε πρόκειται να ενταχθούν σε κάποιο σχέδιο πόλης είτε πρόκειται να χαρακτηριστούν ως διατηρητέοι οικισμοί είτε πρόκειται να αξιοποιηθούν τουριστικά κλπ.

Σύμπτωση απλή ή διαβολική????

Για να επανέλθω στο Θέατρο της Δόρας Στράτου, ομολογώ πως δεν γνωρίζω λεπτομέρειες για τους τίτλους ιδιοκτησίας που ισχυρίζονται πως κατέχουν οι συγκεκριμένοι κύριοι , γιατί όμως έχω την αίσθηση πως το συγκεκριμένο φαινόμενο διεκδίκησης από ιδιώτες δημόσιων αλλά και ιδιωτικών περιουσιών που ανήκουν σε άλλους δεν είναι μια τυχαία περίπτωση????

Η προσκόμιση έγκυρων τίτλων στα δικαστήρια ίσως να ρίξει φως στην περίεργη αυτή υπόθεση. Ομως δεν παύω να έχω την εξής απορία :

Ποιό μπορεί να είναι το κίνητρο που ωθεί αυτούς τους άγνωστους "ιδιοκτήτες" ενώ
  • δεν είχαν ενδιαφερθεί ποτέ για τα συγκεκριμένα ακίνητα
  • δεν είχαν δηλώσει ποτέ παρουσία για 55 χρόνια
να διεκδικήσουν μετά από τόσα χρόνια ιδιοκτησιακά δικαιώματα και μάλιστα σε μία περιοχή-φιλέτο της Αθήνας όπου οι αξίες των ακινήτων έχουν ανέβει στα ύψη ??

Αντε, τόσα βλέπουν τα ματάκια μας το τελευταίο διάστημα, ώρες είναι να ακούσουμε πως ιδιώτες διεκδικούν....και την Ακρόπολη.....

31 σχόλια:

  1. Ίσως απλά για να τα αφήσουν να πάρουν αξία και να ζητήσουν μια καλή αποζημίωση...
    Στα δικαστήρια θα λυθούν όλα..
    Μην έρθουν μόνο με τίποτα παπικές βούλες λολολολολ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @hfaistiwnas

    Τίποτα δεν είναι απίθανο λολ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αφού ο Εφραιμ θέλει ολόκληρη λίμνη,οι ιδιώτες να μη διεκδικήσουν έναν λόφο;
    Καλημέρα,dyosmaraki...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Eρώτημα: Θα εγείρονταν οι όποιες αξιώσεις, αν δεν υπήρχε όλη αυτή η φούρια με το Κτηματολόγιο;
    Δε θα μου φαινόταν και παράξενο, αν εμφανιζόταν κι απ' το πουθενά κανένα βαφτιστήρι της Σοφίας της Ισπανίας να διεκδικήσει τίτλους και στην Πίνδο (αφού η Αυτής μέσα στους τίτλους της έφερε και αυτόν της Πριγκίπισσας Πίνδου). :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σίγουρα συνδυάζεται με το Κτηματολόγιο, αλλά και σίγουρα ακούγεται ύποπτο.

    Γενικά η δημοσιότητα σε τέτοια θέματα, τα κάνει όσο είναι δυνατόν (για τα Ελληνικά δεδομένα), να τείνουν πρός νόμιμες διαδικασίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μόλις έκανα να διάλλειμμα από τη συγγραφή των λόγων για τους οποίους μου ανήκει ο λόφος που κάποιοι πρόγονοι έχτισαν κάτι ναούς...Ακρόπολη θαρρώ το λένε. Σταμάτησα απλά για να σου αφήσω ένα σχόλιο για καλό Σαββατοκύριακο! :)

    Αν αποκαταστήσουν την τάξη και μου το αποδώσουν το χωράφι...θα το κάνω πολυκατοικίες! Θα έχω θέα ή θα μου την κρύβουν αυτοί που θα χτίσουν στου Φιλοπάππου; Είμαι και άσχετος από τις περιοχές της Αθήνας! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @αστερόεσσα

    Πιστεύω πως όχι, δεν θα εγείρονταν οι αξιώσεις εάν δεν ήταν η εποχή κατάρτισης του κτηματολογίου. Οποιος προλάβει να διεκδικήσει τώρα ακίνητα πρόλαβε....

    Πολλά "βαφτιστήρια" μπορεί να παρουσιαστούν όσο δεν καταγράφεται η Δημόσια, η Εκκλησιαστική και η Δασική περιουσία.

    Και αυτά τα "βαφτιστήρια"μπορεί να δικεκδικήσουν τίποτα Χαλκιδικές και Ηπείρους και Δωδεκάνησα κλπ κλπ

    Οι βλέψεις των ιδιωτών (από όπου κι αν προέρχονται) δεν θα πάψουν να δυναμώνουν όσο η Πολιτεία δεν ξεκαθαρίζει τον χάρτη των ιδιοκτησιών....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @matrix

    Εχεις δίκιο, στην Ελλάδα δυστυχώς πρέπει να προηγηθούν κινητοποιήσεις πολιτών προκειμένου να τηρηθεί το ευκολονόητο, δηλαδή η προστασία των δημόσιων ιδιοκτησιών...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @Ndn

    Χα χα χα!

    Αυτός ο ναός ο πως τον είπαμε...η Ακρόπολη όλο και μικραίνει...αφού ότι τον στόλιζε έχει φυλακιστεί σε τσιμεντένια ντουβάρια και ας έστεκαν πάνω στην Ακρόπολη για χιλιάδες χρόνια. Κινδύνευαν λέει από τη ρύπανση...

    Αποκλείεται να δούμε και την ίδια την Ακρόπολη να μεταφέρεται???? Ετσι όπως πάμε....

    Οσο για θέα????
    Χμμμμ Δεν θα είναι οι πολυκατοικίες του Φιλοπάππου που θα σου χαλάνε τόσο την θέα όσο το Νέο Μουσείο αφού ο μπετονένιος όγκος του (κατά τη γνώμη μου) αποτελεί ύβρι προς τον περιβάλλοντα χώρο.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @Ndn

    Ουπς Ξέχασα
    Καλό Σαββατοκύριακο και σε σένα εύχομαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Χαχαχα!!!
    Συμφωνω με τον Vad,
    Dyosmaraki μου.
    Οποιος προλαβε τον Κυριο ειδε!
    Δεν θ αφησουν ορθιο τιποτε>

    καλημερες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μπροστά στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου, τι να μας λένε τώρα κι αυτοί οι ψιλικατζήδες;...
    Καλό σου μήνα Δυοσμαράκι μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλό μήνα dyosmaraki!

    Η ιδιοκτησία ακινήτων στην Ελλάδα έχει πολλά κενά. Θεωρητικά, πριν τπ 1821 κανείς δεν κατείχε τίποτα.

    Ακόμα και σήμερα όμως, μην έχοντας Κτηματολόγιο, ο καθένας μπορεί να εμφανίσει έναν τίτλο και να διεκδικήσει ό,τι θέλει.

    Την Ακρόπολη, του Φιλοπάππου, ο,τιδήποτε. Στα Βριλήσσια π.χ. διεκδικούν ένα δάσος, με τίτλους της Μονής Πεντέλης από το 1600...

    Είναι μια επικερδής φάμπρικα που δε βλέπω πολιτική βούληση να κλείνει!

    Εκτός κι αν βρεθούν κάποτε πολιτικοί που να καταλάβουν ότι πολιτικό κόστος δεν έχει το χάιδεμα καταπατητών, αλλά η προστασία όλων των υπολοίπων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλό μήνα dyosmaraki!

    Η ιδιοκτησία ακινήτων στην Ελλάδα έχει πολλά κενά. Θεωρητικά, πριν τπ 1821 κανείς δεν κατείχε τίποτα.

    Ακόμα και σήμερα όμως, μην έχοντας Κτηματολόγιο, ο καθένας μπορεί να εμφανίσει έναν τίτλο και να διεκδικήσει ό,τι θέλει.

    Την Ακρόπολη, του Φιλοπάππου, ο,τιδήποτε. Στα Βριλήσσια π.χ. διεκδικούν ένα δάσος, με τίτλους της Μονής Πεντέλης από το 1600...

    Είναι μια επικερδής φάμπρικα που δε βλέπω πολιτική βούληση να κλείνει!

    Εκτός κι αν βρεθούν κάποτε πολιτικοί που να καταλάβουν ότι πολιτικό ΟΦΕΛΟΣ δεν έχει το χάιδεμα καταπατητών, αλλά η προστασία όλων των υπολοίπων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Dora Stratou was my grandmother's koumbara, so I would hate to see the "living museum" that she established harmed in any way. However, I also happen to be familiar with the specific case. Thus, I am truly saddened by the offensive comments made Mr. (Dr.?) Raftis to Kathimerini. His reaction was utterly unacceptable, assuming that he understands that the "κερδοσκόπoι" owners have provided valid property titles (the land does not belong to the government; their family BOUGH it paying MONEY) and that they have been fighting to receive compensation from the government for many years without any luck (unlike what was presented here). I wonder if he refers to his own property as "tsifliki". I'm afraid though, that the balanced presentation of the facts was your primary focus here.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @faraona

    Οσο δεν καταγράφεται η Δημόσια περιουσία αυτά και άλλα τόσα επακόλουθα θα παρατηρούνται.

    Αστα να πάνε, κωμικοτραγικές καταάστάσεις.

    Την καλημέρα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @maria tzirita

    Εμ! ναι! Θάλασσες, λιμνοθάλασσες, λόφοι, λοφίσκοι και αρχαιολογικοί χώροι βρίσκονται στο έλεος διαφόρων ορέξεων.....

    Καλημερούδια Μαράκι μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @ikor

    Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου.

    Στο θέμα των ιδιοκτησιών στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά κενά τα οποία πρέπει να καλυφθούν άμεσα με την καταγραφή της Δημόσιας, της δασικής αλλά και της ιδιωτικής περιουσίας το συντομότερο δυνατόν.

    Μόνο έτσι θα προστευθεί η Δημόσια περιουσία (η οποία ανήκει σε όλους μας).

    Αρκεί όπως λες να υπάρξει πολιτική βούληση για να ξεκαθαριστεί το τοπίο προς όφελος και προστασία όλων των πολιτών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @ανώνυμος

    1.Glad to hear that you would hate the unique "Dora Stratou live museum" in Greece get harmed.
    This is my feeling too.

    2. If Dora Stratou was your grandmother's koumbara then you may know that for the last 55 years the Greek State (not the government) rents this property to "Dora Stratou theater" against a low income.

    Question 1
    How is it possible for an entity to rent to a third entity a land if they are not the owners of the land?

    I assume that if I were the owner of a property and somebody else would profit from my own property I would have gone in the courts (even at the European courts)earlier and not after 55 years!!!

    Question 2
    Why the said "owners" have not claimed their rights earlier and they claim them now?
    What is the reason that makes them claim their rights NOW???
    What condition CHANGED?

    3. I am not sure I will agree with your opinion about Mr Raftis declaration at Kathimerini (which I have read). He clarified that the land is not the theater's property but they pay a rent to the Greek State for its use for the last 55 years!!!!
    He also expressed his concerns about the future of "Dora Stratou theater". Additionally he expressed the will to have a meeting with the Culture Minister since this is the entity under which they are protected and to clarify the relative matter. It is clear that in a condition where you receive a legal document from unknown persons claiming to be land owners, you apply first to the entity you recognize as land owner for 55 years and to whom you pay the rent to.

    4. The said "owners" other than the land where "Dora Stratou theater" is located they claim an additional location which includes an archeological site. I wonder how is it possible for individuals to have property on archeological sites???

    5. The said "owners" say that they inherited the land from their grandfather who owned a marble quarry. I am in a position to know that there was NEVER (or almost never) private property for marble quarries. They all belonged to the Greek State and they were rented to individuals via contracts for exclusive use of 50-100 years. How is it possible then for a marble quarry to belong to an individual if this law is in use even in our days???

    6. Of course as I declared in my post I am not in a position to be aware of the legal documents that the said "owners" may present to the courts.

    However as a citizen of this country through this post I express my concerns about the future of the "Dora Stratou theater" which as you already mentioned is a unique "live museum" and should be protected.

    I also express my concerns about the timing of "strange" (to my opinion) property claims all over Greece that have all the same common point:
    People totally unknown to the local residents claim properties who belong either to the Greek State for centuries or to other individuals

    Certainly my primary focus is to present a balanced presentation of the facts which hopefully will sensitize other people who wish the "Dora Stratou theater" to continue its smooth function since it makes part of our rare cultural heritage (music,dance and costume traditions)

    Thanks for your commenting

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Αν είναι ποτέ δυνατόν, θα πει κανείς.
    Είναι και παραείναι. Όλα θα γίνουν τώρα λόγω έλευσης του Κτηματολογίου. Γιατί μετά δε θα μπορούν να κάνουν τίποτε! Θα δούμε κι άλλα περίεργα, μην ανησυχείτε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. I wrote before that the owners have valid property titles and have been trying to receive compensation for many years. Shouldn't that be it? Forgive me if I'm wrong, but I don't think Greece is a lawless country. And if their titles are not good, then what's to worry about. I personally think that compensation needs to be awarded. And yes, not even archaeological sites can be expropriated without compensation. Personally, I would have resorted to the European Court of Human Rights. But as you may know, that's not that easy and requires a lot of dough (that I don't know if the owners have). I will end this by saying that I am a supporter of culture and arts. However, I support human rights even more.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. @ανώνυμος

    Provided that the "owners" have valid property titles which will be proved to be authentical then they may claim the relative compensation via the legal way.

    What still remains my concern is why this happens after 55 (or more???) years....I am aware that this procedure takes long time but more than 20-25 years??? And why nobody from the local habitants knows the "owners" ??? Someone should remember them....

    Anyway, I do not believe it is a human rights matter but a purely financial claim which remains to be solved out by the relative authorities.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. I believe that the original owners are dead. A lot of things can happen in 40-55 years. People get married, change their names, have children... Sometimes you cannot even buy the house next to yours because you cannot locate all the people that have rights as heirs. The heirs still have rights, though. Nevetheless, what really bothers me is the assumption that the owners are crooks because I know they are not. The same assumption the Raftis made (probably before he became familiar with the case). Thanks.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. @ανώνυμος
    Νο statements are made here that the "owners" are crooks since I do not know neither them nor Mr Raftis personally.

    Just wondering for the details of this "strange" case....

    You are right that several things may change in 40-55 years. What may not change though are the legal documents which prove eventual rights.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. ΕΓΏ ΤΟ ΑΠΟΦΆΣΙΣΑ ΔΕΝ ΞΈΡΩ ΤΟΥ ΤΑ,(Ε),ΚΕΙΝΑ.ΘΕΛΩ ΤΑ ΔΩΔΕΚΆΝΗΣΑ ΟΥΛΆΝ ΑΠΟΚΤΉΣΩ,Η ΔΥΣΚΟΛΊΑ ΈΓΚΕΙΤΑΙ ΠΩΣΘΑ Τ"ΠΕΤΡΟΓΥΡΙΣΩ ΠΡΟΣ ΤΟΥ ΤΟ ΣΥΜΒΟΎΛΟΥΣ ΖΉΤΩ ,ΕΠΊΣΚΟΠΟ?ΠΟΛΊΤΙΚΟ?ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΉ ΚΟΡΑΚΙ.ΔΥΣΚΟΛΟ ΤΟΕΓΧΕΙΡΗΜΑ ΔΕΝ ΞΈΡΩ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ,ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΆΔΑ ΖΩ ΓΙΑΥΤΌ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΩ,ΕΔΩ ΖΗΤΟΥΝΕ ΘΑΛΑΣΕΣ.ΖΗΤΟΥΝΕ ΚΑΙ ΑΕΡΑΚΑΙ ΕΓΩ ΜΕ ΤΟΣΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΔΕΝΘΑ ΤΑ ΒΓΑΛΩ ΠΕΡΑ?ΚΑΣΙΟΤΟΚΟΥΣΕΛΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. @Κασιοτοκουσέλι

    Οι στίχοι σου εσωκλείουν όλες τις αλήθειες.
    Την καλημέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. @ολους

    Αντιγράφω ένα σχόλιο με το οποίο συμφωνώ. Το παρακάτω σχόλιο κατατέθηκε από την κ. Αννα Λάζου μέλος του ΔΣ της Δόρας Στράτου σε ανάλογη για το συγκεκριμένο θέμα ανάρτηση στο http://filopappou.wordpress.com/2008/10/28/75-2/

    "Το Θέατρο της Δ. Στράτου εκτός του ότι αποτελεί το μόνο ζωντανό μνημείο του ελληνικού παραδοσιακού πολιτισμού - χορός, μουσική, κοστούμι - συνδέει την παράδοση με τη σύχρονη Ευρώπη και τον παγκόσμιο πολιτισμό, καθώς συνεργάζεται με διεθνείς οργανισμούς στη διοργάνωση πολιτιστικών γεγονότων παγκόσμιας εμβέλειας - συνέδρια, συναντήσεις χορευτικών ομάδων, φεστιβάλ χορού, μαθήματα παραδοσιακών χορών και σεμινάρια κάθε είδους χορού. Τα σημεία στα οποία στεγάζει τις εκδηλώσεις αυτές, τόσο στην Πλάκα όσο και στο λόφο Φιλοπάππου, αποτελούν πόλους έλξης τουριστικού, ψυχαγωγικού και επιστημονικού/ ερευνητικού ενδιαφέροντος για το κοινό και τους ανθρώπους του χορού απ’ όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Είναι ναοί στην υπηρεσία της τέχνης και της παράδοσης με ιστορική σημασία. Γι’ αυτό και η παραβίασή τους θα απαγοητεύσει τόσο τους Έλληνες όσο και τους ξένους επισκέπτες της χώρας μας. Θα θέσει δε πολλά ερωτηματικά για την ποιότητα του σύγχρονου πολιτισμού μας, θα είναι τέλος οπισθοδρόμηση κα προδοσία των οραμάτων μας για μια καλύτερη Ελλάδα αντάξια του ιστορικού της ρόλου."

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ποιά είναι η γνώμη σας;