ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2008

Ενδιαφέρουσες δραστηριότητες στο Μουσείο Λαϊκών Οργάνων στη Πλάκα


Δυναμικά ξεκινά την παρουσία του αυτή τη χρονιά το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων.


1. Την Κυριακή 21 και την Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου στον χώρο του Μουσείου διοργανώνονται δύο συναυλίες Κιθάρας από το TaR στα πλαίσια της ΕΚΘΕΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΚΙΘΑΡΑΣ που πραγματοποιείται με τη συνεργασία των δύο αυτών φορέων.

Το πρόγραμμα των συναυλιών έχει ως εξής :


Ώρα ενάρξεως συναυλιών 21.15 - Είσοδος ελεύθερη


Η Εκθεση Ελληνικής Κλασσικής Κιθάρας πραγματοποιείται στον χώρο του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων "Φοίβος Ανωγεινάκης"(τηλ.210 3254129) που βρίσκεται στην Πλάκα στην πλατεία με το όνομα Αέρηδες

Καθημερινά 10.00-14.00 και 17.00-21.00


2. Στις 24/09 το Σύνολο Παραδοσιακής Μουσικής του Τμἠματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών θα παρουσιάσει τραγούδια και μουσικές της θάλασσας κλείνοντας το αφιέρωμα με τίτλο "Μουσικοί Διάλογοι"που διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού. Στόχος του Προγράμματος "Μουσικοί διάλογοι"που περιλάμβανε συναυλίες μεσογειακής μουσικής (στις 3/9 από το συγκρότημα Carousel, στις 10/9 του Haig Yazdjian, στις 17/9 της Lamia Bedioui και στις 24/9 την προαναφερθείσα συναυλία) ήταν να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη για την αξία της εποικοδομητικής επικοινωνίας μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών. Η Μεσόγειος όπως είναι γνωστό είναι μια περιοχή με πληθυσμούς που μοιράζονται πολλά κοινά αλλά και πολλά διαφορετικά πολιτισμικά χαρακτηριστικά.


3. Τέλος, αυτή τη περίοδο πραγματοποιούνται οι εγγραφές στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγιανάκη -Κέντρο Εθνομουσικολογίας για τα μαθήματα μουσικών οργάνων και τραγουδιού που διοργανώνονται κάθε χρόνο με μεγάλη επιτυχία.

Τα μαθήματα που προσφέρονται συνήθως πραγματοποιούνται μία φορά την εβδομάδα ή μία φορά κάθε 15 ημέρες (αναλόγως του μαθήματος) και αφορούν την εκμάθηση :

  • Ηπειρώτικου πολυφωνικού τραγουδιού
  • Δημοτικού τραγουδιού (για φέτος άκουσα πως περιλαμβάνονται νησιώτικα τραγούδια)
  • Κλαρίνο
  • Φλογέρα
  • Νέϊ
  • Κανονάκι
  • Σαντούρι
  • Βιολί
  • Κρητικό λαγούτο-Κρητική λύρα
  • Ούτι
  • Πολίτικο λαούτο
  • Ταμπουράς
  • Μαντολίνο
  • Τουμπελέκι
  • Τα μαθήματα αρχίζουν την Τετάρτη 1 Οκτωβρίου


Για περισσότερες πληροφορίες για τα μαθήματα (ώρες,διάρκεια,κόστος) μπορείτε να απευθύνεστε στα τηλέφωνα :

210-3250198

210-3254119

210-3254129

Το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων βρίσκεται στην Πλάκα στην οδό Διογένους 1, στους "Αέρηδες". Στεγάζεται σε ένα παλιό αρχοντικό (την οικία του Κοζανίτη Φιλικού Γ. Λασσάνη) και επισφραγίζει την 40χρονη έρευνα, μελέτη και συλλογή λαϊκών μουσικών οργάνων από όλα τα μέρη της Ελλάδος του μουσικολόγου Φοίβου Ανωγειανάκη, που το δημιούργησε δωρίζοντας τη Συλλογή του από 1.200 όργανα (από τον 18ο αι. ώς τις μέρες μας) και 3.000 βιβλία. Στη "Συλλογή Ανωγειανάκη" ήρθε να προστεθεί και η Συλλογή της μουσικολόγου Δέσποινας Μαζαράκη, με περιεχόμενο 500 φλογέρες και άλλα αερόφωνα. Την ευθύνη για το σχεδιασμό και την αισθητική επιμέλεια του Μουσείου είχε ο ίδιος ο Φ. Ανωγειανάκης, σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα Κωστή Αδαμόπουλο και τον εθνομουσικολόγο (καθηγητή του Παν/μίου Αιγαίου) δρ. Λάμπρο Λιάβα, που είναι και ο διευθυντής του Μουσείου (από το 1991). Το Μουσείο διαθέτει αρκετούς "κατάλληλους" χώρους (όπως: αίθουσα διαλέξεων, χωρητικότητας 100 ατόμων) καθώς και κήπο (όπου το καλοκαίρι φιλοξενούνται μουσικές Εκδηλώσεις).

20 σχόλια:

  1. ΕΡνδιαφέρουσα έκθέση.

    Η Πλάκα τελικά προσφέρεται για ό,τι έχει σχέση με το "παλαιό" και όχι μόνο.
    ΄Ισως να "παίζουν" και οι αναμνήσεις...

    Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. :)
    Τα φιλιά μου!
    Μακάρι να ήμουν πιο κοντά να μπορώ να συμμετάσχω και στα διάφορα events..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. dyosmaraki,καλημέρα...
    -Παλιά παράκληση,την επαναλαμβάνω πάλι ως φιλική "απαίτηση" αυτή τη φορά:Καιρός να μας ταξιδέψεις και σε στεριανους μουσικούς δρόμους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. αχ, μου ξύπνησες το απωθημένο μου....να μάθω σαντούρι ...πότε?μου λές πότε?ωράια ενημερωτική ανάρτηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χρήσιμη πληροφορία ...
    Θα στείλω το γιό μου
    που ασχολείται με τη μουσική.
    Εγώ ελπίζω να βρεθώ στην Αθήνα
    στις 27 στη συνάντηση για τα βιβλία.
    Την καλησπέρα μου ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. πολυ ενδιαφερον ολα αυτα καλα κανεις και μας ενημερωνεις

    καλησπερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. καλώς όρισες..
    Τώρα πήρα χαμπάρι ότι έχεις επιστρέψει!!
    Καλό φθινόπωρο, πολλά φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγνοούσα καν την ύπαρξή του... Ευχαριστούμε πραγματικά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @φύρδην-μίγδην

    Καλή μου Γλαρένια,

    Πιστεύω πως η Πλάκα είναι η πραγματική Αθήνα.

    Η Αθήνα της γειτονιάς, της καλλιτεχνικής δημιουργίας και του πνευματικού κόσμου. Ισως θα μπορούσε να παραμείνει κέντρο αναφοράς για τις μελλοντικές γενιές.

    Διαθέτει τρύπες και γωνίτσες που ακόμη και εγώ που γεννήθηκα στην Αθήνα δεν τις γνωρίζω. Είναι ένας "άλλος"κόσμος που περιμένει καθέναν από εμάς να την ανακαλύψει....

    Την καλημέρα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @hfaistiwnas

    Ηφαιστίωνα έχεις δίκιο. Πολλές δραστηριότητες γίνονται στην πρωτεύουσα με αποτέλεσμα πολύς κόσμος που ενδιαφέρεται να μην μπορεί να τις παρακολουθήσει.

    Διαπιστώνω όμως πως τα τελευταία χρόνια πολλαπλασιάζονται οι αξιόλογες πνευματικές δραστηριότητες στην επαρχία, κάτι που παλαιότερα δεν γινόταν.

    Μία τελευταία τάση (κυρίως από κάποια Μουσεία όπως το Παιδικό) είναι να ταξιδεύουν αυτά σε άλλους τόπους και να διοργανώνουν επιτόπιες δραστηριότητες. Ισως κάποια στιγμή (στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό) να επεκταθεί.

    Εως τότε θα προσπαθώ να σας ταξιδεύω έστω και νοερά σε κάποιες εκδηλώσεις.

    Την καλημέρα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @Vad

    Δεν έχω ξεχάσει την παράκληση αυτή. Μπορεί να καθυστερώ μα δεν ξεχνώ.

    Βέβαια για να ταξιδέψουμε σε στεριανές μουσικές θα πρέπει να πιάσουν οι δροσιές, αφού πιστεύω πως αυτού του είδους οι μουσικές συνδέονται κυρίως με τους ορεινούς όγκους της χώρας μας.

    Ομως κάτι ετοιμάζω που πιστεύω πως θα σε ικανοποιήσει. Θέλει λίγη έρευνα ακόμη...τόσο θεωρητική όσο και ανασκαφική έρευνα στο φωτογραφικό μου αρχείο για να ξετρυπώσω τις κατάλληλες εικόνες.

    Πάντως είναι χαρά μου να εισπράττω τέτοιου είδους "απαιτήσεις"(όπως η δική σου), το θεωρώ ως πρόκληση για "διαφορετικά"ταξίδια.....
    Την καλημέρα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @ελευθερία αραβανή

    Εγώ λέω να πας να μάθεις σαντούρι, αφού το θέλεις. Πιστεύω μία ώρα την εβδομάδα μπορεί να μας δώσει δύναμη και να μας χαλαρώσει.

    Καλώς ήρθες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @side21

    Αξίζει τον κόπο. Αλλωστε διδάσκουν γνωστοί και καταξιωμένοι καλλιτέχνες όπως ο Μανώλης Καρπάθιος, ο Γιαννόπουλος, ο Γιάννης Ξυλούρης κλπ
    Καλώς όρισες σε τούτη εδώ τη γωνιά

    Την καλημέρα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @skouliki

    Σκουλικάκι μου, αυτός ο μήνας έχει πάρα πολλές ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις και προσπαθώ να τις συνοψίσω πριν από τις ημερομηνίες που πραγματοποιούνται για όποιους ενδιαφέρονται.

    Φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @roadartist

    Καλο φθινόπωρο καλή μου καλλιτέχνιδα. Δεν έχω προφτάσει ακόμη να περάσω από όλα τα blogs. Μια το after holidays syndrom μια οι αγροτικές εργασίες της εποχής (θα πούμε και για αυτές) που πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του μήνα, μια η ταξινόμηση χαρτουλακίων και φωτογραφιών από την Κρήτη και μια τα νέα προγράμματα και μαθηματάκια που πρέπει να συμφωνηθούν και να μπουν σε μια σειρά για να βγάζουμε τον επιούσιον πιέζουν λίγο τον χρόνο.
    Που θα πάει?Δεν θα τελειώσει ο μήνας????
    Καλημερούδια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @kitsosmitsos

    Εγώ να δεις πόσα αγνοούσα και υποτίθεται πως ζω στην Αθήνα. Καθημερινά ανακαλύπτονται νέα πράγματα που δυστυχώς δεν προβάλλονται ικανοποιητικά.

    Την καλημέρα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Μουσείο λαικών οργάνων; Δεν γνώριζα το παραμικρό.
    Πολύ ενδιαφέρον το όλο θέμα αν και μουσικά είμαι μάλλον ατάλαντος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @Λάκων

    Πιστεύω πως κάθε άνθρωπος έχει τον ρυθμό μέσα του.

    Η θέση μου είναι πως δεν υπάρχουν μουσικά ατάλαντοι άνθρωποι, μοναχά άνθρωποι που ίσως δεν έχουν ακόμη ανακαλύψει τον εσωτερικό τους ρυθμό. Η καρδιά κάθε ανθρώπου από τότε που γεννιέται χτυπά ρυθμικά....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Οκ το παραδέχομαι. Παλιότερα έπαιζα λίγο melodica alto.
    Αυτοδίδακτος παρακαλώ^^

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @Λάκων

    Είδες λοιπόν? Για να αποφασίσεις να ασςχοληθείς και μάλιστα από μόνος σου με την melodica σημαίνει πως κάποια εσωτερική ανάγκη σε ώθησε σε αυτό....
    Την καλημέρα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ποιά είναι η γνώμη σας;