ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Δευτέρα 7 Ιουλίου 2008

Ταξιδεύοντας στη Ρόδο.....Λίνδος αγαπημένη....

Λίνδος αγαπημένη....

Κάθε φορά που σε συναντώ είναι σαν να μην χωρίσαμε ποτέ. Τα ίδια τρυφερά συναισθήματα, η ίδια αγάπη που παραμένει χαραγμένη μέσα στη καρδιά μου από τότε που σε πρωτογνώρισα. Θυμάσαι? Ηταν κάποια χρόνια πριν, όταν ήρθα στο νησί της Ρόδου για να εργαστώ. Πρώτη φορά που έφευγα μακριά από το σπίτι μου. Πολύ σύντομα έμαθα για την ύπαρξή σου, και ήρθα να σε συναντήσω. Από τότε με μάγεψες......έτσι περήφανη που στέκεις κάτω από την σκιά του βράχου της δικής σου Ακρόπολης. Ποιός είπε πως Ακρόπολη έχει μοναχά η Αθήνα? Η δική σου Ακρόπολη αρχικά τόπος προορισμένος για λατρεία αργότερα μετατράπηκε σε καταφύγιο για τις περιπτώσεις εχθρικών επιδρομών αφού πολλοί κατακτητές ζήλεψαν την ομορφιά σου. Κι έπειτα πάλι άλλαξε μορφή, έγινε χώρος με μόνιμη φρουρά δηλαδή ολάκερο οργανωμένο οχυρό.

Το προελληνικό σου όνομα καθώς και τα προϊστορικά σου λείψανα μαρτυρούν την ύπαρξη ζωής από την νεολιθική ακόμη εποχή. Σύμφωνα με τον Πίνδαρο, ο ιδρυτής της πόλης ήταν ο Λίνδος, εγγονός του Ήλιου, της σημαντικότερης θεότητας της Ρόδου. Η παράδοση λέει πως σε δημιούργησαν οι Δαναϊδες, οι 50 κόρες του επώνυμου ήρωα των Αργείων Δαναού. Οι ίδιες λέγεται πως έκτισαν τον ναό της Αθηνάς όταν κατέφθασαν από την Αίγυπτο όπου είχε καταφύγει ο ήρωας Δαναός για να ξεφύγει από τη ζήλεια της θεάς Ήρας. Μέσα στον ναό δέσποζε το άγαλμα της Λινδίας Αθηνάς.


Μάλιστα στο ιερό βρέθηκαν πολυάριθμες βάσεις αγαλμάτων με υπογραφές καλλιτεχνών που μαρτυρούν τη δραστηριότητα της ροδιακής σχολής στους ελληνιστικούς χρόνους, πολλές επιγραφές, μεταξύ των οποίων και το περίφημο «Χρονικό της Λίνδου» (από όπου πήραμε πολλές πληροφορίες για σένα), καθώς και μεγάλος αριθμός ειδωλίων και διαφόρων αντικειμένων από τον 8ο π.Χ. αι. ως τη ρωμαϊκή εποχή. Η περίοδος της μεγάλης σου ακμής ήταν η αρχαϊκή (7ος - 6ος αι. π.Χ.) οπότε αναδείχτηκες σε σπουδαίο εμπορικό κέντρο. Επειτα η περσική εξάπλωση στο Αιγαίο και η δημιουργία ενός νέου συνοικισμού, του συνοικισμού της Ρόδου στον οποίο εντάχθηκες μαζί με τις άλλες δύο πόλεις του νησιού, την Ιαλυσό και την Κάμιρο, οδήγησαν στη σταδιακή μείωση της οικονομικής και πολιτικής σημασίας σου.

(Περισσότερες πληροφορίες για την ιστορία της Λίνδου θα βρείτε εδώ)

Πέρα όμως από την μεγάλη ιστορία που κουβαλάς, η λάμψη σου παραμένει άσβεστη μέχρι τις μέρες μας. Γραφικά σοκάκια, αρχιτεκτονική όπου σμίγουν τα πολιτιστικά σταυροδρόμια όσων πάτησαν τα χώματά σου. Βυζαντινά μνημεία δείγματα μιας παράξενης καμιά φορά πολιτιστικής κληρονομιάς (θα ακολουθήσει σχετική ανάρτηση) σμίγουν με τα αρχαιοελληνικά κατάλοιπα και σε μεταμορφώνουν σε μια πόλη μαγική. Μα δεν είναι μόνο το παρελθόν σου, είναι και η λαϊκή τέχνη με τα χοχλάκια σου, αυτά που ο λαϊκός καλλιτέχνης κουβαλούσε με τα γαϊδουράκια από τη θάλασσα και προσπαθούσε να ταιριάξει με τη φαντασία του. Τα ίδια αυτά συμπαθή τετράποδα που κάποτε συναντούσες σε κάθε γωνιά της Ελληνικής επαρχίας κουβαλούν πλέον τους τουρίστες στην Ακρόπολή σου. Τουλάχιστον εδώ τα γαϊδουράκια εξακολουθούν και επιβιώνουν, γλυτώνοντας τον αφανισμό όσο υπάρχουν τουρίστες που τα προτιμούν για την δύσκολη ανάβαση στην Ακρόπολή σου.


Παρ' όλο που οι παραλίες σου είναι πανέμορφες ντυμένες με χρυσαφιά άμμο, εγώ πάντα προτιμούσα να σε επισκέπτομαι όταν σουρούπωνε. Είναι η ώρα που ο ήλιος ντύνεται με την ρόδινή του φορεσιά βάφοντας ολόκληρο τον ουρανό. Μια ώρα μαγική που άμα βρεθείς στις ταράτσες των εστιατορίων ο ουρανός θα φροντίσει να στάξει με το πινέλο του χίλια μύρια χρώματα στην ψυχή σου... Κι όταν σιγά σιγά σβήσει ο ήλιος τότε θα ανάψουν τα φωτεινά στολίδια εκείνα με τα οποία σε έχουν στολίσει....χιλιάδες φωτάκια που σου προσδίδουν μια μυστηριακή όψη και φωτίζουν κάθε γωνιά σου.... Και άμα περάσει λίγο η ώρα, κανείς επισκέπτης δεν μπορεί να αντισταθεί στον πειρασμό, μα αρχίζει να κουνιέται ρυθμικά κάτω από τους όμορφους ήχους που αναδύονται μέσα από τα πανέμορφα μπαράκια σου. Εκείνα τα μπαράκια άλλοτε με θέα στη θάλασσα και άλλοτε χωρίς που σε υποδέχονται στρωμένα όλα με ψηφιδωτά από βότσαλα (τα χοχλάκια όπως τα λένε οι ντόπιοι).

Στην αυλή των μπάρ δεσπόζουν ακόμη παλιοί καπεταναίϊκοι καναπέδες κατασκευασμένοι από λαϊκούς τεχνίτες (που σιγά σιγά χάνονται). Κι αν γυρίσεις το βλέμμα παντού στους τοίχους θα δεις κρεμασμένα πολύχρωμα πιάτα, τα γνωστά Ροδίτικα πιάτα ζωγραφισμένα με λαϊκά μοτίβα πολλές φορές επηρεασμένα από τα παράλια της Μικράς Ασίας. Βλέπεις οι καπεταναίοι σου είχαν τόσες επαφές με τα παράλια της Μικράς Ασίας, που κάθε φορά που επέστρεφαν φορτωμένοι με πλουμιστά υφάσματα που πρόσφεραν στις κυράδες τους έφερναν και πιάτα, ατελείωτα πιάτα. Τα παλιά τα χρόνια βλέπετε το στόλισμα του σπιτιού με πλουμιστά πιάτα προσέδιδε κοινωνικό κύρος στους οικοδεσπότες.

Και όταν κάποια στιγμή χορτασμένος από την ομορφιά θελήσεις να αναπαυτείς για να συνεχίσεις την περιήγηση την επόμενη ημέρα....να σκεφτείς μην είναι Αυγουστιάτικη η νύχτα....Γιατί αν είναι Αυγουστιάτικη η νύχτα, τότε μη πας για ύπνο....γιατί είναι κάποιες βραδιές που το ολόγιομο φεγγάρι βάζει τα δυνατά του να λάμπει όσο μπορεί περισσότερο.....και τότε σε λούζει με ασημόσκονη. Παρασύρεσαι δεν μπορείς .....αφήνεσαι στην ομορφιά μιας πόλης μαγικής, της Λίνδος......Καλή σου νύχτα Λίνδος αγαπημένη.....


.....όρκο βαθύ σου δίνω πως δεν σε ξεχνώ και πως κάθε χρόνο θα έρχομαι να σε συναντώ, γιατί είναι πολλή η αγάπη που κρατώ φυλαγμένη στα βάθη της καρδιάς μου...Ξέρεις, αλήθεια, δεν ξεθύμανε....κρατά ακόμη εκείνη η αγάπη που ένοιωσα τη πρώτη φορά που σε αντίκρυσα....

ΥΓ. Σας προσκαλώ μέσα από το παρακάτω βίντεο που ετοίμασα για εσάς να περπατήσουμε στα σοκάκια της Λίνδου και να μοιραστούμε τις ομορφιές της.....




46 σχόλια:

  1. Welcome back γλυκό μου Δυοσμαράκι! Χάρηκα πολύ που είδα το σχόλιό σου και κατάλαβα πως επέστρεψες, γιατί χαμπάρι δεν είχα πάρει! Η Ρόδος κι η Λίνδος ειδικότερα είναι πραγματικά μαγευτική, την έχω επισκεφτεί κι έχω νιώσει τα όσα εδώ περιγράφεις. Εμπειρία ζωής... Χαίρομαι που πέρασες όμορφα, άντε και στις "μεγάλες" διακοπές τώρα! Φιλάκια πολλά, καλό σου βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Kαι πάλι καλως όρισες!Εκπληκτική η έμπνευση της συνομιλίας με τη Λίνδο,ακόμα πιο εκπληκτικό το βίντεο και φυσικά την ανάρτηση απόγείωσε η μουσική επένδυση!Λογοτέχνημα!Σ'ευχαριστώ για το ωραίο ταξίδι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. βρε βρε τα παιδιά τα καλάααααα :)
    ανανεωμένη, γερή, δυνατή.
    πώς να μην είσαι άλλωστε με τέτοιο χρώμα φεγγαριού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σου εχω πει ποσο ζηλεύω τα τοσα ταξιδια σου; Πιο πολυ γιατι ειναι στην Ελλαδα μας που εχω χασει πολλα απο τα υπεροχα μερη που εχει.
    Παρ' ολο που εχω ταξιδεψει στο εξωτερικο σε δεκαδες προορισμους καθε σου αναρτηση για ενα μερος που αγαπας με κανει να βλεπω οτι εχω χασει κατιτις...

    Συνεχισε να περνας όμορφα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ταξίδεψα. Πολύ όμορφο και το κείμενο αλλά και το βίδεον(λίγο με χάλασαν τα μερσεντικά στην αρχή του αλλά δεν πειράζει).Πολλή καλή δουλειά αγαπητή.

    Καλησπέρα και καλώς σε βρήκα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. το σπίτι που είναι σκεπασμένο από κλίματα είναι όλα τα λεφτά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. το σπίτι που είναι σκεπασμένο από κλίματα είναι όλα τα λεφτά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Bρε Δυοσμαράκι γράφεις με τέτοιο τρόπο που καθώς διάβαζα ταξίδευα με το νού.
    Η Ρόδος ειναι όμορφο μέρος και μεγάλο. Οπως το περπάτησες εσυ το γράφεις και μας θυμίζεις παλιές δικές μας περπάτησιές.
    Να σαι καλά.

    υγ. καλό το βίντεο, χμμμ ποιά εισαι απο αυτες που εικονίζονται ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Λίνδος... έντυσες το όνομα με εικόνες, του έδωσες υπόσταση με το βίντεο, συναίσθημα με τις αναμνήσεις που μοιράστηκες μαζί μας!
    Καλό απόγευμα να έχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @maria tzirita

    Βλέπω και εσύ λάτρης της Λίνδου...
    Οι "μεγάλες διακοπές" αργούν λίγο (τέλη Αυγούστου),έτσι λέω να ταξιδεύουμε από λίγο κάθε ημέρα έστω και νοερά.....
    Εύχομαι μια υπέροχη ημέρα να έχεις Μαράκι μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @vad
    Χαίρομαι που σου άρεσε η μουσική επένδυση....
    Νάξερες πόσες φορές έβαλα και έβγαλα μουσικές γιατί καμιά δεν μου ταίριαζε.....
    Οσο για την εσωτερική συνομιλία η ίδια ιστορία επαναλαμβάνεται κάθε φορά που επισκέπτομαι τη Λίνδο....ένας εσωτερικός μονόλογος που για πρώτη φορά εξωτερικεύω....
    Σε υπερευχαριστώ για τα υπέροχα λόγια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @basnia
    Φεγγαροσλουσμένη επέστρεψα basnia κι ας μην είναι ακόμη Αύγουστος...
    Καλημερούδια πολλά.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @βρασίδας ο κάφρος

    Βρασιδάκο μου, μια αμέλειά μου οδηγεί τα βήματα στην Ελλαδίτσα μας. Εδω και καιρό έληξε το διαβατήριό μου και βαριέμαι τις διαδικασίες ανανέωσης....λολ
    Είναι όμως μια αφορμή για να γνωρίσουμε κάποιες Ελληνικές γωνιές...
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @island
    Το σπιτάκι που είναι σκεπασμένο με την κληματαριά το ερωτεύτηκα και εγώ. Οσο για τις Μερσεντές στην αρχή του τοπίου είναι οι ταρίφες που πλημμυρίζουν την είσοδο της Λίνδου...ενοχλητικό θέαμα μα αποτελεί το πρώτο πράγμα που αντικρύζεις μόλις μπαίνεις από την κύρια είσοδο της Λίνδου μα αποτελεί μια πραγματικότητα (όχι και τόσο ρομαντική).
    Ακόμη πιο ενοχλητικά είναι τα ακούσματα των βωμολοχιών που ανταλάσσουν μεταξύ τους....
    Ευτυχώς που οι τουρίστες δεν καταλαβαίνουν Ελληνικά....
    Σε καλωσορίζω σε αυτήν εδώ την διαδικτυακή γωνιά "νησιώτη"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @tzonakos
    Οπα για λέγε για λέγε για τις δικές σου περπατησιές στη Λίνδο...θα πρέπει να ήταν πολλυ ενδιαφέρουσες...

    ΥΓ. Χμμμμ! Αφήνω να μαντέψεις ποιά από όλες είμαι στο βίντεο...δεν σου λέω.....λολ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλημέρες. Ισως ανεβάσω κάποια στιγμή κατι, πάει καιρός που πήγα Ρόδο κια πρέπει να κάτσω να θυμηθώ λεπτομέρειες αν ειναι να γράψω κάτι καλό :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @Ανεμοσκορπίσματα

    Συναίσθημα, πολύ συναίσθημα βγαίνει σαν επισκεφθεί κανείς την Λίνδο...Είναι γεγονός....
    Την καλημέρα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @tzonako
    Θα περιμένω με αγωνία. Είμαι σίγουρη πως θα ανεβάσεις μια τέλεια ανάρτηση.....όποτε φυσικά βρεις λίγο χρόνο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. καλως ηρθες μελενια.

    Εγω μπορω να μαντεψω ποια μπορει να εισαι;;;

    :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Αντώνη,είσαι και μαρτυριάρης...,άντε μη θυμηθώ και την άλλη κλητική προσφώνηση από το γνωστό ανέκδοτο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. καλα κολύμπια!

    και να μη ξεχναμε οτι Ελλάδα εγινε η ροδος πριν απο ποσα? εξήντα χρονια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Συγνώμη,dyosmaraki,έχοντας στο μυαλό μου ν'απαντήσω στα ΄΄παλιόπαιδα τ'ατίθασα΄΄των προηγουμένων σχολίων, ούτε΄΄καλημέρα΄΄δε σου είπα!Παντως έχεις την καλύτερη παρέα στο blog σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Καλημέρα Δυοσμαράκι,

    Την Λίνδο την έχω επισκεφτεί 1 φορά, αλλά έχουν περάσει χρόνια.
    Εξαιρετικό όμως το κείμενο και η περιγραφή σου αν και το βίντεο δεν μπορώ να το δω γιατί στηνοδυλειά δεν εμφανίζονται τα url του youtube. Θα επανέλθω όμως το βράδυ για να το παρακολουθήσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Καλημέρα Δυοσμαράκι,

    Την Λίνδο την έχω επισκεφτεί 1 φορά, αλλά έχουν περάσει χρόνια.
    Εξαιρετικό όμως το κείμενο και η περιγραφή σου αν και το βίντεο δεν μπορώ να το δω γιατί στηνοδυλειά δεν εμφανίζονται τα url του youtube. Θα επανέλθω όμως το βράδυ για να το παρακολουθήσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Καλησπερα αγαπημένο μου Δυοσμαράκι
    Εχω να πάω στην Ρόδο απο τα εφηβικά μου χρονια και με ταξίδεψες κυριολεκτικά
    με αυτή σου την ανάρτηση
    Κάποια στιγμη πρέπει να μου μεταφέρεις τις γνώσεις σου για να μπορώ να κάνω κι εγω κάποια βίντεο που θέλω
    Πραγματικά όμορφο αυτό που ετοίμασες
    για την Ρόδο.

    κοτσυφοφιλώ σε

    τσίου!!!!!!!!

    υγ.
    τι θα κάνεις τελικά?
    (χαχαχαχα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Δυοσμαράκι μου γλυκό...τι να σου πω, πολύ το χάρηκα το βιντεάκι.
    Είναι πανέμορφη η Λίνδος, κ' εκείνα τα ψηφιδωτά της μοναδικά κεντίδια.

    Με συγκίνησες.

    Να είσαι ΠΑΝΤΑ καλά!!!

    Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Πανέμορφη ιστορία που στηρίζει άψογα τις εικόνες αυτές!!!
    Την καλησπέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. @αντώνης

    Εάν διαθέτεις μαντικές ικανότητες τότε ίσως να με βρεις στο βίντεο....λολ

    Καλώς σε βρήκα πάλι Αντώνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. @Vad

    Καλέ ο Αντώνης δεν μαρτύρησε τίποτα πάρεξ πως διαθέτει μαντικές ικανότητες.....

    Για ποιά κλητική προσφώνηση λες?
    Για λέγε...για λέγε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. @Γούφας

    Καλώς τον! Πράγματι, κάποτε συνάντησα μία υπέργηρη Καρπάθια και μου έλεγε τον καϋμό της....Εγώ κόρη μου γεννήθηκα Οθωμανή (εννοούσε ως πολιτογράφηση),με καταγράψανε ως Ιταλίδα, μετά έγινα Αγγλίδα, έπειτα έφυγα στην ξενητειά και με αποκαλούσαν Αμερικανίδα...Οποτε έρθει η ώρα καθώς φαίνεται θα κλείσω τα μάτια μου ως Ελληνίδα....

    Μεγάλη η ιστορία των Δωδεκανησίων....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. @vad

    Αυτά τα "ατίθασα παιδιά" είναι που δίνουν χρώμα στους διαλόγους μας και σίγουρα αποτελούν πολύ καλή παρέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. @ndn

    Η αλήθεια είναι πως θα την βρεις αρκετά αλλαγμένη....Ομως στα δικά μου μάτια εξακολουθεί να ασκεί την ίδια γοητεία όπως και παλιότερα. Μάλλον θα φταίει η ενέργεια του τόπου...
    Την καλημέρα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. @karaflokotsifa

    Αγαπημένε μου karaflokotsifa,
    Οποτε θες βοήθεια πες μου.
    Δεν τα κατάφερα τελικά για χθες. Ελπίζω την επόμενη φορά....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Κατι εχω κατα νου απο την πρωτη φορα που ειδα το βιντεακι.
    Το βλεπω αλλη μια φορα και θα σου πω.

    (μαντικες ικανοτητες δεν εχω, ισως καποιο ενστικτο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. @φύρδην μίγδην

    Καλή μου Γλαρένια, και να σκεφτείς πως τα ψηφιδωτά (τα χοχλάκια) τα ξηλώνουν μερικοί για να τα αντικαταστήσουν με πλακάκια γιατί λέει είναι ευκολότερα στο να τα καθαρίζεις.....
    Εν τω μεταξύ οι τεχνίτες που ήξερα αυτή τη δουλειά είναι δυστυχώς λίγοι πλέον....
    Τα λατρεύω και εγώ ειλικρινά, τα θεωρώ εξαιρετικά έργα τέχνης....
    Πολλά δυοσμαροφιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. @kitsomitsos

    Η αλήθεια είναι πως πρώτα έφτιαξα το κείμενο και έπειτα προσπάθησα να αντιστοιχήσω την εικόνα στον λόγο.
    Καλώς ήρθες, θα περάσω από το blog σου να μάθω πως πέρασες...
    Καλημερούδια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. @αντώνης

    Πολύτιμο δώρο το ανεπτυγμένο ένστικτο....Βοηθά πολύ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. λοιπον, ρισκαρω να μαντεψω και λεω οτι εισαι η κοπελλα που βλεπουμε στο 4ο λεπτο του βιντεο να χορευει. Με το μπλε.

    (σιγα μην το βρηκα...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. dyosmaraki,αφού το θέλεις,ας το πάρει το ποτάμι.
    Ανέκδοτο στη στήλη σου(κι εγώ νόμιζα πως ήταν πολύ γνωστό!):
    Ο σύζυγος περιμένει στη στάση του λεωφορείου,περνάει κάποιος νεαρός,τον τσιμπαει στο μάγουλο και του λέει:Α,ρε κερατούκλη...και απομακρύνεται!Τηνεπόμενη και τη μεθεπόμενη τα ίδια!Ο σύζυγος αφηγείται το επεισόδιο στη γυναίκα του,εκείνη λέει,τι να σου πω,αντρα μου,παράξενο!
    Την επόμενη μέρα πάλι στη σταση του λεωφορείου,πλησιάζει ο νεαρος,τσιμπαει πάλι το σύζυγο στο μάγουλο και του λέει:Α ρε κερατούκλη,είσαι και μαρτυριάρης....!
    Καλό απόγεμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. @Αντώνη

    Θα μπορούσε να είναι σωστή η πρόβλεψή σου. Αν και όπως θα λέγανε οι φίλοι Ολυμπίτες της Καρπάθου κόρη "ξεσκούφωτη" δεν επιτρέπεται να χορεύει. Εννοώντας βέβαια το μαντήλι του κεφαλιού.....
    Καλημερούδια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. @vad

    Χα χα χα Δεν το είχα ακούσει.
    Καλό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. καλημερα δυοσμαρακι

    Αυτο που λενε οι φιλοι Ολυμπιτες ισχυει για ολους ή για τους χορευτες ενος συγκροτηματος;
    Δλδ σε ενα πανηγυρι καλοκαιρινο ολες οι γυναικες που χορευουν φορανε μαντηλια;

    (δεν μιλαω για την Ολυμπο, που ειναι ενα ξεχωριστο κεφαλαιο. Αλλωστε εσυ στη Ροδο ειχες παει...)

    :)

    μηπως να παιξω και κανα τζοκερ, γιατι κατι μου λεει οτι ισως εχω ρεντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. @αντώνης

    Καλημέρα Αντώνη

    Είναι γεγονός πως οι Ολυμπίτες όταν λένε πως κόρη "ξεσκούφωτη" δεν νοείται να χορεύει, έχουν κατά νου τις δικές τους δημόσιες γιορτές κατά τις οποίες όλες οι γυναίκες εξακολουθούν να φορούν την παραδοσιακή τους φορεσιά ως μέρος της καθημερινότητάς τους και όχι ως φολκλόρ!

    Στην συγκεκριμένη περίπτωση για την οποία μιλάμε οι φωτογραφίες αφορούν τοπικό χορευτικό συγκρότημα. Ακόμη όμως και σε αυτή τη περίπτωση θα συμφωνήσω με τους Ολυμπίτες πως εφ΄όσον σε μια παράσταση γίνεται χρήση της παραδοσιακής φορεσιάς ας γίνεται τουλάχιστον σωστά και ολοκληρωμένα (δηλαδή με όλα τα εξαρτήματα της φορεσιάς). Υποστηρίζω τη θέση πως είναι προτιμότερο να μην φορούν οι χορευτές παραδοσιακή φορεσιά και να εμφανίζονται με τα (πως να τα πω?) "πολιτικά" τους ρούχα, παρά να εμφανίζουν μία φορεσιά ελλειπή (χωρίς το μαντήλι ή με αθλητικά παπούτσια - το έχω δει και αυτό...!)

    Φυσικά αυτό δεν ισχύει για τον χορό που γίνεται στα πανηγύρια όπου οι γυναίκες δεν φορούν την παραδοσιακή φορεσιά και επομένως δεν υπάρχει νόημα να φορούν μαντήλι.

    ΥΓ. Οσο για το τζόκερ, θάλεγα να το προτιμήσεις γιατί για το συγκεκριμένο βίντεο δεν υπάρχει λόγος να προσπαθήσεις να μαντέψεις...λολ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Δυοσμαρακι, οκ. Θα παιξω τζοκερ (λεμε τωρα, γιατι δεν ειμαι του τζογου).

    Σου εχω πει οτι απολαμβανω να σε διαβαζω οταν μιλας για την παραδοσιακη μουσικη και ολα τα "παρεπομενα";
    Γιατι πολυ μου αρεσουν αυτα τα λαογραφικα (δεν ξερω αν λεγονται και ετσι, αλλά μαλλον εσυ καταλαβαινεις τι θελω να πω).

    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Άργησα να περάσω αλλά η γεύση που πήρα ήταν όντως χορταστική!! Το βίντεο είναι εκπληκτικό, η περιγραφή σου μοναδική και το μέρος υπέροχο από όσο θυμάμαι απ' όταν είχα πάει μικρή πριν από χρόνια. Ελπίζω να ξαναπάω σύντομα! Νομίζω οτι αξίζει μια πιο "ώριμη" πλέον βόλτα!
    Ευχαριστούμε πολύ πολύ για το νοερό ταξίδι που μου χάρισες αυτό το μεσημέρι Κυριακής!!
    Φιλιά πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ποιά είναι η γνώμη σας;