ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Τρίτη 10 Ιουνίου 2008

Προτάσεις :"Χορεύω" - Ενα νεογέννητο περιοδικό


Μια νέα πρωτότυπη διμηνιαία έκδοση με το όνομα "Χορεύω" γεννήθηκε πριν από μερικούς μήνες και μόλις παρουσίασε το τρίτο τεύχος της.

Η έκδοση έρχεται να καλύψει ένα κενό που υπήρχε στον χώρο της παραδοσιακής μουσικής και των χορών και μάλιστα σε μια χώρα που αν μη τι άλλο φημίζεται για την ποικιλία της μουσικοχορευτικής της παράδοσης.

Οπως γράφει χαρακτηριστικά ο Γιώργος Λιάρος στο πρώτο τεύχος,

"η ιδέα του περιοδικού αυτού γεννήθηκε όταν μέσα από την επαγγελματική μου ενασχόληση με τον παραδοσιακό χορό, ένοιωσα πολύ έντονα την απουσία ενός εντύπου σχετικού με τον χώρο της παραδοσιακής μουσικής και του χορού" .

Από όσο γνωρίζω εκτός από το περιοδικό "Παράδοση και Τέχνη" δεν κυκλοφορεί άλλη παρεμφερής έκδοση που να είναι αφιερωμένη με τεκμηριωμένο τρόπο στις λαϊκές παραδόσεις -χορός και τραγούδια-

(εξαιρουμένων των κατά τόπους εκδόσεων που ασχολούνται με τις παραδόσεις μιας συγκεκριμένης περιοχής).


Σημαντικές είναι οι συνεντεύξεις που περιλαμβάνει το περιοδικό. Αφορούν ανθρώπους που είτε έχουν αφιερώσει ολόκληρη τη ζωή τους για την έρευνα,την καταγραφή και τη μελέτη της παραδοσιακής μουσικής και των τραγουδιών είτε οι ίδιοι τραγουδούν ή παίζουν ένα μουσικό όργανο.

Στο περιοδικό μπορεί κανείς να βρει ένα "ημερολόγιο πανηγυριών" που γίνονται σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Ακόμη ο αναγνώστης μπορεί να ενημερωθεί για τυχόν σεμινάρια,διαλέξεις,συνέδρια που πραγματοποιούνται με θέμα την παραδοσιακή μουσική και τα τραγούδια.



Δειγματοληπτικά σας αναφέρω μερικά παραδείγματα από τις συνεντεύξεις που παρατίθενται :


1. Βασίλης Καρφής

Χοροδιδάσκαλος Παραδοσιακών χορών (πρώτος από αριστερά)

"Η όλη μου δουλειά και στάση δεν αποσκοπεί σε παραστάσεις αλλά στο να γίνει ο χορός και το τραγούδι μια μορφή έκφρασης των μαθητών μου στην προσωπική και στην κοινωνική τους ζωή"


2. Νίκος Ζουρνατζίδης


Ερευνητής,συγγραφέας, 45 χρόνια ζωής αφιερωμένης στην ιστορική και εθνολογική έρευνα και καταγραφή

O Ζουρνατζίδης σε ένα σπάνιο φωτογραφικό ντοκουμέντο
με την αείμνηστη Δόρα Στράτου δημιουργό του ομώνυμου
και μοναδικού Θεάτρου Παραδοσιακών χορών

" Ο χορός πρέπει να προσαρμόζεται στο σώμα του εκάστοτε χορευτή και να βγαίνει αβίαστα από αυτό"

3. Γιώργος Ζωγραφίδης


Λυριστής από την Ολυμπο Καρπάθου


"Αν δεν κάτσεις στο χωριό,στην Ολυμπο,στο καφενεδάκι με τα γεροντάκια,να τραγουδήσεις,να ανακατευτείς μαζί με την παρέα αυτή δεν πρόκειται να μάθεις ποτέ"


4.Γιώργος Μελίκης


Δημοσιογράφος, συγγραφέας, ερευνητής



"Σπουδαία ταξίδια δεν υπάρχουν.Ολα τα ταξίδια είναι προσωπικά.Ο δρόμος της παράδοσης αμφίδρομα σε οδηγεί στη συλλογική μνήμη αλλά το όλον σώμα της συλλογικής μνήμης για τον καθένα έχει μια ιδιωτική περιπέτεια που είναι εξαιρετικά γοητευτική"


Τα τεύχη του περιοδικού προς το παρόν διατίθενται κυρίως σε κεντρικά περίπτερα. Εγώ βρήκα το 3ο τεύχος όπως και τα προηγούμενα στο κατάστημα Music Corner στην οδό Πανεπιστημίου 56 Αθήνα.
Το περιοδικό εκδίδεται από τις εκδόσεις Οσμωσις,Στρ.Πλαστήρα 12, Κερατσίνι,ΤΚ 18756, Τηλ.210 4635530, fax 210 4635590, email
xorevo@yahoo.com


Οσο για το επόμενο τεύχος του περιοδικού,θα περιλαμβάνει αφιέρωμα στους Ελληνες των ΗΠΑ.


Οι εμπνευστές του περιοδικού στο τελευταίο τεύχος γράφουν :


"Σας προσκαλούμε να ταξιδέψετε μαζί μας στα επόμενα τεύχη,να γνωρίσετε τους Ελληνες των ΗΠΑ και να αναμοχλεύσετε τις σκέψεις σας για τη λειτουργία του χορού και της μουσικής ως ψυχικής γέφυρας μεταξύ των ανθρώπων..."


ΚΑΛΟΡΙΖΙΚΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ


24 σχόλια:

  1. Καλορίζικο αγαπημένο μου
    Δυοσμαράκι
    Τέτοιες προσπάθειες πρέπει να
    προβάλλονται, γιατί αξίζουν την
    υποστήριξή μας ούτως ώστε να
    μπορέσουν να σταθούν στον χώρο,
    μιας και πραγματικά προσφέρουν
    έργο
    Και όλα αυτά απο ιδιωτικές πρωτοβουλίες,σε μια χωρά που
    θα έπρεπε να προωθεί τις παραδόσεις
    του με τρόπο ευλαβικό...

    Να είσαι καλα

    κοτσυφοφιλώ σε

    τσίου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. όπου "παράδοση" και το Δυοσμαράκι μέσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. απίστευτο το να μπορείς να εκφράζεσαι μέσα από την κίνηση του σώματος, απλά απίστευτο!
    καλησπέρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @karaflokotsifas

    Μεγάλη και πονεμένη ιστορία αγαπημένε μου karaflokotsifa.

    Πράγματι αξίζει να προβάλλλονται αυτές οι αδύναμες φωνές που καταβάλλουν κόπο για να μείνει κάτι σε αυτόν τον τόπο. Μοναδικό κίνητρο : το μεράκι και η αγάπη για τα τραγούδια και τους χορούς μας....

    Καλό σου απόγευμα κοτσυφάκο μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Προβάλλονται (με δύο λλ) φαίνεται πως ήθελα να το προβάλλλω πολύ..lol

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ασκαρδαμυκτί

    "Οπου γάμος και χαρά κι η Μπιρμπίλω μέσα"
    Χι χι χι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @basnia

    Δεν ξέρω αν θα με πιστέψεις μα από τον τρόπο που χορεύει ένας άνθρωπος είναι δυνατόν να σκιαγραφήσεις τον χαρακτήρα του, αφού όπως σωστά λες "εκφράζεται κανείς μέσα από την κίνηση"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δυοσμαρακι μου τι ωραια ενημερωση και ενδιαφερουσα,θα ψαξω να το βρω γιατι οτιδηποτε ασχολειται με την παραδοση μ'ενδιαφερει.Ο μικροτερος γιος μου ασχολειται με τους παραδοσιακους χορους 10 χρονια και παει στοτμημα παραδοσιακων χορων του δημου πετρουπολης και καθε χρονο χορευει στο θεατρο πετρας.Ομως και γω παω 5 χρονια παραδοσιακους χορους και σε πληροφορω οτι ειναι συναρπαστικο γιατι μεσα απο τους χορους καταλαβαινεις την ψυχη της καθε περιοχης.Πριν ασχοληθω δεν μπορουσα να καταλαβω τις ιδιαιτεροτητες του καθε τοπου.Αν μπορεις και σου ειναι βεβαια ευκολο ο δημος πετρουπολης κανει καθε χρονο ενα τριημερο αφιερωμενο στην παραδοση με ζωντανη μουσικη στο θεατρο πετρας τελος ιουνιου.Ειναι πολυ ομορφα και μεσα στη νυχτα στα νταμαρια ν'ακους τοσο ωραιους σκοπους απ'ολα τα μερη της πατριδος μας .Ελευθερια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολύ όμορφο ακούγεται! Κρίμα που δεν υπάρχει και ηλεκτρονική έκδοση. Είναι ο μόνος τρόπος για μας της διασποράς να μυρίζουμε Ελλάδα. Ελπίζω κάτι να κάνουνε στο μέλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Aλήθεια τι πωλήσεις να έκανε αυτό το περιοδικό;Είμαι θετικός πάντως απέναντι σε νέες και διαφορετικές προσπάθειες.Απο το να ακούσω καλομοίρα προτιμώ να ακούσω παραδοσιακά.
    Καλησπέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @ νικο ... τι έγινε ρε φίλε κι εδω μαζί ήρθαμε?
    χαχαχαχα
    να σου πω ότι από τότε που άρχισα(λόγο δουλειάς)να ψάχνω το Ελληνικό δημοτικό τραγούδι ολοκλήρωσα τα ακούσματα μου φίλε.
    Εντάξει...δεν σου λέω ότι μου αρέσουν όλα...αλλά υπάρχουν αρκετά από κάθε είδος που μου αρέσουν με τρέλα(οχι να πίνω τον καφέ μου και να ακουω δημοτικά άλλα στην ώρα τους, όπως και το κάθε είδος μουσικής)

    Κάθε είδος δημοτικού τραγουδιού
    απο ολη την Ελλάδα:Θράκη,Κρήτη, Μακεδονία,Ηπειρο,
    Στερεά,Πελοποννήσο,Θεσσαλία???

    Ψαξ'το και θα με θυμηθείς


    Δυοσμαράκι ήρθα για νια καληνύχτα
    και έπιασα την κουβέντα πάλι


    καληνυχτα και όνειρα γλυκά

    κοτσυφοφιλιά

    τσιου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Θα το έχω υπόψη μου Κοτσιφάκο..Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Kαλοριζικο,καλοταξιδεμενο
    κι ευχριστουμε για την ενημερωση καλο μας Δυοσμαρακι.

    καλημερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. θα το αγορασω!

    δυστυχως τα πανηγυρια τα χαλασαν οι μικροφωνικες εγκαταστασεις και οι ενισχυτες, αλλα παλι καλα ειναι, και οποιος το καλοκαιρι στις διακοπες του δεν τρεχει σε ολα τα πανηγυρια χανει.

    ε, μη παει τωρα ο νους στη γνωστη παροιμια, ετσι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @Ελευθερία

    Ευχάριστη έκπληξη η ενασχόλησή σου και του γιού σου με τους παραδοσιακούς χορούς.
    Οπως τα λες είναι Ελευθερία μου, και εγώ προτού να ασχοληθώ με τους παραδοσιακούς χορούς δεν μπορούσα να καταλάβω πολλά πράγματα. Πέρασε καιρός για να διαπιστώσω τον πλούτο που κρυβόταν πίσω από αυτούς.

    Με μεγάλη ευχαρίστηση θα ερχόμουν στις εκδηλώσεις του Δήμου σας. Θα περιμένω να μας ενημερώσεις για τις ημερομηνίες.

    Σε φιλώ γλυκά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @αστερόεσσα

    Το αίτημά σας δεσποσύνη διαβιβάστηκε ήδη στο περιοδικό.
    Εύχομαι στο μέλλον να τα καταφέρουν, όπως λές θα ήταν πολύ σημαντικό για όσους κατοικούν στο εξωτερικό.
    Μέχρι τότε ίσως μία συνδρομή στο περιοδικό να βοηθούσε.

    Την καλημέρα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @νίκος

    Οσο και αν ακούγεται παράξενο, υπάρχει μεγάλη μερίδα κοινού (ακόμη και νεαρόκοσμου) που ασχολείται με τους παραδοσιακούς χορούς. Αυτό το κοινό ενημερώνεται ταχύτατα (μέσω των σχολών χορού η από στόμα σε στόμα ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους).

    Υποθέτω πως αυτό το ειδικό κοινό θα είναι οι αρχικοί πελάτες του περιοδικού οι οποίοι δεν είναι λίγοι. Φυσικά για να αυξηθούν οι πωλήσεις και να αγοράζεται και από άλλους που μπορεί να μην συχνάζουν σε σχολές χορού αλλά να ενδιαφέρονται να ενημερωθούν θα πρέπει να υπάρξει η δυνατότητα να διανέμεται σε όλες τις γειτονιές. Ομως αυτό θέλει τον χρόνο του.

    Πιστεύω πάντως πως τέτοιου είδους πρωτοβουλίες που προσφέρουν ποιότητα είναι σκόπιμο να αγκαλιάζονται. Η επιτυχία μιας νέας έκδοσης εξαρτάται και από εμάς, ειδικά στο ξεκίνημά της προκειμένου να γίνει γνωστή.

    Καλημερίζω σε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @karaflokotsifas

    Αγαπημένε μου karaflokotsifa,
    Εθιξες ένα πολύ σημαντικό στοιχείο.

    Θεωρώ πως τα παραδοσιακά τραγούδια και οι χοροί δεν μας αρέσουν μόνο και μόνο επειδή δεν έχουμε μπει στον κόπο να τα γνωρίσουμε. Και όταν λέω να τα γνωρίσουμε εννοώ να σκύψουμε με ευαισθησία πάνω τους.

    Τα απορρίπτουμε από τη γένεσή τους επειδή (πιστεύω) έχει δημιουργηθεί η (εσφαλμένη) εντύπωση πως παραπέμπουν σε συγκεκριμένα ιδεολογήματα και παρωχημένα στερεότυπα.

    Και εγώ το πίστευα αυτό προτού να τα γνωρίσω σε βάθος. Στο σπίτι μας όταν έπαιζε το ραδιόφωνο παραδοσιακά τραγούδια οι δικοί μου άλλαζαν σταθμό!!! Το παραδέχεσαι και εσύ πως με αφορμή το επάγγελμά σου ήρθες σε επαφή με αυτά. Η Ελευθερία δεν μπορούσε να ξεχωρίσει στην αρχή τις ιδιαιτερότητες κάθε τόπου όπως μας εξομολογείται.

    Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί πως θα λατρέψει οπωσδήποτε όλα τα παραδοσιακά τραγούδια ή όλους τους χορούς. Είναι διαφορετικά τα γούστα μας, άλλωστε το λέει καθαρά ο Μελίκης πως "ο δρόμος της παράδοσης περνά μέσα από μια ιδιωτική περιπέτεια που τελικά αποδεικνύεται γοητευτική". Αλλος θα κολλήσει με τα νησιώτικα, άλλος με τα Θρακιώτικα κλπ

    Το σημαντικό όμως είναι να έρθουμε σε επαφή με αυτά τα ακούσματα και να τα γνωρίσουμε....

    Την καλημέρα μου
    και πολλά δυοσμαροφιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @faraona

    Νάσαι καλά.
    Σου στέλνω μια υπέροχη καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @γούφας

    Εχεις δίκιο πως έχουν χαλάσει πολλά πανηγύρια λόγω των μικροφωνικών εγκαταστάσεων και των ενισχυτών.

    Πάντως "για τα πανηγύρια" είμαι...!!!
    Πως να μη πάει το μυαλό μου στη γνωστή παροιμία εεεε???

    Δεν το κρύβω πως πολλές φορές κανόνιζα τις διακοπές μου αναλόγως των πανηγυριών μιας περιοχής.....
    Αλλοτε ήταν πολύ όμορφα άλλοτε ήταν πολύ εμπορικά.

    Πάντως πολλά από τα ταξίδια που περιλάμβαναν πανηγύρι άξιζε...(κυρίως τα προηγούμενα χρόνια)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ετσι ειναι αγαπημένο
    Δυοσμαράκι,άλλα δεν
    ειναι παράδοξο, που καποιοι
    ξένοι καλλιτέχνες ψάχνουν
    την παραδοσιακή μουσική μας
    και εμείς την σνομπάρουμε?

    κοτσυφοφιλιά

    τσίου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Δυοσμαρακι μου πρεπει να εισαι ξεχωριστο ατομο με εχεις συγκινησει με την ευαισθησια των θεματων σου, Σε πληροφορω λοιπον οτι στο θεατρο πετρας θα εχουμε μια εκδηλωση με μουσικη στην οποια μετεχει ο γιος μου με κιθαρα στις 20 ιουνιου στις 9 το βραδυ εκει θα ειμαι και γω και ελπιζω να γνωριστουμε αν ελθεις.Μετα θα εχουμε ενα τριημερο αφιερωμενο στην παραδοση στις 28-29-30 ιουνιου.Πιθανον εγω μα νην ειμαι γιατι θα φυγω για το αγαπημενο μας νησι.Μεχρι περισυ επαιρνα μερος στα χορευτικα φετος ομως οχι λογω ανωτερας βιας,ο γιος μου ομως θα χορεψει μυτιληνη την δευτερα στις 30 ιουνιου.Βλεπεις ανηκει στοι επιλεκτο τμημα εφηβων του δημου.μια και ειναι 16 χρονων.Θα χαρω πολυ αν και θα τα λεμε.Φιλακιαελευθερια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. @karaflokotsifas

    Εμ δεν είναι παράξενο οι ξένοι καλλιτέχνες να ερευνούν την δική μας παραδοσιακή μουσική και μάλιστα χωρίς να έχουν βιώματα και ακούσματα.

    Εμείς απλά τα απαξιώνουμε....

    Την καλημέρα μου αγαπημένε μου karaflokotsifa

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. @ελευθερία

    Σε ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες καλή μου Ελευθερία. Θα προσπαθήσω να έρθω. Μάλιστα οι χοροί της Μυτιλήνης είναι από τους αγαπημένους (νομίζω το ίδιο και για τον karaflokotsifa)

    Πολύ καλημέρα σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ποιά είναι η γνώμη σας;