ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Τετάρτη 7 Μαΐου 2008

"Σώστε το Κρητικό τοπίο" - Κάβο Σίδερο Σητεία Κρήτης

Σε αυτόν τον τόπο πιστεύω πως επικρατεί η λογική του παραλόγου. Διανύουμε μια περίοδο κατά την οποία τα ΜΜΕ και οι πολιτικοί κάνουν έκκληση για ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με το πρόβλημα της λειψυδρίας του τόπου μας με παράλληλη αύξηση της τιμής του κυβικού στους λογαριασμούς που θα λάβουν χιλιάδες νοικοκυριά. Αναρωτιέμαι λοιπόν πως είναι δυνατόν την ίδια στιγμή να σχεδιάζεται η δημιουργία γιγαντιαίων ξενοδοχειακών μονάδων σε περιοχές που μαστίζονται από το φαινόμενο της λειψυδρίας όπως η περιοχή της Σητείας της Κρήτης και μάλιστα σε περιοχή που έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Natura 2000 και θεωρείται Ζώνη ειδικής προστασίας!!!!!


Στο Νομό Λασιθίου, σε έκταση του Ιδρύματος «Παναγιά η Ακρωτηριανή» της Μονής Τοπλού έχει προγραμματισθεί από εταιρεία Βρετανικών συμφερόντων, ένα έργο υποτιθέμενης τουριστικής ανάπτυξης.
Το εν λόγω έργο αναπτύσσεται σε μια έκταση 26.000 στρεμμάτων στο Κάβο Σίδερο, η οποία αποτελεί τμήμα του Ευρωπαϊκού Δικτύου NATURA 2000, ενώ το μεγαλύτερο τμήμα της έχει χαρακτηρισθεί ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας σύμφωνα με την Οδηγία 79/409/ΕΟΚ.

Η ενδεχόμενη πραγματοποίηση της επένδυσης θα προκαλέσει μη αναστρέψιμες περιβαλλοντικές, χωροταξικές και κοινωνικές επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή.
Η κατασκευή πέντε τουριστικών χωριών και πολυτελών ξενοδοχείων, συνολικής δυναμικότητας 7000 κλινών, σε συνδυασμό με την κατασκευή τριών γηπέδων γκολφ (που ως γνωστόν για τη συντήρηση του γρασιδιού απαιτούνται τεράστιες ποσότητες νερού), ξεπερνούν κατά πολύ τη φέρουσα ικανότητα μιας από τις περιοχές της χώρας μας η οποία όπως προαναφέραμε πλήττεται έντονα από το πρόβλημα της λειψυδρίας.
Με το σύνθημα «Σώστε το Κρητικό Τοπίο» πλήθος Ελλήνων και ξένων υποστηρίζουν την εκστρατεία συλλογής υπογραφών εναντίον της δημιουργίας αυτών των τεραστίων τουριστικών εγκαταστάσεων και γηπέδων γκολφ στο ανατολικότερο ακρωτήριο της Κρήτης, το Κάβο Σίδερο.

Στόχος της εκστρατείας είναι η ματαίωση των σχεδίων με τα οποία προωθείται η χρήση 26000 στρεμμάτων τα οποία παραχωρούνται από τη Μονή Τοπλού για 40 χρόνια με δυνατότητα ανανέωσης της χρήσης για άλλα 40 χρόνια με βέβαια καταστροφικά αποτελέσματα για το φυσικό περιβάλλον και με αμφίβολα ωφέλη από την εισροή ορδών τουριστών στην περιοχή χωρίς να λαμβάνεται υπ' όψιν η φέρουσα ικανότητα του τόπου και η ήπια και αειφόρος ανάπτυξή του.

Να σημειώσουμε πως στην εν λόγω περιοχή βρίσκεται το μοναδικό φοινικόδασος της Ευρώπης το Βάι,
ενώ παραμένει άγνωστος ο αρχαιολογικός πλούτος που βρίσκεται «θαμμένος» στην περιοχή αφού οι ανασκαφές δεν έχουν ολοκληρωθεί.
Η πρωτοβουλία της έκκλησης για τη συλλογή υπογραφών, που κυκλοφορεί μέσω του διαδικτύου


ο Μινωικός οικισμός Ίτανος



ανήκει στην Αμερικανίδα αρχαιολόγο περιβάλλοντος Jennifer Moody, (ερευνήτρια στο Τμήμα Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Τέξας), και στον Άγγλο ιστορικό οικολόγο Oliver Rackman, (τιμώμενο καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ). Προορίζεται να σταλούν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό, τον Οικουμενικό Πατριάρχη, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης, Υπουργούς, πολιτικά κόμματα, βουλευτές, ξένες πρεσβείες καθώς και σε πολιτικές και άλλες προσωπικότητες στο εξωτερικό.

Τριακόσιοι περίπου πολίτες και οργανώσεις από την περιοχή και την υπόλοιπη Κρήτη έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της περιβαλλοντικής μελέτης.

Η προσφυγή θα συζητηθεί στις 9 Μαΐου.

Αν είναι να καταστρέψετε ένα τόπο, ας το κάνετε για κάποιο σοβαρό λόγο,
όχι απλά για να παίξετε γκολφ

Μας λέει το μήνυμα διαμαρτυρίας που έρχεται από το blog e-epiloges όπου μπορεί κανείς να βρεί πλούσιες πληροφορίες για το θέμα.
Διαδώστε το....

Πηγή : whispering planet

24 σχόλια:

  1. καλημερα!
    θα το βαλω και εγω οπως ειναι, μου επιτρεπεις το copy paste;

    Εχεις προσκλησουλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @αντώνης

    Καλημέρα Αντώνη. Και βέβαια μπορείς να κάνεις copy paste.

    Οσο για την προσκλησούλα έρχομαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μαλιστα...... :((
    Καλα κανεις Δυοσμαρακι, και το προβαλεις..εννοείται οτι υπέγραψα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Από τα κλασικότερα οξύμωρα-τρελά αυτής της χώρας. Λειψυδρία, αύξηση τιμών για τους οικιακούς καταναλωτές, αλλά μειώσεις τιμών και εκπτώσεις για τους βιομηχανικούς που καταναλώνουν τις μεγαλύτερες ποσότητες!
    Θα είναι κρίμα και πάλι κρίμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η λειψυδρία μαστίζει (ισχύουν τα ίδια ακριβώς και στην Κύπρο), αλλά η βλακεία πλυμμηρίζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Roadartist

    Σε ευχαριστώ καλή μου καλλιτέχνιδα. Τέτοιου είδους ενέργειες πρέπει να καταδικάζονται...

    Την καλημέρα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @kitsosmitsos

    Οπως τα λες είναι. Οι μικροκαταναλωτές συνήθως πληρώνουν την ασύστολη σπατάλη τεραστίων συγκροτημάτων.

    Παντελώς οξύμωρο φαινόμενο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @Haris

    Ακριβώς έτσι. Αντί να εξοικονομούμε υδάτινους πόρους και να πλημμυρίζουμε από νερό που είναι απαράιτητο, πλημμυρίζουμε από βλακείες....

    Την καλημέρα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. βρες μου κάτι που δεν είναι επιλεκτικό σε αυτή τη χώρα; πώς είναι δυνατόν με τόσα χιόνια φέτος, να ακούω να μιλάνε για λειψυδρία; πώς είναι δυνατόν μάλιστα και σε μια χώρα που όλο θάλασσα είναι να μην γίνονται τα άναλογα έργα;
    έτσι απλά για την καλημέρα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @basnia

    Πολύ σωστή η παρατήρησή σου basnia. Παρατηρώ τα δεντράκια στο δασάκι που φέτος μετά τα χιόνια έχουν ζωηρέψει.
    Τελικά είναι αληθινή η λειψυδρία ή μήπως γίνεται κατασπατάληση των υδάτινων πόρων σε ανούσιες δραστηριότητες (π.χ.πισίνες,γήπεδα γκόλφ και όχι μόνο) που οδηγούν στη λειψυδρία?????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. καλημερα καποιες φορες αναρωτιεμαι η Ακροπολη μας ανηκει ακομα?
    ολα πωλουνται ολα αγοραζονται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εγώ θα συμφωνήσω με b|a|s|n\i/a και θα προσθέσω πως με ορατό το πρόβλημα της λειψυδρίας, η πολιτεία κωφεύει και επαναπαύεται στη λύση των αυξήσεων των τιμολογίων.
    Ούτε λόγος περί δημιουργίας φραγμάτων για συγκέντρωση τεράστιων όγκων νερού που χάνονται έτσι για πλάκα σε κάθε πλημμύρα...ήξ τη λύση της αφαλάτωσης, γιατί δόξα τω θεώ...από νερά άλλο τίποτε.

    Από την άλλη... η Ελλάδα μόνο ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΠΟΥΛΑΕΙ. Γιατί τον "πυροβολούμε λοιπόν;
    Τις χιλιάδες θέσεις εργασίας δεν τις σκέφτηκε κανείς; ΄Υστερα να μην κλαιγόμαστε με την ανεργία..
    Μια ολόκληρη αλυσίδα θα ευεργετηθεί μέσω το τουρισμού, απο γεωργία, κτηνοτροφία, μεταφορές, και γενικότερα ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας.

    Εξάλλου, αυτές οι υπερσύγχρονες μονάδες ένα από αυτά που αναδεικνύουν είναι και το πράσινο.

    Η Τουρκία δίπλα με παραλίες ελάχιστες σε σύγκριση με τις δικές μας, έχει επιδείξει στον τουριστικό τομέα αλματώδη άνοδο. Στο τέλος μου φαινεται, αν δε δουλέψουμε συλλογικά.... θα μείνουμε να κοιτάμε τον ανήφορο

    Θα προτιμούσα να μην κινδυνολογούμε
    αβασάνιστα...

    Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @Penthesila

    Δυστυχώς στο όνομα του χρήματος πολλές φορές παραβλέπουμε την ποιότητα της ζωής που θα θέλαμε να ζούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @φύρδην μίγδην

    Καλή μου Γλαρένια,

    Χαίρομαι για τον αντίλογο και για τα σημαντικά σημεία που θίγεις έστω και αν σε μερικά σημεία έχω κάποιες ενστάσεις.

    Σίγουρα το πρόβλημα είναι διττό και έχει πολλές πτυχές.

    Οσον αφορά λύσεις βεβαίως και υπάρχουν, όπως πολύ σωστά αναφέρεις την αφαλάτωση και την δημιουργία φραγμάτων. Το ζήτημα είναι να δίνεται προτεραιότητα σε τέτοια έργα και να εξασφαλίζουμε τους φυσικούς πόρους προτού κατασπαταληθούν.

    Είναι γεγονός πως τα εισοδήματα του τόπου μας προέρχονται κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό από τον τουρισμό. Το θέμα είναι τι τουρισμό θέλουμε σαν χώρα και πως μπορούμε να εξασφαλίσουμε πως η τουριστική ανάπτυξη της χώρας μας δεν θα έρθει σε αντίθεση με την προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

    Η αλματώδης τουριστική ανάπτυξη της Τουρκίας ξεκίνησε κατά κύριο λόγο από τις χαμηλότερες τιμές που προσφέρονταν στους Tour Operators αφού το εργατικό κόστος είναι σημαντικά χαμηλότερο από ότι στην Ελλάδα. Ομως σημαντικό ρόλο για την τουριστική ανάπτυξη της χώρας έπαιξε η οργανωμένη προβολή της χώρας και η στήριξη από πλευράς του κράτους της δημιουργίας περιπτέρων και της συμμετοχή τουριστικών επιχειρήσεων σε Διεθνείς Εκθέσεις. Επίσης σημαντικό είναι το γεγονός πως το διαφημιστικό υλικό για τις τουριστικές επιχειρήσεις διανέμεται πολύ πριν από την τουριστική σαιζόν και όχι μετά...

    Σην Ελλάδα,σίγουρα τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι,αλλοιώς το Υπουργείο Τουρισμού δεν θα είχε ιδρυθεί τόσο καθυστερημένα σε μια χώρα που κατ΄εξοχήν ζει από τη δεκαετία του '60 κατά κύριο λόγο από τον Τουρισμό.

    Ομως για να έρθω στο συγκεκριμένο θέμα, σε πιο προηγμένες χώρες από την Ελλάδα, προτού να δοθεί έγκριση για την εγκατάσταση μιας μεγάλης επιχείρησης (είτε τουριστικής, είτε βιομηχανικής) προηγούνται ειδικές επιστημονικές μελέτες που προβλέπουν όχι μόνο τις οικονομικές επιπτώσεις στην συγκεκριμένη περιοχή, μα και τις μακροπρόθεσμες περιβαλλοντικές καθώς και τις κοινωνικές επιπτώσεις.

    Στην χώρα μας που διαθέτει ένα απίστευτα όμορφο φυσικό περιβάλλον και κατάλληλες κλιματολογικές συνθήκες για την ανάπτυξη τουρισμού κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου, δυστυχώς οι μελέτες αυτές όχι μόνο δεν γίνονται μα και όταν γίνονται δεν είναι πάντα αντικειμενικές για τον απλούστατο λόγο πως δεν λαμβάνονται υπ΄όψιν όλοι αυτοί οι παράγοντες.

    Η γνώμη μου είναι πως αλυσσιδωτή ευεργέτηση κάποιων τομέων μέσω του τουρισμού μπορεί να γίνει με εναλλακτικούς τρόπους π.χ.ήπια ανάπτυξη του τόπου,ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, προώθηση του συνεδριακού τουρισμού και με πολλούς άλλους τρόπους.

    Η δημιουργία γηπέδων γκόλφ απαιτούν κατασπατάληση μεγάλων ποσοτήτων των υδάτινων πόρων της χώρας μας που δεν είναι διαθέσιμοι. Αλλωστε η προσφυγή που γίνεται για το συγκεκριμένο έργο θίγει την περιβαλλοντική μελέτη η οποία σύμφωνα με τους ενάγοντες μάλλον έχει πολλές τρύπες.

    Εάν οι εγκρίσεις δίνονταν με προγραμματισμένο τρόπο και αντικειμενικές επιστημονικές μελέτες κανείς νομίζω δεν θα είχε αντιρρήσεις για την σωστή τουριστική ανάπτυξη της χώρας μας.

    Βέβαια είναι στη μέση και αυτές οι κοινοτικές επιδοτήσεις που καλύπτουν 35-50% του συνολικού κόστους εγκαταστάσεων που περιλαμβάνουν γήπεδα γκόλφ....
    Μην δούμε κανένα γήπεδο γκόλφ να ξεφυτρώνει ακόμη και στην πλατεία Ομονοίας....

    Την καλημέρα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Θέλει και ρώτημα το γιατί η λογική του παραλόγου;

    Ενδεικτικά θα αναφέρω το εξής:
    Εν έτει 2000, ταξιδεύοντας για Πόρο με το δελφίνι ένας τυπάς μοιράζει προσπέκτους για προσφορές στα ξενοδοχεία της Κρήτης. Τω καιρώ εκείνω, είχαν αποκλειστική προσφορά για Ελούντα από 500.0000 δραχμές, μόνο (!!!) 450.000 τη βραδιά! Όλη η παρέα μου έπεσε σε βαθειά περισυλλογή, μη χάσουμε τη φοβερή ευκαρία!

    Τελικά, όπου και να γυρίσεις το μάτι, και για όποιου τύπου κακοποίηση (περιβάλλον, φυσικοί πόροι, ανθρώπινα δικαιώματα κλπ, κλπ) ψάχνε να βρεις οικονομική ρίζα στο πρόβλημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Θα αρχίσω πάλι για το παπαδαριό
    και δεν θέλω
    τι εταιρεία είναι αυτή?
    ποιός θα κερδίσει από όλη αυτή
    την ιστορία?
    26000 στρέμματα, καταλαβαίνεται
    γιατί έκταση μιλάμε?
    τι προδωσία είναι αυτή?
    γιατί δεν μιλάει κανείς?
    Πως παραχωρείται έτσι μια Ελληνική έκταση?
    Ευτυχώς υπάρχουν και κάπιοι
    ξένοι συνήθως να μας μάθουν
    πως ήταν οι Έλληνες και πως κατάντησαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Δυοσμαρακι σε διαβαζω και βλεπω την ευαισθησια σου στα περιβαλλοντικα θεματα.Ειμαι απο το ρεθυμνο και μενω αθηνα,στην περιοχη που λεγεται οτι θα γινουν αυτες οι εγκαταστασεις ειναι οντως εκτος πολυ τουρισμου και οπως ξερω ανηκουν στη μονη τοπλου και τι περιμενες να εχουν ευαισθησια στα μοναστηρια και να σκεφθουν το περιβαλλον???Αυτοι βλεποντας τον τουρισμο που τραβαει το ΒΑΙ και μια και η περιοχη ειναι παρθενα με κατι κολπους κρυμμενους και φανταστικους απο ομορφια και καθαριοτητα με κατι νερα να τα πιεις στο ποτηρι σιγα μην αφησουν την ευκαιρια να παει χαμενη.Νερο που θα βρουν??για το γκολφ.Παντως απο χρονια ακουγεται γιατι εγω κατεβαινω ρεθυμνο πολυ συχνα οτιμεγαλες εταιριες αγοραζουν γη στη νοτια πλευρα της κρητης που εχει μικρη σχετικα τουριστικη αναπτυξη και πιο ανωμαλο εδαφος για να κανουν τουριστικες εγκαταστασεις για ξενους ολο το χρονο.Επισης εχω ακουσει οτι οι ξενοι αγοραζουν γη για να μεινουν μονιμα μολις συνταξιοδοτηθουν.Δηλαδη η κρητη γινεται το ΚΑΠΗ των ξενων.Ομως στους ντοπιους αρεσει η ιδεα ,δεν το βλεπουν οικολογικα, το βλεπουν οτι ανοιγει η αγορα, οτι θα δουλεψουν.Και για να λεμε και τουστραβου το δικιο με τι δουλευει περισσοτερο η κρητη??Τι πουλαει?Εκτος των θερμοκηπιων που μονο που τα βλεπω κατεβαινονυας το καμπο της μεσαρας και με πιανεται η ψυχη, εκεινο που δουλευει πολυ ειναι ο τουρισμος και τουρισμος απο ρωσσια οπως ακουω.Αγοραζουν οι μαφιοζοι γουνες και χρυσαφικα μπολικα΅Ειδωμεν ποιος θα βγει δικαιωμενος.Νασαι καλα και να νοιαζεσαι για το περιβαλλον.Ελευθερια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλησπερούδια! Άσχετο με το θέμα, αλλά έχεις προσκλησούλα για παιχνιδάκι στο blog μου! (όσο για το θέμα, για μένα δεν υπάρχει σοβαρός λόγος για να καταστραφεί ένας τόπος...). Τον φυσικό μας πλούτο πρέπει να το προστατεύουμε, από κει και πέρα, και με βάση τι μορφολογία και το χαράκτηρα κάθε τόπου, αξιοποίησε τον. Γιατί και ο τουρισμός μας πρέπει να αναπτυχτεί, αλλά με το σωστό τρόπο.
    Σε φιλώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @αστερόεσσα

    Θα ήταν σίγουρα προσφορά για καμιά σουίτα με διαμαντένια πόμολα...lol

    Συμφωνώ! Ο θεός που προσκυνά πλέον η κοινωνία μας είναι ο θεός-χρήμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @pafa64

    Είναι όντως τεράστια η έκταση....Η εταιρία ισχυρίζεται πως θα καλύψει οικοδομικά ένα μικρό μέρος της έκτασης μα είναι δυνατόν????

    Πολύ περισσότερα στοιχεία από αυτά που αναφέρω, μπορείς να βρεις στα σχετικά links

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @elet

    Καλή μου Ελευθερία,

    Πράγματι έχω ευαισθητοποιηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια για τα περιβαλλοντικά ζητήματα αφού διαπιστώνω ταξιδεύοντας συχνά σε τουριστικές περιοχές, την καταστροφή που συντελείται με γοργούς ρυθμούς.

    Η περιγραφή σου αντικατοπτρίζει την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Κρήτη και (πιθανότατα) σε άλλες περιοχές.
    Εξαγοράζονται ολόκληρα χωριά (σε πολύ μικρές τιμές) και μεταμορφώνονται σε εξοχικές κατοικίες για αλλοδαπούς συνταξιούχους.

    Αυτό το μοντέλο είχε δοκιμαστεί στην Ισπανία και απέτυχε παταγωδώς,αναρωτιέμαι λοιπόν ποιά συμφέροντα εξυπηρετούνται (εκτός από εκείνους που ασχολούνται με τις κατασκευές)???

    Ο άνθρωπος αποτελεί μέρος της φύσης.Δεν μπορεί να καταστρέφει τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις η το φυσικό του περιβάλλον και την πολιτιστική του κληρονομιά προκειμένου να χτίζει διαρκώς τουριστικά καταλήματα η εξοχικές κατοικίες για συνταξιούχους. Ας υποχρεώσει σε αναβάθμιση των ήδη υπαρχόντων τουριστικών καταλυμάτων.

    Εάν συνεχίσουμε έτσι σε μερικά χρόνια δεν θα υπάρχει γη για καλλιέργειες και θα εισάγουμε λάδι και φρούτα από το εξωτερικό!!!

    Οσο για τους ντόπιους είναι διχασμένοι. Πολλοί αγαπούν το εύκολο κέρδος και δεν σκέφτονται το αύριο αφού θεωρούν ξεπερασμένο το να καλλιεργούν τη γη. Με τον τουρισμό σίγουρα βγάζουν μεγαλύτερα κέρδη και με ευκολότερο τρόπο...Δεν σκέφτονται το αύριο...

    Ελπίζω κάτι να γίνει για να αλλάξουν τα πράγματα....

    Την καλημέρα μου και σε ευχαριστώ που αν και καμιά φορά γκρινιάζω παραμένεις εδώ και συμβάλλεις στην πληροφόρησή μας...

    Χαιρετισμούς στο όμορφο Ρέθυμνο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. @Lilly

    Ερχομαι να δω την προσκλησούλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Dyosmaraki moy ειχα παει ρεθυμνο για το πασα και την πρωτομαγια βρεθηκα σ'ενα καταπληκτικο μερος στο αμαρι στους ποταμους,παραδεισος σωστος ενα ποταμακι ετρεχε με θεωρατα πλατανια και διπλα στην οχθη εκαναν λακκο και εψησαν κρεας και ενα σωρο καλουδια της περιοχης στο τραπεζι,οι μυρωδιες απο τη φυση τρελες,να σου κοβουν την ανασα,δεν χορταινα να ανασαινω.Ζω πολλα χρονια στην αθηνα απο μικρο παιδι και τωρα ειμαι 58 ,εχω ζησει την αττικη σε ολο της το μεγαλειο τοτε που ηταν τα χωραφια κοντα στο κεντρο της αθηνας.Τοτε που πηγαινες για μπανιο στο καβουρι και ηταν γεματο πευκα και οχι βιλες ,ακομη και στου σκαραμαγκα θυμαμαι οτι με πηγαινε η μητερα μου.Αυτα ειναι απιαστο ονειρο πλεον,φοβαμαι και για την κρητη γιατι εχει κατι μυρουδιες ο αερας της που μου ερχονται μολις κατεβω απο το καραβι,λες να τα χασουμε στο βωμο του κερδους??Παντως εμαθα παλι οτι στον πλακια θα γινουν μεγαλες εγκαταστασεις με σπιτακια που ειναι της μοδας τωρα και οπως καταλαβαινεις χανονται σιγα σιγα ταχωραφια και οι ελιες και οι χαλεπες ακομη που και αυτες αν και ειναι σπαρμενες πετρες εχουν την χαρη τους, Φιλακια Ελευθερια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. @elet

    Καλή μου Ελευθερία, τι να προσθέσω εγώ που με τις περιγραφές σου με κάλυψες.
    Στο βωμό τους κέρδους πολλές φορές θυσιάζεται η ομορφιά μα και η ανθρωπιά.
    Οσο για τον Πλακιά το άκουσα και εγώ. Και ο Πλακιάς επομένως ΚΑΠΗ για αλλοδαπούς συνταξιούχους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ποιά είναι η γνώμη σας;