ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σάββατο 19 Απριλίου 2008

Ολυμπος Καρπάθου - Αναμνήσεις από ένα Μ.Σάββατο (Μέρος Γ)

Μόλις φτάσαμε το Μ. Σάββατο στην Ολυμπο κατευθυνθήκαμε στα μοναδικά ενοικιαζόμενα δωμάτια που ήταν ελεύθερα. Βλέπετε είναι λίγα στον αριθμό, μα είναι σίγουρο πως και να μην υπάρχει δωμάτιο δεν υπάρχει περίπτωση κανείς να μείνει στον δρόμο γιατί οι κάτοικοι του χωριού τιμούν τον επισκέπτη που έρχεται από μακριά και είναι ζεστοί και φιλόξενοι.

Τακτοποιήσαμε τα πράγματά μας για να προλάβουμε με το φως της ημέρας να κάνουμε μια πρώτη βόλτα στο χωριό. Πολλά σπίτια ήταν κλειστά επειδή μεγάλος αριθμός Ολυμπιτών βρίσκονται μακριά από τις πατρικές τους εστίες, στην Βαλτιμόρη, στην Νέα Υόρκη, στην Αυστραλία αλλά και στη Ρόδο και στον Πειραιά. Τους συναντάς συνήθως το καλοκαίρι όταν έρχονται με όλη την οικογένεια να περάσουν τις διακοπές τους. Μάλιστα συνήθως τα παιδιά στέλνονται νωρίτερα στους παπούδες οι οποίοι παραμένουν οι μοναδικοί θεματοφύλακες του χωριού, και τον Αύγουστο ακολουθούν οι γονείς για να ανανεώσουν τους δεσμούς με ξαδέλφια, φίλους και λοιπούς συγγενείς μέχρι το επόμενο καλοκαίρι.


Στα υπόλοιπα σπίτια οι πόρτες είναι μισάνοιχτες, από μέσα ακούγονται συζητήσεις, γέλια μα καμιά φορά και τσακωμοί. Είπαμε, τίποτα δεν μένει κρυφό εδώ. Οι μυρωδιές από τα φαγητά και τα ψωμιά με έφεραν σε κατάσταση νιρβάνα μια και μετά από το ταξίδι δεν είχαμε προλάβει να τσιμπήσουμε κάτι. Από παντού αναδυόταν η μοσχοβολιά του καμμένου ξύλο, αφού κάθε φούρνος κάνει υπερωρίες αυτές τις ημέρες για να ικανοποιήσει τις απαιτητικές νοικοκυρές που μοιράζονται υπομονετικά (όχι πάντα) ανά 4-5 από έναν φούρνο.

Στην Ολυμπο κάθε Σάββατο οι νοικοκυρές φουρνίζουν τα ψωμιά τους αφού εδώ δεν θα βρει κανείς φούρνο που να πουλάει ψωμί. Το Μ. Σάββατο αφού ψήσουν τα διάφορα είδη λαμπριάτικων ψωμιών και τσουρεκιών στο τέλος βάζουν το οφτό κρέας το οποίο διαφέρει από τα συνηθισμένα. Γίνεται γεμιστό στον ξυλόφουρνο με ρύζι,συκωταριά και ντομάτα. Μάλιστα το αφήνουν όλο το Μ. Σάββατο στον ξυλόφουρνο (ο οποίος ωστόσο έχει πυρώσει με τα ψησίματα των ψωμιών) και σιγοψήνεται μέχρι την άλλη μέρα το πρωί. Ο "ειδήμων" της γευσιγνωσίας Ηλίας Μαμαλάκης που μάλιστα αφιέρωσε 2 εκπομπές στην μαγειρική τέχνη της Ολύμπου είχε δηλώσει :

"Το πιο παράξενο Πάσχα που έκανα στη ζωή μου ήταν στην ορεινή Ολυμπο της Καρπάθου. Ενα ξεχωριστό χωριό με ξεχωριστούς ανθρώπους. Οι γυναίκες, ντυμένες ακόμα με τις παραδοσιακές φορεσιές, ενεργοποιούνται από τις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας και είναι όλο το χωριό που παρακολουθεί τις λειτουργίες των παθών. Αδειάζει το χωριό, γεμίζει η εκκλησία".

Να συμπληρώσω πως οι "μόνιμοι" ιεροψάλτες καθώς και ο παπάς του χωριού είναι παράλληλα και οι καλύτεροι τραγουδιστές των τοπικών παραδοσιακών τραγουδιών.

Τα ψωμιά που φτιάχνουν περιλαμβάνουν μικρές κουλούρες με κόκκινο αυγό που τους δίνουν διάφορα σχήματα. Τα κουλούρια που είναι πλασμένα σε σχήμα του αριθμού οκτώ τα λένε "αυγούλες"η "κουκνίκους".

Ενα άλλο είδος ψωμιού αυτών των ημερών είναι τα λαμπρόψωμα. Μάλιστα πολλά από τα τα ψωμιά της πασχαλινής περιόδου συνηθίζεται να τα προσφέρουν στους τάφους η/και στους παρευρισκόμενους σε ιδιαίτερη τελετή που γίνεται στο νεκροταφείο του χωριού κατά την Λαμπρή Τρίτη (δηλαδή την Τρίτη μετά το Πάσχα). Η συνήθεια να μοιράζονται ψωμιά και γλυκά στους τάφους συνηθίζεται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας κατάγεται από την αρχαιότητα. Σε μερικές περιοχές της Ελλάδας όπως στη Κρήτη τα ψωμιά αποτελούν έργα τέχνης αφού τα πλουμιστά στολίδια από ζυμάρι μοιάζουν με κέντημα.

Φημισμένες είναι και οι τούρτες Καρπάθου....μην την πάθετε σαν και μένα που το επόμενο πρωϊ που πήγα για καφέ μου είπε μια Ολυμπίτισα, "σε λίγο θα είναι έτοιμες και οι τούρτες, να σου κρατήσω να φας κάνα δυό ε????". Και την κοίταζα με απορία σκεφτόμενη "τι παράξενοι άνθρωποι...πρωί πρωί με την τσίμπλα στο μάτι θέλουν να μου προσφέρουν να φάω ολόκληρη τούρτα και μάλιστα όχι μία αλλά και δύο???".....Αργότερα έμαθα πως οι τούρτες είναι μυζηθρόπιτες φτιαγμένες από γλυκειά μυζήθρα και ομολογώ πως είναι νοστιμότατες.... Τις τούρτες τις σφραγίζουν στα σημεία που κλείνουν με το κάτω μέρος ενός κλειδιού.

Είδος κουλουριού αυτών των ημερών είναι οι "πούλοι", τα κουλούρια με τα χρωματιστά πασχαλινά αβγά που κρεμάνε αυτή την περίοδο στην "κατσούνα", ένα κλαδί πεύκου με πέντε παρακλάδια στερεωμένα στην οροφή του σπιτιού. Τα κουλούρια αυτά θα καταναλωθούν σιγά-σιγά εκτός από ένα που θα μείνει κρεμασμένο μέχρι την επόμενη χρονιά στον "στύλο" του σπιτιού (το μεσαίο δοκάρι του σπιτιού το οποίο έχει πολύ σημαντικό συμβολικό χαρακτήρα, για αυτόν τον λόγο στολίζεται με ιδιαίτερα πλουμιστά χεροκάμωτα κεντίδια).

Μετά από αρκετή περιπλάνηση για πρώτη ημέρα, επιστρέψαμε στο δωμάτιο, ετοιμαστήκαμε και διασχίζοντας το "πλατύ" (την κεντρική πλατεία του χωριού) που ασφυκτιούσε από τον κόσμο, καταφέραμε να μπούμε στην εκκλησία του χωριού,την Κοίμηση της Θεοτόκου. Μετά την λειτουργία άρχισε ο καθιερωμένος "βαρελοτοπόλεμος" (σιγά μην γλυτώναμε) από όπου μας φυγάδεψε (σαν να ήθελε να μας προστατέψει) μια γερόντισα λέγοντάς μας "ακολουθήστε με γιατί οι κοπελιάροι (οι νεαροί) δεν αστειεύονται, μια χρονιά είχαν ρίξει βαρελότα μέσα στην εκκλησία και έπεσε ο σοβάς της εκκλησίας!!!"..... Αφού της είπαμε που μέναμε μας οδήγησε μέσα από κάτι δαιδαλώδη σκοτεινά σοκάκια ακριβώς στην είσοδο των ενοικιαζόμενων δωματίων. Ψελλίζοντας "και από του χρόνου σας" χάθηκε μέσα στα σοκάκια....


Εκεί μας περίμεναν οι ιδιοκτήτες των δωματίων οι οποίοι μας προσκάλεσαν να καθήσουμε μαζί τους στο Πασχαλινό τραπέζι. Προσκεκλημένος ήταν και ο γιατρός του χωριού (ένας Καλύμνιος νεαρός ο οποίος έκανε το αγροτικό του). Η βραδιά κύλησε όμορφα και μετά από μερικά ποτηράκια κρασί είμασταν έτοιμοι για ύπνο έχοντας ολοκληρώσει την πρώτη ημέρα του ταξιδιού μας.....

53 σχόλια:

  1. Dyosmaraki μου
    εχω τωρα πια τις απαραιτητες πληροφορειες για να παω κι εγω.
    Σαν να ειδα ντοκυμαντερ ηταν .Μπραβο σου!
    καλη Κυριακη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μωρε... σκέτη λαογραφική εγκυκλοπαίδια είσαι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @faraona

    Περίιιιιμεεεενεεεε! Μηηη φεύγεις καλή μου Faraona!
    Εχει συνέχεια, τα πιο ωραία δεν τα είπαμε....Η Ολυμπος είναι φημισμένη για τα γλέντια της, τις μουσικές και τους χορούς της....
    (Ελπίζω να μην σας έχω ζαλίσει με την Ολυμπο, μα λέω αφού ξεκίνησα να κάνω ένα ολοκληρωμένο αφιέρωμα μέρες που είναι....)
    Καλή Κυριακή και σε σένα καλή μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ασκαρδαμυκτί

    Χα χα χα!
    Πέρασαν τόσα χρόνια από την πρώτη φορά που επισκέφτηκα την Ολυμπο που φοβάμαι μην αρχίσω να τα ξεχνάω. Ετσι είπα να μοιραστώ ότι θυμάμαι ακόμη μαζί σας...
    Ομορφα να περάσεις ασκαρ το Σαββατοκύριακο.
    Φιλιάααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Λυπηρο θεαμα τα κλειστα σπιτια στα χωρια μας. Μονο το καλοκαιρι θυμουνται καποιοι την γενετειρα τους.
    Οι "μισανοιχτες πορτες" ειναι κατι που σου ανοιγει την καρδια παντως :)

    Πωπω και σπιτικο ψωμι!!!!! ΜΙΑΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜ... κρεας σε φουρνο με ξυλα παναϊα μουυυυυ! Λες και ειμαι στο μπλογκ της cook πεινασα ... :)

    Χαχαχα! Κανα δυο τουρτες πρωϊνιατικα ε; Ωραια η μυζηθρόπιτα μιουμ... Αχ δυοσμαρακι μου με εκανες τωρα να πειναω σα λυκος :p

    Φοβερη ιστορια και περιμενω τη συνεχεια με ανυπομονησια (παω για μαμ τωρα , με πεινασεεεεεε)

    Πρεπει να ηταν πραγματικα υπεροχες γιορτες παντως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Είχα διαβάσει και τα προηγούμενα και μου έχεις κινήσει την περιέργεια να πάω !!!!!

    Καταιγισμός πληροφοριών και εικόνων πραγματικά υπέροχα και τα Γ Μέρη... χμ... πάμε και για 4ο απ' ότι κατάλαβα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγαπημένο μου Δυοσμαρακι...
    θα συμφωνήσω με τον Ασκαρδα
    Μετα απο αυτό το ταξίδι που μας πήγες, νομίζω οτι εχω πάει κι εγω κάποιο Πάσχα στον Όλυμπο Καρπαθου

    Τώρα σκέπτομαι οτι τέτοιες μέρες
    πριν λίγους μήνες σε γνώρισα...
    τα Χριστούγεννα με μια όμορφη
    ιστορία της Καλλικατζαρελένης

    Να είσαι πάντα καλά

    κοτσυφοφιλιά

    τσίου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δυοσμαρακι πολύ όμορφη η ανάρτηση σου..Ποσα πολλα μπορεί να σου δωσει όμως ενα ταξιδι.. Γι'αυτο και πρεπει να διαλεγουμε που θα παμε, για να εχουμε να παρουμε και να δουμε πραγματα..
    Εφετος αθηνα?? :) Καλη Κυριακη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @βρασίδας ο κάφρος

    Σπάραξε η καρδιά μου Βρασίδα να βλέπω παλιά αρχοντόσπιτα κλειστά που φθείρονται από τον χρόνο.

    Αλλά όπως λες είναι ένα χαρακτηριστικό πολλών χωριών μας. Ερημώνει η ύπαιθρος δυστυχώς, και δεν καταλαβαίνουμε πόσο σοβαρό είναι αυτό.

    Εφτασαν οι μυρωδιές από το καμμένο ξύλο και τις νοστιμιές μέχρι εκεί????

    Χα χα χα

    Πάντως ναι ήταν το καλύτερο Πάσχα που έχω περάσει. Και κάτι ακόμη, εάν μέχρι τότε είχα ένα ελαφρύ ενδιαφέρον για τις λαϊκές παραδόσεις, η επαφή μου με την Ολυμπο με έκανε όχι μόνο να τις λατρέψω μα να θέλω και να εμβαθύνω και να τις κατανοήσω.

    Καλό βράδυ Βρασιδάκο μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @mmexer

    Αυτήν την ανάρτηση θεωρώ πως την "χρωστώ" στην Ολυμπο. Ας πούμε πως έχει "επετειακό" χαρακτήρα μια και η πρώτη φορά που την επισκέφτηκα ήταν σαν τέτοιες ημέρες, Πάσχα.

    Ετσι σκέφτηκα πως αντί να γράψω τετριμμένα θέματα για το Πάσχα,ένα αφιέρωμα στα Πασχαλινά έθιμα της Ολύμπου είναι ίσως πιο ενδιαφέρον. Ισως βέβαια να κουράζει επειδή είναι πολλές πληροφορίες για τον ίδιο τόπο, μα νομίζω πως το αφιέρωμα δεν μπορεί να είναι ολοκληρωμένο χωρίς μια αναφορά στο γλέντι που κάνουν (και είναι φημισμένο) καθώς και στα έθιμα της Μ. Παρασκευής.
    Οπότε ναι, πάμε για το 4ο....(αν δεν με δείρετε...΄χι χι χι)
    Καλό βράδυ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Και για 4ο και για 5ο να πας και για όσα θέλεις! Το καταευχαριστιέμαι το αφιέρωμα. Τώρα αν ήσουν εδώ θα με άκουγες να φωνάζω "Αλέξηηηη να πάμε και εμείς στην Όλυμποοοο", ο Αλέξης είναι ό άντρας μου αν δεν το ξέρεις.
    Ξελιγώθηκα όμως με τις τούρτες, το οφτό (αυτό λέγεται και στην Κύπρο, αλλά νομίζω είναι γενικά το ψητό) και όλες τις λιχουδιές!
    Όσο για την ερήμωση, δεν θέλω να το σκέφτομαι. Θέλω να σκέφτομαι ένα ιδιαίτερο χωρίο που σφύζει από ζωή, που ακούγονται φωνές και τραγούδια από παντού και που οι μυρωδιές σου σπάνε τη μύτη.
    Φιλάκια πολλά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. και να φανταστείς μόλις έφαγα. και ήρθαν οι μυρωδιές από τα ψωμιά και μου 'σπασαν την μύτη! περιγραφικότατη :) καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @karaflokotsifa

    Ας ονομάσουμε λοιπόν αυτό εδώ ως ένα "ταξιδιάρικο" blog και ας ταξιδέψουμε σε τόπους όπου σε πείσμα των καιρών οι κάτοικοι εξακολουθούν να γιορτάζουν με έναν ιδιαίτερο τελετουργικό τρόπο κάποιες εποχές του χρόνου.

    Πράγματι, ήταν Χριστούγεννα του 2007 που πρωτομιλήσαμε αγαπημένε μου karaflokotsifa και έκτοτε γίναμε αχώριστοι. Η Καλλικαταζαρελένη μας γνώρισε. Για φαντάσου ένας κότσυφας και ένα φυτό στο ίδιο δάσος...

    Καλημέρα και καλή εβδομάδα αγαπημένε μου karaflokotsifa...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @roadartist

    Πιστεύω πως σε κάθε τόπο μπορεί κανείς να δώσει και να πάρει πράγματα, αρκεί να ψάξει να βρει τα πράγματα που βρίσκονται κάτω από αυτό που φαίνεται.

    Με αφορμή το σχόλιό σου θα μου επιτρέψεις να κάνω μια μικρή παρένθεση.

    Σε ένα ταξίδι στη Σιγκαπούρη (είχα πάει με γκρουπ αν και δεν το συνηθίζω) όλα τα μέλη του γκρουπ δεν ξεστράτησαν από τα μαγαζιά και τους τόπους που μας πήγε το πρακτορείο.

    Ενα απόγευμα δεν ακολούθησα το πρόγραμμά του πρακτορείου μα επέλεξα να "χαθώ" στα σοκάκια της Ινδικής και της Κινεζικής συνοικίας και να μιλήσω με τους απλούς ανθρώπους αυτών των συνοικιών. Τότε μόνο κατάλαβα πως η Σιγκαπούρη έχει και ένα άλλο πρόσωπο πέρα από τους ουρανοξύστες της και την επιφανειακή πολυτέλειά της.

    Οσο για φέτος χμμμμ!!! Μέχρι χθες το πρόγραμμα μίλαγε για Αθήνα. Χθες βράδυ έπεσε ένα απρόσμενο τηλεφώνημα και ίσως να προκύψει ταξιδάκι (αν βρω εισητήρια τελευταία στιγμή που είναι).
    Θα ξέρω μάλλον σήμερα.

    Εσύ καλή μου καλλιτέχνιδα???

    Καλημέρα και καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @lilly

    Χα χα χα!!! Οπότε πάμε για το 4ο και το 5ο αφιέρωμα (σου υπόσχομαι να ενσωματώσω την συνταγή για τις Όλυμπίτικες τούρτες κάποια στιγμή).

    Οσο για την ερήμωση, κάποτε επισκέφτηκα το χωριό χειμώνα. Εβλεπες μοναχά λίγα γερόντια και λίγα παιδάκια....

    Βέβαια σε απρόβλεπτο χρόνο ξεκίναγε ένα γλεντάκι μέσα σε κάποιο καφενείο, και όσο για τις μυρωδιές κάθε Σάββατο το ψήσιμο του ψωμιού είναι καθιερωμένο...

    Καλημέρα καλή μου και καλή εβδομάδα
    Καμιά σχέση με αυτό που είχα αντικρύσει το καλοκαίρι και το Πάσχα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @basnia

    Χα χα χα! Που να τα δοκίμαζες κιόλας δηλαδή....

    Καλημέρούδια και μια υπέροχη εβδομάδα εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Έχω έναν παραδοσιακό φούρνο. Μου έβαλες ιδέες να το ξαναχρησιμοποιήσω μετά απο χρόνια με την ευκαιρία της Λαμπρής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @λάκων

    Γιατί όχι??? Να περιμένω μεζέ δηλαδή???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Συμφωνω απολυτα..Σχετικα με το οτι καθε τοπος εχει να σου δωσει πραγματα..Και πολυ περισσοτερο βεβαια για το τροπο που ταξιδευεις. Με βρισκεις ΑΠΟΛΥΤΑ συμφωνη. Αλλα υπαρχουν καποια μερη στην Ελλαδα που εχουνε κρατησει τις παραδοσεις, θυμιζουν κατι απο τη παλια εκεινη γοητευτικη πατριδα, που σε αρκετες περιοχες εχουνε εκλειψει..Αλλα σιγουρα καθε τοπος..μια αλλη εμπειρία.
    Απο Μ. Πέμπτη ή Μ.Παρασκευή θα βρεθώ εκτός Αθηνών επιτέλους μετά απο αρκετό καιρό :)
    Θα τα πούμε ως τότε όμως.
    Καλή Μεγάλη Εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Άργησα να περάσω και πέτυχα και τα δύο μέρη μαζί!!Έχω ενθουσιαστεί και είναι δύσκολο να εκφράσω πόσο με μάγεψε το μέρος από την αφήγηση και τις φωτογραφίες και μόνο. Σίγουρα κάποια στιγμή στο μέλλον θα το κανονίσω να παω!! Να φανταστώ οτι θα υπάρξει συνέχεια για τα Έθιμα του επιταφίου, της Ανάστασης και της Κυριακής του Πάσχα??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Όλοι μαζί σε ένα τραπέζι... Αυτές είναι εικόνες μοναδικές.
    Την καλησπέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Μου'λειψε το χωριουδάκι μου και δε θα το δω φέτος παλιοκόριτσο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Εχεις προσκλησούλα για παιχνίδι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Η γνωστή - τρελή cinderella είμαι που παραπάνω έγραψα οτι περιμένω τα έθιμα ενώ δεν είχα προσέξει τις δύο τελευταίες παραγράφους της ανάρτησης, καθότι με τη λέξη βαρελοτοπόλεμος και μόνο πανικοβάλλομαι και τρέχω να κρυφτώ. Είναι από τα άγχη και τα μαρτύρια που περνώ εγώ ενώ ο Θεάνθρωπος έχει μόλις αναστηθεί. Το οφτό κρέας το φτιάχνουμε και στην Κρήτη, ενώ τα καλτσούνια μας τα Κρητικά πρέπει να είναι μια παραλλαγή της Τούρτας της Καρπάθου. Είναι λογικό επειδή είμαστε κοντά να υπάρχουν γευστικές και όχι μόνο αλληλεπιδράσεις! Καληνύχτες και να με συγχωράτε που είμαι τόσο τρελή!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ερε, να είχαμε κανένα ζεστό
    μυζηθροπιτάκι και ρακί.
    Όμορφο το ποστ, κυνηγάω
    μάλλον κυνήγαγα και εγώ
    περίεργα μέρη για επισκέψεις
    αλλά δεν μπορώ να κάνω τέτοιες
    παρουσιάσεις. Τον έφαγες το
    Μαμαλάκη.
    Μου έχουν πει για την Κάρπαθο ότι
    φτιάχνουν το καλύτερο καβουρμά.
    Θα ήθελα να πάω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. @roadartist

    Εχεις δίκιο καλή μου καλλιτέχνιδα. Η αλήθεια είναι πως σε πολλές περιπτώσεις που είχα επισκεφθεί κάποιον τόπο παλαιότερα και τον ξαναεπισκέφθηκα μετά από χρόνια,απογοητευόμουν, γιατί όπως λες πολλές από τις χαρακτηριστικές συνήθειες του τόπου είχαν ήδη εγκαταλειφθεί.
    Χαίρομαι που θα ξεφύγεις λιγάκι αυτές τις ημέρες οπότε θα περιμένουμε να μας περιγράψεις εμπειρίες (αν και θα μιλήσουμε μέχρι τότε)
    Καλημερούδια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. @cinderella

    Ναι, αυτό προσπαθώ να περιγράψω μέχρι το Πάσχα όλα τα έθιμα της Ολύμπου. Ελπίζω να προλάβω για να μην είναι ετεροχρονισμένα....

    Ισως για αυτό έχω ψιλοεξαφανιστεί από τις καθιερωμένες επισκέψεις στα blogs, μα θα επανορθώσω....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. @kitsosmitsos

    Ετσι ακριβώς είναι. Οι Ολυμπίτες εξακολουθούν και διατηρούν αυτήν την συνήθεια στις δημόσιες γιορτές να κάθονται στο ίδιο τραπέζι όλοι μαζί.

    Καλή σου ημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. @Patsiouri

    Σε καταλαβαίνω! Είναι κακό πράμα ο ξενιτεμός (έστω και να βρίσκεσαι μέσα στην ίδια χώρα).

    Σου εύχομαι το συντομότερο δυνατό να σου δοθεί η ευκαιρία να το επισκεφθείς....

    Καλή σου ημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. @Roadartist

    Σε ευχαριστώ καλή μου για την προσκλησούλα....Πως μπορώ να αρνηθώ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. @cinderella

    Χα χα χα! Δεν περιάζει καλή μου cinde-τrella....με τα βαρελότα κι εμένα με πιάνει τρέλλα, για αυτό επιλέγω συνήθως λιγότερο πολυσύχναστα μέρη. Αλλά όπως βλέπεις ούτε εκεί γλυτώνει κανείς....

    Οι Καρπάθικες τούρτες πράγματι μοιάζουν με τα σκαλστουνάκια τα Κρητικά. Επίσης αν ποτέ επισκεφτείς την Ολυμπο να παραγγείλεις "γυαλόχορτα" που είναι το γνωστό σταμναγκάθι. Πράγματι υπάρχουν πολλές ομοιότητες ανάμεσα στους Κρητικούς και τους Καρπάθιους.Αλλωστε στο νησί έχουν βρεθεί Μινωϊκοί οικισμοί....

    Καλημερούδια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. @pafa64

    Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Πιστεύω πως όταν ένας τόπος, ένα περιστατικό, ένα τραγούδι, ένας άνθρωπος μας συγκινήσει τότε η πένα γράφει μοναχή της. Γιατί στο χαρτί αποτυπώνονται τα συναισθήματα που σου δημιουργήθηκαν.

    Οσο για τη ρακή χμμμμμ!!!! Η εξέλιξη δεν άφησε εντελώς ανεπηρέαστη την Ολυμπο....Μαζί με τους "Αμερικάνους" ξενητεμένους εισχωρήσανε και ξένα ήθη. Ετσι η παράδοση-παράδοση αλλά το ουίσκυ (και όχι η ρακή) πάει σύννεφο!!!

    Εγώ πάντως είμαι μαζί σου, πιστή στη ρακή!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. @pafa64

    Ξέχασα. Και υπέροχο καβρουμά κάνουν και την περίοδο του Πάσχα αν βρεις πρέπει να δοκιμάσεις "δρίλλα" (κάτι σαν το καϊμάκι του γάλακτος, σκέτη χοληστερίνη αλλά νοστιμότατη)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Πολύ ωραίο για άλλη μιά φορά.
    Μοναδικές εμπειρίες απο ενα μέρος που ξέχασε να ακολουθήσει την υπόλοιπη Ελλάδα, όχι όλη δηλαδη.
    Να πω οτι μου μύριζαν τα ψωμιά και τα κουλούρια μεχρις εδω που τα διάβαζα !
    Μιαμμμ...
    Να δω πότε θα αξιωθώ να κάνω Πάσχα γενικά σε νησί. Ελπίζω να ναι η Κάρπαθος ενα απο αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. @tzonakos

    Εφτασαν οι μυρωδιές μέχρι εκεί tzonako ε? Χα χα χα

    Εύχομαι κάποτε να τα καταφέρεις πάντως κάποιο Πάσχα να το περάσεις στην Ολυμπο, αξίζει τον κόπο...

    Καλό σου απόγευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Αγαπημένο μου Δυοσμαράκι
    έτσι είναι...και μου αρέσει
    χαχαχα
    Αχώριστοι!!!

    Κοτσυφοφιλώ σε
    απο την Λευκάδα

    τσίου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. @karaflokotsifas

    Αγαπημένε μου karaflokotsifa,

    Πέταξες έως την Λευκάδα????
    Καλά να περάσεις εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Περασα να σου αφησω τις ευχες μου..Καλή Ανάσταση να εχεις, να περασεις καλα αυτες τις μερες! Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. smaragdia aplomena sto tamplo tis othonis mou...
    ellada to aroma tous...
    louloudia ellados mou mirisane kai sinkinisi ....
    ta logia einai perita mprosta stin zwgrafia sou...
    na eisai kala .....kai panta na zeis stin anastasi tis eftixias sou....
    xristos anesti...
    keros kai emeis:)))))
    o eaftos tou:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Ευχομαι
    Χαρουμενο Πασχα και καλη Ανασταση.
    φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. καλές γιορτές dyosmaraki. καλή ανάσταση. υγεία. αγάπη. πολλή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Καλή Ανάσταση, να περάσεις καλά και να γυρίσουμε όλοι ξανανιωμένοι :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Καλη Ανασταση + καλο Πασχα δυοσμαρακι!

    Να περασεις καλα
    :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Γεια σου Ελένη και από δω!

    Τρομερό το blog σου για ακόμα μια fra. Εδώ έχεις μαζέψει πολύ όμορφα κομμάτια από την ελληνική παράδοση που για μένα τα περισσότερα είναι άγνωστα! όντως σαν ντοκιμαντέρ1 Μπράβο σου! Συνέχισε την καλή δουλειά! Θέλουμε k άλλοοο. Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. @roadartist

    Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα και σε σένα καλή μου καλλιτέχνιδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. @vasilias tou dasous

    Με συγκινείς με τα θερμά σου λόγια βασιλιά μου. Είναι η πρώτη φορά που κάποιος χρησιμοποιεί τόσο ζεστές και πλούσιες εκφράσεις για αυτήν εδώ την μικρή διαδικτυακή γωνίτσα.
    Σε ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου και σε καλωσορίζω.
    Καλή Ανάσταση εύχομαι με υγεία και χαρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. @Faraona
    Καλή Ανάσταση καλή μου, καλό ταξίδι και πολλές ευχές για ένα Πάσχα γεμάτο ομορφιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. @νίκος κ.

    Καλή ανάσταση και καλό Πάσχα. Καλά να περάσεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. @basnia
    Μου άρεσε πολύ η ευχή σου. Καλή Ανάσταση και Αγάπη πολλή Αγάπη για όλο τον κόσμο.
    Καλά να περάσεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. @tzonakos
    Καλή ανάσταση , καλές γιορτές καλέ μου tzonako και με φειδώ το αρνάκι και τα πιοτά....χι χι χι
    Ομορφα να περάσεις και καλή επιστροφή αν ταξιδέψεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. @Αντώνης

    Καλό Πάσχα Αντώνη μου. Να περάσεις όμορφα αυτές τις ημέρες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. @mitsos

    Μητσάκο, καλώς όρισες στο blogger. Χαίρομαι που οι γνωστοί από το 360 μαζευόμαστε εδώ πάλι.
    Σε ευχαριστώ καλέ μου για τα καλά σου λόγια και ελπίζω να τα λέμε από εδώ τώρα.
    Έύχομαι Καλή Ανάσταση και όμορφα να περάσεις αυτές τι ημέρες με τους αγαπημένους σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ποιά είναι η γνώμη σας;