ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Τρίτη 25 Μαρτίου 2008

Η προγιαγιά μου, ο Κολοκοτρώνης και οι Αρβανίτες.......

- Μελένια, τι σου συμβαίνει???? Τι κρατάς εκεί?


- Τη φωτογραφία της γιαγιάς μου, αφού δεν έχω φωτογραφία της προγιαγιάς μου, απάντησε η Μελένια με μάτια βουρκωμένα.....


-Πας καλά? Τη ρωτώ εγώ....Σήμερα είναι η 25η Μαρτίου, εθνική γιορτή, όλοι κρατούν εικόνες των ηρώων της Ελληνικής Επανάστασης, τραγουδούν, το ρίχνουν στο χορό και εσύ τριγυρνάς αγκαλιά με την φωτογραφία της γιαγιάς σου και μάλιστα βουρκωμένη ??? Πάρε μια καρέκλα και κάτσε να μου εξηγήσεις γιατί θα με τρελλάνεις, δεν καταλαβαίνω τι σε έπιασε σήμερα, μέρα Εθνικής γιορτής!!!


Πήρε λοιπόν η Μελένια μια καρεκλίτσα, κάθησε, και κοιτάζοντας με αγάπη και στοργή την φωτογραφία που δεν άφηνε δευτερόλεπτο από τα χέρια της, αποφάσισε να μου πει τον πόνο της :


-Δυοσμαράκι απλά δεν ανέχομαι να διαστρεβλώνεται η ιστορία της προγιαγιάς μου και των Αρβανιτών. Σε λίγο θα μου πουν πως είμαι Αλβανίδα, πως πρέπει να μάθω Αλβανικά (που ιδέα δεν έχω) προκειμένου να επιβεβαιωθούν αυτές οι θεωρίες, και πως ανήκω σε κάποια φανταστική μειονότητα.


Τελευταία ξεκίνησε μια παραφιλολογία σχετικά με τους ήρωες του '21 (όπως ο Κολοκοτρώνης, ο Ανδρούτσος κλπ) πως τάχα μου ήταν όλοι Αλβανοί. Μάλιστα αν ψάξει κανείς στο youtube θα δει πως έχουν ανέβει πολλά βίντεο με φωτογραφίες τους και κάποιοι διεκδικούν την εθνικότητα αλλά και την δόξα αυτών των ανθρώπων που σε τελική ανάλυση πολέμησαν για την απελευθέρωση της Ελλάδας από τον Τουρκικό ζυγό.


Αυτό κατ' αρχήν το θεωρώ βεβήλωση της μνήμης αυτών των ανθρώπων, μα εκείνο που με θυμώνει ακόμη περισσότερο είναι πως αρκετοί Ελληνες μπερδεύονται και εξομοιώνουν την έννοια Αρβανίτης με την έννοια Αλβανός. Ε λοιπόν ΔΕΝ είναι το ίδιο πράγμα. Οι Αρβανίτες ΔΕΝ ήταν/είναι συνώνυμο του Αλβανοί. Επικρατεί μια σύγχυση η οποία όχι μόνο διαστρεβλώνει την ιστορική πραγματικότητα μα πιστεύω ακράδαντα πως εξυπηρετεί είτε ιδεολογικές είτε εθνικιστικές σκοπιμότητες.
Μα εγώ ιστορικός δεν είμαι,για την προγιαγιά μου ξεκίνησα να σου πω.....

Η γιαγιά της Μελένιας, ο παπούς, η θεία και ο θείος της

(την κορνίζα δεν μπορούσαμε να την βγάλουμε, ζητούμε συγγνώμη)

Η προγιαγιά μου γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Αγιο Δημήτρη της Καρύστου,στην Εύβοια. Στην περιοχή όλοι μιλούσαν Αρβανίτικα. Μοναχά όταν τα παιδιά της παντρεύτηκαν ήρθαν όλα στην Αθήνα. Η γιαγιά μου ήρθε στην Αθήνα σε ηλικία 18-20 χρονών, η μαμά μου και εγώ γεννηθήκαμε στην Αθήνα. Η προγιαγιά μου όταν μας μάλωνε για τις σκανταλιές που κάναμε σαν παιδάκια, μας μίλαγε σε μια "παράξενη" γλώσσα που ανάθεμα και αν καταλαβαίναμε. Ακόμη όταν ήθελε να πει μυστικά με την γιαγιά μου τότε πάλι μιλάγανε σε αυτήν την "παράξενη" γλώσσα που εμείς τα παιδιά καθόλου δεν καταλαβαίναμε. Πολύ αργότερα έμαθα πως αυτή η περίεργη γλώσσα που μίλαγε η προγιαγιά ονομαζόταν Αρβανίτικα, και πως αποτελούσε μια ιδιόρρυθμη διάλεκτο. Η προγιαγιά μπορεί να μην ήξερε να γράφει και να διαβάζει μα ήξερε να τραγουδά σαν αηδόνι. Τα ίδια τραγούδια που τραγουδούσε εκείνη τραγουδιούνται μέχρι τις μέρες μας σε ολόκληρη την Ελλάδα στην γλώσσα που μιλάμε σήμερα.

Η προγιαγιά κάθε Κυριακή θα πήγαινε στην εκκλησία, μιλούσε Ελληνικά με τις γειτόνισες μα ποτέ δεν αυτοπροσδιορίστηκε ως "Αλβανίδα". Τα τραγούδια μοναχά τα αποκαλούσε Αρβανίτικα επειδή τα τραγουδούσε στην Αρβανίτικη διάλεκτο, μα όπως είπα παραπάνω αυτά τα ίδια τραγούδια τραγουδιούνται σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Η γιαγιά μου μιλούσε Αρβανίτικα μα στην μαμά μου δεν τα έμαθε ποτέ αφού κάποια εποχή οι διάλεκτοι συσχετίστηκαν με την "αμορφωσιά", και ιδιαίτερα τα Αρβανίτικα τα οποία από τη γένεσή τους αποτέλεσαν μια αποκλειστικά προφορική διάλεκτο η οποία μεταδιδόταν όπως όλες οι προφορικές παραδόσεις από στόμα σε στόμα. Μοναχά τα τελευταία χρόνια έγινε απόπειρα να καταγραφεί (με "τεχνητό" τρόπο) προκειμένου να μελετηθεί.
Η προγιαγιά λοιπόν, σαν ήμουν παιδάκι μου εξιστορούσε θαυμαστές ιστορίες για τους οπλαρχηγούς/ήρωες του 1821. Μάλιστα μου έλεγε πως όπως ισχυρίζονταν οι παπούδες της, πολλοί από τους οπλαρχηγούς ήταν Αρβανίτες (ήταν δίγλωσσοι, μιλούσαν δηλαδή τα Αρβανίτικα εκτός από τα ελληνικά). Τον Κολοκοτρώνη, γνώριζα από την προγιαγιά μου πως τον αποκαλούσαν Μπιθεγκούρα. Ομως οι Αρβανίτες αποτέλεσαν κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, και πολέμησαν ενάντια στους Τούρκους όπως όλοι οι υπόλοιποι Ελληνες. Οι Αλβανοί αντίθετα πολέμησαν στο πλευρό των Τούρκων. Για του λόγου το αληθές σου παραθέτω την μαρτυρία της προγιαγιάς (η απορία μου ήταν πάντα από που είχε μάθει αυτές τις ιστορίες αφού η προγιαγιά δεν ήξερε ούτε να γράφει ούτε να διαβάζει). Αν και ποτέ δεν έμαθα Αρβανίτικα, μου έμειναν στη μνήμη κάποιες αφηγήσεις της προγιαγιάς στα Αρβανίτικα,τις οποίες μετά μου εξηγούσε στα Ελληνικά. Μία αφήγηση λοιπόν αφορούσε τον Οδυσσέα Ανδρούτσο που κατά τη διάρκεια της πολιορκίας στο Χάνι της Γραβιάς ένας Τουρκαλβανός του φώναζε απ' έξω :
"Ντελ γιαστ τ' προσκυνήσε Πασάνε" (=Εβγα έξω ρε να προσκυνήσεις τον Πασά)
"Εα γκράπε" (=Ελα να μας ... πιάσεις)
Απάντησε ο Ανδρούτσος (για την ακρίβεια η απάντηση ήταν λιγότερο κόσμια, μια και η προγιαγιά ήταν λίγο αθυρόστομη....)
Πως μπορεί λοιπόν σήμερα να ισχυρίζονται πως οι Αρβανίτες οπλαρχηγοί ήταν Αλβανοί αφού πολεμούσαν ενάντια στους Τούρκους????
Είναι σαν να λένε πως και η προγιαγιά μου ήταν Αλβανίδα!!!! Μα αφού η προγιαγιά μου ποτέ δεν ισχυρίστηκε κάτι τέτοιο. Αλλωστε Σεβαστή ήταν το όνομά της , δεν την λέγανε Albana!!!!
- Αν και έχω πολλά ερωτηματικά Μελένια αφού δεν έχω ασχοληθεί καθόλου με αυτό το ζήτημα σε καταλαβαίνω. Και εγώ στη θέση σου ίσως να ένοιωθα όπως εσύ.
- Κοίτα Δυοσμαράκι, το θέμα των Αρβανιτών είναι πολύπλοκο. Για να σου τα εξηγήσω όλα θα μας πάρει πολύς χρόνος. Ισως να μην ξέρω να απαντήσω σε όλα τα ερωτήματά σου πέρα από ότι γνωρίζω από τις αφηγήσεις της προγιαγιάς, αφού όπως είπα δεν είμαι ιστορικός. Υπάρχουν όμως κάποιοι ειδικοί που ασχολήθηκαν με το θέμα και έγραψαν βιβλία. Βέβαια ακόμη και σε αυτά διαπιστώνει κανείς πολλές ανακρίβειες. Πολλά στοιχεία είναι υποθετικά αφού οι Αρβανίτες δεν άφησαν γραπτές πηγές. Κριτικός βιβλίων δεν είμαι, μα αν θέλεις να μάθεις περισσότερα, καλές κατά τη γνώμη μου μελέτες που η μία συμπληρώνει την άλλη αποτελούν τα παρακάτω βιβλία


Κώστα Μπίρη "Αρβανίτες-Οι Δωριείς του νεότερου Ελληνισμού" Εκδ. Μέλισσα

και

Σαράντου Καργάκου "Αλβανοί,Αρβανίτες,Ελληνες", Εκδ. Ι.Σιδέρης.

- Σε ευχαριστώ Μελένια, με την πρώτη ευκαιρία θα μελετήσω για αυτό το θέμα
- Εντάξει Δυοσμαράκι. Ομως σκέφτηκα τα λόγια σου, δεν μπορεί μια Εθνική γιορτή σαν και αυτήν να την περάσουμε μιλώντας μοναχά για την προγιαγιά μου. Αν έχεις χρόνο, και θέλεις να έρθεις παρεά, εγώ αποφάσισα να γιορτάσω την σημερινή ημέρα με έναν διαφορετικό τρόπο.
- Μου εξάπτεις την περιέργεια Μελένια. Που θα με πας???
- Ακολούθα!!!
Και ακολούθησα την Μελένια. Στον δρόμο σταματήσαμε. Η Μελένια αγόρασε ένα μπουκέτο λουλούδια. Στην πορεία, διαπίστωσα με έκπληξη πως κατεθυνόμασταν στο Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών.
- Που με πας? Δεν καταλαβαίνω.....
Η Μελένια δεν απάντησε....Με μια βεβαιότητα που έδειχνε πως της ήταν γνώριμος ο δρόμος, ακολουθώντας ένα μονοπάτι του Πρώτου Νεκροταφείου, φτάσαμε σε ένα μνήμα όπου κοντοστάθηκε. Κατέθεσε με ευλάβεια τα λουλούδια και βουρκωμένη στάθηκε ακίνητη για λίγα δευτερόλεπτα μπροστά στο μνήμα ακριβώς όπως οι στρατιώτες που στέκονται σε στάση προσοχής μπροστά στα μνημεία, κατά τη διάρκεια των επίσημων εκδηλώσεων. Εγώ ομολογώ πως ήμουν φανερά σαστισμένη. Προσπαθούσα να καταλάβω τι σχέση είχε η σημερινή μας επίσκεψη στο Πρώτο Νεκροταφείο με την 25η Μαρτίου!!!

- Τώρα μπορούμε να φύγουμε, μου είπε!!! Και άρχισε να απομακρύνεται αδιαφορώντας για τη δική μου παρουσία.

Από περιέργεια πλησίασα......Ο τάφος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη

Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών

Ενα επιβλητικό μεγάλων διαστάσεων άγαλμα στεκόταν πάνω από το μνήμα. Διαβάζω :

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Αρχιστράτηγος


Από κάτω ήταν χαραγμένη μια φράση.

"Σιγά διαβάτη,



εδώ κοιμάται ο Γέρος του Μωριά



Τον ύπνο του μη του ταράξεις"


Εκείνη των ώρα επικρατούσε "νεκρική" σιγή. Λίγο παραπέρα ακουγόταν το κελάηδημα κάποιων πουλιών. Χωρίς να το καταλάβω, πήρα ένα λουλούδι και το ακούμπησα πάνω στο μνήμα. Απομακρύνθηκα σιγά σιγά, για να μην ταράξω τον ύπνο του Γέρου του Μωριά. Σκέφτηκα πως εάν έχει δίκιο η Μελένια, μάλλον θα τρίζουν τα κοκκαλάκια της προγιαγιάς της και του Κολοκοτρώνη για αυτά που λέγονται για τους Αρβανίτες...

43 σχόλια:

  1. Έχει γίνει πλέον κανόνας όλα νά αμφισβητούνται καί ό πελαγωμένος νεοέλληνας μονίμως νά απολογείται διαρκώς γιά τό ένα καί τό άλλο, στόν οποιονδήποτε τού πετάξει τό οτιδήποτε. Κατά καιρούς προσπαθεί νά αποδείξει ότι δέν είναι Σλαυϊκής, Τουρκικής, Αλβανικής ακόμα καί - τό είπαν καί αυτό - Αφρικανικής καταγωγής, (μαύρη Αθηνά, Σωκράτης κτλ). Τό άσχημο όμως είναι νά πέφτει κανείς εύκολα στήν παγίδα αυτή, δηλαδή τής μανίας γιά αλήθεια καί νά προσπαθεί απολογούμενος νά αποδείξει ότι δέν είναι αλλοδαπός. Σέ μία κοινωνία καί σέ έναν κόσμο όπου ή αλήθεια καί τό ψέμα δέν διαφέρουν καί πολύ όταν σχετίζονται μέ τά συμφέροντα, ατομικά, συλλογικά καί εθνικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χωρίς να είμαι ειδικός, έχω την εντύπωση πως οι Αρβανίτες ήταν αλβανική φυλή που διατήρησε την χριστιανική πίστη της και σταδιακά εξελλινίστηκε πλήρως (πολύ πριν την επανάσταση του 1821).
    Προσωπικά έλκω την καταγωγή μου απ' το Αργυρόκαστρο και όταν υπηρετούσα τη θητεία μου στην Ελευσίνα έμαθα πολλές αρβανίτικες λέξεις που ομοιάζουν με τα αλβανικά.
    Θυμάμαι, πως το παρατσούκλη μου στα Αρβανίτικα ήταν "κούγκουλ"! Ξέρεις τι θα πει; χαχα
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @k.s.
    Το άκουσα και αυτό περί Αφρικανικής καταγωγής της Αθηνάς και του Σωκράτη και τρελλάθηκα. κατάλαβα πως δεν υπάρχουν όρια στην ασυδοσία.
    Εχεις δίκιο πως τα όρια ανάμεσα στην αλήθεια και το ψέμμα δεν απέχουν πολύ. Το ζήτημα είναι να έχουμε τη δύναμη μέσω της γνώσης να στηρίξουμε τις θέσεις μας με επιχειρήματα και τεκμηριωμένο διάλογο χωρίς μισαλλοδοξίες και φανατισμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας.
    Καταρχάς οι Αλβανοί δεν έχουν καμία σχέση με τη σημερινή Αλβανία και τους αρχαίους Ιλλυριούς.
    Πρόκειται για φύλο του Καύκασου το οποίο επι Βυζαντινής αυτοκρατορίας το μετακίνησαν στη σημερινή Αλβανία.Διαβάστε λίγο Στράβωνα να το δείτε...
    Οι Αλβανοί με τους Αρβανίτες είναι προαιώνιοι εχθροί. Υπό την πίεση των Αλβανών μετακινήθηκαν οι Αρβανίτες νότια.
    Τον πατέρα του Κολοκοτρώνη τον σκότωσαν Αλβανοί.
    Οι Έλληνες του '21 δεν πολεμούσαν μόνο εναντίων των Τούρκων.
    ΚΥΡΙΩΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣΑΝ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΑΛΒΑΝΩΝ(ΑΛΒΑΝΟΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ) ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΟΡΙΣΕΙ ΩΣ ΤΟΠΟΤΗΡΗΤΕΣ.
    ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣΑΝ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ.
    Οι Αρβανίτες είναι ένα κράμα αρχαίων Ελλήνων και Ιλλυριών (Πελασγών) και οι Αλβανοί είναι κάτι εντελώς διαφορετικό προερχόμενοι εκ Καυκάσου.
    Η μοναδική σχέση που έχουν είναι ότι κάποια στιγμή αφού βρέθηκαν στο ίδιο γεωγραφικό χώρο μίλησαν και την ίδια γλώσσα.
    Εξάλλου και οι Ζουλού αγγλικά μιλάνε αλλά δεν είναι Βρετανοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ασκαρδαμυκτί

    Μην ανησυχείς. Κανείς μας δεν είναι ειδικός.Μα και οι ίδιοι οι ειδικοί που έχουν βγάλει διάφορες θεωρίες περί της καταγωγής των Αρβανιτών δεν συμφωνούν μεταξύ τους.
    Πάντως εκεί που φαίνεται να καταλήγουν οι σοβαρότεροι ειδικοί είναι πως προτού ακουστεί η εθνική ονομασία Σκιπετάρ που χαρακτηρίζει τους σημερινούς Αλβανούς,σημιουργήθηκε ένα κράμα από επιγόνους των Δωριέων,ιλλυριών και από αποίκους των ελληνικών πόλεων κατά τον 11ο αι. στην περιοχή που βρίσκεται βόρεια του Τομάρου και των Κεραννίων.Από εκεί λέγεται πως κατάγονται οι Ελληνες Αρβανίτες. Μάλιστα λέγεται πως υπάρχει μια περιοχή που ονομάζεται Αρβανον (και όχι Αλβανον) από το οποίο προέρχεται το Αρβανίτης. Το σίγουρο είναι πως η ονομασία Αρβανίτες εμφανίζεται πριν από την ονομασία Αλβανοί.
    Οσο για τα αρβανίτικα πράγματι μοιάζουν με τα Αλβανικά αφού στη διάρκεια των αιώνων προσμίχτηκαν με σλαβικά. Ομως οι ειδικοί λένε πως φέρουν ρίζες αρχαιότατων ελληνικών λέξεων. Πολλά γλωσσικά παραδείγματα αναφέρουν τα δύο βιβλία που γράφω στην ανάρτηση.
    Την λέξη "κούγκουλ" δεν την γνωρίζω μα αν και ζήτησα ενισχύσεις δεν αναγνωρίστηκε σαν Αρβανίτικη λέξη.
    Μήπως ήταν κάτι χαϊδευτικό????
    Για λέγε, για λέγε, είμαι περίεργη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Λάκων
    Καμιά φορά η ημιμάθεια δεν είναι ηθελημένη, μα "επιβεβλημένη" από κάποιους επειδή είτε τους αρέσει να βλέπουν "καταβεβλημένους" πολίτες είτε αποσκοπούν σε ιδεολογικά και λοιπά οφέλη.
    Πάντως επειδή βλέπω πως "κατέχεις πράμα" θα φωνάξω την Μελένια γιατί εγώ περί Στράβωνα ομολογώ πως δεν γνωρίζω πολλά.
    Σε ευχαριστώ για αυτές τις διαφωτιστικές πληροφορίες και καλό σου απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπέρα Μαράκι, ωραία ανάρτηση! Χρόνια πολλά για σήμερα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @Roadartist
    Χρόνια Πολλά καλή μου. Να χαιρόμαστε τους Βαγγέληδες και τις Βαγγελίτσες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εφόσον δεν βρίσκουν άκρη οι ειδικοί, θα βρούμε εμείς? Γιατί να μας ενδιαφέρει κάτι τέτοιο? Σε μια περιοχή που αναμίχθηκαν τόσες φυλές, τόσοι πολιτισμοί, τόσες γλώσσες, τι ψάχνουμε? Είτε από εδώ, είτε από την άλλη αγαπάμε τη χώρα μας και τα υπόλοιπα είναι εκ του πονηρού, για να μας διχάζουν και να ακούγονται φωνές χρυσαυγητών και άλλων φασιστοειδών.
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @pafa64

    Η αναζήτηση της αλήθειας πολλές φορές διαφωτίζει καταστάσεις. Επομένως την αναζήτηση της αλήθειας ψάχνουμε.

    Γιατί? Καθένας για διαφορετικό λόγο. Εγώ για παράδειγμα στην ανάρτηση αναφέρω τους λόγους για τους οποίους ενδιαφέρομαι. Τα προσωπικά βιώματα κάθε ανθρώπου είναι η δική του αλήθεια.

    Εκ του πονηρού είναι τα δημοσιεύματα που θέλουν τους Αρβανίτες "μειονότητα" ή "Αλβανούς".

    Ετσι ενώ δεν έχω τίποτα ενάντια στους Αλβανούς από την άλλη δεν μπορώ να δεχτώ και την "Αλβανοποίηση" των Αρβανιτών (και της προγιαγιάς μου).

    Φυσικά το συγκεκριμένο θέμα (όπως κάθε θέμα) δεν είναι βέβαιο πως συγκινεί όλους τους αναγνώστες. Οποιον δεν τον ενδιαφέρει απλά προσπερνά την ανάρτηση.

    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ενα μεγαλο μπραβο Δυοσμαρακι. Σκεφτομουνα τοσο καιρο να γραψω γι' αυτο αφου ακουω συχνα απιστευτα πραγματα απο τους Αλβανους που γνωριζω. Αν δε ανοιξεις βιβλιο ιστοριας τους θα παθεις εγκεφαλικο. Ομως δεν θα μπορουσα με την καφριλα μου να το μεταδώσω τοσο καλα οσο εσύ.

    Μπραβο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Σε ευχαριστώ Βρασίδα μου.
    Κάθε άνθρωπος έχει τον δικό του τρόπο να μεταδίδει κάποια πράγματα. Και εσύ έχεις τον δικό σου ιδιαίτερο τρόπο να εκφράζεις γεγονότα που σε αγγίζουν, σε θυμώνουν, σε συγκινούν.
    Στη σύνταξη της συγκεκριμένης ανάρτησης βοήθησαν η Μελένια μα σημαντικός ήταν ο ρόλος της προγιαγιάς.
    Μια υπέροχη ημέρα να έχεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ολες σου οι αναρτήσεις αγαπημένο μου Δυοσμαράκι ειναι εξαιρετικές

    Κάποιες όμως ειναι αληθινά διαμάντια
    Σήμερα εκτός απο εκνευρισμό που εύκολα κάποιος μπορεί να μας κάνει να νοιώσουμε,πλημμύρισα απο συγκίνηση
    Κάτι τέτοιο πολύ λίγες φορές μου έχει συμβεί και τις περισσότερες τις εχεις προκαλέσει εσύ με κάποιο σου θέμα αλλα και με τον τρόπο που γράφεις.

    Σ ευχαριστώ για άλλη μια φορά...

    ΥΓ.Ο εκνευρισμός μου φυσικά προέρχεται απο την παραφιλολογία για την αλβανοποίηση των Ελλήνων Αρβανιτών

    τσίου!!

    κοτσυφοφιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Κατ αρχήν δεν είπα ότι δεν με ενδιαφέρει η ιστορία, η, η ανάρτηση σου. Και με ενδιαφέρει και έχω διαβάσει και έχω τη γνώμη μου για τους Αρβανίτες. Αυτό που δεν με νοιάζει όμως, είναι αν ο Έλληνας πιστεύει στο Θεό, ορθόδοξος η όχι,στο Μωάμεθ, η αν είναι άθεος. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να αγαπάει την πατρίδα του και να αισθάνεται Έλληνας, όπως σίγουρα αισθάνονται οι Αρβανίτες, οι οποίοι πολέμησαν και έχυσαν το αίμα τους για την πατρίδα. Ύστερα δεν κατάλαβα μπήκε ποτέ θέμα Αλβανοποίησης των Αρβανιτών?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @karaflokotsifas
    Αγαπημένε μου karaflokotsifa και εγώ έχω εκνευριστεί από δημοσιεύματα τα οποία μπορεί κανείς να πει πως κάτω από άλλες συνθήκες δεν θα έδινα σημασία, μα πιστεύω πως ετούτη τη φορά πρόκειται για οργανωμένη προπαγάνδα με συγκεκριμένους σκοπούς.
    Αλλωστε οι καιροί που διανύουμε είναι αρκετά πονηροί....
    Καλό σου βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @Pafa64

    Θα συμφωνήσω μαζί σου πως το θρήσκευμα δεν παίζει ρόλο στο εάν αγαπά κανείς η όχι τον τόπο του.

    Οσο για την άλλη ερώτησή σου, εδώ και καιρό με αποκορύφωμα τις ημέρες πριν από την 25η Μαρτίου, στο διαδίκτυο γίνεται μια αισχρή προπαγάνδα για τους Αρβανίτες με ψευδο-στοιχεία (κάθε είδους)και πολιτικές σκοπιμότητες (κατά τη γνώμη μου).

    Στην προπαγάνδα, οι πρωταγωνιστές του '21 από Αρβανίτες παρουσιάζονται ως Αλβανοί και μάλιστα στα προκλητικότερα βίντεο στο youtube οι Αρβανίτες παρουσιάζονται ως μία καταπιεσμένη "μειονότητα" από τους Ελληνες (γεγονός που φυσικά υπάρχει μοναχά στην φαντασία κάποιων αρρωστημένων ή πονηρών μυαλών).

    Για του λόγου το αληθές, σου παραθέτω λίγες μόνο διευθύνσεις στο youtube. Υπάρχουν άπειρες και πολύ προκλητικότερες εκδοχές από αυτές.

    http://youtube.com/watch?v=38sZgTjELQo&feature=related

    http://youtube.com/watch?v=lNYZqHwZHYM&feature=related

    http://youtube.com/watch?v=4QFAqVvpuWk&feature=related

    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Συνομιλια εμου του ιδιου με Αλβανο (γιατι τεθηκε το θεμα απο ενα φιλο εδω) και μαλιστα μορφωμενο.

    - Οι Κολοκοτρώνης, Μποτσαρης, Καραϊσκάκης ήταν Αρβανίτες

    - Μαλιστα και;

    - Αρα Αλβανοί

    - Να πας να γαμηθεις μπασταρδε (σορι αλλα αυτο ειπα τι να κανουμε εγω δεν ειμαι μορφωμενος ειμαι καφρος)

    - Κι ομως ετσι ειναι. Το γραφουν και βιβλια.

    Και μου ενεχειρισε βιβλιο στην αγγλικη γλωσσα που εχουν χαραμιστει 10 σελιδες ακριβως προς αποδειξη των λεγομενων του.

    Η συνεχεια ειναι πολυ πιο ακαταλληλη απο μια απλη βρισια αφου η Άρτα εγινε μερος της μεγαλης Αλβανιας, οι περίφημη "Αλβανική μειονότητα της Ηπειρου που καταπιεζεται απο τους αιμοχαρεις Έλληνες" μπηκε στην κουβέντα , ο Ιωαννης Καστριώτης (Σκεντέρμπεης), εθνικός ήρωας των Αλβανών βαφτιστηκε αυθωρεί Αλβανος επειδη ηταν ... Γιαννιώτης (φανταζεστε που ανηκουν τα Γιαννινα ε; ) και τελικα τα Λιοσια, το Μενίδι και αλλες Αρβανιτικες ονομασιες στην Αττικη ξερετε τι εδαφος ειναι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Α,και δεν ειμαι χρυσαυγιτης. Ειμαι χειροτερο καθαρμα :p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @Βρασίδας ο κάφρος

    Αγαπημένε μου Βρασίδα,

    Για το θέμα των Αρβανιτών (και όχι μόνο) πολλές ανακρίβειες έχουν ειπωθεί και δημοσιευτεί και από τις δύο πλευρές.

    Από την Αλβανική πλευρά επαναφέρεται στην επιφάνεια η θεωρία του Φαλμεράϋερ που ταλαιπώρησε την Ελλάδα για πάρα πολλά χρόνια. Οι λόγοι είναι ευνόητοι (θέμα Σκοπίων,Κοσόβου κλπ).
    Από την ελληνική πλευρά υπάρχουν επίσης κάποιες ακραίες απόψεις οι οποίες δεν στέκουν ιστορικά π.χ. περί καθαρότητας της φυλής μας (στις μέρες μας?)

    Αυτό που επιθυμώ μέσα από αυτήν την ανάρτηση είναι να καταθέσω την προσωπική μου μαρτυρία, αφού οι Αρβανίτες αποτέλεσαν και εξακολουθούν να αποτελούν ένα κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Φυσικά μόνο "αστειότητες" θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι ισχυρισμοί περί "μειονότητας".

    Τα δύο βιβλία και ειδικά του Μπίρη τα θεωρώ τα περισσότερο τεκμηριωμένα και τα λιγότερο "εμπαθή" δημοσιεύματα για αυτό και τα προτείνω.

    Είναι χρήσιμο τουλάχιστον εμείς να είμαστε οπλισμένοι με γνώση για αυτό το θέμα γιατί οι καιροί είναι περίεργοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @Βρασίδας ο κάφρος

    Προσωπικά πιστεύω πως στην αναζήτηση της αλήθειας θα πρέπει να μην επηρρεάζεται κανείς από εμπάθειες και κομματικές σκοπιμότητες.

    Καμιά φορά η αναζήτηση της αλήθειας για θέματα που θεωρούνται στις μέρες μας "αναχρονιστικά" η "παλιομοδίτικα" όχι μόνο παρερμηνεύονται μα σχετίζονται με τις ιδεολογικές προτιμήσεις κάποιων ομάδων.

    Το κατανοώ και δεν το παρεξηγώ. Το προσωπικό μου ενδιαφέρον όμως προέρχεται από τον εκνευρισμό που μου προκαλούν δημοσιεύματα όπως αυτά που ανέφερα και όχι από κάποια ιδεολογική σκοπιμότητα.

    Χθες μάλιστα κάποιο από τα πολλά βίντεο που έχουν ανέβει στο youtube, παρουσιάζει πίνακες ζωγραφικής που απεικονίζουν την "Κόρη των Αθηνών" για την οποία έγραψα σε προηγούμενη ανάρτηση ως "Αλβανίδα κοπέλλα"!!!!!

    Προβάλλεται ο πίνακας ζωγραφικής του Βρυζάκη που ο τίτλος του είναι "Στο στρατόπεδο του Καραϊσκάκη" με τίτλο "Αρβανίτες/Αλβανοί της Βοιωτίας"!!!!!

    Οσο και να θέλω να παραμείνω αδιάφορη αφού καταλαβαίνω πως τα δημοσιεύματα προέρχονται από άνθρώπους μισαλλόδοξους, το θεωρώ προκλητικό γιατί παραπληροφορούν και δεν μπορώ να παραμείνω απαθής.

    Την καλημέρα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Παιδιά, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, πέρα από εθνικισμούς και εθνοφοβίες:
    1. Οι Αρβανίτες έχουν απώτεροι αλβανική καταγωγή. Ήρθαν στην Ελλάδα τον 14ο αιώνα κυρίως από τη σημερινή κεντρική και νότια Αλβανία.
    2. Οι Αρβανίτες έχουν πέρα για πέρα ελληνική συνείδηση, που διαμορφώθηκε μέσα σε αιώνες συμβίωσής τους μέσα σε ελληνικό περιβάλλον και μέσα από κοινούς αγώνες με τον ελληνισμό, με τον οποίο μοιράζονται την ίδια μοίρα και του οποίου αποτελούν αναπόσπαστο μέρος.
    3. Τα Αρβανίτικα είναι διάλεκτος της μεσαιωνικής τόσκικης αλβανικής διαλέκτου, με ελληνικές λέξεις φυσικά μέσα. Η ομοιότητά τους με τη σημερινή αλβανική είναι τέτοια που δεν μπορεί να εξηγηθεί παρά με προέλευση των Αρβανιτών από τους Αλβανούς. Άλλωστε, και οι ιστορικές πηγές είναι ξεκάθαρες σε αυτό το θέμα και μιλούν για μαζική εγκατάσταση Αλβανών στην Πελοπόννησο, τη Στερεά και την Εύβοια στον ύστερο μεσαίωνα.
    4. Δεν μπορούμε να μιλάμε για αλβανική μειονότητα στην Ελλάδα εφ' όσον οι Αρβανίτες αυτοπροσδιορίζονται ως Έλληνες. Τα υπόλοιπα είναι ανοησίες. Όπως ανοησίες γράφει και αυτός που λέει τα περί Καυκάσου, ενώ και ο Καργάκος στο βιβλίο του έχει μπόλικες ανακρίβειες.

    Τη φράση του Ανδρούτσου δεν την γράφεις σωστά:
    Έα τ' μ' γκράπ'σ. (Ea të më grapësh)= έλα να με τσακώσεις.
    Θα γράψω για τους Αρβανίτες και τα αρβανίτικα προσεχώς στο ιστολόγιό μου.
    http://a-ergodes.blogspot.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Μάρκο
    1. Δεν είναι βέβαιο πως οι Αρβανίτες έχουν Αλβανική καταγωγή για 2 λόγους :
    Η μία εκδοχή υποστηρίζει πως οι Αλβανοί δεν έχουν καμία σχέση με την αρχαία Ιλλυρία (που περίπου καταλαμβάνει την περιοχή της σημερινής Αλβανίας) και η δεύτερη υποστηρίζει πως στην σημερινή περιοχή της Αλβανίας υπήρχαν 3 διαφορετικές φυλές που δεν θεωρούνταν απαραίτητα Αλβανικές. Καμία δεν έχει διαψευστεί με βάσιμα στοιχεία παρά μόνο με υποθέσεις.

    3. Δεν είναι επιβεβαιωμένη αυτή η εκδοχή αφού υπάρχει και ο αντίλογος ο οποίος λέει πως μέσα στο λεξιλόγιο ανιχνεύονται Ομηρικές λέξεις, επομένως θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί πως πρόκειται για αρχαίες διαλέκτους οι οποίες προσμίχτηκαν με σλαβικές λέξεις και για αυτό τα Αρβανίτικα έχουν την σημερινή μορφή που παρουσιάζει πολλά κοινά με την Αλβανική.

    4. Στο κείμενό μου πρότεινα αυτή τη βιβλιογραφία που θεωρώ λιγότερο εμπαθή μα και περισσότερο έγκυρη αφού τόσο ο Μπίρης όσο και ο Καργάκος είναι επιστήμονες.

    Οσο για την συγκεκριμένη φράση

    Ανέφερα όμως πως κανείς θα πρέπει ότι διαβάζει να το διαβάζει με κριτικό μάτι. Σε άλλα βιβλία όπως του Κόλλια για παράδειγμα βρίσκω πολύ περισσότερες ανακρίβειες.

    Θα χαρώ πολύ να διαβάσω τις απόψεις σου για ένα τόσο καυτό θέμα. Σε καλωσορίζω σε αυτήν εδώ την διαδικτυακή γωνιά και σύντομα θα επισκεφθώ το blog σου.

    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ε όχι και ο Κολοκοτρώνης Αρβανίτης!! Απαντώ κατάλληλα στο blog μου και γι'αυτό το θέμα αλλά και γενικότερα για το θέμα των Αρβανιτών.
    http://kleftouria.blogspot.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Kalimera kai efekse pseuto"Klephti".
    Kane osa blog theleis, alla MONO gia ton eauto sou katalabais???
    Kai sto blog sou, na afineis OLA TA COMMENTS MOU gia na ta diabazei o kosmos, egine ypoule???

    Akou ekei pou tha mas onomaseis esy o pseutoEllhnas emas tous Arvanites 2klaseos Ellhnes. Ouust na xatheis diaole.

    http://de.youtube.com/watch?v=5U00yNYZ1F8
    ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ (ARVANITES) η ιστορική αλήθεια

    Gia ton Kolokotroni yparxoun polles kai diafores apopseis to mono pou metraei einai oti einai ELLHNAS, alla ena einai sigouro oti : MILOUSE TA ARVANITIKA KAI EIXE STON STRATO TOU ARVANITES KAI SYNERGAZONTAN ME AUTOUS.

    BythegourasPilios

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. dyosmaraki, eimai paaaaaaaaaaaara poly yperhfanos gia esena kai na sinexiseis etsi gera Arvanitissa mou.
    Me pollous Arvanitikous xairetismous kai sto ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ (ARVANITES) η ιστορική αλήθεια , tha ftiakso kai Part II opou ekei tha ta grapso ta pragmata etsi opos ta exo meletisei o idios mou.

    Zotit me neve

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Bytha δεν αξίζει να δημοσιεύω τα σχόλια σου, κανέναν δεν ενδιαφέρουν χαρακτηρισμοί όπως "τσουτσέκι" ,"τουρκαλβανός" και άλλα ωραία...lol...
    Μόλις μου στείλεις σχόλιο σοβαρό που να περιέχει ΣΟΒΑΡΗ κριτική για ότι γράφω στο blog και όχι ότι φαντασιώνεσαι, θα το δημοσιεύσω

    Μιρε Άνοιξη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Oti peis kyrie tourkoalbano tsoutseki pou mas eisai esy "1katigorias" Ellhnas xa-xa.

    T rroft kokn muti"Klephti"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. @klephtis kai @ανώνυμε

    Σας καλωσορίζω σε αυτήν εδώ την διαδικτυακή γωνιά.

    Θα ήθελα όμως να σας παρακαλέσω τις διαφορές σας να τις λύσετε στα δικά σας blogs.

    Εάν έχετε κάποιο σχόλιο σχετικά με την δική μου ανάρτηση ευχαρίστως να το συζητήσουμε.

    Ελειψα για μερικές ημέρες για αυτό και δίνω καθυστερημένη απάντηση εδώ.

    Τις θέσεις μου σχετικά με τους Αρβανίτες τις έχω ήδη αναφέρει. Η ύπαρξη Αρβανιτών στην Ελλάδα είναι γεγονός, μα οι Αρβανίτες ΠΟΤΕ δεν αυτοπροσδιορίστηκαν ως Αλβανοί. Αντίθετα στην γλώσσα τους ανιχνεύονται στοιχεία της αρχαίας Ελληνικής γλώσσας.

    Για περαιτέρω πληροφορίες πιστεύω πως μπορεί κανείς να διαβάσει την σχετική βιβλιογραφία την οποία αναφέρω. Με αυτήν μου την ανάρτηση, πρόθεσή μου είναι να καταθέσω τις προσωπικές μου εμπειρίες τις οποίες κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει και όχι να δημιουργήσω ένα πεδίο προσωπικών αντιπαραθέσεων.

    Σας ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Είμαι Αρβανίτης, περήφανος για την ρίζα μου, την γλώσσα των προγόνων μου (την οποία δυστυχώς δεν κατέχω καλά) και την συνεισφορά των Αρβανιτών στην Πατρίδα.
    Δεν με αγκίζουν τα παραμύθια των Αλβανών, γιατί βασίζονται σε μια κατασκευασμένη ιστορία.
    Στο τέλος - τέλος εμείς οι Αρβανίτες αποφασίζουμε τι είμαστε και κανένας άλλος.
    Δείτε και ένα σχετικό video
    http://www.youtube.com/watch?v=mNRXY2HT_OE

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας και σας καλωσορίζω σε αυτήν εδώ την διαδικτυακή γωνιά.

    ΥΓ. Το βίντεο δεν μου το βγάζει, μήπως ελιναι λάθος η διεύθυνση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Είναι σωστή η διεύθυνση. Εναλλακτικά μπορείς να το δείς στο http://www.youtube.com/user/geKollias

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Oι Αρβανίτες μιλούν μια Ιλλυρική διάλεκτο, από την οποία εξελίχθηκαν τα αλβανικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. @ανώνυμε

    Κανείς δεν μπορεί να μιλήσει μετά βεβαιότητας για την καταγωγή της Αρβανίτικής διαλέκτου αφού η μελέτη της έγινε πολύ καθυστερημένα και επηρεάστηκε από την Ιλλυρική διάλεκτο.
    Αυτό που είναι γεγονός είναι πως στην Αρβανίτικη διάλεκτο ανιχνεύονται Ομηρικές λέξεις επομένως θεωρώ πιθανότερη την εκδοχή να κατάγεται από την Αρχαία Ελληνική γλώσσα και να επηρεάστηκε στην πορεία από άλλες προσμίξεις όπως έγινε και με τους Πομάκους της Θράκης.
    Σε καλωσορίζω σε αυτήν εδώ την διαδικτυακή γωνιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. http://de.youtube.com/watch?v=1k3WAG398lg
    ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ οἱ προμαχούντες τοῦ ἑλληνισμοῦ

    http://de.youtube.com/watch?v=zn_oCwoZFbU

    ARVANITES the campaigners of Hellenism

    http://de.youtube.com/watch?v=s0tfL5XCyqo

    ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ οἱ προμαχούντες τοῦ ἑλληνισμοῦ PART II

    Den einai ola apolitos sosta alla siga siga tha ftiaxtei to poio TELEIOTATO VIDEO PERI TIS ARVANITIAS pou tha grapso gia to poia einai h ARVANITIKIA H GLOSSA kai poioi eimaste oi ARVANITES... Siga siga tha to etoimaso.

    BythegkourasPylios

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Πολύ καλή η ανάρτησή σου dyosmaraki, πράγματι η επίθεση που δέχεται ο Ελληνισμός εμφανέσταστα από το '90 και μετά δεν έχει προηγούμενο. Οι Αρβανίτες εμφανίζονται ως Αλβανοί, οι Βλάχοι ως Ρουμάνοι, οι Μακεδόνες μας ως " Macedones" και πάει λέγοντας, φυσικά όλα αυτά στα πλαίσια μιας πολύ καλά οργανωμένης προπαγάνδας μέσα και έξω από την Ελλαδίτσα μας με σκοπό την αποδόμιση της εθνικής μας ταυτότητας και την αρπαγή μακροπρόθεσμα της χώρας. Και αυτά δεν είναι συνομωσιολογίες, τα βλέπουμε όλοι, μέχρι και εκ του πονηρού συνέδρια γίνονται στα πανεπιστήμιά μας για "μειονοτικές" γλώσσες, αναθεωρητικά βιβλία ιστορίας με ξένες χρηματοδοτήσεις και χίλιαδυό άλλα.
    Όπως και να έχει οι Αρβανίτες δεν έχουν να απολογηθούν και να αποδείξουν τίποτα, με το αίμα τους για την Ελλάδα τα είπαν όλα, εξάλλου τα μέρη από τα οποία κατέβηκαν στο 14ο και 15ο αιώνα ήταν από αρχαιοτάτων χρόνων τόποι Ελλήνων, αν κάποια στιγμή χάσανε την Ελληνοφωνία τους αυτό δε πρέπει να εκπλήσει κανένα, υπάρχουν πολοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να συμβεί αναλογιζόμενοι ειδικά και τις δεδομένες ιστορικές στιγμές. Ανάλογα ιστορικά παραδείγματα έχουμε αρκετά, ας μη ξεχνάμε το μικρασιατικό ελληνισμό πού το μεγαλύτερο μέρος του έχασε την Ελληνοφωνία του αιώνες πρίν αλλά κράτησε τη θρησκεία του και διέσωσε τον Ελληνισμό του, το ίδιο και με μια μερίδα των ποντίων πού που έχασε την Ελληνφωνία της κ.α. Τέλος πάντων για μένα αυτοί που θα έπρεπε να ψαχτούν λίγο για να βρούν τις ρίζες του είναι οι Αλβανοί και ειδικά οι Τόσκηδες, κάτι μου λέει ότι θα εκπλαγούν. Για το ποιός τώρα αγωνιστής ήταν Αρβανίτης και ποιός όχι είναι άλλη ιστορία. Εκείνο το καιρό πολλοί ήταν δίγλωσσοι και εξ ανάγκης, και αρβανιτόφωνοι και τουρκόφωνοι και σλαβόφωνοι αλλά σχεδόν πάντα συγχρόνως και Ελληνόφωνοι, μα πάνω από όλα Έλληνες. Είμασταν πολύγλωσσοι ρε παιδιά πως να το κάνουμε, οι συνθήκες το επιβάλανε και δεν είναι ανάγκη να τσακονώμαστε μεταξύ μας για το ποιός πρόσφερε τα πιό πολλά στην επανάσταση, αν αυτοί ήταν οι μανιάτες, οι ρουμελιώτες ή οι αρβανίτες κτλ. σημασία έχει τι κάνουμε εμείς σήμερα εναντίον όλων αυτών που μας πολεμάνε για να γκρεμίσουν ότι οι πρόγονοί μας μέσα σε πολύ δύσκολους καιρούς κατάφεραν να διαφυλάξουν με το αίμα και τους αγώνες τους. Αναλογειστήτε το λίγο Έλληνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. @Ανώνυμος

    Οπως ανέφερα και στην ανάρτησή μου έχω εξοργιστεί με τις περί Αρβανιτών ανακρίβειες.Το θεώρησα χρέος μου λοιπόν να γράψω αυτά που γνωρίζω.

    Είναι γεγονός πως από το 90 και μετά πολλά κέντρα μιλούν περί μειονοτήτων διαφορετικής καταγωγής στην Ελλάδα. Η αλήθεια είναι πως από αρχαιοτάτων χρόνων πάντοτε στον Ελλαδικό χώρο χρησιμοποιούνταν διάλεκτοι,Αιολική, Αττική, Ιωνική, Αρκαδική κλπ δεν είναι κάτι καινούργιο για τον Ελλαδικό χώρο.

    Επομένως θεωρώ πως οι διάφοροι ισχυρισμοί περί μειονοτήτων στην Ελλάδα ανήκουν στην σφαίρα της φαντασίας.

    Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και σε καλωσορίζω σε αυτή τη μικρή διαδικτυακή γωνιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Diten e mire (Kalhmera)!
    Ta Arvanitika den exoun kamia sxesh me ta Albanika, otan miliountan ta Arvanitika apo tous Ellhnes-Arvanites (pithanologitai na einai mia Doriko-Illyriki dialektos pou milousan oi Thesprotoi), den ypirxe kan Albaniko Ethnos, Albaniki glossa ktl. kai oudepote ypirkse ethnos Albaniko.
    Oi Arvanites einai ena arxaio Ellhniko Hpeirotiko fylo (apo tous Thesprotous) kai otan arxisan oi polemoi, oi ekslamismoi sthn Hpeiro ktl. polloi Arvanites apo ton fobo figan kai egkatastathikan se alla meroi ths Ellados. An tha eimastan "Albanoi", tha girizame piso sthn Albania H´ tha ypirxan Arvanites sthn Albania, alla opos kseroume OLOI oi Arvanites zoume mesa sthn Ellada kai auto apo panarxaia xronia kai den moiazoume katholou MA KATHOLOU san tous Albanous kai auto ta leei ola.

    Enas Hpeiroths Arvaniths

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. @ Ανώνυμος

    Φίλε Ηπειρώτη Αρβανίτη,
    Δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω μαζί σου.
    Σε ευχαριστώ για την συμβολή σου σε αυτό το δύσκολο θέμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Επανέρχομαι εν συντομία, γιατί θέλω να γράψω κάτι παραπάνω στο ιστολόγιό μου σχετικά με το θέμα "Αρβανίτες".
    1. Τα περί μετανάστευσης των Αλβανών από τον Καύκασο είναι μυθεύματα. Δεν υπάρχει ούτε ένας επιστήμονας που να το υποστηρίζει. Η καταγωγή των σύγχρονων Αλβανών είναι εν μέρει Ιλλυρική, εν μέρει Θρακική, σαφώς και εν μέρει Σλαβική (δείτε εγκυρότατο βιβλίο του John Wilkers, Οι Ιλλυριοί, εκδ. Οδυσσέας).
    2. Άλβανον και Άρβανον είναι το ίδο πράγμα. Το λ τρέπεται πανεύκολα σε ρ (γλωσσολογικός κανόνας). Σας θυμίζω το δικό μας: γρήγορα - γλήγορα.
    3. Το βιβλίο του Καργάκου ΔΕΝ είναι επιστημονικό με την αυστηρή έννοια. Ακόμα και οι λέξεις που αναφέρει στα αρβανίτικα είναι πολλές με λάθη. Κλασικό παράδειγμα ερασιτέχνη ιστορικού, με ό,τι θετικό και ό,τι αρνητικό συνεπάγεται αυτό.
    4. Αποδεδειγμένα έγινε μετακίνηση αλβανικών φυλών από τις περιοχές της κεντρικής και νότιας Αλβανίας, κυρίως από τη Μαλακάστρα, τον 14ο αιώνα, προς νότο. Υπάρχουν και αρχαιολογικές αποδείξεις, δηλαδή οικισμοί ολόκληροι στην Αλβανία που τον 14ο αιώνα εγκαταλείπονται ξαφνικά (από την παύση των ταφών αποδεικνύεται αυτό).
    5. Επειδή γνωρίζω και αρβανίτικα (λόγω καταγωγής) και αλβανικά (που τα έμαθα) μπορώ να σας αποδείξω με επιχειρήματα ότι τα αρβανίτικα δεν είναι τίποτα άλλο παρά υπο-διάλεκτος (ή ομάδα υποδιαλέκτων) της νοτιοαλβανικής (τοσκικής) διαλέκτου των μεσαιωνικών χρόνων. Φυσικά με ελληνικές προσμίξεις.
    6. Η καταγωγή δεν σημαίνει συνείδηση. Δεν έχω πρόβλημα να πω ότι είμαι Έλληνας αλβανικής καταγωγής, γιατί αυτή είναι η πραγματικότητα (τα ίχνη της αρβανίτικης οικογένειάς μου τα έχω βρει μέχρι τον 15ο αιώνα, από αρχειακές πηγές, συγκεκριμένα από αφιερωτήρια σε μονή του τόπου καταγωγής μου. Μάλιστα, ακόμα και τα αρχικά ονόματα ήταν αρβανίτικα). Από την άλλη, δεν έχω ίχνος αλβανικής συνείδησης, αλλά 100% ελληνική συνείδηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. @μάρκο τ

    Θα με συγχωρέσεις αλλά αδυνατώ να κατανοήσω αυτή την εμμονή να "βαφτιστούν" ντε και καλά οι Αρβανίτες Αλβανοί. Αναφέρω και στην ανάρτησή μου πως και η δική μου προγιαγιά ΠΟΤΕ δεν αυτοπροσδιορίστηκε ως Αλβανίδα.

    1. Η καταγωγή των σύγχρονων Αλβανών εξακολουθεί να προκαλεί διχόνοιες ανάμεσα στον επιστημονικό κόσμο και δεν έχει επέλθει μια τελική συμφωνία. Επομένως κανείς δεν μπορεί να καταλήξει σε ασφαλή επιστημονικά συμπεράσματα.

    2. Για την καταγωγή των Αρβανιτών επίσης υπάρχουν πολλές απόψεις οι οποίες δεν είναι πάντα αυθόρμητες αλλά πολλές φορές εμπεριέχουν πολιτικές σκοπιμότητες.Το Αλβανον και το Αρβανον είναι ΥΠΟΘΕΣΗ πως μπορεί να πρόκειται για την ίδια λέξη χωρίς να μπορεί να αποδειχθεί παρά μόνο με υποθέσεις. Προσωπικά όσο αυτή η περίπτωση παραμένει μια απλή υπόθεση ΔΕΝ την υιοθετώ. Οι Αρβανίτες είναι γνωστό πως για πρώτη φορά αναφέρονται στην "Αλεξιάδα"της Αννας Κομνηνής και αφορά την περιοδο της διακυβέρνησης του πατέρα της, Αυτοκράτορα Αλέξιου Α' Κομνηνού (1081 –1118)πολύ νωρίτερα από την κάθοδο των Αλβανικών φυλών που αναφέρεις.

    3. Τα λάθη που μπορεί να υπάρχουν στο βιβλίο του Καργάκου όσον αφορά αρβανίτικες λέξεις δεν φανερώνουν απαραίτητα ένα ερασιτέχνη ιστορικό αφού όπως είναι γνωστό η αρβανίτικη διάλεκτος ΔΕΝ γραφόταν, επομένως καθένας μπορούσε να τα καταγράψει όπως ήθελε. Η προσπάθεια καταγραφής είναι σύγχρονη με ειδικά φωνητικά σύμβολα είναι πολύ σύγχρονη.

    4. Οι Αλβανοί (και όχι οι Αρβανίτες) εντάχθηκαν στον Οθωμανικό στρατό και πολέμησαν ενάντια στους Ελληνες. Αυτοί ονομάζονταν Τουρκαλβανοί και όχι Αρβανίτες. Στην πλειοψηφία τους ήταν μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα ενώ οι Ελληνες Χριστιανοί.

    5. Δεν γνωρίζω για ποιόν συγκεκριμένο αρχαιολογικό χώρο μιλάς μα η παύση των τάφων σε έναν οικισμό δεν αποτελεί απόδειξη της καθόδου των Αλβανικών φυλών στον Ελλαδικό χώρο. Εξ άλλου είναι γνωστό πως η ξαφνική εγκατάλειψη οικισμών μπορεί να οφείλεται είτε σε εχθρικές επιδρομές και οι κάτοικοι να αναζήτησαν ασφαλέστερο καταφύγιο είτε λόγω φυσικών καταστροφών. Σε πολλές περιπτώσεις ξαφνικής εγκατάλειψης οικισμών εφ΄όσων δεν υπάρχουν γραπτές πηγές οι αρχαιολόγοι δεν είναι σε θέση να αποδείξουν σε ποιές περιοχές μπορεί να μετακινήθηκαν οι κάτοικοι.

    6. Η αρβανίτικη διάλεκτος περιέχει στοιχεία της Ομηρικής γλώσσας. Εκτός και αν μου πεις πως η τοσκική διάλεκτος κατάγεται και αυτή από την Ομηρική γλώσσα!!!!

    7. Θα συμφωνήσω πως η καταγωγή δεν σημαίνει συνείδηση. Αδυνατώ όμως να κατανοήσω πως γίνεται να είσαι Ελληνας Αλβανικής καταγωγής αλλά με Αρβανίτικες ρίζες. Λίγο μπερδεμένα δεν τα λες?

    Οι Αρβανίτικης καταγωγής πολίτες δεν αποτέλεσαν ΠΟΤΕ μια ξεχωριστή εθνότητα. Οι ίδιοι δεν αυτοπροσδιορίστηκαν ΠΟΤΕ ως Αλβανοί.

    Εξ άλλου δεν υπήρξαν ειδικά Αρβανίτικα επίθετα αφού σε πολλές περιπτώσεις τα επίθετα των Αρβανιτών υποδήλωναν παρατσούκλια η τοπωνύμια και όχι ειδικά επίθετα. (Τότε ακόμη δεν υπήρχαν τα σημερινά δημοτολόγια). Η ίδια τακτική ακολουθούνταν και για όλους τους υπολοίπους Ελληνες πολίτες. (Ρίξε μια ματιά στην ανάρτηση "Μια άγνωστη ιστορία -Ο κατσαρόλας")

    Στην Ελλάδα από αρχαιοτάτων χρόνων συνυπήρχαν πολλές κοινωνικές ομάδες οι οποίες αν και μιλούσαν διαλέκτους ήταν Ελληνες και η επίσημη γλώσσα τους ήταν η Ελληνική. Συνδέονταν μεταξύ τους με κοινή θρησκεία, κοινά ήθη και κοινή εκπαίδευση.

    Οποιαδήποτε προσπάθεια να αναχθεί η καταγωγή μιας κοινωνικής ομάδας σε ένα ιδιαίτερο "διαφορετικό" έθνος απλά και μόνο επειδή μιλούσε μια προφορική διάλεκτο μάλλον παραπέμπει σε άλλου είδους ενδιαφέρον παρά σε επιστημονικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Markos? Etsi se lene SHMERA sta Ellhnika sou xartia fule mou Albane, ara egw tha se onomasw Souleiman kai oxi Marko.

    Souleiman, tha sou grapsw sta Arvanitika efwson les oti eisai "Arvaniths", ALLA mas exeis mathei KAI ta albanika (opos mas les) ara esy o idios kaneis ton diaxwrismo anamesa sta Arvanitika kai ta Albanika ;) ...TELOS PANTON

    U jam Shqiptar (Arvanit edhe jo Albanient) kur thuajm neve jemi Shqipetar kiatrt kuputojn cis neve jemi ka gjaku Albanient.
    Nuk isht ashtu neve jemi Arvanit Grek sdo na thete ajo llaf?
    Neve ka gjak kemilier Grek edhe nuk kemi nonj krushki me Albanient.
    Albanient na muarn gliuajn edhe tani na thon neve cis jemi Vllezer nuk jemi Greki do na thete Arvanit edhe Arvanit do na thete Grekit ashtu e kemi psuar ashtu na ikanthun edhe nuk kam dier ka nonj tu na thete neve nuk jemi Grek vetm ju.
    Arvanitet jan GREK, jo Albanient.

    Kalhmera dyosmaraki!
    Den xreiazetai na me euxaristeis kai to thema den einai katholou dyskolo, dyskolo to kanoun oi propagandistes kai oi poromenoi ethnikistes tis albanias, gia emas tous Ellhnes auta ta themata oute kan yparxoun, emeis oi neoi asxoloumaste poio poly me tetoiou idous themata para oi megaloi (dioti tous einai agnosto oti oi Arvanites einai TAXA "Albanoi"), dioti opos exeis grapsei oti h Giagia sou POTE den autoprosdioristike os "Albanida" (pou simainei oti den tis einai kan gnosto kai pote den exei akousei oti Arvanites = "Albanoi"), etsi kai OLOI oi ypolipoi Arvanites den autoprosdioristikan POTE os "Albanoi" alla PANTA os ELLHNES.

    Mhn pisteueis ton kathe Souleiman, Alimarko ktl. autoi kseroun ti kolpa paizoun, alla ksexnoun oti ta paizoun me lathos atoma.

    Enas Hpeiroths Arvaniths (BythegkourasPylios)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Kai ksexasa na grapsw dyosmaraki, oti tou apanthses para poly swsta tou Souleiman.

    Kai pali ena megalo... BRAVO

    ΑπάντησηΔιαγραφή