ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Παρασκευή, 14 Μαρτίου 2008

"Δεν έχω δρόμο να διαβώ...." - Νέα Ελβετία / Βύρωνας


Βύρωνας, ώρα 08.30 το πρωί! Ωρα που όλοι οι εργαζόμενοι πάνε στη δουλειά τους!!! Βάζω μπρός το αυτοκίνητο για να κατευθυνθώ προς το κέντρο για την δουλειά μου. Κατηφορίζω και πέφτω σε μπλόκο!!!
Μία μπετονιέρα και ένα άλλο θεριό (αυτό της φωτογραφίας) έχουν κλείσει τον δρόμο!!!! Δεξιά η οδός Εθνάρχου Μακαρίου έχει μονοδρομηθεί, δεν μπορείς να πας από εκεί. Ο παράλληλος δρόμος της Εθνάρχου Μακαρίου (Γρανικού) σε πετάει στον περιφερειακό!!! Καμία άλλη διέξοδος για να φύγω!!!Το ένα από τα δύο οχήματα που είχαν κλείσει τον δρόμο

Στον δρόμο έχει μπει απαγορευτική πινακίδα της Υπηρεσίας Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Βύρωνα!!! ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η διέλευση λέει!!! Τολμώ να κατέβω και να ρωτήσω τον κυριούλη :

- "Συγγνώμη, για πόσο διάστημα θα παραμείνει κλειστή η οδός Εθνάρχου Μακαρίου"???

- "Ολη την ημέρα", μου απαντά με βλοσυρό βλέμμα!
(Υπ΄όψιν πως ο δρόμος παρέμεινε κλειστός και χθες όλη μέρα)

- Με αφέλεια ερωτώ, "και οι κάτοικοι εδώ της περιοχής πως μπορούν να πάνε στις δουλειές τους"???

- "Και τι θέλεις να σου κάνω εγώ"?

- "Να μου βρείτε λύση", του απαντώ!!!!

- "Καλά θα μετακινήσω τα 2 οχήματα σε 10 λεπτά", μου λέει!!!

Και πέρασαν τα 10 λεπτά και μετακίνησε τα οχήματα ο κυριούλης....
Ομως γιατί πρέπει ο πολίτης να ξεκινά με όλη την καλή του διάθεση τα πρωϊνά και στην πορεία να του σπάνε τα νεύρα αφού πάρα πολύ συχνά εντελώς απροειδοποίητα κλείνουν οι δρόμοι και δεν μπορεί κανείς να φύγει ή να πάει στο ίδιο του το σπίτι???

Αγανακτώ γιατί δεν είναι η πρώτη φορά που η περιοχή μας υποφέρει!!! Τρέμω από αγωνία κάθε χρόνο μόλις πιάσει η Ανοιξη γιατί τότε αρχίζει ο Γολγοθάς μας, με αποκορύφωση την καλοκαιρινή περίοδο όπου
"κάθε δρόμος και καϋμός, κάθε στενό και δάκρυ"!!!
Πέρσυ, αναρίθμητες μπετονιέρες είχαν κάνει κατάληψη της περιοχής κλείνοντας ενδιάμεσους δρόμους με αποτέλεσμα να νοιώθουμε "πολιορκημένοι" στα ίδια μας τα σπίτια ενώ μετά δυσκολίας αναζητούσαμε διέξοδο διαφυγής αφού κάθε στενό βρισκόταν υπό κατάληψη!!!!
Μια ημέρα αγανακτισμένη ρώτησα αν έχει δικαίωμα ο καθένας να κλείνει τους δημόσιους δρόμους όποτε θέλει...Η απάντηση που πήρα είναι πως όσοι κλείνουν τους δρόμους είναι καθ΄όλα νόμιμοι αφού προκειμένου να κλείσεις δημόσιο δρόμο χρειάζεται να πάρεις άδεια από τον αρμόδιο Δήμο.

Και εντάξει δεν λέω, να γίνουν έργα, να χτιστούν νέες πολυκατοικίες (τι θα κάνουν κι αυτοί)!!! Αναρωτιέμαι όμως , κατά πόσο φροντίζει ένας Δήμος (στην προκειμένη περίπτωση ο Δήμος Βύρωνα) να προστατεύει τους δημότες του από την ταλαιπωρία???
Αφού κάθε Δήμος γνωρίζει (λόγω της άδειας που εκδίδει) πότε θα κλειστούν οι συγκεκριμένοι δρόμοι, τουλάχιστον ας φροντίσει κατ΄αρχήν να αλλάξει το δρομολόγιο της Δημοτικής συγκοινωνίας έτσι ώστε να ανέβει 5-10 στενά παραπάνω και να εξυπηρετήσει τις συγκεκριμένες περιοχές, ΟΠΟΤΕ και ΟΤΑΝ σταματά να εξυπηρετείται η συγκεκριμένη περιοχή από το τακτικό δρομολόγιο του λεωφορείου λόγω των έργων!!!!
Επειτα ας γίνει ένας υποτυπώδης σχεδιασμός ώστε να μην κλείνονται ταυτόχρονα όλοι οι δρόμοι από όπου μπορεί κανείς να πάει στη δουλειά του.
Εκτός όμως από την παρεμπόδιση της οδικής πρόσβασης στους κατόχους ΙΧ, παρεμποδίζεται και η πρόσβαση στο μοναδικό λεωφορείο που φθάνει στην περιοχή (γραμμή 732) το οποίο ακολουθώντας την διαδρομή της οδού Φορμίωνος (κεντρικός δρόμος) στο τέρμα της Φορμίωνος στρίβει ακολουθώντας την οδό Εθνάρχου Μακαρίου (αυτήν που ήταν κλεισμένη).
Δεν μας έφτανε που όποτε χιονίζει αλλά και όποτε πιάνει καμιά βροχούλα το λεωφορείο αγκομαχάει και δεν καταφέρνει να ανέβει και να φθάσει στην Εθνάρχου Μακαρίου λόγω μεγάλης ανηφοριάς...
Επιτρέπεται όποτε αποφασίζει κάποιος να χτίσει νέα πολυκατοικία ή όποτε ο Δήμος αποφασίζει να κάνει νέα έργα να μην μπορεί να περνάει το τακτικό δρομολόγιο που εξυπηρετεί μια ολόκληρη περιοχή και κάμποσους κατοίκους της περιοχής ??
Ασε που πέρσυ υποφέραμε την περίοδο του καύσωνα αφού δεν είχαμε για ενάμισυ μήνα λεωφορείο λόγω έργων!!!! Ούτε στρατιωτικά καψόνια να μας έκαναν μέσα στο λιοπύρι !!!
Και καλά εμείς οι νεότεροι, μα η μορφολογία του εδάφους στην περιοχή μας, είναι τέτοια (απότομες ανηφοριές / κατηφοριές) που αναρωτιέμαι τι γίνεται με τους ηλικιωμένους γείτονες που εξυπηρετούνται από το μοναδικό αυτό λεωφορείο???
Κάθε φορά που κλείνουν οι δρόμοι αναγκάζονται να πάνε στο σπίτι τους ποδαράτοι....κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες
(καύσωνας,χιόνια κλπ)!!!!

Χάρτης της περιοχής για όσους δεν την γνωρίζουν!!!

Στο κάτω-κάτω δεν ζητάμε και τίποτα παράλογο :

Ενα τακτικό λεωφορείο στην γειτονιά μας, λίγη καθαριότητα και κανέναν ελεύθερο δρόμο, έτσι για να μπορούμε να κυκλοφορούμε και να πηγαίνουμε στις δουλειές μας.....

Αλλωστε "αυτά τα ολίγα" θα έλεγα πως είναι η μοναδική ανταπόδοση από τα Δημοτικά Τέλη που τακτικότατα και ανελλιπώς υποχρεούμαστε να καταβάλλουμε!!!!


Αφού λοιπόν ούτε συγκοινωνία τακτική έχουμε, ούτε καθαριότητα σωστή έχουμε, ας είχαμε τουλάχιστον ελεύθερους δρόμους....."ΔΕΝ ΕΧΩ ΔΡΟΜΟ ΝΑ ΔΙΑΒΩΩΩΩ....."

29 σχόλια:

 1. Αγαπημένο μου Δυοσμαράκι ζούμε σε μια χώρα που τα αυτονόητα δικαιώματά
  μας ειναι θαμμένα μέσα στα χαντάκια
  που ανοίγουν οι εργάτες των έργων!!!
  Δεν υπάρχει σχέδιο ούτε πρόβλεψη
  και ειναι κάτι που το γνωρίζουμε όλοι
  Ωστόσο μου αρέσει που αντιμετωπίζεις την κατάσταση με αρκετή δόση χιούμορ,
  γι αυτό θα μου επιτρέψεις να σου πω το ανέκδοτο που μου ήρθε στο μυαλό...

  "Περνάει ένα φορτηγό του δήμου από ένα καφενείο, σταματάει και κατεβαίνει ένας εργάτης που σκάβει
  στο πεζοδρόμιο έναν λάκκο ενός μέτρου βάθος!!!
  Τελειώνοντας, ανεβαίνει στο φορτηγό
  Κατεβαίνει ένας άλλος και με ένα φτυάρι σκεπάζει τον λάκκο και ανεβαίνει στο φορτηγό που ο οδηγός το πάει πέντε μέτρα πιο κάτω και εκεί ξανά γίνεται το ίδιο σκηνικό ξανά και ξανά.
  -Καλά ... τι κάνετε ρε παιδιά ρωτάει απορημένος ο καφετζής?
  Ανοίγετε έναν λάκκο και τον κλείνεται!!! Τι νόημα έχει αυτό?
  -Δεντροφύτευση κάνουμε κύριος!!!
  Απλα το παιδί που βάζει το δεντρό αρρώστησε και δεν ήρθε για δουλειά!!!

  Καλημέρα και ... χαλαράαααααα

  τσίου!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. @karaflokotsifas
  Χα!Χα!Χα!
  Αγαπημένε μου karaflokotsifa πιο ταιριαστό ανέκδοτο για την περίσταση δεν θα μπορούσα να φανταστώ!!!
  Σε ευχαριστώ!! Χάρη σε σένα το χαμόγελο έδωσε τη θέση του στο πρωϊνό κατσούφιασμα που επικράτησε μετά την πρωϊνή περιπέτεια!!!
  Καλημέεεεεραααα!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Αχ ποσο σε καταλαβαινω..
  Δυσκολα ειναι τα πραγματα και για οσους χρησιμοποιούν τη συγκοινωνία.
  Καθόλου σεβασμός προς το πολίτη..
  Η απάντηση του κυρίου ""Και τι θέλεις να σου κάνω εγώ?" ειναι η πρώτη που εχει στο στομα του ο καθε ελληνας..
  Αντε καλημερουδια :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ετσι σε θελω αγαπημενο
  μου Δυοσμαρακι
  Σιγά μην χάσουμε το γέλιο μας
  από κάτι τέτοια...γελοία!!!

  κοτσυφοφυλώ σε

  Καλησπέρεεεεεεεεεεςςςςςςς

  τσίίίοοοοουυυυυ!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Την ανία και τον εφησυχασμό προσπαθούνε να κατανικήσουν... Μας θέλουν πολίτες, έσω έτοιμους, να μάθουμε να ζητάμε και να διεκδικούμε... Μία απλή διαδρομή μεταμορφώνεται σε περιπέτεια και παιχνίδι αντοχής κι υπομονής... Μήπως τους αδικούμε;Μήπως να πούμε ευχαριστώ;; :))
  Καλημέρα! Χάρηκα το σχόλιό σου στην σελίδα μου! :))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. τι φρίκη (όλο μπετόν...) είναι αυτή....
  αχ τριτοκοσμική Αθήνα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Κοιτα, ο δήμος μπορεί να δίνει το ok στο να συμβαίνουν αυτά αλλά και ο δήμος ελέγχεται από αλλού. Μπορείς να κάνεις καταγγελία στον δήμο.
  Φυσικά όχι να πάς στον δήμο να κάνεις καταγγελία για τον ίδιο δήμο αλλά κάπου αλλού πας το οποίο το ψάχνω γιατί και εγώ θέλω να κάνω καταγγελία στον δικό μου δήμο και το ψάχνω και εγώ. Θα σε ενημερώσω μόλις βρω πως γίνεται και το ψάχνω κατά πόσο μπορούν να κλείνουν "αρτηρίες" και δρόμους γενικότερα.
  Καλησπέρα σου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Αγαπημένο μου Δυοσμαρακι

  το νου σου γιατί υπάρχει κίνδυνος

  να κλείσουν οι δρόμοι από τα σκουπίδια

  Καλο Σαββατοκύριακο

  κοστυφοφιλώ σε

  τσίου!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. @karaflokotsifas:

  χαχαχα!!
  :))
  (που φτάσαμε..)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. @Roadartist
  "Καθόλου σεβασμός προς τον πολίτη"
  Ακριβώς έτσι καλή μου
  Καλό σου βράδυ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. @karaflokotsifa
  Αγαπημένε μου karaflokotsifa το χαμόγελο το χάνουμε προσωρινά μα ξαναζωγραφίζεται πάλι στο πρόσωπό μας χάρη σε κάποια πλάσματα της φύσης.....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. @ανεμοσκορπίσματα
  Εχεις δίκιο, είναι μια άποψη και αυτή!!!
  Οσο για το σχόλιο στη σελίδα σου, το κίνητρό μου ήταν η δική σου ανάρτηση
  Καλό βράδυ να έχεις

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. @Cook
  Αστα να πάνε καλή μου. Πήξαμε στα μπετά και ακόμη σταματημό δεν έχουν...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. @fusmoker
  Δεν το έχω ψάξει μα αν βρεις πληροφορίες θα με ενδιέφερε και μένα. Σε ευχαριστώ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. @karaflokotsifas
  Αγαπημένε μου karaflokotsifa
  Πράγματι σε λίγο δεν θάχουμε δρόμο αφού θα αποκλειστούμε από τα σκουπίδια!!!
  Τα παιδάκια στους δρόμους Θα αρχίσουν να παίζουν με "σκουπιδόμπαλες" αντί με τις φυσιολογικές μπάλες
  Καλό σου βράδυ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Η κοινή λογική έχει γίνει σε αυτή την χώρα σαν τις "κοινές γυναίκες".
  Φθηνή ώστε να μην την παίρνουμε στα σοβαρά...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Βρε συ ... μού θύμισες την παλία γειτονιά μου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Αυτό στην Ελλάδα ονομάζεται εκπαίδευση. Ναι μη σου φαίνεται περίεργο, αν μερικά πράγματα δούλευαν ρολόι μετά θα είχες και άλλες απαιτήσεις και μετά ακόμα περισσότερες και πάει λέγοντας. Εκπαίδευση λοιπόν, στην ευτέλεια.
  Πρώτη μου φορά στο μπλόγκ σου, ευχαριστώ για τη φιλοξενία

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Μένω λίγο πιο πάνω απο σένα στον Καρέα. Τα ίδια και χειρότερα και εδώ. Μάλιστα στο δικό μας δρόμο τη λεωφόρο Καρέα (ο θεός να την κάνει λεωφόρο)κάθε πρωϊ η διέλευση ουσιαστικά απαγορεύεται καθώς οι οδηγοί για να κόψουν δρόμο (όπως νομίζουν γιατί στην πραγματικότητα αργούν περισσότερο) δεν πηγαίνουν απο την Κατεχάκη που είναι ευθεία αλλά κάνουν κύκλο μέσα απο τον Καρέα με αποτέλεσμα μεταξύ 7.30 και 9.30 να καθηλώνουν μια ολόκληρη συνοικία. Ελπίζουμε στο έργο που κάνει τώρα ο Δήμος να στενέψει με δένδρα το διαχωριστικό της λεωφόρου Καρέα να βελτιωθεί κάπως η κατάσταση.
  Όμως το πρόβλημα των απρογραμμάτιστων έργων, των μεγάλων οχημάτων που φράζουν τους δρόμους, των ασυνείδητων που παρκάρουν όπου βρουν χειροτερεύει συνεχώς και πλήττει όλη την Αθήνα. Μήπως να σκεφτούμε κάποια συλλογική αντίδραση είτε μέσω διαδικτύου ή με άλλο τρόπο;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Ρε γαμώτο, δεν είναι παραλογισμός να φρικιάζουν 4.600.000 συμπολίτες [από τα 5 εκατ. έχω αφαιρέσει πολύ βόρειους και πολύ νότιους] με τους δρόμους, τις λακούβες, τα σκουπίδια κλπ, και όχι μόνο να μην κάνει κανείς τίποτα γι' αυτό, αλλά να μην μπορείς να κάνεις τίποτα απολύτως ! ! ! Ούτε καν να αντιδράσεις, να διαμαρτυρηθείς. Χαίρομαι που το θίγεις. Ας μην το αφήσει η γενιά μας αυτό να περάσει, όπως έκαναν οι προηγούμενες [χωρίς φυσικά να ξέρω το πως..]

  Την καλησπέρα μου Dyosmaraki

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. @Λάκων
  Σωστή η παρομοίωσή σου.
  Καλημέρα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. @ασκαρδαμυκτί
  Ωστε πριν το Βατραχονήσι ζούσες κάπου εδώ γύρω?
  Οπως πάει συγγενείς θα βγούμε στο τέλος
  Καλημέρα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 23. @pafa64

  Εχουμε εκπαιδευτεί τόσο πολύ ώστε αν κάποια ημέρα όλα δουλεύανε ρολόϊ πράγματι θα μας κακοφαινότανε...
  Καλώς όρισες σε αυτήν εδώ τη διαδικτυακή γωνίτσα.
  Την καλημέρα μου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 24. @laskarina

  Καλημέρα γειτόνισα.

  Η ίδια κατάσταση που επικρατεί στον Καρέα επικρατεί και εδώ για αυτό αγανάχτησα πλέον και ανέβασα τη συγκεκριμένη ανάρτηση.

  Μου δίνεις την ευκαιρία να προσθέσω (παρέλειψα να το αναφέρω στην ανάρτηση) πως εάν η μοναδική διέξοδος από τη γειτονιά μου είναι ένα μικρό δρομάκι είναι επειδή ακριβώς ΔΕΝ μπορεί κανείς να βγει από το σπίτι του μεταξύ 7.30 και 9.30 αφού όπως λες και εσύ γίνεται το αδιαχώρητο από τα αυτοκίνητα που δυχεραίνουν την έξοδο των κατοίκων της περιοχής.

  Από τότε που κατασκευάστηκε η Αττική οδός οι συνοικίες του Βύρωνα,του Καρέα και της Καισαριανής επιβαρύνθηκαν πάρα πολύ.

  Είδα τα έργα στον Καρέα. Εύχομαι κάτι να αλλάξει με το στένεμα του δρόμου, αν και είμαι λίγο απαισιόδοξη, αφού βλέπω πως καθημερινά η επιβάρυνση των συνοικιών μας αυξάνεται λόγω κυκλοφορικής συμφόρησης, ηχορύπανσης, μόλυνσης του περιβάλλοντος μα και ζημιάς στο οικοσύστημα αφού στα λιγοστά αλσύλλια που έχουν απομείνει στην περιοχή μας, έχουν χτισμένες τις φωλιές τους σπάνια πτηνά όπως κοτσύφια,κοκκινολαίμηδες και κυκλοφορούν χελώνες κλπ

  Θα κρατήσουμε επικοινωνία γιατί δεν πάει άλλο πια.

  Καλώς όρισες στον διαδικτυακό αυτό χώρο

  Καλημέρα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 25. @από μηχανής θεός

  Και βέβαια είναι παραλογισμός και οι νεότερες γενιές πρέπει να αντιδράσουν προτού να είναι αργά.

  Κάπως έτσι ξεκινούν οι δυσάρεστες καταστάσεις και παγιώνονται μετά και δεν μπορεί να κάνει κανείς τίποτα.

  Την καλημέρα μου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 26. O Βύρωνας ειναι απο τις περιοχές που η υπέρμετρη και συχνά άναρχη δόμηση χωρίς σωστές υποδομές, δρόμους πεζοδρόμια και χώρους έχει εξελιχθεί σε μιά περιοχή που δεν μου αρέσει.
  Το θέμα με τους δρόμους που κλείνουν με το ετσι θέλω το αντιμετωπίζω συχνά και εγω σε διάφορες περιοχές.
  Ομως σε περιοχές όπως ο Βύρωνας αν σε κλείσουν, παγιδεύεσαι, δεν μπορείς να φύγεις απο αλλού.
  Αλλαξε περιοχή αν μπορείς.
  Καλημερα και καλή εβδομάδα :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 27. Πες τα, πες τα! Και τραγουδιστά αν χρειαστεί!
  Οπλιζόμαστε με χαμόγελο και υπομονή, όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό.
  Τα φιλιά μου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 28. @tzonakos
  Αχ tzonako μου, πράγματι έχει καταντήσει προβληματικός ο Βύρωνας. Ομως εδώ στην Νέα Ελβετία ποτέ άλλοτε δεν θυμάμαι να επικρατούσε τέτοια κατάσταση. Ισως να φταίει η υπερβολική ανοικοδόμηση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια.
  Ομως πιστεύω δεν είναι λύση η φυγή!
  Εφυγα από το Παγκράτι για να βρω καλύτερα,δεν θέλω να επιτρέψω να γίνει και αυτή η συνοικία όπως το Παγκράτι ή όπως γίνεται σιγά σιγά η Καισαριανή!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 29. @kitsosmitsos
  "Ενα τραγούδι θα σας πω".....
  Καλημερούδια

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Ποιά είναι η γνώμη σας;