ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2008

Σαν βγείς στον πηγαιμό για τους αρχαιολογικούς χώρους......(Περίπτωση 1)

Τις τελευταίες ημέρες χάρηκα που τα ΜΜΕ αποφάσισαν να ασχοληθούν με κάποιες ξεχασμένες λέξεις που συνήθως τις θυμόμαστε όποτε έχουμε καμιά εθνική επέτειο, ή επικαλούμαστε το ένδοξο παρελθόν μας για να καλύψουμε τις αδυναμίες του παρόντος μας,ή ακόμη όταν πρόκειται να εισπράξουμε τίποτα επιδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτές οι λέξεις είναι "πολιτισμός", "αρχαιολογικοί χώροι", "αρχαιολόγοι", "χαρακτηρισμοί", "αποχαρακτηρισμοί" κλπ κλπ και συμπτωματικά είναι από τις λέξεις που αγαπώ ιδιαίτερα.

Σήμερα λοιπόν λέω να ασχοληθούμε με την λέξη : "Αρχαιολογικός χώρος".....Καλέ μη φεύγετε, δεν θα κάνουμε ετυμολογική ανάλυση......

Θυμήθηκα λοιπόν μια από τις ημέρες κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών όταν αποφάσισα να εξερευνήσω τους αρχαιολογικούς χώρους της πατρίδας μας. Μετά από πολλές περιπλανήσεις, και αφού κληρονομήσαμε κάμποσα εγκαύματα τριγυρνώντας μέσα στο καταμεσήμερο, εκείνη την ημέρα έπεισα τον κατά τα άλλα αξιολύπητο,εξαντλημένο από τη ζέστη συνοδό μου να αναζητήσουμε έναν αρχαιολογικό χώρο που σύμφωνα με έναν τουριστικό οδηγό βρισκόταν στον δρόμο προς την Ιεράπετρα στην Κρήτη........Ο συνοδός μου μη έχοντας πολύ θερμή σχέση με τις αρχαίες πετρούλες μετά από πολλά παρακάλια προθυμοποιήθηκε να αναλάβει χρέη οδηγού και ξεκινήσαμε για τον δρόμο προς την Ιεράπετρα. Δεν ξέρω αν συμβαίνει και σε σας πάντως σε κάτι τέτοιες στιγμές είναι που στο μυαλό μου αρχίζουν και χοροπηδούν στίχοι αγαπημένων ποιημάτων :

- Οδηγός/Συνοδός (με φωνή που δείχνει ανυπομονησία): Ακόμα να φτάσουμε????



"Σαν βγεις στον πηγαιμό για να βρείς αρχαιολογικούς χώρους,

να εύχεσαι νάναι μακρύς ο δρόμος σου......."


Ταξιδεύοντας στην Κρήτη

Καλοκαίρι 2007 - Φωτό : dyosmaraki


......"Γεμάτος περιπέτειες".....


- Δυοσμαράκι : Ααααα...Κοίτα .....Επί τέλους ....βρήκαμε την πινακίδα......Τι γράφει ?

<= Πινακίδα 1: Βασιλική - Μινωικός οικισμός

- Συνοδός (με πιο βροντερή φωνή): την βρήκαμε αλλά για δες κατά που δείχνει????

<=Πινακίδα 2 : Αρχαιολογικός χώρος


Κρήτη-Στον δρόμο προς την Ιεράπετρα

Καλοκαίρι 2007 - Φωτό : dyosmaraki


......"Τον θυμωμένο Ποσειδώνα μην φοβάσαι".....


- Συνοδός/Οδηγός (αναψοκοκκινισμένος από την ζέστη): "Καλά μπορείς να μου πεις τι ήρθαμε να κάνουμε σ' αυτήν την ερημιά μέσα στο λιοπύρι? Εδώ μόνο πινακίδες έχει, δεν φαίνεται να υπάρχει κανένας αρχαιολογικός χώρος...."


....."Πάντα στο νού σου νάχεις τους αρχαιολογικούς χώρους"......


- Δυοσμαράκι (με μελιστάλαχτη φωνή): "Καλέ πως κάνεις έτσι ? Να! Αφού έχει δεύτερη πινακίδα που δείχνει => Αρχαιολογικός χώρος. Επί τέλους, τελείωσε η ταλαιπωρία μας, το βρήκαμε!!!!! Ας σταματήσουμε το αυτοκίνητο και ας πάρουμε το μονοπάτι...."


Κρήτη - Στον δρόμο προς την Ιεράπετρα


Καλοκαίρι 2007 - Φωτό : dyosmaraki


Και σταματήσαμε το αυτοκίνητο και πλησιάσαμε στο μονοπάτι.....Ενα μονοπάτι που όπως βλεπετε στην φωτογραφία ήταν δύσβατο από τα ξερά χόρτα (γύρευε πόσο καιρό είχε να καθαριστεί). Και νάτανε μόνο αυτό.....μπροστά μας απλωνόταν μία συλλογή από κατάμαυρα ποτιστικά λάστιχα (ξέρετε αυτά που χρησιμοποιούν για τα θερμοκήπια- στην περιοχή της Ιεράπετρας βρισκόμασταν άλλωστε). Μάλλον αυτό είναι που ονομάζουμε "νεωτερικότητα" και προσαρμογή του αρχαίου μας παρελθόντος στο σήμερα. Πάντως αυτός ο ανορθόδοξος συνδυασμός κάθε άλλο παρά έμοιαζε σε αυτό που αποκαλούμε "αρχαιολογική συλλογή"......

- Οδηγός/Συνοδός (λίγο πριν την έκρηξη): Λοιπόν τι έχεις να πείς?????

- Δυοσμαράκι (με ψυχραιμία): Χμμμμμ!!!! Λέω να αναβάλλουμε την επίσκεψη για άλλη φορά...Αλλωστε όπως λέει και ο ποιητής......

"Κι αν πτωχικούς τους βρείς, οι αρχαιολογικοί χώροι δεν σε γέλασαν, έτσι σοφός που έγινες, με τόση πείρα, ήδη θα το κατάλαβες τι σημαίνει στις μέρες μας Αρχαιολογικός χώρος"





10 σχόλια:

  1. Ενώ τα ωράρια;
    Άλλη μεγάλη υπόθεση και αυτή. Κλείνουν ό,τι ώρα θέλουν, απεργούν όποτε θέλουν, πωλητήρια δεν υπάρχουν πουθενά...
    Έχουμε το προϊόν και φροντίζουμε να το υποβαθμίζουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ακριβώς έτσι είναι αρκετοί αρχαιολογικοί χώροι, όχι μόνο στην Κρήτη.

    PS. Ούτε στην Ακροπολη δεν έρχεται τώρα ο Συνοδός αν του πεις :), και θα έχει και δίκιο. Θα ακούει αρχαιολογικός χώρος και θα στρίβει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι πραγματικά λυπηρό να αποκαλύπτουμε τις ρίζες μας και να τις αφήνουμε στο έλεος του χρόνου να μαραίνονται.
    Όμως θαυμαστό είναι και το παράδειγμά σου. Νέοι άνθρωποι να νιώθουν έλξη από αυτές τις ξέξασπρες πέτρες και βαθειά αγάπη. Και σε κάτι τέτοια, δεν τίθεται θέμα ποσότητας αλλά ποιότητας.

    Την καλησπέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Υπάρχει μια νεανίζουσα δροσιά στα κείμενα σου και ένα δέσιμο της με την πατριδογνωσία και την παράδοση.
    (και πολλά άλλα, αλλά δεν είναι ώρα τώρα).
    Το σίγουρο είναι ότι περνώντας απο εδώ κάποιος, παίρνει γεύση απο ότι απλόχερα προσφέρεις, άλλοτε στο καλοκαιρινό κουβαδάκι σου, άλλοτε στους δίσκους με τους κουραμπιέδες, δίπλα σε καλλικάντζαρους με μυτερά αυτιά (συμπαθέστατους κατά τα άλλα).
    Συνήθως με μύνημα τα κείμενά σου, κρυφό ή φανερό, γνωστοποιούν, θυμίζουν, βάζουν σε σκέψεις.
    Θα μο επιτρέψεις να περνάω και να κερνιέμαι που και που..
    Καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @matrix
    Πράγματι σε όλη την Ελλάδα η κατάσταση στους αρχαιολογικούς χώρους είναι κάπως έτσι. Και είναι λυπηρό.....
    Οσο για τον συνοδό μετά την απογοήτευση από το αδιέξοδο της "Βασιλικής" ούτε να ακούσει για πετραδάκια αρχαιολογικά. Ομως κάπως έτσι δεν θα σκεφτούν και οι αλλοδαποί επισκέπτες αυτών των χώρων???? Και θα έχουν και δίκιο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @απο μηχανής θεός
    Βέβαια οι ξέξασπρες πέτρες αν είχαν στόμα να μιλήσουν θα παραπονιούνταν γιατί τις αφήσαμε να γκριζάρουν, και θάχαν δίκιο και αυτές.
    Την καλημέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @anthrakoryxos
    Με κουραμπιέδες και καλλικαντζάρους
    είπα να θυμίσω στους "κουμπάρους"
    πως η Ελλάδα είναι θύμα του δικού τους βάρους.
    Με αγάπη και μεράκι
    έφτιαξα αυτό το κονάκι
    σιμώσετε να πάρετε γλυκάκι
    και να ξεδιψάστε, εκεί έχει νεράκι.
    Με ευχαρίστησε πολύ
    που σ' είδα σκεφτικό πολύ
    γιατί σαν φαίνεται αντιλήφθηκες
    το νόημα το πιο βαθύ........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ έξυπνη κι ευφάνταστη η εφαρμογή του καβαφικού ποιήματος σε αυτή την περίπτωση... Νιώθω τυχερός που την διάβασα. Σε απειλώ ότι θα συνεχίσω να σε παρακολουθώ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η παρουσίαση ενός τέτοιου θέματος μου έβγαζε πολλή γκρίνια. Εκεί λοιπόν που σκέφτηκα να μην ανεβάσω καθόλου αυτό το θέμα, (αφού δεν αγαπώ τη γκρίνια) άκουσα στο ραδιόφωνο τη μαγική λέξη "Καβάφης"!!! Από εκεί και πέρα δεν ήθελε και πολύ...τη συνέχεια την είδες....
    Οσο για τις παρακολουθήσεις....μπορώ να πω και όχι??? Είναι τόσο επίκαιρες...Dvd μη μου ζητήσεις μοναχά!!!!!
    Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και καλώς ήρθες

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ποιά είναι η γνώμη σας;