ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2007

Αγορές : Μήπως ψάχνετε για ημερολόγια?

Πάει και ο Νοέμβρης! Μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τις γιορτές και για το τελείωμα της χρονιάς. Ερχονται Χριστούγεννα, ημέρες που συνηθίζεται η ανταλλαγή δώρων. Ενα από τα δώρα που προτιμώ να προσφέρω στους φίλους είναι το ημερολόγιο. Πιστεύω πως εκτός από λειτουργικό, τα τελευταία χρόνια μπορεί κανείς να βρεί ημερολόγια που συμπεριλαμβάνουν ολόκληρες ιστορίες για κάθε γούστο. Βγήκα λοιπόν μια γύρα στην αγορά με στόχο τον εντοπισμό πρωτότυπων ημερολογίων. Κάθε χρόνο στέκομαι πάνω από τους πάγκους των βιβλιοπωλείων και χαζεύω τα λογής λογής πολύχρωμα ημερολόγια. Ημερολόγια επιτραπέζια, ημερολόγια τοίχου, ατζεντούλες μικρές για την τσάντα κλπ κλπ χοροπηδούν μπροστά μου και ανταγωνίζονται το ένα με το άλλο σαν να λένε "εγώ είμαι το ομορφότερο, θα με προτιμήσεις?" Και εγώ να στέκομαι μπροστά στον πάγκο και δεν θέλω κανένα να κακοκαρδίσω, μα δεν μπορεί παρά να επιλέξω αυτά που με σαγηνεύουν περισσότερο, για διαφορετικό λόγο το καθένα. Δείτε λοιπόν τα ημερολόγια του 2008 που μου άρεσαν περισσότερο :

1) ΕΛΛΗΝΟΜΟΥΣΕΙΟΝ - Εκδ. Μίλητος - Ευρώ 19





Επιτραπέζιο ημερολόγιο με απεικόνιση έργων ζωγραφικής σε κάθε εβδομαδιαία σελίδα. Εκτός από τις πανέμορφες εικόνες αναφέρονται χρήσιμες απόψεις σχετικές με την τέχνη.
"Ολόκληρη η εποχή του Μεσοπολέμου χαρακτηρίζεται από την άνθηση των -ισμών : Κυβισμός, Ντανταϊσμός, Σιμουλτανεϊσμός, Πουρισμός, Βιμπρασιονισμός, Ορφισμός, Φουτουρισμός, Σουρρεαλισμός, κομμουνισμός, νασιοναλισμός, σοσιαλισμός κ.α. Καθένας από αυτούς είχε τους αρχηγούς του, τους οπαδούς, τους ήρωές του. Ο καθένας τους ισχυριζόταν ότι πρέσβευε την αλήθεια, αλλά η μοναδική"αλήθεια" έδειξε πως όταν οι -ισμοί αυτοί ξεχάστηκαν (και πολύ γρήγορα), μέσα στα αναχρονιστικά τους ερείπια απόμεινε μονάχα η αυθεντικότητα ορισμένων ατόμων" (Salvador Dali)
Αυτά και πολλά άλλα αναφέρονται μέσα σε αυτό το πανέμορφο επιτραπέζιο ημερολόγιο το οποίο βασίστηκε στο 2τομο έργο Ελληνομουσείον, έξη αιώνες ελληνικής ζωγραφικής του Μάνου Στεφανίδη.

Που είσαι Antoine?


2) ΣΤΗΝ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΗ - Εκδ. Μεταίχμιο - Ευρώ 20 - Επιτραπέζιο




Ενα ταξίδι στον χρόνο στις αλησμόνητες πατρίδες. Γνωστά και άγνωστα μνημεία του Ελληνισμού μέσα από κιτρινισμένα από τον χρόνο ταχυδρομικά δελτάρια, γραμματόσημα αλλά και φωτογραφίες φθαρμένες από τον χρόνο. Οι εικόνες συνοδεύονται από πολύτιμα ιστορικά αλλά και λογοτεχνικά κείμενα τα οποία τελικά σκιαγραφούν με γλαφυρό τρόπο μια από τις ιστορίες που ακόμη δεν έχουν ερευνηθεί πλήρως.

3) ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΑΛΟΤΥΧΙΑΣ - Εκδ. Μύρτος


(Δυστυχώς ξεκόλησα το καρτελάκι και δεν θυμάμαι την τιμή, όμως ΕΔΩ γράφει τιμή Ευρώ 16,20). Μου άρεσε πολύ, προσεγγίζει την έννοια της καλοτυχίας μέσα από μία λαογραφική ματιά. Το θεωρώ ένα επιτραπέζιο ημερολόγιο για να σας πάνε όλα καλά!
Για τον μήνα Σεπτέμβρη γράφει :
"Μια φιλία στην καρδιά αν τύχει και ριζώσει όλα τα πλούτη του Θεού θα έχει να σου δώσει". Πως να μην το λατρέψει κανείς?
Το ημερολόγιο είναι διακοσμημένο με 12 πανέμορφους πίνακες της ζωγράφου Μάρσα Λυν-Σπυριδογιαννάκη


4) ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ? ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ - Εκδ. Σιούρτης, Χαλάνδρι - Ευρώ 14,90 το ημερολόγιο τοίχου και Ευρώ 5,90 το επιτραπέζιο.


Από τα αγαπημένα μου ημερολόγια εδώ και χρόνια είναι αυτά που αναφέρονται στον παλαιό Ελληνικό κινηματογράφο. Το ημερολόγιο τοίχου με δώδεκα σελίδες μία για κάθε μήνα, που ξεχειλίζουν από το "χρώμα" και το "άρωμα" μιας άλλης εποχής που σημάδεψε τη μνήμη μας και την καρδιά μας.



Υπάρχει και σε επιτραπέζιο


5) ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΩΝ ΝΕΡΑΙΔΩΝ του φίλου μας του μελωμένου το οποίο δεν έχω πάρει ακόμη αλλά μου φάνηκε ενδιαφέρον. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε ΕΔΩ.

Οι πρώτες αυτές επιλογές είναι για φίλους και γνωστούς, ακόμη όμως δεν έχω καταλήξει ποιό θα κρατήσω. Βλέπετε ακούω διαρκώς εκείνους τους ψιθύρους ...."εγώ είμαι ομορφότερο, εμένα να διαλέξεις...." και εξακολουθώ να παραμένω αναποφάσιστη.

Εσείς βρήκατε κάποιο ενδιαφέρον ημερολόγιο η δεν έχετε ψάξει ακόμη? Αν ναι ρίξτε καμιά ιδέα....μέρες που είναι.......

22 σχόλια:

  1. Εναλλακτικές προτάσεις.

    Συνήθως προτιμώ προϊόντα Unicef, μέρες που είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπερα
    μου αρεσε αυτο για τις αλησμονητες πατριδες (ειναι και η καταγωγη απο κει, το ειδα και γω στις βιτρινες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ ωραίο θέμα για ακόμα μα φορά.
    Συμφωνώ και εγώ με τον/την a.g.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ωχ, ωχ, ωχ!!!

    Τι είναι αυτό εκεί πάνω; Πώς δεν το έχω πάρει είδηση ακόμη; Το έχουν άραγε στη Θεσσαλονίκη τούτο εδώ;

    Δεν υπάρχει περίπτωση να μου ξεφύγει αυτό!

    Να μου στέλνεις μήνυμα για κάτι τέτοια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτο με την Μικρασία, ενδιαφέρον !
    Καλό μηνα να έχουμε, καλημερα dyosmaraki !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ ωραίες οι προτάσεις σου! Αυτή την εποχή, όποτε μπαίνω σε βιβλιπωλείο, ρίχνω μια ματιά και στα ημερολόγια. Δεν αγοράζω ποτέ κανένα γιατί δε μπορώ να διαλέξω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @kitsosmitsos
    Εχεις απόλυτο δίκιο. Παράλειψή μου. Θα επανορθώσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @antoine
    Και να μην το έχουν στην Θεσσαλονίκη μπορείς είτε να ζητήσεις από κάποιο βιβλιοπωλείο τοπικό να στο παραγγείλει είτε να το παραγγείλεις με αντικαταβολή από τον ίδιο τον εκδοτικό οίκο (Μίλητος).Αν δεν έχεις τα στοιχεία (διεύθυνση κλπ) να σου τα στείλω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @a.g.
    Λόγω καταγωγής φαντάζομαι πως οι φωτογραφίες από το ημερολόγιο για τις αλησμόνητες πατρίδες θα θίγουν ευαίσθητες χορδές. Ακόμη και εγώ μέχρι να επιστρέψω από το βιβλιοπωλείο στο σπίτι το ξεφύλιζα στο δρόμο, μαγεύτηκα.
    Καλώς ώρισες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @tzonako
    Καλό μήνα (έστω και καθυστερημένα)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @σπιτόγατε
    Μα και εγώ τα αγοράζω για να τα δωρίσψ σε άλλους,είναι τόσο δύσκολη η απόφαση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. με ξάφνιασε ευχάριστα η επιλογή σου να συμπεριλάβεις το ημερολόγιο των νεράιδων με τα πιο πάνω!
    (γιατί είναι μια πολύ ερασιτεχνική δουλειά εν σχέση με τα άλλα!) :)
    αν είχα εγώ επιλογή θα διάλεγα το ΣΤΗΝ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΗ μια και η καταγωγή μου έρχετε από εκεί!
    σ'ευχαριστώ
    καλό σου ξημέρωμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @Melomene
    Πιστεύω πως κάθε ποιοτική δουλειά χρειάζεται ενθάρρυνση και υποστήριξη ιδιαίτερα όταν βρίσκεται εν τη γενέσει της και δεν είναι γνωστή. Δεν έχει σημασία εάν πρόκειται για ερασιτεχνική δουλειά. Είναι απόρροια μιας απλής ιδέας που ξεκίνησε ως ένα blog το οποίο πραγματώνεται σε μια μικρής εμβέλειας έκδοση. Κάπως έτσι ξεκινούν κάποια πράγματα εάν τα αγαπάει κανείς πολύ. Και εσύ από ότι φαίνεται αγαπάς πολύ τις νεραϊδούλες σου.........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Όμορφα τα ημερολόγια που διάλεξες. Θα αγόραζα για μένα το 1ο και θα έκανα δώρο το 3ο. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. dyosmaraki, μιας κι έκανες τον κόπο, καλό θα ήταν να συνεχίσεις την παρουσίαση ΟΛΩΝ των ημερολογίων.
    Εν παρόδω, να σημειώσω ότι βρήκα πολύ ενδιαφέρον το ταξίδι σου "Πάνε χρόνια". Λες και ήμουν εγώ που το έκανα! Κι αυτή η φωτογραφία σου "Πλάτανος - Χωριό Κράσι Κρήτης" είναι έξοχη. Γεια σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνει κανείς ανοίγοντας νέο ημερολόγιο;
    Κοιτάει τις εικόνες ή ψάχνει τις αργίες του επόμενου έτους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Hello Helen!

    Πώς είσαι; Είχα ελεύθερο χρόνο και είπα να περάσω να πω μια καλησπέρα. Το ημερολόγιο δεν μπορώ να το βρω εδώ πάνω. Θα πω σε κάτι γνωστούς να μου το ψάξουν στην Αθήνα. Εσύ το έχεις δει από κοντά;

    Πώς σου φαίνεται η νέα εικόνα του προφίλ μου; Μάντεψε ποιου είναι; Ε, δεν είναι και δύσκολο, αν ψάξεις λίγο στον αγαπημένο σου στη Χουακίνα... Επίσης, άλλαξα τη διαρρύθμιση στο ποστ που έχω όλους τους ζωγράφους. Νομίζω πως τώρα είναι πιο εύχρηστο. Για δες και πες τη γνώμη σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @Στέφανος
    Μάλλον θα καταλήξω στις επιλογές σου...... Καλώς ήρθες.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @Νίκο Λαγκαδινέ
    Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια για το Κράσι.
    Η έρευνα για τα αξιόλογα ημερολόγια δεν τελείωσε. Θα ακολουθήσει και άλλο post.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @kitsomitso
    Εγώ δίνω μεγάλη σημασία στις εικόνες ενός ημερολογίου ενώ τις αργίες τις ερευνώ όταν φτάνει καλοκαιράκι πια.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @Antoine
    Hello Antoine
    Το ημερολόγιο το έχω πάρει ήδη για δωράκι γιατί μου άρεσε πολύ. Το βρήκα στον Ελευθερουδάκη αλλά πιστεύω πως θα υπάρχει και σε άλλα βιβλιοπωλεία.
    Η εικόνα του προφίλ σου είναι μία από τις αγαπημένες μου, το παιδί με τα κεράσια του Γύζη. Ομορφες αλλαγές όπως μας έχεις συνηθίσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ποιά είναι η γνώμη σας;