ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Τετάρτη 22 Αυγούστου 2007

Εκλογές και ανεργία


Στο διαφημιστικό προεκλογικό τηλεοπτικό σποτάκι της η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει πως επί της εποχής της μειώθηκε το ποσοστό ανεργίας από 11,3% σε 7,7% περίπου. Επίσης στο ίδιο σποτάκι αναφέρεται πως δημιουργήθηκαν 200000 νέες θέσεις εργασίας. Από όσο γνωρίζω τα στατιστικά αυτά υπολογίζονται με κύριο κριτήριο την τριακοστή πρώτη Δεκεμβρίου κάθε έτους και με τα στοιχεία των καρτών ανεργίας εν ισχύ που δηλώνει ο ΟΑΕΔ.

1. Στα ποσοστά της ανεργίας όμως δεν λαμβάνεται υπ' όψιν ένας σημαντικός αριθμός ανέργων οι οποίοι συμμετέχουν σε επιδοτούμενα σεμινάρια. Τα επιδοτούμενα σεμινάρια έχουν ως σκοπό να βοηθήσουν τους ανέργους να αποκτήσουν δεξιότητες που θα υποστηρίξουν την επανένταξή τους στην αγορά εργασίας. Από την στιγμή που ο άνεργος γίνει δεκτός σε ένα επιδοτούμενο σεμινάριο διακόπτεται η κάρτα ανεργίας του εφ' όσον ο ίδιος λογίζεται ως "απασχολούμενος" για όσο καιρό διαρκεί το σεμινάριο. Μόλις λήξει το σεμινάριο επανενεργοποιείται η κάρτα ανεργίας. Ενας μεγάλος αριθμός επιδοτούμενων σεμιναρίων προκηρύσσεται κατά κανόνα στο τέλος του χρόνου με αποτέλεσμα οι δείκτες ανεργίας με αυτό το τρύκ να φαίνονται μικρότεροι.

2. Πολλές από τις νέες θέσεις εργασίας που αναφέρονται, αφορούν προγράμματα STAGE (των οποίων η διάρκεια μπορεί να είναι πάνω από 1 ή 2 χρόνια). Οσοι άνεργοι συμμετάσχουν σε προγράμματα με την μορφή STAGE ΔΕΝ απολαμβάνουν το βασικό δικαίωμα ενός εργαζομένου αυτό των ενσήμων για όσο καιρό απασχολούνται στις συγκεκριμένες θέσεις (κατ΄εξοχήν στο Δημόσιο,θέσεις σε Υπουργεία, Νομαρχίες,ΙΚΑ κλπ).
Πολλοί άνεργοι , μη βρίσκοντας άλλη εργασία καταφεύγουν στην κατ' επανάληψη σχέση απασχόλησης μέσω προγραμμάτων STAGE με αποτέλεσμα αφ' ενός να εργάζονται χωρίς ένσημα, και αφ΄ετέρου να υπογράφουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου, δηλαδή μιλάμε πάλι για συμβασιούχους.
Δεν μπορούμε επομένως να μιλάμε για νέες θέσεις εργασίας αλλά για "προσωρινές" θέσεις εργασίας οι οποίες επιδοτούνται απο τα Ευρωπαϊκά προγράμματα και υποβοηθούν στο να παραμένουν χαμηλοί οι δείκτες ανεργίας χωρίς μία πιο μόνιμη απορρόφηση των ατόμων αυτών από την αγορά εργασίας.

Και οι δύο διαδικασίες δεν δημιουργήθηκαν φυσικά με παρθενογένεση, αφού γεννήθηκαν και λειτούργησαν και επί εποχής ΠΑΣΟΚ.

Για να λέμε δηλαδή τα πράγματα με το όνομά τους............

11 σχόλια:

  1. Κανονικά μέσα στους άνεργους θα έπρεπε να συμπεριλάβουν και όλους αυτούς που έχουν πτυχίο αλλά δουλεύουν delivery, η σερβιτόροι ή ξέρω 'γω τι άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το ίδιο ισχύει και για τα προγράμματα χωρίς επιδότηση για τον άνεργο, όπως ανέργων γυναικών κλπ, που οι ψυχολόγοι, χοντρικά, προσπαθούν να σε πείσουν πως φταις εσύ που δεν έχεις δουλειά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @Hari είναι πάρα πολύ μεγάλο το ποσοστό που αναφέρεις και είναι πράγματι πολύ λυπηρό το φαινόμενο. Ομως καμιά φορά αναλογίζομαι μήπως φταίει η τάση της εποχής μας να έχει θεοποιήσει το πτυχίο και να παράγει μεγάλο αριθμό πτυχιούχων τους οποίους τελικά δεν μπορεί να απορροφήσει? Λέω μήπως.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλά και τι φταίω εγώ που σπουδάζω 5 χρόνια, με άριστους βαθμούς, και ξοδεύουν οι γονείς μου μια περιουσία; Καλύτερο δεν θα ήταν να άνοιγαν μόνο όσες θέσεις μπορούσαν να αποροφήσουν αργότερα; (σαν τους μόνιμους αξιωματικούς του στρατού. Παίρνουν μόνο όσους ακριβώς χρειάζονται.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ναι πιστεύω πως θα ήταν καλύτερα έτσι! Δεν φταίει σε τίποτα ο κοσμάκης να ταλαιπωρείται και να τρέφει αυταπάτες......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το ψέμα είναι παντοτινό δυστυχώς. Μένει να δούμε πόσο ... παντοτινή είναι και η κατανάλωσή του από εμάς. Πάντως οι πρόσφατες ... δημοσκοπήσεις κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικές είναι. Το σταθερό 80% θα ψηφίσει και πάλι αυτούς που ... βρίζει... Το δε 95% ήδη έχει κάνει επιλογή κόμματος... Όμορφα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τίποτα δεν έχει αλλάξει και τίποτα δεν είναι όπως παλιά... που λέει και το άσμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η συγκεκριμένη τακτική ακολουθείται πλέον κάθε φορά από την εκάστοτε κυβέρνηση. Με το που αναλαμβάνουν, ανακοινώνουν υψηλά ποσοστά ανεργίας - προσθέτοντας φοιτητές, stage, μακροχρόνια άνεργους και τα σχετικά. Όταν φτάνουμε σε εκλογές, τα αφαιρούν και όλα μέλι-γάλα! Η ανεργία μειώθηκε, ο κόσμος είναι χαρούμενος. Καθηγητής μου στην ΑΣΟΕΕ μας έλεγε ότι τα νούμερα είναι φίλοι μας, όταν τα ζορίσουμε θα μας πούνε αυτό που θέλουμε. Απόσταγμα θυμοσοφίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Oι αριθμοί δείχνουν όσο είναι η αλήθεια.
    Αν πειράξεις την "αλήθεια", οι αριθμοί θα δείξουν άλλα.
    Πράγματι το κόλπο γινόταν και παλιότερα.
    Δηλαδή οι κυβερνήσεις γνωρίζουν την αληθινή ανεργία στον τόπο και μας λένα άλλα !

    Haris, όχι, αυτοί εργάζονται delivery άρα εργάζονται.
    Το θέμα ειναι οτι πολυ απο αυτούς εργάζονται χωρίς ένσημα, αρα θεωρούνται άνεργοι.

    Να υποθέσω οτι τρέχει με ...
    ενα 17.5 % ας πούμε η πραγματική ανεργία ;
    Η ειναι ακόμα χειρότερα ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @kitsomitso
    Τα νούμερα πράγματι είναι φίλοι μας μας δίνουν μια αληθινή εικόνα.....Μόνο είναι που δεν έχουμε πρόσβαση στα ίδια τα νούμερα.....γιατί απ' ότι φαίνεται υπάρχουν κάποιοι που δεν ξέρουν να μετράνε ούτε ποσοστά ανεργίας ούτε αποτελέσματα ισολογισμών ούτε από κερδοφορία ομολόγων....Καλώς ώρισες στην γωνίτσα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @tzonako
    το αξιοπερίεργο επίσης είναι πως πολλοί εργάζονται χωρίς να τους κολλάνε ένσημα, και όμως δεν λογίζονται ως άνεργοι επειδή παίρνουν μισθό......

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ποιά είναι η γνώμη σας;